Алексей Навални, който излежава присъда във Владимирска област по дело за измама и легализация на престъпни средства, е решил да работи в колонията като "шивачка“. Той каза, че се е записал в шивашка работилница, "по-близка до масата на хората“, отбелязва руският вестник "Коммерсант“.

В съобщение в социалната мрежа "Инстаграм“ Навални разкрива, че е избирал между работата на дневен общ работник, готвач, пекар, помощник и шивачка. "Няма да ви отегчавам с обсъждане на тънкостите на затворническата професия. Ако не знаете нищо, добре - нямате нужда от подобни знания. Мога само да кажа, че ми харесва картината, на която съм пекар - стоя там, румен човек с бяла шапка, с ръце на бедрата, гледам хляба да се надига във фурната и се усмихвам замислено на нещо. Въпреки това реших да стоя далеч от номенклатурните позиции“, пише той в мрежата.

Навални обръща внимание на факта, че избраната от него позиция се използва само в женски род. Той уточнява още, че в заявлението за обучение и във всичките му документи пише "шивачка" и професията няма друго име.

"И аз си казах: "Не беше ли ти, Алексей, тук в "Инстаграм“ този, който се смя на феминистки, които не искат да бъдат "блогър“ и "автор“ в мъжкия род“... Е, сега животът се шегува с теб. Какво значение има за теб дали си шивачка или шивач? Така че преди не бях против феминитивите (т.е. думи като "автор“ и "редактор“), но ги смятах за маловажна глупост и сериозна причина за тролиране, а сега горещо подкрепям правото на всеки да се нарича както си иска.. . В крайна сметка езикът за това съществува и той трябва да се развива в съответствие с нуждите на обществото“.

През февруари условната присъда на Навални по делото "Ив Роше“ беше заменена с ефективна. Съдът установи, че той е нарушил условията на изпитателния срок. Политикът ще лежи две години и осем месеца в затвора. През септември беше образувано наказателно дело срещу Навални и неговите сътрудници за създаване на екстремистка общност.

Превод и редакция: Тереза Герова