НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин: Съществуват сигнали за промяна в приоритетите на управляващата партия в Турция

Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин: Съществуват сигнали за промяна в приоритетите на управляващата партия в Турция

27 Юни 2019 | 20:57 | Агенция "Фокус"
София. Съществуват сигнали за промяна в приоритетите на управляващата партия в Турция. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ бившият генерален консул в Одрин Георги Димов. По думите му тя ще се изрази във външната политика. Второто направление засяга политическото статукво във формацията на Ердоган. Димов прогнозира сериозна чистка на виновниците за загубата на управляващите на изборите за кмет в Истанбул. Според него се очаква и ревизия на кабинета. За смяна се очертават вътрешния министър Сюлейман Сойлу и министърът на финансите и хазната Берат Албайрак, който се пада и зет на президента. Турската икономика потъва и не се вижда добра перспектива, каза още той. Победата на опозицията в Истанбул е светлина в тунела за страната и показва възможност едноличния режим в държавата да премине към нормален режим с върховенство на закона. Според него, ако сегашният държавен глава Реджеп Тайип Ердоган не успее да превъзмогне егото си са възможни няколко сценария на реакция спрямо новия кмет на Истанбул. „На първо място саботиране на дейността на новия градоначалник от страна на мнозинството на управляващата партия на Ердоган „Партия на справедливостта“ в общинския съвет. Става въпрос за две линии на поведение – налагане на еднолични решения от страна на мнозинството в общинските съвети и отхвърляне на предложения на кмета. Втория възможен сценарии са законодателните промени, които ограничават правомощията на кмета“, каза той.
Георги Димов обясни, че на подзаконово равнище вече са предприети първите стъпки в това отношение. Иззети са правомощията на кмета за назначения в общинските фирми и са предадени на общинските съвети. Според турските юристи това е голям срам за закона. Според бившия генерален консул в Одрин е възможна и съдебна разправа, която е била загатната от турския президент.

Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алекс Алексиев, Център за Балкански и Черноморски изследвания: Победата на опозиционния кандидат за кмет на Истанбул е шамар лично срещу президента Ердоган

Алекс Алексиев, Център за Балкански и Черноморски изследвания: Победата на опозиционния кандидат за кмет на Истанбул е шамар лично срещу президента Ердоган

24 Юни 2019 | 19:10 | Агенция "Фокус"
София. Победата на опозиционния кандидат за кмет на Истанбул е шамар лично за президента Ердоган. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Алекс Алексиев, председател на Центъра за Балкански и Черноморски изследвания. По думите му една от причините за тежката загуба на кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм е прекалената увереност на президента Ердоган за предизвестена победа. Според Алексиев турският президент е настоявал за повторни избори в Истанбул, защото градът е от изключителна важност за парите, които ПСР харчи за своите поддръжници. „Говорим за най-малко 100 млрд. долара, които влизат в джобовете. Корупцията е невероятна в Истанбул, няма никаква отчетност. Без Истанбул на Ердоган ще му бъде много трудно да намери пари, защото той подкупваше почти всички, които минаха покрай ПСР. По този начин той успяваше да запази някак си статуквото – неговата власт. Там където Ердоган доминира – това е най вече Анадола, а това е, от икономическа гледна точка, малка част от Турция. Според мен, Ердоган стигна до място, в което няма добър ход в момента“, обясни председателя на Центъра за Балкански и Черноморски изследвания. Алекс Алексиев изрази съмнения, че турският президент ще откликне на поканата за сътрудничество от новоизбраният кмет Екрем Имамоглу. Въпреки огромната разлика в гласовете между първите и вторите избори, тя не се обуславя с увеличаване на подкрепата на Републиканската народна партия, от която е Имамоглу. Има сведения, че в райони, населени с кюрдско население, Ердоган губи с огромна разлика, обобщи анализаторът.

Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин: След загубата на кметските избори Ердоган ще акцентира върху външните отношения

Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин: След загубата на кметските избори Ердоган ще акцентира върху външните отношения

24 Юни 2019 | 12:35 | Агенция "Фокус"
София. Крахът на партията на президента Реджеп Таийп Ердоган на изборите за кмет на мегаполиса Истанбул ще се отрази на цялостната външна политика на Турция, включително и на двустранните отношения между България и Турция. Това каза за дневния информационен блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ Георги Димов, бивш генерален консул на Република България в Одрин. „Със сигурност ще има засилен акцент във външните отношения и това го казва самият президент Ердоган. Очевидно е, че на първо време вътрешната тема няма да му бъде приоритетна, той загатна, че ще обърне внимание на срещата на Г - 20 в Осака, има визия за Китай, обръща внимание и на срещата на върха във формат Южна Европа – Балкани, което директно ще ни касае. Известно е, че отношението на Турция със Запада в момента не са в най-доброто възможно състояние, има напрежение и в отношенията на Турция със САЩ, затова могат да се очакват нови инициативи, възможно е да се запази и изостри напрежението. Като добър съсед на Турция, с която държим да имаме нормални отношения, трябва да бъдем твърде внимателни и да отстояваме националните си интереси в условията на пълна реципрочност, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи“, заяви Георги Димов. Според него загубата на управляващата "Партия на справедливостта и развитието" подсказва, че е възможно преформатиране на вътрешнополитическото пространство и търсенето на нови съюзници. „Очевидно е, че националистите изиграха лоша шега на Ердоган. Процесът е много труден, но не бих изключил по-тясно сътрудничество с основната опозиционна партия, от която е издигнат и новият кмет, най-малко заради това, че в груби линии и двете имат общо антиамериканско говорене и в определени случаи и антизападно“, допълни Георги Димов. По думите му победата на кандидата на опозиционната Републиканската народна партия в Турция Екрем Имамоглу е и изненадваща, и очаквана. Той подчерта, че новоизбраният кмет ще постави нови посоки за развитие на Турция. „Вятърът на промените все по-силно ще духа в югоизточната ни съседка. На изборите трябваше да станат ясни поне три неща - дали има решителна проява на волята, реализирана чрез избирателните урни, дали Турция ще стане правова държава или ще остане държавата на президентските укази и дали в самата основа на държавата стои независимата съдебна система, върховенството на правото и закона“, заяви Георги Димов.
В диалога си с турския президент новият кмет на Истанбул Екрем Имамоглу ще държи на няколко неща - икономически модел, основан на производствена база, модел на държава, основан на разделението на властите, както и справедливо разпределение на обществените фондове, каза още той. Според Георги Димов в Турция има очаквания за сближаване на позициите между Турция и ЕС.
Росица АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurryiet: Ердоган поздрави новия кмет на Истанбул

Hurryiet: Ердоган поздрави новия кмет на Истанбул

24 Юни 2019 | 07:27 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турският президент Реджеп Таийп Ердоган приветства високата избирателна активност на местните избори в Истанбул и поздрави новия кмет, пише електронното издание на турския вестник Hurryiet.
"Поздравявам Екрем Имамоглу, който спечели изборите според неофициалните резултати", каза президентът в Туийтър.
Държавният глава заяви също, че избирателният съюз на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и Партията на националистическото движение (ПНД) ще продължи и в бъдеще.
"Гласоподавателите в Истанбул ще направят най-точното решение за града", заяви Ердоган пред репортери по-рано през деня, след като гласува в района на Ютудьдар в Истанбул от анадолската страна.
Избирателната активност възлиза на близо 85% от общо 10,570,222 гласоподаватели. Бяха преброени най-малко 8 680 850 валидни гласа.
Най-големите съперници Бинали Йълдърим и Екрем Имамоглу се състезаваха за кметското място на най-големия град на Турция на 23 юни.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Новоизбраният кмет на Истанбул изрази готовност да работи "в хармония" с Ердоган

AFP: Новоизбраният кмет на Истанбул изрази готовност да работи "в хармония" с Ердоган

24 Юни 2019 | 06:12 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Новоизбраният кмет на Истанбул Екрем Имамоглу изрази готовност да работи "в хармония" с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган за решаване на проблемите на града, предава AFP.
"Г-н президент, готов съм да работя в хармония с Вас. Оттук отправям молбата си да се срещна с Вас в най-кратки срокове", заяви опозиционният кандидат Имамоглу, след като спечели решителна победа над кандидата на Ердоган в кметските избори - Бинали Йълдъръм.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Турският президент поздрави Екрем Имамоглу за победата в Истанбул

Hurriyet: Турският президент поздрави Екрем Имамоглу за победата в Истанбул

24 Юни 2019 | 04:56 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган приветства високата избирателна активност на кметските избори в Истанбул, поздравявайки новоизбрания за длъжността - кандидатът на опозиционната Републиканска народна партия Екрем Имамоглу, съобщава вестник Hurriyet.
"Поздравявам Екрем Имамоглу, който спечели изборите според неофициалните резултати", написа Ердоган в социалната мрежа "Туитър".
"Гласоподавателите в Истанбул ще вземат най-правилното решение за града", заяви Ердоган пред репортери по-рано през деня, след като упражни правото си на глас.
Избирателната активност възлиза е около 85% от общо 10,570,222 гласоподаватели. Регистрирани са най-малко 8 680 850 валидни гласа.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Истанбул даде чиста победа на Екрем Имамоглу

