НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:11


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Имаме два случая на лептоспироза в област Пазарджик

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Имаме два случая на лептоспироза в област Пазарджик

22 Август 2019 | 10:15 | Агенция "Фокус"
София. Миналата седмица имаме два случая в Област Пазарджик. Това каза директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев, в интервю за Агенция „Фокус“. Професор Кантарджиев каза, че с лептоспироза човек може да се зарази, къпейки се в замърсени водоеми. „Обикновено с нея човек се заразява, когато се къпе във водоем, в който се стичат отпадни води от животновъдството – главно прасета“, поясни той. По думите му, това е много тежко заболяване. „Това заболяване води до пожълтяване, засягане на бъбреците, повреда на черния дроб. В Националната референтна лаборатория на центъра се доказа лептоспира иктеро-хеморагика“, каза още проф. Кантарджиев.
Надежда ИВАНОВА


Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Над 20% от кърлежите обикновено са носители на някакви инфекции

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Над 20% от кърлежите обикновено са носители на някакви инфекции

22 Август 2019 | 09:39 | Агенция "Фокус"
София. Над 20% от кърлежите обикновено са носители на някакви инфекции. Това каза директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев, в интервю за Агенция „Фокус“. „Въпреки че ухапванията от кърлежи в началните месеци на лятото бяха около 3 пъти повече ухапаните хора от ухапаните миналата година, заболяванията, които се предават от кърлежи и които се диагностицират в Националния център, са с 30% по-малко“, каза професорът. Той добави, че и случаите на лаймската болест също са намалели. „Всичко това се дължи на факта, че Националният център по заразни и паразитни болести широко препоръчваше взимането на еднократна доза антибиотик при свалянето на кърлеж“, поясни Тодор Кантарджиев и заяви, че кърлежите пренасят и други болести. „Кърлежите по градинките пренасят други заболявания, които преминават с неразположение и температура, като ерлихиоза, анаплазмоза и други инфекции. Тази година с една трета са по-малко регистрираните болни от лаймска болест и марсилска треска, благодарение на факта, че повечето хора взеха по една доза антибиотик със сваляне на кърлежа. Това намалява с 10,2 пъти вероятността да се разболееш“, заяви той. Професорът бе категоричен, че инфекциите трябва да се лекуват правилно, за да не настъпят тежки усложнения.
Надежда ИВАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Инструкции за сгъване на бюлетина - Местни избори 2019 г.
Инструкции за сгъване на бюлетина - Местни избори 2019 г.
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.