НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:01


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин: Съществуват сигнали за промяна в приоритетите на управляващата партия в Турция

Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин: Съществуват сигнали за промяна в приоритетите на управляващата партия в Турция

27 Юни 2019 | 20:57 | Агенция "Фокус"
София. Съществуват сигнали за промяна в приоритетите на управляващата партия в Турция. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ бившият генерален консул в Одрин Георги Димов. По думите му тя ще се изрази във външната политика. Второто направление засяга политическото статукво във формацията на Ердоган. Димов прогнозира сериозна чистка на виновниците за загубата на управляващите на изборите за кмет в Истанбул. Според него се очаква и ревизия на кабинета. За смяна се очертават вътрешния министър Сюлейман Сойлу и министърът на финансите и хазната Берат Албайрак, който се пада и зет на президента. Турската икономика потъва и не се вижда добра перспектива, каза още той. Победата на опозицията в Истанбул е светлина в тунела за страната и показва възможност едноличния режим в държавата да премине към нормален режим с върховенство на закона. Според него, ако сегашният държавен глава Реджеп Тайип Ердоган не успее да превъзмогне егото си са възможни няколко сценария на реакция спрямо новия кмет на Истанбул. „На първо място саботиране на дейността на новия градоначалник от страна на мнозинството на управляващата партия на Ердоган „Партия на справедливостта“ в общинския съвет. Става въпрос за две линии на поведение – налагане на еднолични решения от страна на мнозинството в общинските съвети и отхвърляне на предложения на кмета. Втория възможен сценарии са законодателните промени, които ограничават правомощията на кмета“, каза той.
Георги Димов обясни, че на подзаконово равнище вече са предприети първите стъпки в това отношение. Иззети са правомощията на кмета за назначения в общинските фирми и са предадени на общинските съвети. Според турските юристи това е голям срам за закона. Според бившия генерален консул в Одрин е възможна и съдебна разправа, която е била загатната от турския президент.

Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алекс Алексиев, Център за Балкански и Черноморски изследвания: Победата на опозиционния кандидат за кмет на Истанбул е шамар лично срещу президента Ердоган

Алекс Алексиев, Център за Балкански и Черноморски изследвания: Победата на опозиционния кандидат за кмет на Истанбул е шамар лично срещу президента Ердоган

24 Юни 2019 | 19:10 | Агенция "Фокус"
София. Победата на опозиционния кандидат за кмет на Истанбул е шамар лично за президента Ердоган. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Алекс Алексиев, председател на Центъра за Балкански и Черноморски изследвания. По думите му една от причините за тежката загуба на кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм е прекалената увереност на президента Ердоган за предизвестена победа. Според Алексиев турският президент е настоявал за повторни избори в Истанбул, защото градът е от изключителна важност за парите, които ПСР харчи за своите поддръжници. „Говорим за най-малко 100 млрд. долара, които влизат в джобовете. Корупцията е невероятна в Истанбул, няма никаква отчетност. Без Истанбул на Ердоган ще му бъде много трудно да намери пари, защото той подкупваше почти всички, които минаха покрай ПСР. По този начин той успяваше да запази някак си статуквото – неговата власт. Там където Ердоган доминира – това е най вече Анадола, а това е, от икономическа гледна точка, малка част от Турция. Според мен, Ердоган стигна до място, в което няма добър ход в момента“, обясни председателя на Центъра за Балкански и Черноморски изследвания. Алекс Алексиев изрази съмнения, че турският президент ще откликне на поканата за сътрудничество от новоизбраният кмет Екрем Имамоглу. Въпреки огромната разлика в гласовете между първите и вторите избори, тя не се обуславя с увеличаване на подкрепата на Републиканската народна партия, от която е Имамоглу. Има сведения, че в райони, населени с кюрдско население, Ердоган губи с огромна разлика, обобщи анализаторът.

Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин: След загубата на кметските избори Ердоган ще акцентира върху външните отношения

Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин: След загубата на кметските избори Ердоган ще акцентира върху външните отношения

