НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:20


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ИА Regnum: Протестиращите в Сърбия поискаха от Вучич да представи план за разрешаване на косовския въпрос

ИА Regnum: Протестиращите в Сърбия поискаха от Вучич да представи план за разрешаване на косовския въпрос

17 Април 2019 | 00:06 | Агенция "Фокус"
Белград. Организаторите на протестите „Един от пет милиона“, които продължават в Сърбия вече четири месеца, поискаха от държавния глава на Сърбия Александър Вучич да представи план за разрешаване на косовския въпрос, предава руската информационна агенция ИА Regnum.
Исканията им са сръбският президент да започне диалог с опозицията за плановете как да бъде разрешен дългогодишният проблем с обявилото през 2008 г. независимост Косово.
„Публичните искания, отправени към Александър Вучич в нашето обръщение за Косово и Метохия, са консолидираната позиция на всички политически и граждански сили - организаторите на протестното движение „Един от пет милиона“. В това обръщение изразяваме и нашето дълбоко недоволство от политиката на Вучич и правителството на Анна Бърнабич по отношение на Косово и Метохия и нашите граждани, живеещи на сръбска земя“, заяви в ексклузивно интервю за агенцията Югослав Киприанович, член на Президиума на партията „Двери“ и помощник на председателя на политическата сила „Съюз за Сърбия".Бошко Обрадович.
Според Киприянович посредническата мисия на Европейския съюз, самото Брюкселско споразумение, както и изключителният монопол на Вучич за преговори от името на Сърбия, са претърпели пълен провал. „Нуждаем се от нов формат за преговори, и в това отношение, посредническата мисия на Москва може да бъде ключов фактор за гарантиране на първо място на сръбския национален консенсус по ключовия въпрос за Косово и Метохия“, заяви Киприянович.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“:  Протестите в Белград – блъф вместо революция

