НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:29


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Премиерът Бойко Борисов и министър Владислав Горанов откриха завод в Петрич и инспектираха изграждането на депото за отпадъци край Благоевград (ОБЗОР)

Премиерът Бойко Борисов и министър Владислав Горанов откриха завод в Петрич и инспектираха изграждането на депото за отпадъци край Благоевград (ОБЗОР)

17 Септември 2019 | 18:35 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов откриха нов завод в Петрич и инспектираха дейностите, свързани с изграждането на регионално депо за отпадъци край Благоевград. Това се случи във вторник. Първото място, което посетиха бе новопостроеният завод в Петрич, който ще осигури работни места за 420 души. Премиерът Борисов заяви, че Европа и света са в рецесия, но в България ситуацията е различна. По думите му на фона на това в България всеки ден се откриват заводи и работни места. Според Борисов това всъщност е най-сигурният начин за справяне с рецесии. „Ние все още сме далеч от рецесията в Европа. Рецесия е когато минеш под нулата, а в момента ние имаме 3.5 % ръст на икономиката“, подчерта Борисов.
Във връзка с предстоящите местни избори на 27 октомври той заяви, че кметовете, които ще бъдат издигнати от ПП ГЕРБ трябва да водят положителна политика и да показват резултатите от всичко, което са постигнали.
Отново в Петрич финансовият министър Владислав Горанов коментира, че финансирането на дейностите, свързани със звеното за киберсигурност, ще бъде от бюджета. „Ако говорим за това как да изградим допълнителен капацитет от скъпо наети служители, които да могат да консултират отделните звена, и как да поддържат по-добра киберсигурност, то има поне два сценария, по които работим едновременно“, отбеляза министър Горанов. Той обясни, че единият е свързан с осигуряването на по-високи възнаграждения в Държавна агенция „Електронно управление“, в която определен лимитиран брой хора да бъдат с по-високи възнаграждения, които да са адекватни на пазара на труда. Другото, върху което работят и тече дебат в Парламента, е възлагането на „Информационно обслужване“ да поддържа критичните инфраструктури и електронните системи.
По-късно двамата посетиха най-посещавания туристически обект в Югозападна България, а именно античен град Хераклея Синтика, за който Министерски съвет отпусна 100 000 лв. за провеждането на разкопки. Премиерът Борисов заяви, че и за в бъдеще държавата ще помага за изследването на обекта, който е особено важен за развитието на туризма.
След Община Петрич, министър-председателят Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов посетиха Благоевград, където извършиха инспекция на регионалното депо за отпадъци. По думите на Борисов, Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево вече имат регионално депо, което ще обслужва и петте общини за следващите 100 години. Министър-председателят добави, че за изграждането на депото са били отделени средства, както от Бюджета, така и от Европейските програми, също и от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). „Направено е и продължава да се прави“, допълни Борисов. Кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов и кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, които също присъстваха на инспекцията от своя страна заявиха, че с изграждането на това депо се решава най-големият проблем и за петте общини, включени в проекта. При визитата си в Благоевград, премиерът обяви, че се работи и в посока изграждането обща индустриална зона за общините Благоевград и Симитли.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Апостол Апостолов, кмет на Симитли: Има голям интерес от страна на чуждестранни инвеститори към Благоевград и Симитли, затова е особено важно да изградим индустриална зона

Апостол Апостолов, кмет на Симитли: Има голям интерес от страна на чуждестранни инвеститори към Благоевград и Симитли, затова е особено важно да изградим индустриална зона

17 Септември 2019 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Симитли. Теренът на бившите погреби в Симитли е подходящ за изграждането на Индустриална зона. Това каза пред журналисти в Благоевград кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин.Той отбеляза, че теренът е с площ над 300 дка, което ще позволи направата на една много добра индустриална зона. „Голяма част от съпътстващата инфраструктура е направена. Има някои неща, които трябва да се довършат. Коментирахме с колегата Камбитов и с премиерът, че може да направим една обща зона, тъй като разстоянието между Симитли и Благоевград е на около 10 минути път. Когато магистрала „Струма“ бъде готов, разстоянието ще се скъси и пътят ще отнема около 5 минути, така че това не трябва да притеснява никой. Дали зоната ще се казва Благоевград – Симитли или Симитли – Благоевград е нещо, което не вълнува нито мен, нито кметът на Благоевград. Ако искат може да я кръстят и зона Благоевградска област. Важното е, че там ще има възможност да се инвестира от всички, които имат свободни средства да направят това“, каза още Апостолов. Кметът на Симитли припомни, че в общината вече има изградена една промишлена зона, като към момента има подадени заявления от над 10 фирми, които искат да им бъдат предоставени терени за развиването на бизнес и изграждането на предприятия. „При нас бизнесът е съсредоточен главно в изграждането на малки, екологично чисти предприятия, в които има от 10 до 100 работни места. Мисля, че това е бъдещето. Най-важното, което трябва да направим е бъдещата индустриална зона да бъде екологично чиста, защото и двете общини се намираме между 4 планини и то най-хубавите в България“, подчерта Апостолов. Кметът на Симитли заяви, че всеки ден при него, както и при кметът на Община Благоевград идват чуждестранни инвеститори, които искат земя, която да е готова, за да могат започнат веднага строителство.

Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: В процес на уточняване е дали общата индустриална зона със Симитли да бъде само една или да са две отделни

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: В процес на уточняване е дали общата индустриална зона със Симитли да бъде само една или да са две отделни

17 Септември 2019 | 16:30 | Агенция "Фокус"
София. В процес на уточняване е дали общата индустриална зона със Симитли да бъде само една или да са две отделни. Това каза кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов пред журналисти, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Той обясни, че вече са водени предварителни разговори с премиерa Бойко Борисов, с министърa на икономиката Емил Караниколов и с изпълнителния директор на „Национална компания Индустриални зони“ Антоанета Барес за изграждането на обща индустриална зона за общините Благоевград и Симитли.
„В Благоевград вече има уточнен терен, има общинска земя около 400 дка. Въпрос на решение е да видим кое ще бъде по-полезно, по-ефективно и как ще се приема от партньора в лицето на „Индустриални зони“, заяви д-р Атанас Камбитов. Той обясни, че общата площ на терените в Симитли и Благоевград е около 700 дка, като е особено важно да се направи така, че земята да не бъде прекалено скъпа, защото доста инвеститори се отказват по една единствена причина, а именно - високата цена.
„Идеята е да се направи нещо, което ще бъде абсолютно достъпно. „Индустриални зони“ инвестират в инфраструктура, така че да може инвеститорът да получи нещо, което е готово и в което може да започне работа веднага“, коментира д-р Камбитов. Той посочи, че общините Благоевград и Симитли се намират на много добра географска локация, което ги прави привлекателни за инвеститорите.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Ролята на нашите кметове е там, където не достигат детски градини, да направят нови

Премиерът Бойко Борисов: Ролята на нашите кметове е там, където не достигат детски градини, да направят нови

17 Септември 2019 | 16:10 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Ролята на нашите кметове е там, където не достигат детски градини, да направят нови. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, който инспектира дейностите по изграждането на регионално депо за отпадъци в Благоевград, където по-рано днес проведе официално откриване на I етап по проекта, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Той отбеляза, че от своя страна правителството ще помага. „Като има заводи – тогава детската градина става задължителна, за да могат жените да раждат, а след това и да работят, защото не искат да стоят вкъщи, а да се развиват. Това може да стане само, ако има къде да си оставят детето – на хубаво ново място. Ние сме малко като население, затова трябва да сме високотехнологични и да имаме високо качество на услугите“, заяви Борисов. Според него така всеки ще може да допринася за брутния вътрешен продукт. „Това е силата, всичко друга са празник приказки. Реиндустриализация на кое? Те ги откраднаха, заводите. Защо не реиндустриализират „Шкода“, „Мадара“, например, в Шумен? Защото я няма, те си я разпродадоха“, подчерта Борисов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Благоевград и Симитли се обединиха за изграждането на обща индустриална зона

Премиерът Бойко Борисов: Благоевград и Симитли се обединиха за изграждането на обща индустриална зона

