НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново официално получи държавническото признание за историческа и духовна столица

Велико Търново официално получи държавническото признание за историческа и духовна столица

15 Април 2019 | 20:40 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. В навечерието на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция Велико Търново официално получи държавническото признание за историческа и духовна столица на България. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Председателят на 44-тото Народно събрание Цвета Караянчева връчи на кмета на старопрестолния град Даниел Панов решението, с което Парламентът одобри предложението на инициативния комитет от 14 видни общественици. Това се случи по време на официалното откриване на изложбата „Учредителите. Търново и българската държавност“, посветена на живота и делото на първите български законотворци и съставена от Регионалния исторически музей.
„За мен е чест да съм в могъщата българска твърдина Велико Търново – непристъпната крепост на българския национален дух, столицата на славните Асеневци, градът на св. Патриарх Евтимий, на Търновската конституция, на обявяването на Независимостта на България“, коментира председателят на 44-тото Народно събрание Цвета Караянчева. Тя не скри своето искрено вълнение по време на връчването на решението за обявяване на града за историческа и духовна столица и подчерта ролята на Инициативния комитет и на кмета Даниел Панов, както и гласуването на предложението с пълно мнозинство.
Кметът Даниел Панов коментира, че няма великотърновец, който да не е развълнуван и горд от решението за обявяване на града на историческа и духовна столица на България. „Това официално признание ни носи гордост, но и отговорности и най-важното – чертае нови хоризонти. Благодаря на обществениците от Инициативния комитет, с които се обединихме и предложихме признаване на това, което още преди 140 години Драган Цанков е изрекъл по време на Учредителното събрание. Благодаря на г-жа Цвета Караянчева, че ни повярва, на Народното събрание – че единодушно подкрепи предложението, на депутатите Станислава Стоянова, Клавдия Ганчева, Станислав Стоянов, доц. Милен Михов, Симеон Симеонов – че макар да са от различни партии, го защитиха в Пленарна зала. Нека продължаваме да бъдем единни, да работим заедно за високите хоризонти, до които да достигне този статут“, каза Даниел Панов.
Цвета Караянчева оцени високо и изложбата от артефакти на първите български законотворци. „Търновската конституция е изключително прогресивна за своето време. Много съм развълнувана, защото да се докоснеш до тези реликви в днешно време е голяма отговорност и чест“, каза още председателят на Парламента.
„Нека нашите съграждани и гости посетят изложбата. Тя ни връща към хората, които са взели решенията за пътя на България, начертан с Търновската конституция. Най-важното е, че нашите предци са били единни и именно заради това следосвобожденска България, чрез своята първа конституция, се превръща в европейска държава, защитаваща основните човешки свободи, права и задължения“, завърши Даниел Панов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Търновската конституция е достижение на цял един народ

Инж. Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Търновската конституция е достижение на цял един народ

15 Април 2019 | 19:53 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. От Търново нашите предци избират европейския път пред свободна България и този път е повече от ясен - от изостанала провинция и територия, България се превръща в съвременна европейска държава с гражданско общество. Това каза кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов по време на тържественото заседание на Конституционния съд по повод 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция, предаде репортер на Радио "Фокус" - Велико Търново. По думите му Търновската конституция издига на водещо място най-важните демократични принципи - човешките права и свободи. "Конституцията ни е компилация от норми, пораждащи права и задължения. Тя е този програмен документ, който чертае пътя на една държава и нейното общество, който отразява волята на българския народ. През 1879 година нашите предци се доказват като истински държавници, които макар и да имат люти спорове помежду си, се обединяват и доказват, че милеят за своята родина и имат визия за бъдещето. Благодарение на делото им България се нарежда сред най-модерните по своето устройство европейски и световни държави. Но трябва да помним, че Търновската конституция е достижение на цял един народ. Това достижение е много силен повод за нашата национална гордост", посочи Панов.
Той се обърна към конституционните съдии, като подчерта, че те са хората, които с мъдрост и последователност будят върху правовия ред в България и волята на суверена - българския народ. "Пожелавам Ви в работата си като конституционни съдии винаги да вземате мъдри решения, с които да защитавате правовия ред, а да гарантирате основните човешки права и свободи или най-общо казано пътя пред българската държава и пред българския народ. Този път е да бъдем силна европейска държава с истинско гражданско общество, приемайки Търновската конституция. Не забравяйте техните завети", посочи Панов.
Надежда КРЪСТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева: Конституционният съд остана неопетнена институция, издигната високо над грешките, подводните камъни, интригите и междуособиците

