Оранжев код за обилни валежи от дъжд и силен вятър е обявен за три области в страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Предупреждението от втора степен за обилни валежи от дъжд и силен вятър е валидно за областите Благоевград, Смолян и Кърджали. Там се очакват значителни валежи с количества 30- 50 mm. В Благоевградска област ще е ветровито с умерен и временно силен северозападен вятър, с който ще нахлува студен въздух и в северните райони на областта дъждът ще преминава в сняг.

За областите Кърджали и Смолян над около 1200 метра валежите ще са от сняг. Ще е ветровито с умерен и временно силен южен вятър, който след обяд ще се ориентира от северозапад.

Жълт код за обилни валежи от сняг и силен вятър е обявен за областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, София област, София-град, Перник и Кюстендил. В тези области ще има значителни валежи с количества 20-25 mm. Ще духа умерен, временно силен северозападен вятър, с който ще нахлува студен въздух и в областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч, Габрово, Велико Търново дъждът ще преминава в сняг. В южните райони на тези области ще се образува снежна покривка - 10-15 см, в северните ще вали предимно дъжд.

Жълт код за обилни валежи от дъжд и силен вятър е обявен за областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен и Ямбол. В тези области ще има значителни валежи от дъжд с количества 25-30 mm, над около 1200 метра в областите Пазарджик и Пловдив - от сняг. Ще е ветровито с умерен и временно силен северозападен вятър.

За Хасково и Ямбол вятърът ще е умерен и временно силен от юг, който по-късно през деня ще се ориентира от северозапад.