СДСМ и "Алтернатива“ трябва да постигнат окончателно и подробно споразумение за коалиционното сътрудничество до края на тази седмица, на базата на което парламентарното мнозинство ще се увеличи на 64 депутати, съобщиха за македонския "Фокус“ източници от двете партии.

"Все още няма споразумение кои министерски портфейли и други длъжности щв заема "Алтернатива“, но това ще бъде определено най-късно до петък“, цитира изданието източник от редиците на управляващите в Скопие социалдемократи.

Според представители на "Алтеранива“ към настоящия момент партията не е получила конкретно предложение за позициите, които трябва да получи. "В момента финализираме принципите на съвместно управление и програмните ангажименти. Следва частта за отделите и кадровата политика“, обясниха от албанската партия.

Председателите на двете партии Зоран Заев и Африм Гаши вече постигнаха принципно споразумение за сътрудничество в рамките на правителството и обявиха консултации за възможни кадрови решения.

По неофициална информация "Алтернатива“ проявява интерес към Министерството на здравеопазването, а в комбинация се споменават още ведомствата на културата и образованието, както и вакантното кресло в Министерството на земеделието.

***

Белград. Нито един клиент на руския енергиен гигант "Газпром“ не купува природен газ на изгодната цена, която плаща Сърбия – тя е под пазарната. Това заяви в интервю за белградския ежедневник "Политика“ директорът на Секретариата на Енергийната общност Янез Копач.

"Цената от 270 долара е невероятно ниска в сегашните условия. Вероятно никой купувач на руски газ няма по-изгодна цена в момента, тя е много по-ниска от пазарната. Във всеки случай Александър Вучич направи невероятно удачен ход за сръбските потребители на газ и за репутацията си. С тази цена Сърбия е защитена от бурята на световната енергийна криза“, коментира Копач.

Той изрази надежда, че след април 2022 г. пазарните цени на природния газ ще паднат. Копач се изказа в подкрепа на достъпа до "Балкански поток“ не само за Русия, но и за други доставчици на синьо гориво. Освен това той изрази съмнения относно възможността за изграждане на атомна електроцентрала в Сърбия. "Изграждането на атомна електроцентрала е трудна задача, отнема много години, начинанието е много скъпо и изисква инженерни познания, които съществуваха в Югославия, но отдавна вече ги няма... По-реалистично е да се мисли за малки модулни реактори, въпреки че тази технология все още не е достатъчно развита“, коментира експертът в последния ден от мандата му на директор на Секретариата на Енергийната общност . Копач отказа да коментира факта, че ще бъде заменен от представител на Полша.

На 25 ноември, в резултат на преговорите между президентите на Русия и Сърбия Владимир Путин и Александър Вучич в Сочи, Москва запази цената на газа за западната ни съседка на 270 долара за шестте зимни месеца. След изтичането им Белград ще получи изгодни условия от Москва по дългосрочен договор. Според думите на Вучич тези условия са изключителни.

***

Атина. С цел допълнително надграждане на възможностите на оградата на сухопътната граница с Турция, гръцката полиция иска постепенна подмяна на 23-те термокамери, инсталирани в старата част на оградата, от Кастаниес до Неа Виса, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Камерите са на 10 години и са с ограничени технически възможности, като няколко от тях имат технически проблеми.

Наскоро полицейското управление на Орестиада в Североизточна Гърция изготви предложение за модернизация на мрежата, като разходите за подмяна на 23-те камери са предвидени в бюджет на стойност 1,5 милиона евро. "Полагат се усилия за намиране на финансиране“, каза източник от полицията.

Към момента вече са одобрени средства за поддръжка на съществуващата мрежа в размер на 220 000 евро.

Парите са предназначени за ремонт на онези камери, които са излезли от строя поради повреда.

Междувременно заработи автоматизираната система за наблюдение на гръцко-турската граница, подчертава изданието. Тя се състои от 11 съвременни камери и радарни системи с обхват между 3,5 и 15 километра, които предават в реално време изображения и данни за граничните условия. Обхваща разстояние от повече от 100 километра, като се простира от Софико до делтата на Марица близо до Дедеагач.

Пробната й експлоатация започна, както е предвидено в договора, на 20 октомври и продължи един месец. Освен от полицията, новата мрежа от камери и радарни системи се използва и от гръцките въоръжени сили.

Проектът имаше бюджет от 14,9 милиона евро и беше финансиран от ЕС – по-специално от Фонда за вътрешна сигурност. Гърция също се опитва да осигури средства от ЕС за финансиране на 35-километровото удължаване на оградата.

***

Прищина. Косово трябва да настоява за "връщането“ на Прешево, Медвежда и Буяновац в състава на най-младата държава на Балканите. Това призова председателят на Гражданско движение "Ватра“ Кущим Кадриу, отбелязва електронното издание на прищинския ежедневник Koha Ditore.

"Буяновац, Прешево и Медведжа винаги са били част от Косово, това е общоизвестно. Pрез 50-те години на миналия век с териториални обмени, направени от Югославия, тези общини са разпръснати и остават под юрисдикцията на Република Сърбия... Тази несправедливост трябва да бъде коригирана от властите на Косово – те трябва да настояват пред Сърбия за връщането на тези общини... Трябва да се борим за присъединяване на тези три общини в Косово, ако това не се случи, тогава жителите в Буяновац, Прешево и Медведжа никога няма да се чувстват комфортно“, категоричен бе Кадриу.

"Този въпрос никога не е повдиган в преговорите между Косово и Сърбия в Брюксел... Институциите на Косово и Албания не са се занимавали директно с този случай и не сме получили подкрепа под каквато и да е форма“, каза още Кадриу, призовавайки Прищина и Тирана да предприемат стъпки по въпроса.

***