Председателят на НС Цвета Караянчева: Конституционният съд остана неопетнена институция, издигната високо над грешките, подводните камъни, интригите и междуособиците

15 Април 2019 | 19:19 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Събирали сме се в Търново, за да честване смелостта и вдъхновението на строителите на съвременна България. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на тържественото заседание на Конституционния съд по повод 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция, предаде репортер на Радио "Фокус" - Велико Търново. Тя припомни как в продължение на два кратки месеца на разгорещени дебати и политически сблъсъци, те са успели да превъзмогнат противопоставянето, а понякога и личната си горделивост, в името на една единствена висша цел - възстановяването на българската държавност. По думите ѝ 16 април 1879 година е денят, в който България става част от модерния свят. "С гордост наричаме първия ни основен закон един от най-демократичните за времето си. Най-важното думи в него са свобода и свободен. Най-вълнуващият текст в него е: "Всякой роб, от какъвто пол, вера и народност да бъде, свободен става, щом стъпи на българска територия". Този текст не съответства пред брожения та на руския органически устав. Той е изцяло израз на волята на първите ни депутати. И ако се чуват понякога разсъждения, че свободата ни е била подарена или че 3-ти март е просто датата на един международен договор, сключен между две воюващи държави, то подписването на Търновската конституция безспорно е изцяло българско дело, което както по-късно Съединението и обявяването на Независимостта", подчерта Караянчева. Тя посочи, че създаването на Конституционния съд от Седмото Велико народно събрание през 1991 година е също дело с огромно значение. "За първи път в България се създава орган, който да осигури върховенството на основния закон по отношение на актовете на Народното събрание и указите на президента. Независимо, че решенията на Конституционния съд винаги имат политически последици, защото актове, в които е посочена политическата воля на различни парламентарни мнозинства и на всички държавни глави, той остава конституционен арбитър при осигуряване на върховенството на конституцията. В него през всички тези години работеха и работят изключителни представители на юридическата практика и на правната теория в България. В 30-ата годишнина от началото на българския преход искрено и с гордост можем да кажем, че Конституционния съд остана неопетнена институция, която издигната високо над грешките, подводните камъни, интригите и междуособиците, които съпътстваха и вероятно ще продължат да съпътстват политическия живот в България. Пожелавам ви сила, която смелост и мъдрост, за да продължите да надграждате поставения до този момент стабилен фундамент", посочи Караянчева.
Надежда КРЪСТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Търновската конституция укрепва и показва здравите темели на българската държава

Президентът Румен Радев: Търновската конституция укрепва и показва здравите темели на българската държава

15 Април 2019 | 18:11 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Търновската конституция укрепва и показва здравите темели на българската държава. Затова трябва да се връщаме към нея винаги в трудни времена. Това каза президентът на Република България Румен Радев по време на тържественото заседание на Конституционния съд във Велико Търново по повод 140-та годишнина от приемането на основния закон, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Велико Търново. По думите му Търновската конституция е отправна точка за развитието на българската държава. Тя е основополагащ договор и основен върховен закон.
„Именно върховенството на Конституцията заслужава внимание и грижи днес. Връщането ни 140 години назад поставя много въпроси, а всеки следващ допир с Конституцията обогатява с нови послания“, посочи Румен Радев. Той припомни думите на председателя на Учредителното събрание екзарх Антим I по време на закриването на събранието - „Слава Богу, свършихме делото, за което бяхме повикани. Станаха някои неспоразумения, но то се разумява от само себе си. Нашето събрание беше като кораб, изложен на бури: Слава Богу, този кораб достигна пристанището. Можем да кажем, че направихме закони от народа и за народа“.
„Търновската конституция слага началото на българския конституционализъм. В центъра на тази уредба е личността и ние трябва да отстояваме интересите на народа, човека и изконната свобода. Конституционализмът е жив и сега. Вярвам, че в хода на това тържествено заседание ще се предложат идеи и смислени дебати, които ще водят към отговори и предизвикателствата на нашето време“, заяви президентът.
Тържественото заседание бе открито от председателя на Конституционния съд проф. Борис Велчев. В речта си той се обърна към президента с молба Велико Търново да бъде признато за историческа и духовна столица на България и конституционно.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Депутатите да се ръководят от политическата мъдрост и народния суверенитет, за да имат по-малко вета и отменени закони от Конституционния съд

Президентът Румен Радев: Депутатите да се ръководят от политическата мъдрост и народния суверенитет, за да имат по-малко вета и отменени закони от Конституционния съд