Daily Sabah: Истанбул даде чиста победа на Екрем Имамоглу

24 Юни 2019 | 00:56 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Гласоподавателите в най-големия град в Турция обединиха подкрепата си зад опозиционния кандидат на републиканската народна партия Екрем Имамоглу в повторно проведените кметски избори, пише турският вестник Daily Sabah.
Според неофициални резултати Имамоглу е получил 54.03% от гласовете, докато неговият опонент, от Партията на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм получи 45,09%, при преброени 99,37% от избирателните урни.
Разликата в гласовете между двамата кандидати е 777 581, значително по-висока от 13 729, обявена след изборите на 31 март. Имамоглу води в надпреварата в 28 от 39 района в Истанбул, което е значително подобрение 16-те района, които печели в отменените избори.
Той увеличи гласовете си с почти 530 000 в сравнение с предишните избори, докато Йълдъръм загуби 235,000 гласа в сравнение с 31 март.
Скоро след като резултатите започнаха да излизат, Йълдъръм допусна поражение и заяви, че съперникът му Имамоглу води в състезанието, поздравявайки го за очевидната победа.
"Ще се опитаме да помогнем на Имамоглу във всичко, което той ще направи в полза на гражданите на Истанбул," каза Йълдъръм.
Говорейки скоро след изказването на бившия премиер и кандидат на управляващата партия, Имамоглу каза, че резултатите са от решаващо значение за турската демокрация.
"Днес 16 милиона граждани на Истанбул са обновили нашата вяра в демокрацията и доверието ни в правосъдието. Това беше постигнато не само от тези, които гласуваха за мен, но и от всички наши граждани, които ни помогнаха да проведем тези избори с голяма зрялост и спокойствие", каза той.
Имамоглу също така призова президента Реджеп Тайип Ердоган да заяви, че е готов да се срещне с него възможно най-скоро.
"Обръщам се към нашия държавен глава, президента Ердоган. Готов съм и желая да работя в хармония с Вас по спешните въпроси на Истанбул като противеземетръсните мерки в строителството в града, изграждането на метрото, бежанците и други належащи въпроси.", каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Новоизбраният кмет на Истанбул изрази готовност да работи 'в хармония" с Ердоган

AFP: Новоизбраният кмет на Истанбул изрази готовност да работи 'в хармония" с Ердоган

23 Юни 2019 | 22:49 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Новоизбраният кмет на Истанбул Екрем Имамоглу изрази готовност да работи "в хармония" с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган за решаване на проблемите на града, предава AFP.
"Г-н президент, готов съм да работя в хармония с Вас. Оттук отправям молбата си да се срещна с Вас в най-кратки срокове", заяви опозиционният кандидат Имамоглу, след като спечели решителна победа над кандидата на Ердоган в кметските избори - Бинали Йълдъръм.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Турският президент поздрави Екрем Имамоглу за победата в Истанбул

Hurriyet: Турският президент поздрави Екрем Имамоглу за победата в Истанбул

23 Юни 2019 | 22:38 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган приветства високата избирателна активност на кметските избори в Истанбул, поздравявайки новоизбрания за длъжността - кандидатът на опозиционната Републиканска народна партия Екрем Имамоглу, съобщава вестник Hurriyet.
"Поздравявам Екрем Имамоглу, който спечели изборите според неофициалните резултати", написа Ердоган в социалната мрежа "Туитър".
"Гласоподавателите в Истанбул ще вземат най-правилното решение за града", заяви Ердоган пред репортери по-рано през деня, след като упражни правото си на глас.
Избирателната активност възлиза е около 85% от общо 10,570,222 гласоподаватели. Регистрирани са най-малко 8 680 850 валидни гласа.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Guardian: Партията на Ердоган претърпя поражение в Истанбул

Тhe Guardian: Партията на Ердоган претърпя поражение в Истанбул

23 Юни 2019 | 21:22 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Управляващата партия на Турция отстъпи в оспорваните кметски избори в Истанбул, давайки победата на опозицията на страната, която ще има драматични последици за властта на президента Реджеп Тайип Ердоган върху страната, пише британският вестник The Guardiаn.
Кандидатът на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и бивш премиер Бинали Йълдъръм призна, че е загубил от опозиционния кандидат на Републиканската народна партия Екрем Имамоглу в телевизионнo изказване само два часа и половина след края на изборния ден, поздравявайки съперника си и го призовавайки го да служи добре на Истанбул.
Повторното гласуване в неделя, в което най-малко 10 милиона души имат право да гласуват, бе разглеждано като тест за крехките демократични стандарти на Турция и за политическото бъдеще на Ердоган.
Бързото признаване на загубата от Йълдъръм, съюзник на Ердоган, сега ще доведе до засилени борби за власт между фракциите в управляващата коалиция.
В същото време турската опозиция се радва на първоначалните резултати. Автомобили с турски знамена и с натискане на клаксони обикалят в либералните квартали и непознати се ръкуват и се поздравяват за победата. Гласът на Имамоглу звучи от обществените телевизионни екрани по телевизорите на кафенетата.
Имамоглу за първи път стъписа страната след победата на местните избори на 31 март, макар и с много малка разлика - рядко поражение и личен удар за Ердоган в любимия му роден град.
Въпреки това, след седмици на призиви на ПСР, турската избирателна комисия потвърди една от жалбите на управляващата партия относно преброяването на бюлетините и анулира победата на Имамоглу - решение, което предизвика международно възмущение.
"Не съм щастлив, че трябваше да дойда отново да гласувам", каза привърженик на Имамоглу, след като гласува в неделя сутринта. „Имамоглу отново ще спечели, но този път с по-голям марж. И така, какво ще ни накарат да гласуваме отново следващия месец?“
„Правителството ще трябва да приеме този път този резултат. Ако не го направят, ние сме готови на големи протести. "
Йълдъръм работи усилено, за да преодолее пропастта от 13 000 гласа, достигайки до избирателите на партията от работническата класа и консервативните квартали, които наказваха правителството за икономическата криза в Турция, като не гласуваха през март
Въпреки това в телевизионен дебат с Имамоглу и в разговори с избиратели Йълдъръм се опитва да обясни защо са необходими повторни избори. Два дни преди гласуването най-надеждните социологически проучвания показаха, че преднината на Имамоглу над неговия съперник се е увеличила с цели 9%. Неофициалните изчисления показаха, че при преброени почти всички бюлетини, Имамоглу има преднина от 715 000 гласа. Йълдъръм призна поражението си минути по-късно.
Имамоглу, по-рано анонимен местен администратор, бе приет от избиратели от целия град през март с платформа, която се фокусира върху обединяването на силно поляризираните по религиозни, класови и етнически признаци жители на града.
Той представи новата си кампания като битка за бъдещето на турската демокрация.
"Днес нашият народ ще вземе най-доброто решение ... в името на нашата демокрация, за Истанбул, а също и за легитимността на всички бъдещи избори", каза той пред репортери след гласуването в неделя сутринта.
Ердоган се завърна в родния си град от столицата Анкара, за да гласува. "Вярвам, че мислещият избирател ще вземе най-доброто решение за Истанбул," каза той пред стотици привърженици, които го посрещнаха близо до неговата резиденция в Юскюдар, от азиатската страна на Босфора.
Загубата на Истанбул за втори път е немислим резултат за ПСР. Като най-големия град и икономически център на Турция, Истанбул представлява 31% от БВП на Турция през 2017 г., а градът е важен двигател на неофициалните мрежи на правителството. Той е контролиран от управляващата партия и нейните ислямистки предшественици през последния четвърт век.
"Ако Имамоглу отново спечели, ще има верига от сериозни промени в турската политика", каза пред Reuters журналистът и писател Мурат Йеткин по-рано в неделя.
"Това ще се тълкува като начало на залеза за ПСР и за Ердоган", добави той, отбелязвайки, че самият президент е наричал местните избори "въпрос на оцеляване".
Вече има циркулиращи слухове в политически кръгове, че второто поражение може да предизвика непредвидени национални избори, тъй като Ердоган се стреми да изтласка все по-нестабилните елементи в сегашната си правителствена коалиция.
Бившият президент Абдула Гюл, който открито критикува решението за повторно провеждане на кметските избори в Истанбул, предизвика вълнение в неделя, като каза на журналистите: „С Божията воля всичко ще бъде наред”. Сходството на фразата с лозунга на Имамоглу - „Всичко ще бъде наред“ - доведе до спекулации, че бившият съюзник на Ердоган е гласувал за „Имамоглу“.
В неделя из целия град избирателите на ПСР и НРП бяха обединени в желанието си да избегнат по-нататъшни политически сътресения, след като избирателните секции бяха затворени в 17:00.
„За мен хаосът след този кръг от избори е най-страшният изход. Просто искам да спечели кандидатът, който е най-добър за Истанбул,“ заяви един избирател
Предварителните резултати се очакват в неделя късно вечерта, но официалните резултати могат да се забавят няколко дни, тъй като представителите на различните партии внимателно наблюдават процеса на преброяване на гласовете.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TAСС: Кандидатът на опозицията победи в Истанбул

TAСС: Кандидатът на опозицията победи в Истанбул

23 Юни 2019 | 20:53 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Екрем Имамоглу, кандидат на опозиционната кемалистка Републиканската народна партия в Турция, води в повторните избори за кмет на Истанбул след преброяване на 99,4% от гласовете, съобщи турският телевизионен канал NTV,цитиран от TACC .
Според NTV Имамоглу получава 54% от гласовете. Най-близкият съперник на опозиционния политик, кандидатът от Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган, Бинали Йълдъръм, получава 45,1%. Ако след преброяването на всички гласове резултатите не се променят, тогава ПСР за първи път от 2002 г. ще загуби на общинските избори в Истанбул, на който Ердоган беше кмет от 1994 г. до 1998 г.
Имамоглу каза, че очаква сътрудничество с турския президент
"Уважаеми господин президент, бих искал да работя с Вас. Бих искал да се срещна с Вас и да обсъдя проблемите, които можем да решим заедно. Такива теми като транспорт, кризата с бежанци, подготовка за възможни земетресения, например. нашия план за действие, ”каза Имамоглу пред NTV.
Той също така каза, че гражданите на мегаполиса са показали на света, че Турция все още отстоява правото си на демокрация.
"Преди всичко бих искал да благодаря на всички, които участваха в нашата кампания. Всички видяха какво се случи на тези избори. Отваряме нова страница в историята на Истанбул. Вие показахте на целия свят, че Турция все още отстоява правото си на демокрация", - подчерта Имамоглу.
Бившият турски премиер Бинали Йълдърим, съперник на Имамоглу, го поздрави за водещата позиция в изборите.
"В момента моят опонент е водещ. Поздравявам го и му желая успех", каза Йълдъръм в ефира на телевизионния канал.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Истанбул даде чиста победа на Екрем Имамоглу