24 Юни 2019 | 12:35 | Агенция "Фокус"
София. Крахът на партията на президента Реджеп Таийп Ердоган на изборите за кмет на мегаполиса Истанбул ще се отрази на цялостната външна политика на Турция, включително и на двустранните отношения между България и Турция. Това каза за дневния информационен блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ Георги Димов, бивш генерален консул на Република България в Одрин. „Със сигурност ще има засилен акцент във външните отношения и това го казва самият президент Ердоган. Очевидно е, че на първо време вътрешната тема няма да му бъде приоритетна, той загатна, че ще обърне внимание на срещата на Г - 20 в Осака, има визия за Китай, обръща внимание и на срещата на върха във формат Южна Европа – Балкани, което директно ще ни касае. Известно е, че отношението на Турция със Запада в момента не са в най-доброто възможно състояние, има напрежение и в отношенията на Турция със САЩ, затова могат да се очакват нови инициативи, възможно е да се запази и изостри напрежението. Като добър съсед на Турция, с която държим да имаме нормални отношения, трябва да бъдем твърде внимателни и да отстояваме националните си интереси в условията на пълна реципрочност, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи“, заяви Георги Димов. Според него загубата на управляващата "Партия на справедливостта и развитието" подсказва, че е възможно преформатиране на вътрешнополитическото пространство и търсенето на нови съюзници. „Очевидно е, че националистите изиграха лоша шега на Ердоган. Процесът е много труден, но не бих изключил по-тясно сътрудничество с основната опозиционна партия, от която е издигнат и новият кмет, най-малко заради това, че в груби линии и двете имат общо антиамериканско говорене и в определени случаи и антизападно“, допълни Георги Димов. По думите му победата на кандидата на опозиционната Републиканската народна партия в Турция Екрем Имамоглу е и изненадваща, и очаквана. Той подчерта, че новоизбраният кмет ще постави нови посоки за развитие на Турция. „Вятърът на промените все по-силно ще духа в югоизточната ни съседка. На изборите трябваше да станат ясни поне три неща - дали има решителна проява на волята, реализирана чрез избирателните урни, дали Турция ще стане правова държава или ще остане държавата на президентските укази и дали в самата основа на държавата стои независимата съдебна система, върховенството на правото и закона“, заяви Георги Димов.
В диалога си с турския президент новият кмет на Истанбул Екрем Имамоглу ще държи на няколко неща - икономически модел, основан на производствена база, модел на държава, основан на разделението на властите, както и справедливо разпределение на обществените фондове, каза още той. Според Георги Димов в Турция има очаквания за сближаване на позициите между Турция и ЕС.
Росица АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurryiet: Ердоган поздрави новия кмет на Истанбул

Hurryiet: Ердоган поздрави новия кмет на Истанбул

24 Юни 2019 | 07:27 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турският президент Реджеп Таийп Ердоган приветства високата избирателна активност на местните избори в Истанбул и поздрави новия кмет, пише електронното издание на турския вестник Hurryiet.
"Поздравявам Екрем Имамоглу, който спечели изборите според неофициалните резултати", каза президентът в Туийтър.
Държавният глава заяви също, че избирателният съюз на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и Партията на националистическото движение (ПНД) ще продължи и в бъдеще.
"Гласоподавателите в Истанбул ще направят най-точното решение за града", заяви Ердоган пред репортери по-рано през деня, след като гласува в района на Ютудьдар в Истанбул от анадолската страна.
Избирателната активност възлиза на близо 85% от общо 10,570,222 гласоподаватели. Бяха преброени най-малко 8 680 850 валидни гласа.
Най-големите съперници Бинали Йълдърим и Екрем Имамоглу се състезаваха за кметското място на най-големия град на Турция на 23 юни.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Новоизбраният кмет на Истанбул изрази готовност да работи "в хармония" с Ердоган

AFP: Новоизбраният кмет на Истанбул изрази готовност да работи "в хармония" с Ердоган

24 Юни 2019 | 06:12 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Новоизбраният кмет на Истанбул Екрем Имамоглу изрази готовност да работи "в хармония" с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган за решаване на проблемите на града, предава AFP.
"Г-н президент, готов съм да работя в хармония с Вас. Оттук отправям молбата си да се срещна с Вас в най-кратки срокове", заяви опозиционният кандидат Имамоглу, след като спечели решителна победа над кандидата на Ердоган в кметските избори - Бинали Йълдъръм.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Турският президент поздрави Екрем Имамоглу за победата в Истанбул

Hurriyet: Турският президент поздрави Екрем Имамоглу за победата в Истанбул

24 Юни 2019 | 04:56 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган приветства високата избирателна активност на кметските избори в Истанбул, поздравявайки новоизбрания за длъжността - кандидатът на опозиционната Републиканска народна партия Екрем Имамоглу, съобщава вестник Hurriyet.
"Поздравявам Екрем Имамоглу, който спечели изборите според неофициалните резултати", написа Ердоган в социалната мрежа "Туитър".
"Гласоподавателите в Истанбул ще вземат най-правилното решение за града", заяви Ердоган пред репортери по-рано през деня, след като упражни правото си на глас.
Избирателната активност възлиза е около 85% от общо 10,570,222 гласоподаватели. Регистрирани са най-малко 8 680 850 валидни гласа.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Истанбул даде чиста победа на Екрем Имамоглу