15 Април 2019 | 17:17 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Депутатите да се ръководят от политическата мъдрост и народния суверенитет, за да имат по-малко вета и отменени закони от Конституционния съд. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Велико Търново. „Първо искам да поздравя всички граждани на Велико Търново със заслуженото признание и обявяването на Велико Търново за историческа и духовна столица на България. Искам да се обърна към всички българи и да ги приветствам с утрешната знаменателна за България дата, на която преди 140 години се приема Търновската конституция. Искам да пожелая на всички наши народни представители, на конституционните съдии, много здраве, много енергия и чувство за отговорност, с което да работят за България“, каза още Радев.
„Да припомня някои от най-важните завети на хората, създали Търновската конституция, за политическата мъдрост и за народния суверенитет, а именно - законите да се правят от народа и за народа. Да пожелаем на нашите народни представители да не забравят тези завети, да се водят от тях, за да имат по-малко президентски вета върху лобистки закони и по-малко закони, отменяни от Конституционния съд“, допълни още държавният глава.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Във Велико Търново бе представена монографията на проф. Милко Палангурски „Бащите на българската конституция“

Във Велико Търново бе представена монографията на проф. Милко Палангурски „Бащите на българската конституция“

15 Април 2019 | 16:51 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Първите български законотворци оживяват благодарение на монографията на историка проф. д.и.н. Милко Палангурски – „Бащите на българската конституция“. Новата книга бе официално представена в читалище „Надежда – 1869“. Събитието бе част от програмата за отбелязване на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция и предизвика голям интерес – гости на откриването бяха представители на институции, много юристи, историци, учители, общественици, ученици и студенти. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново.
„Благодаря ви, че днес сме заедно“, обърна се към аудиторията кметът на Велико Търново Даниел Панов. Той подчерта, че проф. Милко Палангурски е сред най-добрите познавачи и изследователи на събитията в Учредителното събрание. „Благодаря и на проф. Палангурски, и на целия Исторически факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Историята не е само факти, събития и годишнини, анализи. Тя включва посланията и заветите на нашите предци. Едно от тях вече е факт – преди броени дни Велико Търново получи официален статут на историческа и духовна столица на България. Нека чрез тази книга продължим да следваме завещаното от строителите на българската държава“, каза Даниел Панов. Той припомни, че проф. Милко Палангурски е част от Инициативния комитет, организирал честванията и изготвил предложенията за официално признаване на Велико Търново за историческа и духовна столица на България и обявяване на 16 април – Деня на Търновската конституция, за официален празник.
Книгата бе представена от издателя, общественик и общински съветник Нейко Генчев и от адвокат Йордан Йорданов – председател на Института за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“, подкрепил издаването. Те посочиха, че проф. Милко Палангурски разказва по интересен и увлекателен начин за първите български законотворци. „Ние вярваме, че 16 април ще бъде обявен за официален празник и на тази дата вече ще се поздравяваме с думите „Честит ден на Конституцията, както е в половината свят“, подчерта адвокат Йорданов.
Проф. Милко Палангурски подчерта, че българското общество трябва да познава бащите на съвременната държава. „Ние имаме 17-а конституция в света. България е четвъртата държава със свободно избирателно право. Първият основен закон отразява най-демократичните принципи, човешките свободи, права, но и задължения. Търновската конституция превръща българина в гражданин. Още в края на XIX век ние сме имали елит, който е европейски и много ефективен. Трябва да си възстановим паметта за тези хора, които чертаят пътя, по който трябва да вървим. Ние сме длъжни да разберем заветите на нашите предци и да помислим за бъдещето“, коментира проф. Милко Палангурски.
Приветствени думи отправиха също арх. Донка Колева – председател на настоятелството на НЧ „Надежда – 1869“, проф. Веселин Янчев, Ралица Негенцова – председател на Висшия адвокатски съвет, както и конституционният съдия проф. Атанас Семов, който оцени Търновската конституция като огледало на националната душевност.
Връчени бяха и наградите от ученическия конкурс „Силата на Търновската конституция“, иницииран от кмета на Велико Търново Даниел Панов. Надпреварата бе в категории за литературно творчество, презентации и изобразително изкуство. Отличени бяха учениците Гергана Илиева, Радина Георгиева, Рая Цончева, Светлозар Трифонов, Денислава Каратодорова, Евгения Савчева, Ивайла Петрова, Калояна Цонева, Мария Михова, Евгения Савчева от СУ „Вела Благоева“, Теодора Лисичкова, Стефани Димова, Гергана Данаилова от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, Дебора Николова, Йоана Иванова, Гергана Константинова, Вероника Тонкова, Ралица Емилова, Аделина Манолова – от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“, Руси Желязков и Стоян Диков от ОУ „Св. Иван Рилски“ – с. Балван.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: За приноса на всеки един от учредителите, спомогнали за създаването на Търновската конституция разказва историкът проф. Милко Палангурски