Daily Sabah: Истанбул даде чиста победа на Екрем Имамоглу

23 Юни 2019 | 20:37 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Гласоподавателите в най-големия град в Турция обединиха подкрепата си зад опозиционния кандидат на републиканската народна партия Екрем Имамоглу в повторно проведените кметски избори, пише турският вестникDaily Sabah
Според неофициални резултати Имамоглу е получил 54.03% от гласовете, докато неговият опонент, от Партията на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм получи 45,09%, при преброени 99,37% от избирателните урни.
Разликата в гласовете между двамата кандидати е 777 581, значително по-висока от 13 729, обявена след изборите на 31 март. Имамоглу води в надпреварата в 28 от 39 района в Истанбул, което е значително подобрение 16-те района, които печели в отменените избори.
Той увеличи гласовете си с почти 530 000 в сравнение с предишните избори, докато Йълдъръм загуби 235,000 гласа в сравнение с 31 март.
Скоро след като резултатите започнаха да излизат, Йълдъръм допусна поражение и заяви, че съперникът му Имамоглу води в състезанието, поздравявайки го за очевидната победа.
"Ще се опитаме да помогнем на Имамоглу във всичко, което той ще направи в полза на гражданите на Истанбул," каза Йълдъръм.
Говорейки скоро след изказването на бившия премиер и кандидат на управляващата партия, Имамоглу каза, че резултатите са от решаващо значение за турската демокрация.
"Днес 16 милиона граждани на Истанбул са обновили нашата вяра в демокрацията и доверието ни в правосъдието. Това беше постигнато не само от тези, които гласуваха за мен, но и от всички наши граждани, които ни помогнаха да проведем тези избори с голяма зрялост и спокойствие", каза той.
Имамоглу също така призова президента Реджеп Тайип Ердоган да заяви, че е готов да се срещне с него възможно най-скоро.
"Обръщам се към нашия държавен глава, президента Ердоган. Готов съм и желая да работя в хармония с Вас по спешните въпроси на Истанбул като противеземетръсните мерки в строителството в града, изграждането на метрото, бежанците и други належащи въпроси.", каза той.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Бинали Йълдъръм поздрави кандидата на опозицията

Yeni Safak: Бинали Йълдъръм поздрави кандидата на опозицията

23 Юни 2019 | 19:39 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Кандидатът за кмет на Истанбул на управляващата Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдърим поздрави съперника си Екрем Имамоглу за преднината му в изборите, след като започна обявяването на резултатите, пише близкият до управляващата партия вестник Yeni Safak.
Според неофициалните резултати кандидатът на Републиканската народна партия Екрем Имамоглу води в изборите с 53,72% срещу 45,37% от Йелдъръм, при 95% отворени избирателни урни.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Според предварителните резултати в Истанбул печели кандидатът на опозицията

Yeni Safak: Според предварителните резултати в Истанбул печели кандидатът на опозицията

23 Юни 2019 | 19:31 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Според предварителните резултати в Истанбул печели кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу, за когото са гласували 53,6% от избирателите, а за съперника му Бинали Йълдъръм, кандидат на управляващата Партия на справедливостта и развитието и бивш премиер на Турция са гласували 45,4% от избирателите, съобщава турският вестник Yeni Safak.
Резултатите са при 94,5% преброени бюлетини. Активността на изборите е 84,4%, което е с един процент повече от изборите на 31 март.
Очаквайте подробности!

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Приключиха изборите за кмет на Истанбул

ТАСС: Приключиха изборите за кмет на Истанбул

23 Юни 2019 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Избирателните секции затвориха в 17 часа местно време (съвпада с българското) и това сложи край на кметските избори в Истанбул в неделя. Това съобщиха от Върховния избирателен съвет (ВИС) на Турция, цитирани TACC.
Според ВИС жителите на най-голямата турска метрополия са гласували в 39 района на града, в които са били разположени повече от 31 хиляди избирателни кутии. Очаква се първите резултати да се обявят скоро, след като ВИС отмени ембаргото върху публикуването на изборните резултати.
Гласуването в Истанбул се проведе в неделя от 08:00 до 17:00 часа местно време (съвпада с българското). Според Министерството на вътрешните работи на Турция не са регистрирани съществени нарушения по време на гласуването.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TRT World: Започнаха изборите за кмет на Истанбул

TRT World: Започнаха изборите за кмет на Истанбул

23 Юни 2019 | 08:38 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Избирателните секции за повторните кметски избори в Истанбул отвориха врати, предава турският телевизионен канал TRT World, като припомня, че резултатите от гласуването на 31 март бяха анулирани. За управление в най-големия турски град се борят Бинали Йълдъръм от управляващата партия "Партия на справедливостта и развитието" (ПСР) и опозиционният кандидат Екрем Имамоглу от Републиканската народна партия.
Очаква се милиони жители на града и едноименната провинция да упражнят правото си на глас, за да изберат кмета, който ще управлява през следващите пет години. На 31 март избирателната активност беше 83,88%, с шест процента по-ниска спрямо предишните местни избори на 30 март 2014 г.
В Истанбул Имамоглу получи 48,8% от гласовете, докато Йълдъръм събра 48,55%, според официални данни от Висшия избирателен съвет (ВИС) на страната.
Партията на президента Реджеп Таийп Ердоган спечели 24 общини в провинцията, а РНП -14.
Резултатите през март бяха отменени, след като ПСР и нейният коалиционен партньор, Партията на националистическото действие се обърнаха към ВИС, позовавайки се на нередности и противоречия, което доведе до анулиране на победата на Имамоглу.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Ердоган се обърна към кюрдите за победа на кметските избори в Истанбул

VOA: Ердоган се обърна към кюрдите за победа на кметските избори в Истанбул

22 Юни 2019 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се обърна към кюрдите в опит да привлече гласове за кметските избори в Истанбул, насрочени за неделя, предава Voice of America.
Изтърпяващият наказание за лишаване от свобода лидер на Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) Абдула Йоджалан призова кюрдите да останат "неутрални" в предстоящото гласуване. "Ако кюрдите останат неутрални, тогава опозиционният кандидат, [Екрем] Имамоглу, ще има затруднения в неделния вот", смята експертът по международните отношения Хюсеин Бачи от Близкоизточния техническия университет в Анкара.
Ердоган "изигра последната си и важна карта на изборите", добави той. "Мога да си представя дори как обещава още една стъпка в мирния процес".
През 2015 г. мирните преговори между ПКК и Анкара се разпаднаха на фона на взаимните обвинения. Последва вълна на насилие, в която загинаха хиляди. Унищожени бяха множество предимно кюрдски градове, стигна се и до масови арести на членове на законната прокюрдска партия.
Последните проучвания на общественото мнение показват, че избраният от Ердоган кандидат от ПСР Бинали Йълдъръм отново ще загуби кметските избори в Истанбул.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Управляващата турска партия търси нови избори в Истанбул

Yeni Safak: Управляващата турска партия търси нови избори в Истанбул

9 Април 2019 | 21:53 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Съмнението относно резултатите от местните избори в Истанбул ще остане, ако висшият избирателен съвет на Турция отхвърли жалбата на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) за повтаряне на изборите в града, заяви вчера заместник-председателят на партията, пише турският в. Yeni Safak.
Говорейки пред репортери в Истанбул, заместник-председателят на ПСР Али Ихсан Явуз заяви, че неговата партия ще поиска повтаряне на кметските избори в Истанбул, след като каза за нередности, които пряко са повлияли на гласуването.
„Ще подадем нашата жалба днес. Ще кажем, че имаше събития, които пряко повлияха на изхода от изборите и, че изискваме повтаряне на изборите в Истанбул“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: ПСР иска нови избори за кмет на Истанбул

Reuters: ПСР иска нови избори за кмет на Истанбул

9 Април 2019 | 14:00 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Съмненията около изборите за местни власти в Истанбул ще останат ако Върховната изборна комисия (ВИК) на Турция отхвърли искането на управляващата в Турция „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР) за провеждане на нови избори в града, заяви заместник-председателят на партията на президента Реджеп Таийп Ердоган във вторник, предава Reuters.
На пресконференция в Истанбул, Али Ихсан Явиз заяви, че ПСР ще поиска нови избори в града заради установените нередности, които, по неговите думи, са повлияли директно на резултатите от вота.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Хаберлер”: Турската полиция излезе на масов „лов на избиратели” в Истанбул по повод оспорването на кметския вот

„Хаберлер”: Турската полиция излезе на масов „лов на избиратели” в Истанбул по повод оспорването на кметския вот

9 Април 2019 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Заради оспорването на резултатите от местните избори в Истанбул на 31 март от страна на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), от сутрешните часове полицията извършва масови проверки по адресна регистрация и „лов на избиратели” в истанбулския район „Бююкчекмедже”, информира електронното издание „Хаберлер”. Ангажиран е полицейски екип от 200 души. Операцията обхваща проверка за адресната регистрация на над 11 хиляди избиратели. Изготвят се констативни протоколи и се изисква от избирателите да ги подпишат. Някои от тях отказват; искат повече пояснения и легитимация от проверяващите лица; настояват за копия от протоколите, но получават откази. „Специалният” документ е озаглавен „Протокол за установяване на адресна регистрация”, но не е на официална бланка и няма официални подписи от упълномощени длъжностни лица. Има и редица комични случаи. Едно от проверените лица например е разпитвано защо се намира в жилището на неговата съпруга, с която има сключен граждански брак от преди 2 години, а от една година се намира на този адрес. При друг случай става въпрос за лице, което живее от 11 години на проверявания адрес, а преди 5 години при него са се настанили неговата майка и баща му - поради здравословни причини, посочва още „Хабертюрк”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Нов ход на партията на Ердоган за кметските избори в Истанбул – ще използва метода на „извънредното обжалване”

