В рамките на срещата с държавния глава на Албания Илир Мета министър-председателят на Косово Албин Курти подчерта, че очаква Тирана да защитава Прищина от атаките на Белград в международните организации, съобщава електронното издание на вестник Gazeta Express.

Курти повтори, че не може да има "Отворени Балкани“ със Сърбия, която остава затворена към Косово, отказва да признае нейните дипломи, лични документи, удостоверения и митнически печати.

По отношение на диалога, подпомаган от Европейския съюз, Курти заяви, че трябва да бъде съсредоточен върху взаимното признаване между Косово и Сърбия. Именно в тази връзка той призова Албания да защити Косово от атаките на Сърбия в международни организации и институции.

Коментирайки управлението на ситуацията с COVID-19, премиерът на Косово каза, че през ноември властите са докладвали само шест смъртни случая от инфекции и потвърди, че 1,6 милиона дози ваксини за поставени на гражданите на най-младата държава на Балканите. Той каза още, че въз основа на прогнозата на Централната банка на Косово ще има икономически растеж от 9,9 процента.

Курти е обсъдил с албанския президент подготовката за съвместна среща на правителствата на двете държави, която трябва да се проведе в рамките на днешния ден в Елбасан. Очаква се двете страни да подпишат 15 споразумения за сътрудничество.

Превод и редакция: Тереза Герова