НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:37


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Гл. ас. д-р Магдалена Баймакова, ВМА: Хепатит Е трябва да се поляризира, в момента проучваме инфекцията сред прасетата

Гл. ас. д-р Магдалена Баймакова, ВМА: Хепатит Е трябва да се поляризира, в момента проучваме инфекцията сред прасетата

11 Февруари 2019 | 17:36 | Агенция "Фокус"
София. Хепатит Е трябва да се поляризира, в момента проучваме инфекцията сред прасетата. Това съобщи д-р Магдалена Баймакова, главен асистент в Катедра „Инфекциозни болести” на ВМА в интервю за Агенция „Фокус“. „Все пак трябва да кажем, че в нашата страна, с възможностите, които разполагаме, ние не можем да открием някакви глобални неща в световно ниво, но работим всеки по своето направление и се стараем да откриваме някакви зависимости сред нашите пациенти“, заяви д-р Магдалена Баймакова.
„Интересите, върху които съм работила е неясното фебрилно състояние, което е тема и на моята дисертация. Успяхме да изградим един работещ алгоритъм за поведение. Това е много важно, защото това са пациенти с продължителни фебрилни състояния, които много време ходят напред-назад, по разни консултации и след много изследвания, но остават незадоволени от резултата. Именно за това, ние успяхме да изградим един алгоритъм за поведение при такива пациенти, при които виждаме по-късно във времето, прилагайки го, че има успех“, посочи главният асистент в Катедра „Инфекциозни болести” на ВМА.
„Другото направление, по което работим, е за вирусната инфекция хепатит Е. С мой колега популяризираме, първо, нейното съществуване и значимост на нашите географски ширини и правим анализ, като изследваме тази инфекция, като обща сред хората. Сега работим и със специализиран екип и проучваме инфекцията сред прасетата (домашни и диви). В територията на страната, това е нещо, което тепърва се развива. Именно за това е важно, да открием какви закономерности ще получим. Тоест, това е със значимост на национално ниво и съответно в общия поглед за Европа. По този начин можем заедно да интерпретираме данните с останалите страни и да видим дали и ние сме като тях или не. Третото направление, по което работя е векторно-предавани инфекции и зоонози“, отбеляза още тя.
Ирина ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Мюнхенска конференция по сигурността. 16 февруари 2019 година
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Мюнхенска конференция по сигурността. 16 февру...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.