„Джумхуриет”: Нов ход на партията на Ердоган за кметските избори в Истанбул – ще използва метода на „извънредното обжалване”

9 Април 2019 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) възнамерява да оспорва „докрай” избора на кандидата за кмет на Истанбул от опозицията Екрем Имамоглу, пише вестник „Джумхуриет”. По искане на ПСР, Висшият избирателен съвет (ВИС) се събра за да реши дали „отново да бъдат преброени всички подадени гласове” в световния мегаполис. След 14-часово заседание ВИС отхвърли молбата на ПСР за повторно броене на бюлетините. По този повод зам.-генералният секретар на ПСР Али Ихсан Явуз реагира изключително гневно и анонсира четвърто поредно обжалване. . „При констатиране на толкова много нередности е неразбираемо вземането на подобно решение. … Ще използваме метода на „извънредното обжалване” и отново ще сезираме ВИС.”, написа в социалните медии партийният шеф, цитиран от „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД: Ердоган: Разликата в гласовете е много малка, опозицията не може да обяви победа

МКД: Ердоган: Разликата в гласовете е много малка, опозицията не може да обяви победа

9 Април 2019 | 05:40 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Предварителните резултати от миналата седмица показаха малка победа на основната опозиционна партия - Републиканска народна партия на местните избори на 31 март, съобщава скопското електронно издание МКД.
Партията на справедливостта и развитието се оплака от първоначалните резултати във всички 39 области на Истанбул, което доведе до пълно или частично преброяване в най-големия турски град, където има около 10 милиона избиратели. ПСР обяви, че е поискала пълно преброяване.
„Гражданите ни казват да защитаваме техните права, оплакват се от организираната престъпност. Ние, като политическа партия, открихме такава организирана престъпност“, заяви Ердоган на пресконференция в Истанбул.
ПСР на Ердоган е разтърсена заради очевидното поражение в Истанбул и в столицата Анкара, градове, където партията доминира за четвърт век. Ердоган започва политическата си кариера в Истанбул през 90-те, когато е бил кмет.
Ердоган съобщи, че ще приеме резултатите от изборите едва когато избирателната комисия обработи всички жалби.
„Никой няма право да говори за спечелването на изборите в града с милион гласоподаватели, когато разликата в броя на гласовете е 13000 до 14000“, каза той. „Когато жалбите бъдат обработени, ние ще приемем резултатите“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Адвокатска колегия в Истанбул: Кметските избори са приключили – призоваваме да се спазват принципите на демокрацията и да се оповести естественият победител

„Джумхуриет”: Адвокатска колегия в Истанбул: Кметските избори са приключили – призоваваме да се спазват принципите на демокрацията и да се оповести естественият победител

8 Април 2019 | 20:03 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Камарата на адвокатските колегии в Истанбул излезе с незабавно становище след внушенията на президента Реджеп Тайип Ердоган за възможно провеждане на повторни кметски избори в световния мегаполис, информира електронното издание на вестник „Джумхуриет”. В позицията на Истанбулската адвокатура се призовава за „спазване на принципите на демокрацията” и предупреждение „да не се допуска политиката да мачка правото”.
„Изборите в Истанбул приключиха и всички граждани – независимо за кого са дали гласа си – много добре знаят резултатите от този вот. Трябва да бъде оповестен победителят, като елемент от „Естествения жизнен цикъл“. Правото съществува именно заради това.”, посочват истанбулските адвокати, цитирани от „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Светкавични действия на новият кмет на Анкара: Посещение на мавзолея на Ататюрк, плюс замразяване на общинските търгове, доставки и отпуски

„Джумхуриет”: Светкавични действия на новият кмет на Анкара: Посещение на мавзолея на Ататюрк, плюс замразяване на общинските търгове, доставки и отпуски

8 Април 2019 | 19:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Новият кмет от опозицията на Анкара – Мансур Яваш, започна да действа моментално, веднага след като получи сертификата си за градоначалник от Висшия избирателен съвет (ВИС), информира електронното издание на вестник „Джумхуриет”. Първата му работа беше посещение на „Анъткабир” - мавзолея на основателя на съвременната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк; той е определил и Анкара като столица. Там новият кмет бе приветстван от стотици жители на града. Освен това Мансур Яваш подписа и първите си окръжни указания – да бъдат замразени всички общински търгове, доставки, плащания, покупки, продажби, отдаване под наем на недвижими имоти и на МПС, назначаване на нови служители. Също така до второ нареждане са съкратени всички отпуски на персонала в Голяма община и подчинените районни кметства, а намиращите се в отпуск са призовани веднага да се върнат на работа, посочва още „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Хабертюрк": Турската опозиция поиска официално сертификат за спечелено кметско място в Истанбул за нейния кандидат Екрем Имамоглу

"Хабертюрк": Турската опозиция поиска официално сертификат за спечелено кметско място в Истанбул за нейния кандидат Екрем Имамоглу

8 Април 2019 | 18:18 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Основната опозиционна Народно-републиканска партия (НРП) внесе официална молба в Районната избирателна комисия (РИК) в Истанбул, с искане да бъде издаден сертификат за спечелени избори от нейния кандидат за кмет на световния мегаполис – Екрем Имамоглу, предаде електронният сайт „Хабертюрк”. Председателят на областното ръководство на НРП в Истанбул – Джанан Кафанджъоглу, дойде в Съдебната палата и депозира молбата заедно с Бугра Кавунджу – местен лидер на коалиционния партньор „Добрата партия” (ДП).
В искането на НПР и ДП се посочва фактът, че още сутринта на 1 април е станало ясно – Екрем Имамоглу печели вота с разлика от над 24 хиляди гласа. След извършеното отстраняване на технически грешки, повторно преброяване на пренареждането чрез референции, на недействителните гласове и на над 92% от всички бюлетини; резултатът е същият - Екрем Имамоглу отново води с близо 16 хиляди гласа. Поради тази причина според НРП/ДП, вече няма никаква пречка да му бъде издаден сертификат за спечеленото кметско място в Истанбул.
В текста на молбата се прави препратка и към практиката от предишни местни избори в Истанбул. На кметския вот на 29 март 2009 година, сертификатът е бил връчен на 3 април на Кадир Топбаш от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). На изборите на 30 март 2014 година това е станало на 8 април – също на Кадир Топбаш от ПСР. И при двата предишни местни вота е имало оспорване, а окончателните резултати са оповестени чак през месец май, аргументира са НРП/ДП, цитирана от „Хабертюрк”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Кандидатът на опозицията за кмет на Истанбул Екрем Имамоглу води с близо 16 хиляди гласа при повторно преброени над 92% от СИК

„Джумхуриет”: Кандидатът на опозицията за кмет на Истанбул Екрем Имамоглу води с близо 16 хиляди гласа при повторно преброени над 92% от СИК

8 Април 2019 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Истанбул. По данни на Висшия избирателен съвет (ВИС) на Турция, към 10.02 часа днес при повторно преброени 92.30% от СИК, кандидатът на опозицията за кмет на Истанбул Екрем Имамоглу води с 15 719 гласа пред кандидата на управляващата партия Бинали Йълдъръм, информира електронното издание на вестник „Джумхуриет”. Данните оповести лично лидерът на основната опозиционна Народно-републиканска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу. За Екрем Имамоглу са гласували : 4.171.159 души, а за Бинали Йълдъръм (бивш министър на транспорта, бивш и последен турски премиер, както и също бивш председател на Меджлиса – бел. на „Фокус”) - 4.155.440 избиратели, посочва още „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Върховният избирателен съвет на Турция определи Мансур Яваш за нов кмет на Анкара

Anadolu Agency: Върховният избирателен съвет на Турция определи Мансур Яваш за нов кмет на Анкара

8 Април 2019 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Новоизбраният кмет на Анкара получи от Върховния избирателен съвет на Турция сертификат за избирането му на поста, предава държавната информационна агенция Anadolu Agency.
Мансур Яваш от опозицията Републиканска народна партия (РНП) бе избран за кмет на Анкара местните избори в Турция, които се проведоха на 31 март. Управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ оспори резултатите, но и след повторното преброяване на гласовете Яваш излезе победител.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Върховният избирателен съвет на Турция определи Мансур Яваш за нов кмет на Анкара

Anadolu Agency: Върховният избирателен съвет на Турция определи Мансур Яваш за нов кмет на Анкара

8 Април 2019 | 12:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Новоизбраният кмет на Анкара получи от Върховния избирателен съвет на Турция сертификат за избирането му на поста, предава държавната информационна агенция Anadolu Agency.
Мансур Яваш от опозицията Републиканска народна партия (РНП) бе избран за кмет на Анкара местните избори в Турция, които се проведоха на 31 март. Управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ оспори резултатите, но и след повторното преброяване на гласовете Яваш излезе победител.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Турската опозиция продължава да твърди, че води в Истанбул