Daily Sabah: Истанбул даде чиста победа на Екрем Имамоглу

24 Юни 2019 | 00:56 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Гласоподавателите в най-големия град в Турция обединиха подкрепата си зад опозиционния кандидат на републиканската народна партия Екрем Имамоглу в повторно проведените кметски избори, пише турският вестник Daily Sabah.
Според неофициални резултати Имамоглу е получил 54.03% от гласовете, докато неговият опонент, от Партията на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм получи 45,09%, при преброени 99,37% от избирателните урни.
Разликата в гласовете между двамата кандидати е 777 581, значително по-висока от 13 729, обявена след изборите на 31 март. Имамоглу води в надпреварата в 28 от 39 района в Истанбул, което е значително подобрение 16-те района, които печели в отменените избори.
Той увеличи гласовете си с почти 530 000 в сравнение с предишните избори, докато Йълдъръм загуби 235,000 гласа в сравнение с 31 март.
Скоро след като резултатите започнаха да излизат, Йълдъръм допусна поражение и заяви, че съперникът му Имамоглу води в състезанието, поздравявайки го за очевидната победа.
"Ще се опитаме да помогнем на Имамоглу във всичко, което той ще направи в полза на гражданите на Истанбул," каза Йълдъръм.
Говорейки скоро след изказването на бившия премиер и кандидат на управляващата партия, Имамоглу каза, че резултатите са от решаващо значение за турската демокрация.
"Днес 16 милиона граждани на Истанбул са обновили нашата вяра в демокрацията и доверието ни в правосъдието. Това беше постигнато не само от тези, които гласуваха за мен, но и от всички наши граждани, които ни помогнаха да проведем тези избори с голяма зрялост и спокойствие", каза той.
Имамоглу също така призова президента Реджеп Тайип Ердоган да заяви, че е готов да се срещне с него възможно най-скоро.
"Обръщам се към нашия държавен глава, президента Ердоган. Готов съм и желая да работя в хармония с Вас по спешните въпроси на Истанбул като противеземетръсните мерки в строителството в града, изграждането на метрото, бежанците и други належащи въпроси.", каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Новоизбраният кмет на Истанбул изрази готовност да работи 'в хармония" с Ердоган

AFP: Новоизбраният кмет на Истанбул изрази готовност да работи 'в хармония" с Ердоган

23 Юни 2019 | 22:49 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Новоизбраният кмет на Истанбул Екрем Имамоглу изрази готовност да работи "в хармония" с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган за решаване на проблемите на града, предава AFP.
"Г-н президент, готов съм да работя в хармония с Вас. Оттук отправям молбата си да се срещна с Вас в най-кратки срокове", заяви опозиционният кандидат Имамоглу, след като спечели решителна победа над кандидата на Ердоган в кметските избори - Бинали Йълдъръм.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Турският президент поздрави Екрем Имамоглу за победата в Истанбул

Hurriyet: Турският президент поздрави Екрем Имамоглу за победата в Истанбул

23 Юни 2019 | 22:38 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган приветства високата избирателна активност на кметските избори в Истанбул, поздравявайки новоизбрания за длъжността - кандидатът на опозиционната Републиканска народна партия Екрем Имамоглу, съобщава вестник Hurriyet.
"Поздравявам Екрем Имамоглу, който спечели изборите според неофициалните резултати", написа Ердоган в социалната мрежа "Туитър".
"Гласоподавателите в Истанбул ще вземат най-правилното решение за града", заяви Ердоган пред репортери по-рано през деня, след като упражни правото си на глас.
Избирателната активност възлиза е около 85% от общо 10,570,222 гласоподаватели. Регистрирани са най-малко 8 680 850 валидни гласа.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Guardian: Партията на Ердоган претърпя поражение в Истанбул

