Министерският съвет одобри позицията на България за участие в заседанието на Съвета "Общи въпроси“ (СОВ), което ще се проведе на 14 декември 2021 г. в Брюксел. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

СОВ ще подготви декемврийското заседание на Европейския съвет, като ще обмени мнения по проекта на заключения, който се очаква да включва темите COVID-19, управление на кризи и устойчивост, цени на енергията и външни аспекти на миграцията. В частта сигурност и отбрана се предвижда предоставяне на насоки от лидерите по проекта на Стратегически компас и дискутиране на подготовката на съвместната декларация относно сътрудничеството ЕС-НАТО. В частта външни отношения ще бъде подготвена Срещата на върха EC-Африкански съюз и ще бъде обсъдена ситуацията по границата на ЕС с Беларус.

На СОВ ще бъде представен и изготвения от Агенцията на ЕС за основните права доклад "Антисемитизъм: преглед на инцидентите, регистрирани в ЕС за периода 2010—2020 г.“.

В рамките на заседанието действащото и следващото Председателства на Съвета на ЕС ще представят пътната карта за европейския семестър за 2022 г. България подкрепя усилията на ЕК за завръщане към пълното многостранно наблюдение в рамките на Европейския семестър през 2022 г., включително възстановяване на публикуването на националните доклади по държави и цялостни специфични препоръки за всяка държава. Подкрепяме и усилията за избягване на дублирането на задълженията за докладване и отчитане между Механизма за възстановяване и устойчивост и Европейския семестър.

СОВ ще бъде запознат с последните развития, свързани с Конференцията за бъдещето на Европа. Министрите ще одобрят съвместната декларация относно законодателните приоритети на ЕС за 2022 г., както и 18-месечната програма на Съвета за периода 1 януари 2022 г. - 30 юни 2023 г.

По точката от дневния ред на Съвета относно разширяването и процеса на стабилизиране и асоцииране България ще се придържа към Декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 г. във връзка с разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоцииране на Република Северна Македония и Република Албания, както и към Рамковата позиция относно европейската перспектива на Република Северна Македония и Албания, приета от МС на 09 октомври 2019 г. и подкрепена с декларацията на НС от 10 октомври 2019 г.

За България определящ остава основополагащият принцип на собствените заслуги на всяка отделна страна-кандидат. Българската страна счита, че Албания е готова за напредък по пътя към ЕС, като има готовност да подкрепи приемането на Преговорната рамка за страната и провеждането на първа Междуправителствена конференция.