Reuters: Турската опозиция продължава да твърди, че води в Истанбул

5 Април 2019 | 09:17 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Кандидатът на опозиционната Републиканска народна партия за кметския пост в Истанбул Екрем Имамоглу твърди, че води на изборите и след повторното преброяване на бюлетините в 17-те от общо 39-те избирателни участъци в града, предава Reuters.
Повторното преброяване бе разпоредено заради обжалване на резултатите от партията на президента Реджеп Тайип Ердоган – „Партия на справедливостта и развитието“. Не е ясно колко области ще бъдат засегнати.
Имамоглу заяви пред местни медии, че не очаква значителна промяна и след приключване на повторното преброяване в най-големия град на страната. Съгласно думите му, към момента са регистрирани 119 652 недействителни гласа, като са добавени 2184 гласа в полза на ПСР и 785 за РНП.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Хюриет“ (Турция): Издигането на Екрем Имамоглу като политик от новото поколение

„Хюриет“ (Турция): Издигането на Екрем Имамоглу като политик от новото поколение

3 Април 2019 | 11:19 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Местните избори завършиха, независимо че обявяването на крайните резултати ще отнеме време заради обжалванията на политическите партии в районите, които те загубиха. Всички очи ще продължат да са насочени към Истанбул, където разликата между двамата главни претенденти, опозиционният Екрем Имамоглу и кандидатът на правителството Бинали Йълдъръм, е по-малко от 25 хиляди гласа, пише електронното издание на турския ежедневник „Хюриет“ в материал, представен без редакторска намеса.
„Партията на справедливостта и развитието“ (ПСР) твърди, че има голям брой нередности, регистрирани при броенето на бюлетините в Истанбул и призовава Върховната избирателна комисия (ЦИК) да се отнесе към въпроса по най-сериозния и внимателен начин. В отговор на това, основната опозиционна „Народна републиканска партия“ (НРП) изпрати всичките си високопоставени служители и истанбулски депутати в изборните секции във всеки район в града, където се държат бюлетини и протоколи от изборите.
Смята се, че процесът по разглеждане на жалбите ще отнеме няколко седмици, преди ЦИК да е готов да обяви окончателните резултати.
Резултатите от местните избори говорят много нови неща за турската политика. От двата големи съюза, които се кандидатират за избори, Националният алианс между НРП и партията İYİ (добрата) увеличиха гласовете си и броя на общините. Но НРП спечели много повече от своя партньор, тъй като отново спечели Истанбул и Анкара след 25 години и спечели всички градове по крайбрежията на Средиземно море и Егейско море.
На фронта на Народния съюз, „Партията на националистическото движение“ (ПНД) изглежда има предимство, тъй като почти удвои броя на общините, които управлява, докато ПСР се превърна в губещ в този съюз.
Може да се посочат толкова много фактори, докато се анализират изборните резултати, като въздействието на влошената икономика и прекомерната експлоатация на националистическите настроения от страна на ПСР, която постави въпроса за "оцеляването на нацията" пред всеки друг основен проблем на обикновените хора.
Но има и друг параметър: кандидатите.
Тъй като това бяха местни избори - макар и под формата на общи избори - профилът на кандидатите, представени от страните, имаше голямо значение, особено в големите градове.
Председателят на НРП Кемал Киличдароглу предпочете да номинира Имамоглу в Истанбул, Тунч Сойер в Измир, Мансур Яваш в Анкара, Мухитин Бьочек в Анталия и Зейдан Каралар в Адана. Една обща характеристика на всички тези мъже е фактът, че те са били кметове на област в съответните им провинции и са добре известни с успеха в собствените си градове.
Имамоглу, Яваш и Каралар не са стандартни социалдемократи. Те имат връзки и диалог с различни групи политически партии в своите избирателни райони.
Номинациите на ПСР за тези градове бяха по-различни. Тя представи бившия премиер и бивш председател на парламента Бинали Йълдъръм за Истанбул, бившия министър на градската среда Мехмет Йожасеки за Анкара и бившия министър на икономиката Нихат Зейбекчи за Измир.
С други думи, докато НРП въведе нови, млади и динамични имена, ПСР предпочете да използва силните си хора, които вече са силно изтощени. Не е тайна, че Йълдъръм никога не е искал да се кандидатира за Истанбул и това бе отразено на лицето му и в предизборната кампания.
Всъщност, Киличдароглу пое риск, като изправи Имамоглу срещу Йълдъръм. Неговите критици предполагат, че въпреки че Имамоглу е имал добра репутация в района на Бейликдюзю от 2014 г., той е бил неизвестен на останалите 10 милиона жители на Истанбул.
Разбира се, предимството на Имамоглу беше, че той беше представен като кандидат на съюз, който бе подкрепен от избирателите на Народна демократическа партия (НДП – кюрдската партия). Но именно неговите способности му позволиха да достигне до всички тези групи и да общува с тях по един правилен начин, така че всички заедно да отидат да гласуват в неделя.
След като беше отгледан в семейство от средната класа от черноморската провинция Трабзон, която има както религиозен, така и националистически профил, Имамоглу не прилича на другите елитарни социалдемократи. Той изглежда има много добра възможност да укрепи имиджа си в цялата Турция като политик от ново поколение и да продължи напред в кариерата си, ако може да бъде успешен кмет на Истанбул.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sabah (Турция): ПСР оспори резултатите от местните избори в Истанбул

Sabah (Турция): ПСР оспори резултатите от местните избори в Истанбул

2 Април 2019 | 18:44 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турската управляваща „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР) във вторник официално оспори резултатите от местните избори в 39 района на Истанбул, пише електронното издание на турския ежедневник Sabah.
Партията на Ердоган оспорва резултатите и във всички 25 района на столицата Анкара, като се позовава на нередности в 3217 бюлетини,
"Открихме значителни несъответствия между табличните резултати с мокри подписи и печати - което показва първия запис за гласуването - окончателния запис и общия брой гласове, подадени до Върховната избирателна комисия“, заяви Байрам Шеночак, провинциалният ръководител на ПСР в Истанбул пред репортери.
По неговите думи, това се е случило в 15:00 часа местно време (съвпада с българското).
„Открихме нагласяния и нередности, които нарушават законодателството и атмосферата на честни избори още от самото начало на изборния процес“, поясни Шеночак.
По-късно във вторник местните изборни съвети в кварталите Бейкоз, Фатих и Чекмекьой постановиха повторно преброяване на невалидните гласове, докато подобно искане бе отказано в Бейоглу.
Девлет Бахчели, председател на Партията на националистическото движение (ПНД), който се съюзи с ПСР в „Народния съюз“, заяви във вторник, че обжалването на резултатите от изборите е законно право, добавяйки, че резултатите трябва да бъдат внимателно разгледани.
„Ако има нередности ... е абсолютно необходимо да ги поправим и компенсираме“, каза той, като добави, че ПНД следи отблизо процеса и смята, че ЦИК ще осигури справедливост.
Той изрази недоволството си от неофициалните резултати в столицата Анкара, където въпреки че Народният съюз получава мнозинство в районните съвети, опозиционният кандидат на „Националния алианс“ Мансур Яваш спечели вота за градското събрание. Той каза, че същият „дисбаланс“ се е случил в Истанбул, където основният опозиционен кандидат на Републиканската народна партия (РНП) Екрем Имамоглу изглежда има надмощие.
Милиони турски гласоподаватели гласуваха в национален мащаб в неделя на изборите, за да изберат кметовете, членовете на общинските съвети, мухтари (чиновниците от съседите) и членовете на съветите на старшините за следващите пет години.
Управляващата партия ПСР печели в 15 големи общини, като според неофициални резултати кандидатите на ПСР печелят още 24 града.
Партията на Ердоган изпусна победата в Истанбул за 23 хиляди гласа, като нейният кандидат, бившият премиер Бинали Йълдъръм, загуби състезанието с човека на „Националния алианс“ Екрем Имамоглу.
В понеделник заместник-председателят на ПСР Нуман Куртулмуш заяви: „Има почти 300 хиляди недействителни гласа (в Истанбул). В някои области делът е много висок. Нашата организация подготвя възражения. И ние, и РНП следим процеса“.
В Анкара кандидатът на РНП Мансур Яваш печели изборите с 50,9% срещу 47,1% за кандидата на Ердоган Мехмет Южасеки.
Генералният секретар на ПСР Фатих Шахин заяви в понеделник: „Регистрирахме невалидни гласове и нередности в повечето от 12 158 избирателни секции в Анкара“.
„Ще използваме законовите си възможности до край и няма да позволим волята на нашите граждани да бъде променена в Анкара“, добави той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Анадолска агенция“: Официално: Бинали Йълдъръм загуби в Истанбул от кандидата на опозицията Екрем Имамоглу

„Анадолска агенция“: Официално: Бинали Йълдъръм загуби в Истанбул от кандидата на опозицията Екрем Имамоглу

1 Април 2019 | 19:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Бившият премиер на Турция Бинали Йълдъръм, участващ в изборите от управляващата „Партия на справедливостта и развитието“, оглавявана от президента Реджеп Таийп Ердоган, загуби изборите за кмет на Истанбул, показват окончателните резултати от Висшата избирателна комисия, приведени в понеделник от „Анадолската агенция“.
След преброяването на 100% от бюлетините, Йълдъръм получава 48,51% от гласовете, а неговият опонент от основната опозиционна „Народно-републиканска партия“ Екрем Имамоглу – 48,79%.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sabah (Турция): Петнадесета победа за Ердоган

Sabah (Турция): Петнадесета победа за Ердоган

1 Април 2019 | 19:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Въпреки всички заговори, Партията на справедливостта и развитието (ПСР) постигна победа на петнадесетия вот, в който участва и получи 45% от гласовете. На тези избори избирателите отхвърлиха политиката на терора и дадоха вот на доверие към президентската система, пише турският ежедневник Sabah в материал, представен без редакторска намеса.
На изборите на 31 март, които станаха истинско тържество на демокрацията, Турция даде 52,3% от гласовете за „Народния съюз“. Този блок победи в 52 града, включително 17 големи. ПСР спечели в 40 града, включително 16 големи, а нейния партньор Партията на националистическото движение (ПНД) – в 12 града, включително един голям, като събра около 5% от гласовете.

