НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Шумен: В областта ще се провеждат работни срещи по общини за справяне с проблема с умишленото палене на стърнища и сухи треви

Шумен: В областта ще се провеждат работни срещи по общини за справяне с проблема с умишленото палене на стърнища и сухи треви

15 Март 2019 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Шумен. Организират спешно работни срещи по общини в област Шумен за справяне с проблема с умишленото палене на стърнища и сухи треви, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. На извънредно заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия на територията на областта, свикано във връзка с усложнената пожарна обстановка, беше изготвен график на работните групи, които ще работят по превенция на паленията. В тях ще има представители от областна администрация, пожарната, РИОСВ, Общинските служби по земеделие, ВиК и Горски стопанства по райони, кметовете на общини и на малките населени места.
„Данните са тревожни, трябва да вземем мерки и да прекъснем това, което става по полята през последния месец в област Шумен“, заяви областният управител проф. Стефан Желев. Тодор Върбанов, директор на ОД „Земеделие“ - Шумен също пое ангажимент да информира земеделските производители, на които предстои да подават заявления за подпомагане, за завишения брой пожари, като им се обърне внимание да бъдат предпазливи и да не излагат на опасност от пожари земеделския и горски фонд.
Милена Недева, кмет на Община Каспичан, отбеляза, че на територията на общината младшите полицейски инспектори вече провеждат срещи по населени места с оглед превенция на паленето на стърнища. „Във връзка с организиране на гасачески групи, в момента такива нямаме, хората доброволно не искат да участват и това не е работещ модел. Трябва да се използват доброволните формирования, които са минали обучение, разполагат с екипировка и известно оборудване, те имат застраховки и могат да получат възнаграждение при участие в такова събитие“, заяви Милена Недева.
Ивайло Камаджиев, кмет на Община Нови пазар, отбеляза, че част от пасищата общините са отдали под наем. „Наемателите имат задължения да ги стопанисват и да ги поддържат в съответното състояние. Но, проблемът е, че не може да се докаже на практика от къде е тръгнал пожарът“, каза Камаджиев.
От РИОСВ - Шумен посочиха, че техни представители ще участват в работните срещи, но когато остава въпрос за санкции за палене на стърнища РИОСВ не е компетентна и няма право, съгласно Закона за почвите, да съставя актове на хора, които са запалили стърнища или други растителни отпадъци върху почва.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Пожарната обстановка в областта ще бъде обсъдена на заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия

Шумен: Пожарната обстановка в областта ще бъде обсъдена на заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия

15 Март 2019 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Шумен. Областният управител проф. Стефан Желев свиква заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия на територията на област Шумен. Заседанието ще се състои в 10.00 часа в зала 2 на Областна администрация - Шумен. Това съобщиха от Областната администрация. То се свиква във връзка с усложнената пожарна обстановка на територията на област Шумен. Комисар Иван Иванов - директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Шумен, ще докладва за оперативната обстановка и резултатите от работата на районните служби. Ще бъде приет график на организиране и провеждане на работни срещи с кметовете на общини, кметове и кметски наместници на населените места, общински служби по земеделие, СИДП, държавни горски стопанства и др.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Ивица Дачич проведе среща с американския съветник по националната сигурност. 19 юли 2019 г.
Ивица Дачич проведе среща с американския съветник по националната сигурност. 19 ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.