„Известия“: Протестите в Белград – блъф вместо революция

15 Април 2019 | 16:26 | Агенция "Фокус"
Белград. Уличните изяви на сръбската опозиция, чиито лидери очевидно очакваха да повторят сценария на киевския „Майдан“, се изчерпаха, както стана ясно след последния протест в столицата Белград. Директорът на Фондацията за прогресивна политика и главен редактор на портала Balkanist.ru, Олег Бондаренко, твърди в статия за руския вестник „Известия“, че вместо планираното „начало на края на Вучич", започна „началото на края на протестите".
Последните месеци в Сърбия бяха много неспокойни. Опозицията, която в продължение на редица съботи събира на улиците традиционно недоволната белградска интелигенция, обяви 13 април като ден за революция. Срокът на 30-дневния ултиматум с искане за оставки, отправен от прозападната опозиция към президента и правителството на Сърбия с искания за оставка, изтече точно миналия уикенд. По този повод те обещаха само обща стачка, масови протести и дори палатков лагер – по подобие на киевския „Майдан“.
Но всичко това се оказа блъф – събралите се от цялата страна, според най-оптимистичните изчисления, бяха малко повече от 10 хиляди души, които се срещнаха пред сградата на Скупщината, разходиха се под дъжда и в крайна сметка се пръснаха из близките кафенета.
Лидерите на протеста, осъзнавайки безсмислието на призивите за действие в настоящата ситуация, предпочетоха много по-спокоен тон, отколкото през изминалите седмици. А един от главните организатори - бившият кмет на Белград и телевизионен магнат Драган Джилас, изобщо отказа да говори с оглед на това, което се случва.
Трудно е да се каже какво сработи тук – дали неотдавнашното му посещение във Вашингтон за консултации или безсмислието на видимите с невъоръжено око усилия. Във всеки случай представянето на новата партия на Драган Джилас е насрочено за следващата събота, което означава, че нейният основен инициатор възнамерява да се насочи към създаването на политическа сила от уличните протести. Може би това не е най-лошия вариант за него.
Особено предвид факта, че през последните няколко месеца опозицията бойкотира заседанията на парламента в Белград, а рейтингът на обединения „Съюз за Сърбия“, според социологическите проучвания, варира около 10%, понякога дори изоставайки от социалистите на външния министър Ивица Дачич (наследници на Комунистическата партия на Тито).
В същото време вече през юни в страната може да се проведат предсрочни парламентарни избори, за които говори сръбският лидер. И ако преди опозицията обещаваше да ги бойкотира, то сега, когато нейният действителен лидер създава своя собствената партия, очевидно иска и твърди обратното.
В резултат на това, вместо планираното „начало на края на Вучич”, започна „началото на края на протестите”. В по-голямата си част, обединени само от омраза към властите, дясно-левите, традиционните-нетрадиционни опозиционери не успяха дори да развият нито една платформа, да не говорим за нещо повече. С този подход можем спокойно да кажем: през следващия уикенд протестите ще отслабнат и ще завършат с настъпването на Великден - може би един от основните празници в Сърбия, по време на които страната официално празнува почти седмица. Кой ще се реши да протесира навръх Великден? Само завършените маргинали.
Тактиката на сръбското правителство, въпреки съмненията, се оправдава. Вместо традиционния полицейски ескорт на протести, служителите на правоприлагащите органи се вляха с цивилни дрехи в тълпата, без да предизвикват ненужно напрежение. Само слуховете за укрепени в парламента специални сили провокираха реакции. Въпреки че, от друга страна, присъствието на протестите на полицейски служители може да бъде мощен терапевтичен инструмент за онези, които искат да завземат поредната сграда - както беше на 16 март, когато протестиращите влязоха в държавната телевизия РТС, а след това се опитаха да блокират президента в собствената му резиденция.
Александър Вучич е първият лидер след Слободан Милошевич, който се опита да възстанови реда в Сърбия и да изгради ефективна вертикална власт в страната, която в продължение на 30 години е загубила повече от три четвърти от своята територия и население. Свикналите с щедрото финансиране от Запада за ултрадемократични практики, които отслабват държавната власт, сръбските либерали, както и някои националисти, са недоволни от изтласкването им от властта. Както и от укрепването на държавната власт, която преди това бе в състояние на вечен раздор.
Оттук и опитите да се изгонят (в буквалния смисъл от думата) представители на управляващата Сръбска прогресивна партия от работните им места в общината Стари град в самия център на Белград, както се случи сутринта на обявената „революция”. Разбира се, за останалата част от предишния прозападен елит от обкръжението на бившия президент Борис Тадич (също протестиращ), който остана без работа, е по-добре за държавата да остане слаба. Тогава шансовете за връщане към властта са по-големи. Но, очевидно, времето им мина.
Проучванията показват безусловното ръководство на сегашния президент в сръбската провинция. Русия е важна за стабилността на републиката, което не е възможно, при условие че сегашните членове на опозицията се върнат на власт. Те имаха възможност да се изразят от всички страни - и те го направиха, оставяйки Сърбия без Милошевич и генерал Младич, без Косово и Черна гора. Време е да съберем камъните и да се надяваме, че Александър Вучич ще бъде този, който ще се опитва да вземе лаврите на Тито. Но всичко с времето си, разбира се.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Най-масовият антиправителствен протест в Белград досега