Висока избирателна активност

На изборите на 31 март 57 милиона избиратели гласуваха в 168 хиляди избирателни секции. За първи път от своя глас се възползваха около един милион души. Избирателната активност на изборите, които преминаха в атмосфера на доверие и празник по цяла Турция, беше висока въпреки очакванията. Преди изборите, изхождайки от анкетите, се предполагаше, че заради големия брой неопределили се избиратели явката може да е ниска. Но, според официалните резултати, избирателната активност е била 84%.

Победи Партията на справедливостта и развитието

ККогато бяха отворени избирателните урни, блокът на злото, който, играейки с валутните курсове преди изборите, направи всичко възможно да създаде проблеми за турската икономика и така да повлияе на избора на избирателите, отново беше разочарован. В крайна сметка, както във всички избори и референдуми, проведени за 17 години, избирателите отново поставиха ПСР под ръководството на Ердоган на пиедестал.

Подкрепа за „Народния съюз“

За първи път в местните избори Турция изпробва система от широки съюзи. Победата на вота, който се проведе в ожесточени битки в някои големи градове, бе спечелена от „Народния съюз“. Този блок, състоящ се от ПСР и ПНД, според предварителните резултати, получи повече от 52% от гласовете. С този резултат гражданите на страната в същото време не позволиха да се постави под въпрос прехода към президентската система и го гарантираха.

Шамар за Демократическата партия на народите и „Добрата партия“

„Съюзът на нацията“, образуван от „Републиканската народна партия“ (РНП) и „Добрата партия“ (ДП) загуби изборите, въпреки че получи подкрепата на терористичните организации и всички врагове на Турция, както и присъединилата се към тях „Демократическа партия на народите“ (ДПН), която е клон на терористичната организация „Работническа партия на Кюрдистан“ (ПКК). Избирателите не повярваха в политиката на терора. ДП загуби подкрепа, получавайки 7,1% от гласовете срещу 9,9% на изборите през юни 2018 година. Но най-силен шамар получи ДПН, която на изборите на 24 юни 2018 година получи 11,7% от гласовете, а сега само 3,8%.

Кой какво спечели

Според предварителните резултати, ПСР побеждава в 16 големи града, преди всичко в Истанбул, 24 вилаета и 536 околии (административни единици в Турция – бел. прев.). А нейният партньор ПНД победи в един голям град, 11 вилаета и 151 околии. В същото време РНП печели в 10 големи града, 10 вилаета и 186 околии, а ДП успя да победи само в 21 вилаета. А ДПН успя да получи общините в три големи града, четири вилаета и 50 околии.

Спечели всички избори, в които участва

Президентът Реджеп Тайип Ердоган спечели 15-те избори, в които участва от 1994 г. и записа рекорд.

През 1994 г. Ердоган спечели изборите на кмет на Истанбул.
През 2002 г. Ердоган изведе ПСР на власт с 34% от гласовете.
През 2004 г. ПСР спечели местните избори, получавайки 41,7%.
На парламентарните избори през 2007 г. ПСР успя да увеличи броя на гласовете в своя полза до 47% и отново да стане управляваща партия.
През 2008-а година бе спечелено още едно всенародно гласуване, когато референдумът за избиране на президент от народа завърши с резултат 69,12%.
На местните избори през 2009 година ПСР получи 38,6%.
А през 2011 г. ПСР отново стана управляващата партия, набирайки 49,8%.
На общинските избори през 2014 г. ПСР отново получи подкрепата на хората на ниво от 45,6%.
И на президентските избори през 2014 г. Ердоган стана първият всенародно избран президент на Турция, получавайки 51,79%.
На общите парламентарни избори през 2015 г. ПСР, с 40,87% от гласовете, отново дойде на власт.
На вторите избори, проведени през 2015 година, ПСР получи вече 49,5%.
На референдума за преминаване към президентска система през 2017 година Ердоган постига нов успех: 51%.
На изборите през 2018 година – победен резултат с 52,6%.
Накрая той спечели поредна победа на вчерашните (31 март 2019 г.) местни избори.

Бележка на бившия консул на Република България в Одрин Георги Димов към материала

В публикацията на проправителствения в. „Сабах” случайно, или по-вероятно –умишлено, е пропусната 16-тата изборна победа на Ердоган. През август 2007 година държавен глава стана тогавашния министър на външните работи и близък съратник на Ердоган – Абдуллах Гюл. В момента той е смятан за потенциално близък до религиозния проповедник Фетхуллах Гюлен, обявен за организатор на опита за държавен преврат в Турция през лятото на 2016 година. А освен това, Гюл има амбиции за създаване на нов политически проект, като контрапункт на Ердоган.
Т.е., обективно трябва да говорим за 16-та поредна изборна победа на Ердоган. Това са фактите…Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Кандидатът на Ердоган за кмет на Анкара: Има очевидни грешки в хиляди избирателни урни

ДХА: Кандидатът на Ердоган за кмет на Анкара: Има очевидни грешки в хиляди избирателни урни

1 Април 2019 | 18:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Кандидатът за кмет на Анкара от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) – Мехмет Йозхасеки, изрази безпокойство по отношение на „очевидни грешки в голям брой СИК в турската столица”, предаде информационната агенция ДХА.
„Ние държим под око какво излиза от избирателните урни. Причината за възраженията ни, не е непременно желанието ние да поемем управлението на столицата. Това е просто едно чувство за проява на загриженост към волята на народа. В Анкара може би има очевидни грешки в хиляди избирателни урни...”, думи на кандидата на Ердоган за кмет на Анкара, цитирани от ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Анадолска агенция“: ЦИК на Турция направи изявление за изборите в Истанбул

„Анадолска агенция“: ЦИК на Турция направи изявление за изборите в Истанбул

1 Април 2019 | 16:56 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Ръководителят на Висшата избирателна комисия (ЦИК) на Турция Сади Гювен направи изявление по повод проведените 19-и в историята на страната избори за органи на местно самоуправление. По неговите думи е започнал процес на разглеждане на жалбите, предава „Анадолската агенция“.
В хода на броенето на бюлетините, Висшата избирателна комисия е споделяла информация за внесените в системата гласове на избирателите с всички политически партии, заяви началникът на ЦИК.
„В момента политическите партии са информирани за резултатите от гласуването на повече от 80% от избирателните секции. По-късно вечерта ще бъде предоставена информация и за други избирателни секции, от които не са постъпвали жалби“, заяви Гювен.
Освен това ръководителят на ЦИК коментира резултатите от гласуването за градоначалник на Истанбул.
„В момента в системата са внесени резултатите от гласуването в 31 102 избирателни секции от 31 186. За останалите 84 избирателни секции се разглеждат жалби. Понастоящем внесените в системата резултати са такива: кандидатът от Републиканската народна партия (РНП) Екрем Имамоглу има 4 159 650 гласа, а кандидатът от управляващата „Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм има 4 131 761 гласа. Разглеждането на жалби продължава“, обясни Гювен.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Кандидатът на опозицията води в Истанбул

Anadolu Agency: Кандидатът на опозицията води в Истанбул

1 Април 2019 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Кандидатът на опозиционната Републиканска народна партия (РНП) Екрем Имамоглу води в изборите за кмет на Истанбул, предава турската държавна информационна агенция Anadolu Agency, като се позовава на Върховния избирателен съвет на страната.
Данните показват, че Имамоглу води с 4 159 650 гласа срещу 4 131 761, гласували за кандидата на управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР) Бинали Йълдъръм.
Говорейки пред репортерите в столицата Анкара, председателят на ВИС Сади Гувен поясни, че „досега са обработени общо 31 102 резултата от избирателни участъци [в Истанбул], а резултатите от 84 други не са обработени поради възражения".
На изборите в неделя управляващата партия на Турция води в 16 общини (с по-големите градове) и 24 града, според неофициални резултати.
Милиони турски гласоподаватели гласуваха в неделя на изборите, за да изберат кметове, членовете на общинските съвети и членовете на старшите съвети за следващите пет години, припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин: Дълбоката икономическа криза предпостави изхода от местния вот в Турция

Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин: Дълбоката икономическа криза предпостави изхода от местния вот в Турция

1 Април 2019 | 09:00 | Агенция "Фокус"
София. Дълбоката икономическа криза предпостави изхода от местния вот в Турция, но дори очакван – той ще доведе до чистки и сътресения. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ бившият генерален консул на Република България в Одрин Георги Димов, като уточни, че един от основните елементи от крайния резултат ще са позициите на управляващата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул, Анкара и Измир. Според него „празният хладилник“ е един от основните фактори Партията на справедливостта и развитието да губи дългогодишните си позиции в най-големите турски градове. Няма как управляващите да не са притеснени от плачевното икономическо състояние на Турция, уточни Георги Димов. „Тези избори за пръв път се провеждат при такава тежка икономическа ситуация в страната. За миналата година икономическият ръст в Турция е 2,6%, което е най-ниският ръст през последните 10 години. За тази година прогнозата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е, че няма да има ръст, а годината ще приключи със спад от близо 2%. Друг съществен показател, който е на битово ниво – турците масово обменят турските си лири във валута. Неслучайно точно вчера Дружеството на турските бизнесмени и индустриалци отправи силно желание след изборите нещата да се успокоят и Турция да предприеме нужните реформи, които очевидно са неизбежни“, обясни бившият генерален консул на България в Одрин. Според Георги Димов изход от икономическите проблеми на Турция ще бъде намерен много трудно. Той припомни, че Международният валутен фонд призова правителството да вземе мерки за икономическата криза в югоизточната ни съседка. При такава плачевна икономическа ситуация обаче се търси външния враг, вместо проблемите да се решават отвътре, обърна внимание Димов. Той прогнозира, че всичко това създава предпоставки за изостряне на напрежението, което ще доведе до чистки и промени в президентския кабинет.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: ПСР може да оспорва резултатите от Анкара

Anadolu Agency: ПСР може да оспорва резултатите от Анкара

1 Април 2019 | 08:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Управляващата в Турция „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР) се подготвя да оспори резултатите от кметските избори в Анкара заради невалидни бюлетини и нередности по време на неделното гласуване, предава държавната информационна агенция Anadolu Agency.
„Установихме невалидни гласове и нередности в повечето от 12 158-те избирателни секции в Анкара", заяви в ранните часове на деня Фатих Сахин, генерален секретар на ПСР.
„Ще използваме нашите законни права в най-голяма степен и няма да позволим волята на нашите граждани да бъде променена в Анкара", написа Сахин в социалната мрежа „Туитър“.
Милиони турски гласоподаватели гласуваха на местните избори, за да изберат кметове, членовете на общинските съвети и други служители за следващите пет години. .