17 Септември 2019 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Благоевград и Симитли се обединиха за изграждането на обща индустриална зона. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, който инспектира дейностите по изграждането на регионално депо за отпадъци, където по-рано през деня се проведе официално откриване на I етап по проекта, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Той обясни, че най-вероятно тя ще бъде изградена в района на Симитли, където вече има избран подходящ терен, а именно бившите погреби. „Тъй като имаме инвеститори се оказа, че Благоевград няма земя. Тези „честните“ преди нас са разпродали, приватизирали, купили земята и сега се оказва, че тук няма къде да се направи индустриална зона. А накрая на годината искаме да вкараме около половин милиард в индустриалните зони“, каза още Борисов. Той добави, че икономиката на България расте. В тази връзка той направи и допълнение към свое изказване, което направи по-рано днес в Петрич при откриването на нов завод.
„Правилно днес министър Владислав Горанов ми направи забележка за рецесията. Ние все още сме далеч от рецесията в Европа. Рецесия е когато минеш под нулата, а в момента ние имаме 3.5 % ръст на икономиката. Да, големите държави се „клатят“. Атаката с дроновете над рафинериите в Саудитска Арабия ще окаже влияние на цените на горивата. Днес, президентът Тръмп разблокира Федералния резерв. Проблема е огромен“, подчерта Борисов. Той подчерта, че според всички международни кредитни агенции, ръстът на икономиката в България се дължи на стабилността. Министър-председателят призова хората да не се подвеждат по-глупостите на тези, които казват, че управлението се е провалило. „Провал беше, когато Благоевград нямаше депо, провал беше, когато по време на червените управление боклуците на Благоевград се хвърляха по деретата или по старите сметища, където няма никаква екология. Но нали такива бяха времената“, посочи Борисов. Той каза още, че сега Благоевград, заедно със Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево ще имат едно от най-модерните депа в България.
Самият проект за изграждането на регионално депо край Благоевград е за близо 24 млн. лв. и се реализира с финансиране от републиканския бюджет – основно от Предприятието за управление на дейности по опазване на околна среда, както и с допълнителни средства от Министерството на финансите. Предстои още изграждане на компостираща система на стойност 12 млн. лева, осигурени по ОПОС, както и на инсталация за анаеробно разграждане на отпадъци.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево вече имат регионално депо, което ще обслужва и петте общини за следващите 100 години

Премиерът Бойко Борисов: Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево вече имат регионално депо, което ще обслужва и петте общини за следващите 100 години

17 Септември 2019 | 15:18 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево вече имат регионално депо, което ще обслужва и петте общини за следващите 100 години. Това каза пред журналисти министър – председателят Бойко Борисов, който инспектира дейностите, свързани с изграждането на регионално депо за отпадъци, където по-рано днес се състоя официално откриване на I етап по проекта, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Премиерът обясни, че по-рано днес е бил в Петрич, където е посетил античен град Хераклея Синтика. Борисов заяви, че е останал много впечатлен от видяното, както и от това, че водопроводът на обекта е на над 2 400 години. „2 400 години водопроводната и канализационната система на обекта не е мръднала. А ако това депо изкара 100 години, то пак ще сме доволни. Тук искам да благодаря на всички кметове – чужди и наши, че 5 общини по най-съвременен начин се обединиха за изграждането на модерно депо“, каза още Борисов. Министър – председателят добави, че за изграждането на депото са били отделени средства, както от Бюджета, така и от Европейските програми, също и от ПУДООС. „Направено е и продължава да се прави“, допълни Борисов. Кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов и кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, които също присъстваха на инспекцията от своя страна заявиха, че с изграждането на това депо се решава най-големият проблем и за петте общини, включени в проекта. „В София много обичат да приказват, но ако бяхме направили това, то тези пет общини, включително и Благоевград щяха да фалират, защото глобите са такива, че собствените приходи на общините щяха да отиват за плащане на глоби, така че мисля днешния ден е добър за Благоевград“, отбеляза Борисов. Той заяви, че години наред е водил преговори с кметовете и на петте общини, за да може днес депото да бъде факт. „Но днес, щом имаме този резултат, нещата са добре. Минах, за да видя и автомагистрала „Струма“. Строителните дейности вървят с пълна сила. Има над 150 машини и около 200 – 300 работника. Правим заводи в Петрич, сега е ред и на Благоевград“, обясни Борисов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Владислав Горанов инспектираха Регионалното депо за отпадъци край Благоевград

Премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Владислав Горанов инспектираха Регионалното депо за отпадъци край Благоевград

17 Септември 2019 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Владислав Горанов инспектираха Регионалното депо за отпадъци край Благоевград, предаде репортер на Радио "Фокус"-Пирин. С тях са още областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, областният координатор на ПП ГЕРБ и народен представител Даниела Савеклиева, депутатът Стефан Апостолов, кметовете на Благоевград и Симитли д-р Атанас Камбитов и Апостол Апостолов и други. Премиерът Бойко Борисов коментира, че подобни съоръжения са особено важни за населението не само в Благоевград, но и в още 4 общини.
По-рано се състоя официално откриване на „Регионална система за управление на отпадъците, регион Благоевград, обслужваща общини Благоевград, Симитли Рила, Кочериново и Бобошево – I етап“. Паралелно бе направена и първа копка на обект по проект „Проектиране и изграждане на допълнителна инфраструктура /инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и компостираща инсталация за разделно събрани биоразградими и/или зелени отпадъци/ за развитие на регионалната система за управление на отпадъците на регион Благоевград, включващ общини Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево“.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.
Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.