НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Около 20 медицински сестри и акушерки от първия випуск на Медицински университет-Варна във Велико Търново ще останат да работят в града

Около 20 медицински сестри и акушерки от първия випуск на Медицински университет-Варна във Велико Търново ще останат да работят в града

9 Октомври 2019 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 33 медицински сестри и акушерки от дипломиращия се тази година първи випуск на Филиала на Медицински университет „Параскев Стоянов“-Варна във Велико Търново избират да започнат своята професионална кариера в България, а около 20 от тях ще останат да работят в града. Това стана ясно на пресконференция, предаде репортер на Радио „Фокус“-Велико Търново. Филиалът бе открит през есента на 2015 година. Директорът на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ в Община Велико Търново Росица Димитрова припомни, че по този начин е била възстановена прекъсната през 2007 година традиция старата столица да има висше учебно заведение, в което младите хора да получават образование по здравни грижи. „Целта, която си поставихме преди повече от 4 години е да имаме отново медицински колеж както преди. Радвам се, че през 2015 г. стартира първата учебна година на Филиала на Медицинския университет във Варна, което доведе до 33 завършили специалисти. Вече има завършили медицински сестри, които работят в детски ясли, в операционния блок и в хирургичното отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново, както и акушерки в АГ отделението, в Центъра за психично здраве и в Родилно отделение на великотърновската болница“, каза Росица Димитрова.
„По време на своето 4-годишно обучение завършилите студенти са положили около 80 семестриални и 4 държавни изпита и въпреки проблемите в здравеопазването и ниския социален имидж на професиите, медицинските сестри и акушерки от Филиал Велико Търново избраха да се грижат за пациентите в родината си, за българските майки и техните деца. Всички дипломирани акушерки вече са назначени на работа. Всички остават в България и всички започват професионалния си път по родните си места – 11 от тях са от Велико Търново и вече може да ги срещнете в Отделението по акушерство и гинекология и отделението по неонатология на МОБАЛ „Стефан Черкезов“. Техни колеги пък се завръщат по родните си места във Варна, Габрово, Омуртаг, Търговище, Добрич, Стара Загора и др. за да започнат там професионалния си път“, допълни доц. Диана Димитрова и благодари на кмета инж. Даниел Панов, че съдейства още преди 4 години, на фона на все по-задълбочаващата се нужда от здравни специалисти у нас, варненското висше учебно заведение предприе нужните мерки, за да се запълнят големите липси.
На 12 октомври на официална церемония в Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново здравните специалисти ще получат своите дипломи и ще положат медицинска клетва. Към момента студентите във филиала са 135, от които двама са мъже.
Рени АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.