Турция е решена да подкрепи решително суверенитета и териториалната цялост на Босна и Херцеговина, заяви турското външно министерство, цитирано от турското англоезично издание Daily Sabah.

В изявление относно последните решения, взети от Народното събрание на Република Сръбска, един от двата субекта на Босна и Херцеговина, Министерството каза, че Турция винаги е била начело на усилията за поддържане на мира и насърчаване на просперитета на Балканите, особено в Босна и Херцеговина.

"Споделяме притесненията относно решенията, взети на специалната сесия на Народното събрание на Република Сръбска на 10 декември 2021 г. като всички приятели на Босна и Херцеговина. Считаме, че решенията, взети в събранието на автономната общност, са вредни за конституционните и законовите рамка и следователно пагубни за мирното и проспериращо бъдеще, което гражданите на Босна и Херцеговина много заслужават. Това също е предизвикателство за мира и стабилността на Балканите и цяла Европа", се казва в него.

Добавяйки, че Турция ще продължи да се стреми, заедно с международната общност, Босна и Херцеговина да се върне на своя път на икономическо развитие възможно най-скоро, в изявлението се казва: "С това разбиране ние призоваваме тези, които ще поемат отговорността за вредите на мира и просперитета, да спазват конституционната и правната рамка и да прибегнат до диалог вместо едностранни действия."

Босненско-сръбските депутати в петък стартираха спорен процес на оттегляне от централните институции на Босна и Херцеговина, въпреки многократните предупреждения срещу подобен ход от Запада.

Парламентът на Република Сръбска гласува решение, което задължава местната власт да организира оттегляне от три важни съвместни институции – армията, данъчната и съдебната система – през следващите шест месеца.

Процесът се ръководи от лидера на босненските сърби Милорад Додик – бившо протеже на Запада, превърнал се в националист – който от години заплашва с отцепване.

След осем часа дебат депутатите приеха предложения текст с 49 гласа "за" и 3 "против".

"Това е моментът на завоюване на свободата на Република Сръбска“, каза Додик.

Въпреки че в миналото Додик успяваше да събере всички сръбски депутати да гласуват единодушно, този път опитът беше неуспешен и опозицията бойкотира вота.

Опозиционният сръбски политик Мирко Шарович разкритикува този ход, като каза, че целта да се раздели армията без война е "заблуда".

"Мисля, че пътят, който сте поели, г-н Додик, е опасен за Република Сръбска“, каза Шарович. "Не можем да Ви последваме по този път!“

Няколко посолства на западни държави – Съединените щати, Обединеното кралство, Франция, Германия и Италия – в съвместно изявление определиха този ход като "по-нататъшна ескалационна стъпка“.

Продължаването на "тази задънена улица" би означавало "заплаха за стабилността на страната и целия регион", казаха те.

През септември Додик обяви планове за сформиране на босненска сръбска армия, което предизвика опасения, че действието може да предизвика нов кръг от конфликта в балканската страна.

Този ход предизвика активна дипломация, като западни пратеници посетиха Босна с надеждата да убедят Додик да се откаже.

Съветът за прилагане на мира, който следи за спазването на Дейтънското споразумение, наскоро предупреди през последните дни, че "едностранно оттегляне“ от федералните институции не е възможно и заплаши с "последствия“ за всяка страна, която наруши мирното споразумение.

Това изявление не е съвместно подписано от Русия, която е част от този съвет заедно с представители на западните страни.

Кремъл подкрепя действията на Додик, а лидерът на босненските сърби се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва миналата седмица.

Превод и редакция: Юлиян Марков