Велико Търново: За приноса на всеки един от учредителите, спомогнали за създаването на Търновската конституция разказва историкът проф. Милко Палангурски

15 Април 2019 | 14:01 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. За приноса на всеки един от учредителите, спомогнали за създаването на Търновската конституция разказва историкът проф. Милко Палангурски. Пред жителите и гостите на Велико Търново той ще представи монографията си „Бащите на Търновската конституция“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Събитието е част от официалната програма, посветена на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция, която започва днес. По думите на автора целта на книгата е не толкова да разкрие как е създадена Търновската конституция, а да разкаже кои са тези, които я създават, какво и защо правят те и как го правят. Основната му задача е да представи българския политически елит през далечната 1879 година и всички онези славни събития, до които решенията на първите в държавата мъже водят.
Представянето на книгата ще се проведе в Народно читалище „Надежда“ във Велико Търново. Модератор ще бъде проф. Веселин Янчев.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: На 15 и 16 април градът става център на националните чествания по повод 140 години от приемането на Търновската конституция

Велико Търново: На 15 и 16 април градът става център на националните чествания по повод 140 години от приемането на Търновската конституция

15 Април 2019 | 08:02 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. На 15 и 16 април Велико Търново става център на националните чествания по повод 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Тържествата започват в 10.00 часа на 15 април, когато във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъде дадено началото на научна конференция за Търновската конституция и сега действащия демократичен основен закон. В 14.00 часа в Народно читалище „Надежда - 1869“ ще бъде представена забележителната монография на проф. д.и.н Милко Палангурски „Бащите на Търновската конституция“. Ще бъдат наградени и отличените ученици в конкурс, посветен на първия основен закон на България. Час по-късно пак там ще бъде открита изложбата „Дневниците на Народното събрание“. В 16.00 часа същия ден в Музей „Възраждане и Учредително събрание“ ще бъде представена експозицията „Учредителите. Търново и българската държавност“.
В 17.00 часа в залата на Учредителното събрание ще се проведе първо по рода си изнесено тържествено заседание на Конституционния съд на Република България. Час по-късно започва церемонията по връчване на почетен знак на Читалище „Надежда – 1869“ по случай 150-ата годишнина на културната институция. Вечерта на първия празничен ден ще приключи с концерт-спектакъл на ансамбъл „Българе“ в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“.
На 16 април е кулминацията на честванията. Денят започва с тържествен молебен в катедралния храм „Рождество на Света Богородица“. В 10.30 часа в залата на Учредителното събрание започва тържествено заседание на 44-то Народно събрание на Република България. Събитията опреди 140 години ще оживеят благодарение на театрална възстановка, подготвена от актьори от МДТ „Константин Кисимов“. След акапелно изпълнение на химните на Република България и Обединена Европа от Детска вокална група „Пеещи камбанки“, в залата от гвардейци ще бъде внесен оригиналът на Търновската конституция. След изказвания на председателите на парламентарните групи и председателя на Парламента Цвета Караянчева, ще бъде прието Обръщение към българския народ по повод паметната годишнина.
Паралелно с тържественото заседание на Народното събрание, в НЧ „Надежда - 1869“ ще се проведе открит „Урок по Конституция“ за учениците от всички великотърновски училища. В същия час открити уроци ще започнат във всички учебни заведения на територията на страната. Родолюбивата инициатива е на Цвета Караянчева.
В 12.30 часа празнично шествие ще премине по главната улица на Велико Търново и ще стигне до паметника „Майка България“, където ще бъдат поднесени венци и цветя. В 12.45 часа в центъра на града жителите и гостите на старата столица ще могат да се насладят на тържествената церемония-спектакъл „Искри“, в изпълнение на Националната гвардейска част и със съдействието на Министерството на отбраната. Следва празнично хоро, което ще поведат изпълнителите от Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Българче“.
Вечерта ще приключи с тържествена заря-проверка на площад „Цар Асен I” в 20.30 ч., след което ще бъде излъчен аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина“, съчетан с празнични илюминации.
Инициативата за честванията е на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Основна роля за провеждането на събитията изигра и специално сформиран инициативен комитет от видни великотърновци. Той внесе предложение Велико Търново официално да получи статут на историческа и духовна столица на България, а 16 април – Денят на Търновската конституция, да бъде обявен за официален празник.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Въвежда се временна организация на движението в града във връзка с честванията на 140 години от приемането на Търновската конституция