Тhe Guardian: Партията на Ердоган претърпя поражение в Истанбул

23 Юни 2019 | 21:22 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Управляващата партия на Турция отстъпи в оспорваните кметски избори в Истанбул, давайки победата на опозицията на страната, която ще има драматични последици за властта на президента Реджеп Тайип Ердоган върху страната, пише британският вестник The Guardiаn.
Кандидатът на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и бивш премиер Бинали Йълдъръм призна, че е загубил от опозиционния кандидат на Републиканската народна партия Екрем Имамоглу в телевизионнo изказване само два часа и половина след края на изборния ден, поздравявайки съперника си и го призовавайки го да служи добре на Истанбул.
Повторното гласуване в неделя, в което най-малко 10 милиона души имат право да гласуват, бе разглеждано като тест за крехките демократични стандарти на Турция и за политическото бъдеще на Ердоган.
Бързото признаване на загубата от Йълдъръм, съюзник на Ердоган, сега ще доведе до засилени борби за власт между фракциите в управляващата коалиция.
В същото време турската опозиция се радва на първоначалните резултати. Автомобили с турски знамена и с натискане на клаксони обикалят в либералните квартали и непознати се ръкуват и се поздравяват за победата. Гласът на Имамоглу звучи от обществените телевизионни екрани по телевизорите на кафенетата.
Имамоглу за първи път стъписа страната след победата на местните избори на 31 март, макар и с много малка разлика - рядко поражение и личен удар за Ердоган в любимия му роден град.
Въпреки това, след седмици на призиви на ПСР, турската избирателна комисия потвърди една от жалбите на управляващата партия относно преброяването на бюлетините и анулира победата на Имамоглу - решение, което предизвика международно възмущение.
"Не съм щастлив, че трябваше да дойда отново да гласувам", каза привърженик на Имамоглу, след като гласува в неделя сутринта. „Имамоглу отново ще спечели, но този път с по-голям марж. И така, какво ще ни накарат да гласуваме отново следващия месец?“
„Правителството ще трябва да приеме този път този резултат. Ако не го направят, ние сме готови на големи протести. "
Йълдъръм работи усилено, за да преодолее пропастта от 13 000 гласа, достигайки до избирателите на партията от работническата класа и консервативните квартали, които наказваха правителството за икономическата криза в Турция, като не гласуваха през март
Въпреки това в телевизионен дебат с Имамоглу и в разговори с избиратели Йълдъръм се опитва да обясни защо са необходими повторни избори. Два дни преди гласуването най-надеждните социологически проучвания показаха, че преднината на Имамоглу над неговия съперник се е увеличила с цели 9%. Неофициалните изчисления показаха, че при преброени почти всички бюлетини, Имамоглу има преднина от 715 000 гласа. Йълдъръм призна поражението си минути по-късно.
Имамоглу, по-рано анонимен местен администратор, бе приет от избиратели от целия град през март с платформа, която се фокусира върху обединяването на силно поляризираните по религиозни, класови и етнически признаци жители на града.
Той представи новата си кампания като битка за бъдещето на турската демокрация.
"Днес нашият народ ще вземе най-доброто решение ... в името на нашата демокрация, за Истанбул, а също и за легитимността на всички бъдещи избори", каза той пред репортери след гласуването в неделя сутринта.
Ердоган се завърна в родния си град от столицата Анкара, за да гласува. "Вярвам, че мислещият избирател ще вземе най-доброто решение за Истанбул," каза той пред стотици привърженици, които го посрещнаха близо до неговата резиденция в Юскюдар, от азиатската страна на Босфора.
Загубата на Истанбул за втори път е немислим резултат за ПСР. Като най-големия град и икономически център на Турция, Истанбул представлява 31% от БВП на Турция през 2017 г., а градът е важен двигател на неофициалните мрежи на правителството. Той е контролиран от управляващата партия и нейните ислямистки предшественици през последния четвърт век.
"Ако Имамоглу отново спечели, ще има верига от сериозни промени в турската политика", каза пред Reuters журналистът и писател Мурат Йеткин по-рано в неделя.
"Това ще се тълкува като начало на залеза за ПСР и за Ердоган", добави той, отбелязвайки, че самият президент е наричал местните избори "въпрос на оцеляване".
Вече има циркулиращи слухове в политически кръгове, че второто поражение може да предизвика непредвидени национални избори, тъй като Ердоган се стреми да изтласка все по-нестабилните елементи в сегашната си правителствена коалиция.
Бившият президент Абдула Гюл, който открито критикува решението за повторно провеждане на кметските избори в Истанбул, предизвика вълнение в неделя, като каза на журналистите: „С Божията воля всичко ще бъде наред”. Сходството на фразата с лозунга на Имамоглу - „Всичко ще бъде наред“ - доведе до спекулации, че бившият съюзник на Ердоган е гласувал за „Имамоглу“.
В неделя из целия град избирателите на ПСР и НРП бяха обединени в желанието си да избегнат по-нататъшни политически сътресения, след като избирателните секции бяха затворени в 17:00.
„За мен хаосът след този кръг от избори е най-страшният изход. Просто искам да спечели кандидатът, който е най-добър за Истанбул,“ заяви един избирател
Предварителните резултати се очакват в неделя късно вечерта, но официалните резултати могат да се забавят няколко дни, тъй като представителите на различните партии внимателно наблюдават процеса на преброяване на гласовете.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TAСС: Кандидатът на опозицията победи в Истанбул

TAСС: Кандидатът на опозицията победи в Истанбул

23 Юни 2019 | 20:53 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Екрем Имамоглу, кандидат на опозиционната кемалистка Републиканската народна партия в Турция, води в повторните избори за кмет на Истанбул след преброяване на 99,4% от гласовете, съобщи турският телевизионен канал NTV,цитиран от TACC .
Според NTV Имамоглу получава 54% от гласовете. Най-близкият съперник на опозиционния политик, кандидатът от Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган, Бинали Йълдъръм, получава 45,1%. Ако след преброяването на всички гласове резултатите не се променят, тогава ПСР за първи път от 2002 г. ще загуби на общинските избори в Истанбул, на който Ердоган беше кмет от 1994 г. до 1998 г.
Имамоглу каза, че очаква сътрудничество с турския президент
"Уважаеми господин президент, бих искал да работя с Вас. Бих искал да се срещна с Вас и да обсъдя проблемите, които можем да решим заедно. Такива теми като транспорт, кризата с бежанци, подготовка за възможни земетресения, например. нашия план за действие, ”каза Имамоглу пред NTV.
Той също така каза, че гражданите на мегаполиса са показали на света, че Турция все още отстоява правото си на демокрация.
"Преди всичко бих искал да благодаря на всички, които участваха в нашата кампания. Всички видяха какво се случи на тези избори. Отваряме нова страница в историята на Истанбул. Вие показахте на целия свят, че Турция все още отстоява правото си на демокрация", - подчерта Имамоглу.
Бившият турски премиер Бинали Йълдърим, съперник на Имамоглу, го поздрави за водещата позиция в изборите.
"В момента моят опонент е водещ. Поздравявам го и му желая успех", каза Йълдъръм в ефира на телевизионния канал.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Истанбул даде чиста победа на Екрем Имамоглу