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Партията на Ердоган губи власт в турската столица, в Истанбул обявиха победа и управляващи, и опозиция

Reuters: Партията на Ердоган губи власт в турската столица, в Истанбул обявиха победа и управляващи, и опозиция

1 Април 2019 | 07:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган претърпя тежък неуспех, след като за първи път насам от 25 г. управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР) загуби контрол над столицата Анкара за първи път и може би ще обяви поражение в най-големия град в страната – Истанбул, коментира Reuters.
Ердоган, който доминира в турската политика след идването си на власт преди 16 г., води неумолима кампания в продължение на два месеца преди гласуването, което той определи като „въпрос на оцеляване" за Турция.
Но ежедневните митинги на президента и преобладаващото подкрепящо медийно отразяване не успяха да му спечелят убедителен резултат в Истанбул. Според агенцията причината е икономическият спад в страната, който е оказал силно влияние върху избирателите.
Турските телевизионни оператори заявиха, че кандидатът на опозиционната Републиканска народна партия Мансур Яваш е спечелил ясна победа в Анкара, но претендентите за кметския пост в Истанбул имат толкова близки резултати, че и управляващи, и опозиция обявиха победа.
„Хората гласуваха в подкрепа на демокрацията, те избраха демокрация", заяви лидерът на опозицията Кемал Кълъчдароглу, обявявайки, че неговата РНП е спечелила в Анкара и Истанбул, и е задържала крайбрежната си крепост – Измир, третият по големина град в Турция.
Държавната агенция Anadolu Agency предаде, че ПСР ще обжалва резултатите в някои райони на столицата.
В Истанбул ПСР обяви, че бившият премиер Бинали Йълдъръм е победил съперника си от РНП Екрем Имамоглу със само четири хиляди гласа. На свой ред последният твърди, че има преднина от 28 000 души пред Йълдъръм.
В реч пред поддръжниците си в Анкара Ердоган изглежда демонстрира приемане на поражението на ПСР в Истанбул, въпреки че заяви, че повечето квартали в града са подкрепили неговата партия. Партията ще обжалва резултатите, ако е необходимо, добави турският президент.
Ердоган обеща, че в до следващите избори в Турция през 2023 г. властта ще се съсредоточи върху икономиката. „Предстои дълъг период, в който ще проведем икономически реформи, без да правим компромис с правилата на свободната пазарна икономика", увери Ердоган пред репортери.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган: Нанесохме удар за тези, които искаха да поставят страната на колене

Реджеп Тайип Ердоган: Нанесохме удар за тези, които искаха да поставят страната на колене

1 Април 2019 | 07:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Според държавния глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган „Партията на справедливостта и развитието“ (ПСР) печели местните избори в страната, макар предварителните данни да показаха, че опозицията води в столицата Анкара, отбелязва македонското електронно издание МКД.
Съгласно думите му, „партията нанесе удар на онези, които се опитаха да поставят страната на колене“.
„Приемаме, че сме спечелили сърцата на хората на местата, в които сме спечелили изборите, но не бяхме достатъчно успешни на местата, където загубихме", заяви Ердоган след края на гласуването.
Турският президент отбеляза, че прокюрдската партия, която тя определи като терористична заради предполагаемите си връзки с кюрдски бунтовници, е победена в области, в които кюрдите са мнозинство.
Държавната турска телевизия съобщи, че ПСР е спечелила около 45% от гласовете на местните избори в страната, но след 25 г. доминация губи столицата Анкара.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Републиканската народна партия си връща Анкара след 25 години

Hurriyet: Републиканската народна партия си връща Анкара след 25 години

1 Април 2019 | 07:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Мансур Яваш, кандидатът на основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) и Добрата партия, стана победител на местните избори на 31 март в Анкара, ставайки новият кмет на столицата, с близо два процентни пункта повече от съперникът му, според неофициални данни. РНП свали управляващата партия от поста след 25 години, с 49,75% от бюлетините, съобщава в. Hurriyet.
Мехмет Йозхасеки, кандидатът на Народния съюз, между Партията на националистическото движение и управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), който управлява Анкара от 1994 г., получи почти 47,76% от гласовете.
Всички погледи бяха насочени към Анкара, заедно с Истанбул, Измир, Бурса, Анталия и Адана, станали бойни полета по време на предизборната кампания.
Кандидатът на Националния съюз Яваш се кандидатира за трети път за кмет на столицата. През 2009 г. той се състезава от редиците на Партията на националистическото движение, когато не беше съюзник на ПСР. През 2014 г., като кандидат на РНП, той се състезава срещу тогавашния кмет на управляващата партия Мелих Гьокчек, но загуби на фона на претенциите за изборна измама.
Яваш има опит в местната администрация на Анкара в квартал Бейпазари, където е роден и израснал. Той е бил кмет на общината два пъти между 1999 и 2009 г., правейки Бейпазари туристическа дестинация.
Победата на Яваш идва на фона на твърдения срещу него, че е бил замесен в нарушение, когато е работил като адвокат преди десет години.
Прокурор от Анкара подготви обвинителен акт срещу него по обвинения в измама и фалшификация само няколко седмици преди местните избори. Яваш отрича всички обвинения срещу него и казва, че обвиняемият, който е подал жалбата срещу него, вече е бил преследван по обвинения във фалшификация, измама и насилие над деца.
Яваш заяви, че обвиненията са дошли едва след като ПСР започна да чувства страх от загуба на столицата.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Президентът на Азербайджан поздрави Ердоган за изборната победа

Yeni Safak: Президентът на Азербайджан поздрави Ердоган за изборната победа

1 Април 2019 | 05:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев поздрави турският си колега за победата на партията си в местните избори в Турция, пише в. Yeni Safak.
Алиев заяви по телефона на Реджеп Тайип Ердоган, че победата на управляващата Партия на справедливостта и развитието е знак за подкрепата на турския народ към Ердоган и неговата политика, заявиха източници от азербайджанското президентство.
Ердоган благодари на Алиев за искрените му пожелания по време на разговора, в който двамата лидери подчертаха, че приятелството и братските отношения между Баку и Анкара ще продължат да се укрепват.
Общо 12 политически партии участваха в местните избори на 31 март в Турция.
Последните местни избори се проведоха на 30 март 2014 г., когато Партията на справедливостта и развитието спечели повече от 45,5% от гласовете.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Ердоган: Нацията ни избра в 15 последователни избори

Anadolu Agency: Ердоган: Нацията ни избра в 15 последователни избори

1 Април 2019 | 05:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Anadolu Agency: Ердоган: Нацията ни избра в 15 последователни избори
Турската нация направи управляващата Партия на справедливостта и развитието победител в 15 последователни избори, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, съобщава Anadolu Agency.
Ердоган заяви, че 56% от общините в Турция ще бъдат управлявани от Партия на справедливостта и развитието, в обръщение към нацията от балкона на партийната централа в столицата Анкара след победата на местните избори.
„Бих искал да благодаря на всички мои граждани, особено на нашите кюрдски братя, за проявената чувствителност към въпроса за оцеляването“, каза той.
Управляващата партия на Турция води надпреварата с 16 столични общини и 24 града, според неофициални резултати.
Милиони турски гласоподаватели гласуваха на местните избори, за да изберат кметове, членове на общинските съвети, мухтари и членове на старши съвети за следващите пет години.
Ердоган описа причината да не може да постигне желаните резултати в някои градове като неспособността да се представят на нацията.
„От утре сутринта ще започнем да откриваме и оправим недостатъците си“, добави той.
Ердоган заяви, че партията и Турция ще претърпят промени през следващите дни.
„Четири години и половина няма да има избори. Какво ще правим? Ще се съсредоточим върху национални и международни въпроси и се надяваме да издигнем страната си над нивото на нашите съвременници“, добави той.
Приоритетът на Турция е да засили икономиката, да поддържа развитието и да повиши заетостта, каза той.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Express: Огромен удар за Ердоган,Партията на справедливостта и развитието губи кметството в Анкара, може би и в Истанбул

Express: Огромен удар за Ердоган,Партията на справедливостта и развитието губи кметството в Анкара, може би и в Истанбул

