Британският премиер Борис Джонсън е разговарял с руския президент Владимир Путин, съобщиха от кабинета на министър-председателя на Великобритания, предава РИА Новости.

"Премиерът (на Великобритания) разговаря с руския президент Владимир Путин днес. Той изрази дълбоката загриженост на Обединеното кралство относно натрупването на руски войски на границата с Украйна и потвърди значението на работата по дипломатически канали за деескалация на напрежението и намиране на трайни решения“, се казва в изявлението.

"Премиерът подчерта ангажимента на Обединеното кралство към териториалната цялост и суверенитета на Украйна и предупреди, че всякакви дестабилизиращи действия ще бъдат стратегическа грешка, която ще има сериозни последици“, добави Даунинг стрийт.

Джонсън също така призна важността на диалога за международната и регионалната сигурност и лидерите се съгласиха, че е наложително всички страни да спазват условията на Протокола от Минск.

Освен това руският и британският лидер приветстваха напредъка в справянето с изменението на климата и опазването на горите на COP26 и отбелязаха критичното значение на сътрудничеството между Обединеното кралство и Русия за изпълнение на ангажиментите от Глазгоу.

По-рано лидерите на Великобритания, САЩ, Германия, Франция и Италия се договориха за необходимостта от диалог с Русия по темата за Украйна.

Превод и редакция: Юлиян Марков