Daily Sabah: Истанбул даде чиста победа на Екрем Имамоглу

23 Юни 2019 | 20:37 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Гласоподавателите в най-големия град в Турция обединиха подкрепата си зад опозиционния кандидат на републиканската народна партия Екрем Имамоглу в повторно проведените кметски избори, пише турският вестникDaily Sabah
Според неофициални резултати Имамоглу е получил 54.03% от гласовете, докато неговият опонент, от Партията на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм получи 45,09%, при преброени 99,37% от избирателните урни.
Разликата в гласовете между двамата кандидати е 777 581, значително по-висока от 13 729, обявена след изборите на 31 март. Имамоглу води в надпреварата в 28 от 39 района в Истанбул, което е значително подобрение 16-те района, които печели в отменените избори.
Той увеличи гласовете си с почти 530 000 в сравнение с предишните избори, докато Йълдъръм загуби 235,000 гласа в сравнение с 31 март.
Скоро след като резултатите започнаха да излизат, Йълдъръм допусна поражение и заяви, че съперникът му Имамоглу води в състезанието, поздравявайки го за очевидната победа.
"Ще се опитаме да помогнем на Имамоглу във всичко, което той ще направи в полза на гражданите на Истанбул," каза Йълдъръм.
Говорейки скоро след изказването на бившия премиер и кандидат на управляващата партия, Имамоглу каза, че резултатите са от решаващо значение за турската демокрация.
"Днес 16 милиона граждани на Истанбул са обновили нашата вяра в демокрацията и доверието ни в правосъдието. Това беше постигнато не само от тези, които гласуваха за мен, но и от всички наши граждани, които ни помогнаха да проведем тези избори с голяма зрялост и спокойствие", каза той.
Имамоглу също така призова президента Реджеп Тайип Ердоган да заяви, че е готов да се срещне с него възможно най-скоро.
"Обръщам се към нашия държавен глава, президента Ердоган. Готов съм и желая да работя в хармония с Вас по спешните въпроси на Истанбул като противеземетръсните мерки в строителството в града, изграждането на метрото, бежанците и други належащи въпроси.", каза той.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Бинали Йълдъръм поздрави кандидата на опозицията

Yeni Safak: Бинали Йълдъръм поздрави кандидата на опозицията

23 Юни 2019 | 19:39 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Кандидатът за кмет на Истанбул на управляващата Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдърим поздрави съперника си Екрем Имамоглу за преднината му в изборите, след като започна обявяването на резултатите, пише близкият до управляващата партия вестник Yeni Safak.
Според неофициалните резултати кандидатът на Републиканската народна партия Екрем Имамоглу води в изборите с 53,72% срещу 45,37% от Йелдъръм, при 95% отворени избирателни урни.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Според предварителните резултати в Истанбул печели кандидатът на опозицията

Yeni Safak: Според предварителните резултати в Истанбул печели кандидатът на опозицията

23 Юни 2019 | 19:31 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Според предварителните резултати в Истанбул печели кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу, за когото са гласували 53,6% от избирателите, а за съперника му Бинали Йълдъръм, кандидат на управляващата Партия на справедливостта и развитието и бивш премиер на Турция са гласували 45,4% от избирателите, съобщава турският вестник Yeni Safak.
Резултатите са при 94,5% преброени бюлетини. Активността на изборите е 84,4%, което е с един процент повече от изборите на 31 март.
Очаквайте подробности!

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Приключиха изборите за кмет на Истанбул

ТАСС: Приключиха изборите за кмет на Истанбул

23 Юни 2019 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Избирателните секции затвориха в 17 часа местно време (съвпада с българското) и това сложи край на кметските избори в Истанбул в неделя. Това съобщиха от Върховния избирателен съвет (ВИС) на Турция, цитирани TACC.
Според ВИС жителите на най-голямата турска метрополия са гласували в 39 района на града, в които са били разположени повече от 31 хиляди избирателни кутии. Очаква се първите резултати да се обявят скоро, след като ВИС отмени ембаргото върху публикуването на изборните резултати.
Гласуването в Истанбул се проведе в неделя от 08:00 до 17:00 часа местно време (съвпада с българското). Според Министерството на вътрешните работи на Турция не са регистрирани съществени нарушения по време на гласуването.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TRT World: Започнаха изборите за кмет на Истанбул