1 Април 2019 | 04:09 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Президентът Реджеп Тайип Ердоган призна, че партията му може да е загубила изборите за кмет в Истанбул, след като беше обявено, че са загубили и столицата Анкара, пише британският в. Daily Express.
Той обаче добави, че те все още са „партията номер едно в Турция“.
Ердоган заяви също, че неговата партия ще обжалва резултатите, където е необходимо, и добави, че ще предприеме необходимите мерки в министерствата и институциите, за да направи системата на управление по-динамична.
Основният опозиционен кандидат на изборите за кмет в Истанбул заяви, че е ясно, че партията му е спечелила изборите в Истанбул, най-големият град в страната.
Кандидатът на Републиканска народна партия Екрем Имамоглу заяви пред репортери в Истанбул: „Знам, че спечелихме в Истанбул, ясно е“.
Партията преди това побеждава партията на Ердоган в столицата Анкара, за първи път откакто той дойде на власт преди 16 години.
Ердоган добави, че няма да има други избори за четири и половина години.
Кметските избори бяха разглеждат като референдум за неговата популярност.
След като загуби градове по време на изборите, той обеща, че неговото правителство ще се съсредоточи върху изпълнението на силни икономически планове.
Ердоган доминира в турската политика почти 20 години след икономическия растеж и подкрепата на основната група от набожни, консервативни мюсюлмански турци.
Валутната криза след изборите през миналата година обаче доведе до спад на лирата с 30% и обърна икономиката към рецесия.
С инфлация близо 20% и нарастваща безработица, някои избиратели изглеждаха готови да накажат президента.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Ердоган претендира за победа на управляващата партия на местните избори в Турция

The Guardian: Ердоган претендира за победа на управляващата партия на местните избори в Турция

1 Април 2019 | 03:52 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви решителна победа за управляващата му партия на местните избори, разглеждани като решаващ тест за неговото управление, дори когато първоначалните резултати сочеха победи на опозицията в Истанбул и Анкара, пише британският в. The Guardian.
Държавните медии съобщиха, че Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган загуби контрол над Анкара срещу кандидата на кмета на опозиционния блок Мансур Яваш, като приключи 25-годишното господство на ПСР.
В Истанбул основният опозиционен кандидат Екрем Имамоглу заяви, че данните от неговата партия показват, че е невъзможно математически кандидатът на ПСР и бивш премиер Бинали Йълдъръм да затвори пропастта. По-рано Йълдъръм обяви победа.
Първоначалните резултати отбелязват първото значително поражение за управляващата ПСР, откакто за първи път пое властта през 2002 година. „Всяка печалба и всяка загуба е волята на нашите хора, а също и изискване за демокрация, което трябва да бъде признато“, заяви Ердоган в Истанбул преди да лети до Анкара. „Ще приемем, че сме спечелили сърцата на нашите хора в области, които сме спечелили и ще приемем, че не сме били достатъчно успешни в области, които загубихме“.
ПСР взе почти 45% от гласовете, след като бяха преброени 90% от над 194 хиляди избирателни кутии, според държавната телевизия ТРТ. Светската основна опозиционна партия, Републиканската народна партия (CHP), имаше общо 30%.
Прокюрдската народнодемократична партия (HDP) успя да си възвърне няколко места в предимно кюрдската югоизточна част на страната, където правителството замени избраните кметове с назначени от правителството попечители в миналото, след като твърди, че съкратените длъжностни лица са имали връзка с незаконната ПКК или Кюрдска работническа партия.
Изборите бяха белязани и от епизоди на насилие. Най-малко четирима души бяха убити в Южна и Източна Турция и десетки бяха ранени в сблъсъци, свързани с избори в кюрдския град Диарбекир.
В Истанбул полицията съобщи, че един човек е бил намушкан при скандал между 15 души, който избухна между кандидатите в квартал Кадъкьой.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Опозиционен кандидат претендира за победа на изборите в Истанбул

AFP: Опозиционен кандидат претендира за победа на изборите в Истанбул

1 Април 2019 | 02:55 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Опозиционният кандидат за кмет на Истанбул Екрем Имамоглу заяви победата си в местните избори, след като резултатите му показаха, че има равен резултат кандидата на Партията на справедливостта и развитието, предава AFP.
„Бих искал да съобщя на жителите на Истанбул и на цяла Турция, че нашите цифри показват, че е ясно, че сме спечелили Истанбул“, каза Имамоглу в реч в ранните часове на понеделник.
Неговият противник също обяви победа.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: ПСР е на път да спечели в Истанбул и Анкара

Yeni Safak: ПСР е на път да спечели в Истанбул и Анкара

31 Март 2019 | 20:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Кандидатите на турската управляваща „Партия на справедливостта и развитието“, оглавявана от президента на страната Реджеп Таийп Ердоган, води в двата основни града в страната след преброяването на една четвърт от подадените бюлетини, предава електронното издание на вестник Yeni Safak, като се позовава на данни от телевизия NTV.
Според резултатите след преброяването на 24,4% от бюлетините, кандидатът на ПСР в Истанбул – бившият премиер и настоящ председател на парламента Бинали Йълдъръм – е получил 51,8% от гласовете на избирателите. Кандидатът на основната опозиционна фракция – „Народната републиканска партия“, Екрем Керемоглу има 45,8%.
Кандидатът на ПСР в столицата Анкара Мехмед Йозхасеки води с 51,6% от гласовете след преброяването на 22,5% от бюлетините, съобщава още NTV.Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Управляващата Партия на справедливостта и развитието води на местните избори

Anadolu Agency: Управляващата Партия на справедливостта и развитието води на местните избори

31 Март 2019 | 19:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Управляващата турска Партия на справедливостта и развитието (ПСР) води на местните избори в 18 големи общини, включително в столицата Анкара и Истанбул, предава Anadolu Agency.
ПСР получава 47,89% от общия брой гласове, тъй като най-близкият й съперник - Републиканската народна партия получава 31,18%.
Народният съюз на ПСР и Партията на националистическото движение събира 52.53%, а Националният алианс на Републиканската народна партия и „Добрата партия“ получава 37.04% от общия брой гласове.
В Истанбул кандидатът на ПСР Бинали Йълдъръм води с 51%, а в столицата Анкара кандидатът на партията на ПСР Мехмет Йожасеки е първи с 49,2%, според първоначалните резултати.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EMSC: Регистрирано е земетресение с магнитуд 5.0 в Западна Турция

EMSC: Регистрирано е земетресение с магнитуд 5.0 в Западна Турция

31 Март 2019 | 17:00 | Агенция "Фокус"
Денизли. Регистрирано е земетресение с магнитуд 5.0 в Западна Турция, показва справка на страницата на Европейския средиземноморски сеизмологичен център.
Трусът е станал в 14:30 местно време (съвпада с българското) на 43 километра югоизточно от град Денизли и на 224 километра югоизточно от Измир на пет километра дълбочина. Земетресението е усетено силно в Югозападна Турция. Засега няма информация за пострадали хора и нанесени материални щети. В 14:45 часа е последвал вторичен трус с магнитуд 4.1 в същия район. Трусовете са наложили за кратко да бъде преустановено гласуването в районите близо до епицентъра.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Местните избори в Турция са предизвикателство за Реджеп Тайип Ердоган

The Washington Post: Местните избори в Турция са предизвикателство за Реджеп Тайип Ердоган

31 Март 2019 | 16:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Избирателите се отправят към избирателните секции в Турция в неделя на местни избори, които се разглеждат като критичен тест за популярността на президента Реджеп Тайип Ердоган, особено в големите градове, в момент, когато турците изразяват нарастващо безпокойство заради икономическия спад в страната, пише The Washington Post.
Изборите за кметове, членове на общинските съвети и други местни постове представляват първият национален референдум за ръководството на Ердоган, откакто той спечели президентските избори миналото лято. Оттогава икономиката на Турция навлезе в рецесия за първи път от десетилетие, принуждавайки правителството да защитава политики, които обезсърчават инвеститорите и повишават цените на зеленчуците и другите домакински стоки.
Репресиите срещу опонентите на правителството, които се засилиха след неуспешен преврат през 2016 г., допринесоха за вътрешното безпокойство и също така усложниха връзките на Турция със западните съюзници, причинявайки резки колебания в курса на турската лира и поставяйки инвеститорите на ръба.
Позицията на Ердоган е сигурна. Но икономическата криза и социологическите проучвания, които показват, че управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) е изправена пред силно опозиционно предизвикателство за кметските избори в Анкара и Истанбул, накара Ердоган да разглежда кампанията като борба за съществуване.
Макар да се радва на практически неоспорима подкрепа от страна на националните медии, Ердоган провежда митинги из страната през последните седмици, като неговата войнствена реторика , харесвана от неговата електорална база и заплашителния език, насочена към опонентите му - подчертава значението на изборите.
"Това е въпрос на оцеляване", каза Ердоган по време на митинг в работнически район на Истанбул в петък.
В предизборния ден прокюрдската Народна демократическа партия (НДП) предупреди за "неравностойно" положение на опозицията и заяви, че правителството е арестувало десетки нейни членове, включително кандидати, в седмиците, предшестващи изборите.
„Тези задържания и арести за сплашване на обществото се случват в допълнение към използването на публичните ресурси от страна на правителството за политическа кампания, медийния монопол и цензура, произволни забрани на изборните кампании на опозицията, откритите заплахи на президента срещу лидери на опозиционни партии и опасен политически дискурс, който поляризира страната и криминализира всички критични гласове като "терористи", каза партията.
Правителството обвини партията във връзки със забранената сепаратистка Кюрдска работническа партия или ПКК. Лидерите на НДП отричат тези връзки. Ердоган също разглежда аспекти на икономическата криза, включително големите колебания на турската лира, като част от заговор срещу Турция, организиран от САЩ и други западни държави.
Турските избори в един момент заплашваха да се превърнат в международна дипломатическа криза, когато Ердоган бе критикуван от официални лица в Нова Зеландия заради непрекъснатото излъчване на кадри на митингите му от стрелбата в джамията в град Крайстчърч по-рано този месец.
Администрацията на Тръмп следи внимателно гласуването и се надява, че списъка на споровете с Анкара - включително за войната в Сирия и за закупуването от Турция на руска система за противовъздушна отбрана - ще затихнат, след като приключи предизборната кампания.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Министър-предеседателят на Косово Рамуш Харадинай подаде оставка. 19 юли 2019 г.
Министър-предеседателят на Косово Рамуш Харадинай подаде оставка. 19 юли 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.