Едно от нещата, които ще предложа, е към бъдещата детска болница да се изгради Болнично настоятелство, което да бъде гарант за изпълнението на проекта. Това каза на пресконференция министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, предаде репортер на Агенция "Фокус“. "Можехме да не го правим, ние сме в края на мандата си, но имаме възможност, средствата, терена и подкрепата за изграждане на болницата. Ще се срамуваме, ако не го направим. Едно от нещата, които ще предложа, е към бъдещата болница да се изгради Болнично настоятелство, което да бъде гарант за изпълнението на проекта. В него могат да се включат граждани, представители на неправителствени организации, дарители и др. Това е един допълнителен гарант за устойчивост на проекта. Те ще помагат всячески за неговата реализация. Медиите също могат да бъдат гарант за изпълнението на този проект. От парламентарно представените партии няма нито една, която да е против реализацията на този проект. Мисля, че няма да има спънки за реализацията му“, заяви той.

"Обсъждано е решението за създаването на детска болница в "Лозенец“ е обсъждано с ръководството на болницата. Възложих му изготвяне на анализ за това какви средства ще са необходими за сливането. За съжаление ръководството се забави и даде повърхностен анализ. Съветът на директорите в "Лозенец“ работи лошо. Там има тежък конфликт между двама от директорите, които непрекъснато се заливат с компромати. Там е създадена една нездрава обстановка на управление, но за мен безспорно болницата само ще спечели от този проект“, посочи Кацаров.

По думите му бъдещето на сградата на сегашната педиатрия ще зависи от следващия министър на здравеопазването. Според него ще отнеме няколко месеца да се огледа всичко и да се пристъпи към реализацията. "Идеята е всички дейности от сега съществуващата сграда да се преместят в болница "Лозенец“. Преди месец аз изпратих писмено предложение до МС да разгледа въпроса за съществуващите дружества и ми отговориха, че министърът на здравеопазването трябва да прецени дали да ги слее. Решението за новия проект е изцяло на министъра на здравеопазването. Днес ще разговарям и с колегите от "Лозенец", за да премахнем притесненията в тях. Това е добра новина за всички нас. Правителствена болница става детска. Какво по-хубаво за Коледа от това нещо - най-доброто, което имаме, да го дадем на децата си. Нашето желание е болницата да запази многопрофилния си характер“, допълни той.