Велико Търново: Въвежда се временна организация на движението в града във връзка с честванията на 140 години от приемането на Търновската конституция

15 Април 2019 | 07:50 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Въвежда се временна организация на движението в града във връзка с честванията на 140 години от приемането на Търновската конституция. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Във връзка с подготовката и реализацията на събитията в рамките на програмата за тържественото честване ще настъпят следните временни промени в организация движението на МПС:
На 15 април 2019 г.
- за периода от 12.00 до 20.00 часа (или до приключване на събитията от програмата) се затваря движението за МПС на площад „Цар Асен I" и прилежащите улици „Климент Охридски" от църквата „Св. 40 мъченици" до площад „Цар Асен I", ул. „Велчо Джамджията", ул. „Иван Вазов", ул. „Никола Пиколо", ул. „Михаил Кефалов", ул. „Чилталищна";
- за времето от 21.00 до 22.00 часа площад „Цар Асен I" и прилежащите улици;
- за времето от 22.30 до 23.30 часа (или до приключване на събитието) ул. „Васил Левски" от уличното кръстовище с ул. „Цар Освободител" до кръстовището с ул. „Христо Ботев";
На 16 април 2019 г.
- за периода от 06.30 до 22.30 часа (или до приключване на събитията) за движение на МПС ще бъде затворен площад „Цар Асен I" и прилежащите улици „Климент Охридски", от църквата „Св. 40 мъченици" до площад „Цар Асен I, ул. „Велчо Джамджията", ул. „Иван Вазов", ул. „Никола Пиколо" и ул. „Читалищна";
- за периода от 08.00 до 15.00 часа за движение на МПС се затварят улиците „Независимост" и „Стефан Стамболов" до площад „Велчова завера";
- от 12.00 часа до приключване на празничното шествие ще бъдат затворени за движение на МПС улиците от музей „Възраждане и Учредително събрание": „Иван Вазов", „Велчо Джамджията", „Стефан Стамболов", „Независимост" до паметник „Майка България";
- за периода от 08.00 до 14.00 часа (или до приключване на събитията в програмата) се затваря за движение на МПС ул. "Васил Левски" в участъка от кръстовището с ул. "Цар Освободител" до кръстовището с ул. „Христо Ботев" от кръстовището с пл. „Марно поле" до кръстовището с ул. „Васил Левски", улиците около Военен дом заключени до кръстовището с ул. „Христо Ботев" и ул. „Марно поле" и ул. „Цар Тодор Светослав".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще открие изложба, посветена на 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще открие изложба, посветена на 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция

15 Април 2019 | 07:23 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. . Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще открие във Велико Търново изложба, посветена на 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.
Експозицията, която е подготвена по инициатива на Народното събрание със съдействието на Държавна агенция „Архиви“, ще бъде открита на 15 април 2019 г. от 16.00 часа в музей "Възраждане и Учредително събрание". Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва в тържественото открито заседание на Конституционния съд на Република България, посветено на 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция. Събитието ще се състои на 15 април 2019 г. от 17.00 часа в музей "Възраждане и Учредително събрание" във Велико Търново.
Председателят на парламента ще отправи приветствие към участниците в тържественото заседание.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще участва в честванията по повод 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция

Президентът Румен Радев ще участва в честванията по повод 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция

15 Април 2019 | 07:22 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. На 15 и 16 април 2019 г. държавният глава Румен Радев ще посети Велико Търново, където ще участва в честванията по случай 140 години от приемането на Търновската конституция. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. На 15 април от 17.00 часа в залата на Учредителното събрание президентът ще произнесе слово на изнесеното тържествено заседание на Конституционния съд на Република България. От 18.30 часа Румен Радев ще връчи почетен плакет „Св. св Кирил и Методий“ на Народно читалище „Надежда-1869“ по случай 150 години от създаването на културната институция. Адресът на читалището е ул. „Читалищна“ 9. На 16 април от 10.30 часа в залата на Учредителното събрание президентът ще присъства на тържественото заседание на 44-ото Народно събрание на Република България и ще наблюдава възстановка на събитията от 1879 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.