НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Гл. ас. д-р Магдалена Баймакова, ВМА: Хепатит Е трябва да се поляризира, в момента проучваме инфекцията сред прасетата

Гл. ас. д-р Магдалена Баймакова, ВМА: Хепатит Е трябва да се поляризира, в момента проучваме инфекцията сред прасетата

11 Февруари 2019 | 17:36 | Агенция "Фокус"
София. Хепатит Е трябва да се поляризира, в момента проучваме инфекцията сред прасетата. Това съобщи д-р Магдалена Баймакова, главен асистент в Катедра „Инфекциозни болести” на ВМА в интервю за Агенция „Фокус“. „Все пак трябва да кажем, че в нашата страна, с възможностите, които разполагаме, ние не можем да открием някакви глобални неща в световно ниво, но работим всеки по своето направление и се стараем да откриваме някакви зависимости сред нашите пациенти“, заяви д-р Магдалена Баймакова.
„Интересите, върху които съм работила е неясното фебрилно състояние, което е тема и на моята дисертация. Успяхме да изградим един работещ алгоритъм за поведение. Това е много важно, защото това са пациенти с продължителни фебрилни състояния, които много време ходят напред-назад, по разни консултации и след много изследвания, но остават незадоволени от резултата. Именно за това, ние успяхме да изградим един алгоритъм за поведение при такива пациенти, при които виждаме по-късно във времето, прилагайки го, че има успех“, посочи главният асистент в Катедра „Инфекциозни болести” на ВМА.
„Другото направление, по което работим, е за вирусната инфекция хепатит Е. С мой колега популяризираме, първо, нейното съществуване и значимост на нашите географски ширини и правим анализ, като изследваме тази инфекция, като обща сред хората. Сега работим и със специализиран екип и проучваме инфекцията сред прасетата (домашни и диви). В територията на страната, това е нещо, което тепърва се развива. Именно за това е важно, да открием какви закономерности ще получим. Тоест, това е със значимост на национално ниво и съответно в общия поглед за Европа. По този начин можем заедно да интерпретираме данните с останалите страни и да видим дали и ние сме като тях или не. Третото направление, по което работя е векторно-предавани инфекции и зоонози“, отбеляза още тя.
Ирина ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Марсоходът Кюриосити, който откри високо съдържание на газ метан в атмосферата на Марс. 24 юни 2019 г.
Марсоходът Кюриосити, който откри високо съдържание на газ метан в атмосферата н...

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.