TRT World: Започнаха изборите за кмет на Истанбул

23 Юни 2019 | 08:38 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Избирателните секции за повторните кметски избори в Истанбул отвориха врати, предава турският телевизионен канал TRT World, като припомня, че резултатите от гласуването на 31 март бяха анулирани. За управление в най-големия турски град се борят Бинали Йълдъръм от управляващата партия "Партия на справедливостта и развитието" (ПСР) и опозиционният кандидат Екрем Имамоглу от Републиканската народна партия.
Очаква се милиони жители на града и едноименната провинция да упражнят правото си на глас, за да изберат кмета, който ще управлява през следващите пет години. На 31 март избирателната активност беше 83,88%, с шест процента по-ниска спрямо предишните местни избори на 30 март 2014 г.
В Истанбул Имамоглу получи 48,8% от гласовете, докато Йълдъръм събра 48,55%, според официални данни от Висшия избирателен съвет (ВИС) на страната.
Партията на президента Реджеп Таийп Ердоган спечели 24 общини в провинцията, а РНП -14.
Резултатите през март бяха отменени, след като ПСР и нейният коалиционен партньор, Партията на националистическото действие се обърнаха към ВИС, позовавайки се на нередности и противоречия, което доведе до анулиране на победата на Имамоглу.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Ердоган се обърна към кюрдите за победа на кметските избори в Истанбул

VOA: Ердоган се обърна към кюрдите за победа на кметските избори в Истанбул

22 Юни 2019 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се обърна към кюрдите в опит да привлече гласове за кметските избори в Истанбул, насрочени за неделя, предава Voice of America.
Изтърпяващият наказание за лишаване от свобода лидер на Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) Абдула Йоджалан призова кюрдите да останат "неутрални" в предстоящото гласуване. "Ако кюрдите останат неутрални, тогава опозиционният кандидат, [Екрем] Имамоглу, ще има затруднения в неделния вот", смята експертът по международните отношения Хюсеин Бачи от Близкоизточния техническия университет в Анкара.
Ердоган "изигра последната си и важна карта на изборите", добави той. "Мога да си представя дори как обещава още една стъпка в мирния процес".
През 2015 г. мирните преговори между ПКК и Анкара се разпаднаха на фона на взаимните обвинения. Последва вълна на насилие, в която загинаха хиляди. Унищожени бяха множество предимно кюрдски градове, стигна се и до масови арести на членове на законната прокюрдска партия.
Последните проучвания на общественото мнение показват, че избраният от Ердоган кандидат от ПСР Бинали Йълдъръм отново ще загуби кметските избори в Истанбул.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Управляващата турска партия търси нови избори в Истанбул

Yeni Safak: Управляващата турска партия търси нови избори в Истанбул

9 Април 2019 | 21:53 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Съмнението относно резултатите от местните избори в Истанбул ще остане, ако висшият избирателен съвет на Турция отхвърли жалбата на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) за повтаряне на изборите в града, заяви вчера заместник-председателят на партията, пише турският в. Yeni Safak.
Говорейки пред репортери в Истанбул, заместник-председателят на ПСР Али Ихсан Явуз заяви, че неговата партия ще поиска повтаряне на кметските избори в Истанбул, след като каза за нередности, които пряко са повлияли на гласуването.
„Ще подадем нашата жалба днес. Ще кажем, че имаше събития, които пряко повлияха на изхода от изборите и, че изискваме повтаряне на изборите в Истанбул“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: ПСР иска нови избори за кмет на Истанбул

Reuters: ПСР иска нови избори за кмет на Истанбул

9 Април 2019 | 14:00 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Съмненията около изборите за местни власти в Истанбул ще останат ако Върховната изборна комисия (ВИК) на Турция отхвърли искането на управляващата в Турция „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР) за провеждане на нови избори в града, заяви заместник-председателят на партията на президента Реджеп Таийп Ердоган във вторник, предава Reuters.
На пресконференция в Истанбул, Али Ихсан Явиз заяви, че ПСР ще поиска нови избори в града заради установените нередности, които, по неговите думи, са повлияли директно на резултатите от вота.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Хаберлер”: Турската полиция излезе на масов „лов на избиратели” в Истанбул по повод оспорването на кметския вот

„Хаберлер”: Турската полиция излезе на масов „лов на избиратели” в Истанбул по повод оспорването на кметския вот

