Ръкописът на алегоричния разказ "Малкият принц“ от Антоан дьо Сент-Екзюпери, който се пази в САЩ от самото му създаване, ще бъде представен за първи път пред публика във Франция. Това съобщи регионалното издание Ouest-France.

Сент-Екзюпери пише книгата в Ню Йорк, където заминава след окупацията на Франция от нацистите. Оттогава ръкописът, заедно с рисунките, с които го придружават, се съхраняват в САЩ: писателят ги дава на приятелката си Силвия Хамилтън, преди да отиде да се бие в Северна Африка през 1943 г. През 1968 г. тя дарява ръкописа на библиотеката и музея "Морган“ в Манхатън, откъдето този експонат за известно време ще бъде предаден във Франция.

Изложбата "Среща с малкия принц“, посветена на това произведение, ще се проведе от 17 февруари до 26 юни 2022 г. в Музея на декоративните изкуства в Париж. Тя ще включва над 600 експоната, включително скици с акварел и молив, фотографии, стихотворения, изрезки от вестници и писма.

Световноизвестният разказ е публикуван за първи път на 6 април 1943 г. в Ню Йорк на френски и английски език, с илюстрации от самия автор. В Париж публикуването идва едва през пролетта на първата следвоенна година. Творбата е преведена на 457 езика и е на второ място след Библията по брой преводи.

Превод и редакция: Тереза Герова