Над 50% от хората имат затруднения да си плащат сметките, не трябва да се увеличават цените на тока и парното. Това каза омбудсманът Диана Ковачева в интервю за предаването "Тази сутрин“ по БТВ. "Потребителските проблеми и проблемите със сметките на хората изискват законодателни проблеми. Изпратих писмо до КЕВР с искане да не се увеличават цените на тока и парното. Говори се вече за намаляване на ДДС на тока, парното и водата. Тук се изисква законодателна промяна, но трябва да се вземе решение, за да изкарат хората зимата. Намаляването на ДДС е една от възможностите, с която да има ефект върху цента за крайния потребител. Трябва да има непрекъснатост на подаването и отлагане на плащанията. Над 50% от хората имат затруднения да си плащат сметките. Говорим за енергийна бедност. Хората, които очакват енергийни помощи, също трябва да ги си получат сега, пенсионерите трябва да си получат добавките“, посочи Ковачева.

"Мерките са предложени от ЕК още през октомври. Има държави, които са си замразили цената на природния газ. Има мерки и те са гъвкави. КЕВР трябва да ги обсъди. Всички мерки са възможни, но трябва да бъдат оценени как ще се отразят върху цените за крайния потребител“, добави тя.

"ВиК дружествата има до 80-85% загуби на вода. Тук има нужда от спешна законодателна промяна. Загубите ги плащаме всички ние. Днес е Денят за правата на човека. Да останеш без вода е абсолютно нечовешко. Няма обосновка за увеличаване на цената на водата на фона на тези загуби и на фона на това, че на много места от чешмите тече мръсна вода, а лятото има места без вода. Този въпрос спешно трябва да се обсъди от народните представители.

КЕВР трябва да застане на позиции и да не допусне увеличение на цената на парното, преди да бъде анализ на предходния отоплителен сезон“, заяви Ковачева.

По думите ѝ в институцията на омбудсмана са получавани и много сигнали за хора, които са тормозени от колекторски фирми. "Хората имат затруднения. Фирмите за бързо кредити имат често неравноправни клаузи. Трябва да има контрол не просто върху договорите, а върху общите условия, където се залагат тези неравноправни клаузи. Със законодателни мерки трябва да се реши въпросът за вечния длъжник. Трябва да има обективен и справедлив закон", допълни тя.