9 Април 2019 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Заради оспорването на резултатите от местните избори в Истанбул на 31 март от страна на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), от сутрешните часове полицията извършва масови проверки по адресна регистрация и „лов на избиратели” в истанбулския район „Бююкчекмедже”, информира електронното издание „Хаберлер”. Ангажиран е полицейски екип от 200 души. Операцията обхваща проверка за адресната регистрация на над 11 хиляди избиратели. Изготвят се констативни протоколи и се изисква от избирателите да ги подпишат. Някои от тях отказват; искат повече пояснения и легитимация от проверяващите лица; настояват за копия от протоколите, но получават откази. „Специалният” документ е озаглавен „Протокол за установяване на адресна регистрация”, но не е на официална бланка и няма официални подписи от упълномощени длъжностни лица. Има и редица комични случаи. Едно от проверените лица например е разпитвано защо се намира в жилището на неговата съпруга, с която има сключен граждански брак от преди 2 години, а от една година се намира на този адрес. При друг случай става въпрос за лице, което живее от 11 години на проверявания адрес, а преди 5 години при него са се настанили неговата майка и баща му - поради здравословни причини, посочва още „Хабертюрк”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Нов ход на партията на Ердоган за кметските избори в Истанбул – ще използва метода на „извънредното обжалване”

„Джумхуриет”: Нов ход на партията на Ердоган за кметските избори в Истанбул – ще използва метода на „извънредното обжалване”

9 Април 2019 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) възнамерява да оспорва „докрай” избора на кандидата за кмет на Истанбул от опозицията Екрем Имамоглу, пише вестник „Джумхуриет”. По искане на ПСР, Висшият избирателен съвет (ВИС) се събра за да реши дали „отново да бъдат преброени всички подадени гласове” в световния мегаполис. След 14-часово заседание ВИС отхвърли молбата на ПСР за повторно броене на бюлетините. По този повод зам.-генералният секретар на ПСР Али Ихсан Явуз реагира изключително гневно и анонсира четвърто поредно обжалване. . „При констатиране на толкова много нередности е неразбираемо вземането на подобно решение. … Ще използваме метода на „извънредното обжалване” и отново ще сезираме ВИС.”, написа в социалните медии партийният шеф, цитиран от „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД: Ердоган: Разликата в гласовете е много малка, опозицията не може да обяви победа

МКД: Ердоган: Разликата в гласовете е много малка, опозицията не може да обяви победа

9 Април 2019 | 05:40 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Предварителните резултати от миналата седмица показаха малка победа на основната опозиционна партия - Републиканска народна партия на местните избори на 31 март, съобщава скопското електронно издание МКД.
Партията на справедливостта и развитието се оплака от първоначалните резултати във всички 39 области на Истанбул, което доведе до пълно или частично преброяване в най-големия турски град, където има около 10 милиона избиратели. ПСР обяви, че е поискала пълно преброяване.
„Гражданите ни казват да защитаваме техните права, оплакват се от организираната престъпност. Ние, като политическа партия, открихме такава организирана престъпност“, заяви Ердоган на пресконференция в Истанбул.
ПСР на Ердоган е разтърсена заради очевидното поражение в Истанбул и в столицата Анкара, градове, където партията доминира за четвърт век. Ердоган започва политическата си кариера в Истанбул през 90-те, когато е бил кмет.
Ердоган съобщи, че ще приеме резултатите от изборите едва когато избирателната комисия обработи всички жалби.
„Никой няма право да говори за спечелването на изборите в града с милион гласоподаватели, когато разликата в броя на гласовете е 13000 до 14000“, каза той. „Когато жалбите бъдат обработени, ние ще приемем резултатите“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Адвокатска колегия в Истанбул: Кметските избори са приключили – призоваваме да се спазват принципите на демокрацията и да се оповести естественият победител

„Джумхуриет”: Адвокатска колегия в Истанбул: Кметските избори са приключили – призоваваме да се спазват принципите на демокрацията и да се оповести естественият победител

8 Април 2019 | 20:03 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Камарата на адвокатските колегии в Истанбул излезе с незабавно становище след внушенията на президента Реджеп Тайип Ердоган за възможно провеждане на повторни кметски избори в световния мегаполис, информира електронното издание на вестник „Джумхуриет”. В позицията на Истанбулската адвокатура се призовава за „спазване на принципите на демокрацията” и предупреждение „да не се допуска политиката да мачка правото”.
„Изборите в Истанбул приключиха и всички граждани – независимо за кого са дали гласа си – много добре знаят резултатите от този вот. Трябва да бъде оповестен победителят, като елемент от „Естествения жизнен цикъл“. Правото съществува именно заради това.”, посочват истанбулските адвокати, цитирани от „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Светкавични действия на новият кмет на Анкара: Посещение на мавзолея на Ататюрк, плюс замразяване на общинските търгове, доставки и отпуски

„Джумхуриет”: Светкавични действия на новият кмет на Анкара: Посещение на мавзолея на Ататюрк, плюс замразяване на общинските търгове, доставки и отпуски