„МКД“ (Македония): Най-масовият антиправителствен протест в Белград досега

14 Април 2019 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Белград. Участниците в съботния протест „Всички като един – 1 от 5 милиона“ в Белград отправиха своите искания към правителството на Сърбия, от което очакват свободен достъп до медиите и договор за честни избори, както и равно участие на правителствените представители и опозицията в Регулаторното тяло за електронните медии, предава скопското електронно издание „МКД“.
Десетки хиляди сръбски граждани излязоха по улиците на столицата, за да протестират срещу президента Александър Вучич на най-големия досега от серията антиправителствени протести, които продължават всяка събота от вече пет месеца.
Демонстрацията започна в около 15:30 пред Скупщината и продължи с марш до сградата на правителството. Според медиите, пред сръбския парламент са се събрали десетки хиляди, най-много от всички протести досега, които въпреки препятствията за достигане до Белград, са се успели да се стекат от цяла Сърбия.
Представители на културната и обществената сцена се обърнаха към протестиращите, а актьорът Сергей Трифунович, президент на Движението на свободните граждани (ДСГ), заяви, че гражданите „търсят държава от 27 години и бранят достойнството си на улицата“.
„Здравейте уличници, здравейте тъпи пиячи на еспресо, здравейте наемници на Сорос, здравейте неблагодарници, които всеки ден разплакват своя президент, който не спи заради това. Имате ли малко срам, нещо човешко в себе си?“ – започна Трифонович изказването си, като добави: „Леле, колко сте много...“
„Кълна се, незнам как, но това ще спре тук. Това е нашата последна улица“, каза също той.
Трифонович подчерта, че „съществото, което е свикнало с липсата на свобода, вече не е човек“.
Нашата задача е да разширим тази битка за свобода“, каза Трифонович, добавяйки, че „достойнството няма цена“.
Бившият президент на Сърбия Борис Тадич се обърна към събралите се хора, като заяви, че „Вучич е враг на демокрацията. Всеки, който го подкрепя, е враг на демокрацията“.
Демонстрантите скандираха „Оставка, оставка“ и „Крадецо Вучич“.
От другата страна още от петък вечерта в сръбския парламент, както и в кметството на Белград и общините се бяха събрали депутати от управляващите партии, за да защитават тези институции от „нападения на насилници“. В сръбския парламент присъстваха и служители на органите на реда.
Няколко публични личности се изказаха на платформата, включително журналиста Сърджан Шкоро и проф. Чедомир Чупич и др.
От речите им и от песнопенията на протестиращите бе изпратено съобщение до президента Александър Вучич да подаде оставка. Същото се изисква и за цялото държавно ръководство. Оставките, свободните и честни избори и свободата на медиите са исканията на опозицията.
На протеста „всички като един – един от пет милиона“ бяха прочетени искания за формиране на обща комисия на властта и опозицията за дефиниране на честни и справедливи условия за провеждане на избори. Избиране на нов състав на Регулаторния орган за електронни медии (РЕМ) и избор на избор на технически и редакторският екип на Радио-телевизия Сърбия и Радио-телевизия Войводина.
Представители на протеста "Един на пет милиона" заявиха, че са готови да разговарят с властите и че в следващите дни ще делегират представители за трите предложени работни групи.
"За да започнем диалога, не само определихме представителите на опозиционните партии, но и представителите на сдруженията", подчертаха от митинга.
Целта на организаторите на протестите е да покажат силата и масата на демонстрациите, както и да привлекат вниманието на международната общественост.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Дачич за протеста: Пълен провал

„Локално“ (Македония): Дачич за протеста: Пълен провал

14 Април 2019 | 01:09 | Агенция "Фокус"
Белград. Днешното събиране на „1 от 5 милиона“ в Белград беше пълен провал пред цялата сръбска и международна общественост, заяви Ивица Дачич, информира македонското електронно издание „Локално“.
Той каза, че неговата партия преди това е посочила, че Съюзът за Сърбия няма нито политически идеи, нито подкрепа от народа.
„Освен разпоредби и закани, днес никой не можеше да чуе нищо за това, което те защитават. Те нямат идеи, хора никакви, очевидно нещо не струва“, каза Дачич.
„Не струват лидерите, които ги водят, и ако те не се променят, толкова малко хора ще имат в обявения за главен протест на опозиция“, добави Дачич пред агенция „Танюг“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Самолет прелита над Статуята на свободата в Ню Йорк. 21 октомври 2019 г.
Самолет прелита над Статуята на свободата в Ню Йорк. 21 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.