НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бисера Борисова, психолог: Ревността може да бъде причина за физическо насилие

Бисера Борисова, психолог: Ревността може да бъде причина за физическо насилие

18 Януари 2019 | 20:44 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Ревността може да бъде причина за физическо насилие.Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Бисера Борисова, психолог. По думите й при проблем в дадена връзка е необходимо да се разговаря спокойно и тихо. „Необходимо е да се потърси професионална помощ, когато човек не може да се справи сам с проблема и е важно да не се преминава границата, защото понякога ревността води и до насилие, което може да бъде както психическо, така и физическо“, заяви Бисера Борисова. Тя допълни, че е важно двойките да разговорят и да се стараят да разбират партньора. „Ревността е емоция, която „трови“ и двамата партньори като всеки я изпитва, но е важно да бъде в нормални граници“, каза Борисова. Тя заяви, че ревнивият следи всичко при партньора като в един момент може да се стигне до тежко физическо насилие. „Ревността и гневът са емоции, които трябва да бъдат контролирани, а ако човек не може да ги контролира трябва да се научи“, коментира експертът. Тя добави, че едно бебе на пет месеца също може да прояви ревност като дори и животните изпитват това чувство. „Хората, които имат куче знаят, че и животните ревнуват. Въпросът е дали това куче става агресивно, когато ревнува, или детето също проявява агресия под влиянието на тази емоция“, съобщи Борисова. По думите й зрелите хора би трябвало да могат да се контролират емоционално.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бисера Борисова, психолог: Приятелската ревност се различава от тази между партньорите

Бисера Борисова, психолог: Приятелската ревност се различава от тази между партньорите

18 Януари 2019 | 20:05 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Приятелската ревност се различава от тази между партньорите. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Бисера Борисова, психолог. Тя добави, че ревността е емоция, която води до гняв и дори до омраза към партньора си. „Съществува и приятелска ревност като тя възниква, когато се появи нов човек, а друг път, когато се забелязва, че двама души от компанията си споделят повече“, коментира психологът. Тя заяви, че между двама партньори в живота ревността може да бъде опасна и да премине границите, докато между приятелите е временна. „При партньорите се стига до следене на телефона и обсебване, което носи напрежение и има своите последствия като се проявява и желание за притежание, а ние няма как да притежаваме, който и да било“, допълни психологът. По думите й при силна ревност потърпевшият реагира по неадекватен начин като човек може дори да изневери. Бисера Борисова заяви, че ние имаме цяла палитра от емоции, но до каква степен умеем да ги владеем, зависи само от нас самите.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бисера Борисова, психолог: Проявата на ревност може да станe повод за опасно поведение, водещо до крайности

Бисера Борисова, психолог: Проявата на ревност може да станe повод за опасно поведение, водещо до крайности

18 Януари 2019 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Проявата на ревност може да станe повод за опасно поведение, водещо до крайности. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Бисера Борисова, психолог. По думите й това от своя страна може да попречи за правилно овладяване на емоцията от страна на дадения човек. Според нея има случаи, при които е необходимо партньорите да си поговорят и да си обяснят как се чувстват в определена ситуация на ревност и как биха могли да разрешат проблемите. „Необходимо е да бъде разгледано дали има основание за такива емоции, за да не се стига до крайности, които са свързани със следене на партньора, появяването на въображаеми съперници и спирането на социални контакти“, заяви Бисера Борисова.
Тя коментира, че е съвсем нормално човек да общува и да се среща с други хора от противоположния пол, което не би трябвало да е повод за ревност. „Провокацията от партньора може да бъде фактор за ревност, но преди всичко, когато човек е уверен в себе си и има нормална самооценка, не би трябвало да не може да овладее емоцията си“, каза още психологът. Тя добави, че всеки ревнува, като въпросът е до каква степен и доколко това пречи на психичното здраве и на двамата партньори. „Има хора, които са много обсебващи и тогава ревността минава нормалната граница, като при емоционална обвързаност всеки един от нас проявява част от емоцията. Дори малкото бебе, когато се появи второ дете в семейството, се сърди“, допълни Бисера Борисова.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Миро Рахнев, психотерапевт: Страхът е първоизточникът на ревността

Миро Рахнев, психотерапевт: Страхът е първоизточникът на ревността

17 Януари 2019 | 17:37 | Агенция "Фокус"
Бургас. Страхът е първоизточникът на ревността. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас психотерапевтът Миро Рахнев.„Ревността е много дълбоко прикрито желание, което хората много често не осъзнават и това е желанието да се чувстваме специални и единствени в живота на някого. Страхуваме се, че ще загубим мястото, което сме заемали в мислите му“, обясни Рахнев и добави, че страхът, който предизвиква ревността, би могъл да започне да предизвиква и чувства като омраза и отмъстителност.
„Изпитващите ревност преминават през няколко етапа, опитвайки се да се справят с неприятните усещания, които тя им носи – опитват се да контролират ревността, а след като не успеят, се опиват по различни други начини да привлекат отново вниманието на партньора си. Тези способи, обаче, водят до безпомощност“, посочи още психотерапевтът. По думите му това на по-късен етап би могло да доведе до болестно състояние и до погрешното отъждествяване на любовта със страданието. „Ревността би могла да се отрази негативно и върху социалните контакти на страдащия от нея. Те вече не могат да донесат предишното удовлетворение, тъй като вниманието му е изцяло насочено върху обекта на неговите желания и върху търсенето на въображаеми съперници“, обясни Рахнев.
Според специалиста проблемът с ревността ескалира в последните години. По думите му в днешно време голяма част от хората са изгубили способността си да се радват на малките неща във взаимоотношенията си и обикновено приемат партньора си за даденост. „Трябва да проумеем, че сме самодостатъчни и човекът до нас е само придружител в дните ни“, обясни психотерапевтът и добави, че при зараждане на конфликт между двама души е добре всеки от тях да се вгледа първо в промяната в себе си и собственото си поведение. „Първото, което трябва да направим, за да се справим с ревността, е да не се обвиняваме. Тя е присъщо качество за всеки човек и всеки може да попадне в омагьосания неин кръг. Най-важното е да проумеем това, което се случва с нас – преминали сме прага на любовта и сме започнали да я обсебваме и да я контролираме. По-важният въпрос, който трябва да си зададем в този случай е: Защо се страхуваме“, каза още Рахнев. По думите му откритостта, доверието и вглеждането в собствените си грешки, а не в тези на партньора, също биха могли да доведат до желаната хармония в отношенията.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.