8 Април 2019 | 19:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Новият кмет от опозицията на Анкара – Мансур Яваш, започна да действа моментално, веднага след като получи сертификата си за градоначалник от Висшия избирателен съвет (ВИС), информира електронното издание на вестник „Джумхуриет”. Първата му работа беше посещение на „Анъткабир” - мавзолея на основателя на съвременната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк; той е определил и Анкара като столица. Там новият кмет бе приветстван от стотици жители на града. Освен това Мансур Яваш подписа и първите си окръжни указания – да бъдат замразени всички общински търгове, доставки, плащания, покупки, продажби, отдаване под наем на недвижими имоти и на МПС, назначаване на нови служители. Също така до второ нареждане са съкратени всички отпуски на персонала в Голяма община и подчинените районни кметства, а намиращите се в отпуск са призовани веднага да се върнат на работа, посочва още „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Хабертюрк": Турската опозиция поиска официално сертификат за спечелено кметско място в Истанбул за нейния кандидат Екрем Имамоглу

"Хабертюрк": Турската опозиция поиска официално сертификат за спечелено кметско място в Истанбул за нейния кандидат Екрем Имамоглу

8 Април 2019 | 18:18 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Основната опозиционна Народно-републиканска партия (НРП) внесе официална молба в Районната избирателна комисия (РИК) в Истанбул, с искане да бъде издаден сертификат за спечелени избори от нейния кандидат за кмет на световния мегаполис – Екрем Имамоглу, предаде електронният сайт „Хабертюрк”. Председателят на областното ръководство на НРП в Истанбул – Джанан Кафанджъоглу, дойде в Съдебната палата и депозира молбата заедно с Бугра Кавунджу – местен лидер на коалиционния партньор „Добрата партия” (ДП).
В искането на НПР и ДП се посочва фактът, че още сутринта на 1 април е станало ясно – Екрем Имамоглу печели вота с разлика от над 24 хиляди гласа. След извършеното отстраняване на технически грешки, повторно преброяване на пренареждането чрез референции, на недействителните гласове и на над 92% от всички бюлетини; резултатът е същият - Екрем Имамоглу отново води с близо 16 хиляди гласа. Поради тази причина според НРП/ДП, вече няма никаква пречка да му бъде издаден сертификат за спечеленото кметско място в Истанбул.
В текста на молбата се прави препратка и към практиката от предишни местни избори в Истанбул. На кметския вот на 29 март 2009 година, сертификатът е бил връчен на 3 април на Кадир Топбаш от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). На изборите на 30 март 2014 година това е станало на 8 април – също на Кадир Топбаш от ПСР. И при двата предишни местни вота е имало оспорване, а окончателните резултати са оповестени чак през месец май, аргументира са НРП/ДП, цитирана от „Хабертюрк”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Кандидатът на опозицията за кмет на Истанбул Екрем Имамоглу води с близо 16 хиляди гласа при повторно преброени над 92% от СИК

„Джумхуриет”: Кандидатът на опозицията за кмет на Истанбул Екрем Имамоглу води с близо 16 хиляди гласа при повторно преброени над 92% от СИК

8 Април 2019 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Истанбул. По данни на Висшия избирателен съвет (ВИС) на Турция, към 10.02 часа днес при повторно преброени 92.30% от СИК, кандидатът на опозицията за кмет на Истанбул Екрем Имамоглу води с 15 719 гласа пред кандидата на управляващата партия Бинали Йълдъръм, информира електронното издание на вестник „Джумхуриет”. Данните оповести лично лидерът на основната опозиционна Народно-републиканска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу. За Екрем Имамоглу са гласували : 4.171.159 души, а за Бинали Йълдъръм (бивш министър на транспорта, бивш и последен турски премиер, както и също бивш председател на Меджлиса – бел. на „Фокус”) - 4.155.440 избиратели, посочва още „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Върховният избирателен съвет на Турция определи Мансур Яваш за нов кмет на Анкара

Anadolu Agency: Върховният избирателен съвет на Турция определи Мансур Яваш за нов кмет на Анкара

8 Април 2019 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Новоизбраният кмет на Анкара получи от Върховния избирателен съвет на Турция сертификат за избирането му на поста, предава държавната информационна агенция Anadolu Agency.
Мансур Яваш от опозицията Републиканска народна партия (РНП) бе избран за кмет на Анкара местните избори в Турция, които се проведоха на 31 март. Управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ оспори резултатите, но и след повторното преброяване на гласовете Яваш излезе победител.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Върховният избирателен съвет на Турция определи Мансур Яваш за нов кмет на Анкара

Anadolu Agency: Върховният избирателен съвет на Турция определи Мансур Яваш за нов кмет на Анкара

8 Април 2019 | 12:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Новоизбраният кмет на Анкара получи от Върховния избирателен съвет на Турция сертификат за избирането му на поста, предава държавната информационна агенция Anadolu Agency.
Мансур Яваш от опозицията Републиканска народна партия (РНП) бе избран за кмет на Анкара местните избори в Турция, които се проведоха на 31 март. Управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ оспори резултатите, но и след повторното преброяване на гласовете Яваш излезе победител.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Асоциация
Асоциация "Българска книга" 10 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.