НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:24


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Съдилищата започнаха дела срещу организаторите на протестите на жълтите жилетки

ТАСС: Съдилищата започнаха дела срещу организаторите на протестите на жълтите жилетки

16 Февруари 2019 | 08:59 | Агенция "Фокус"
Париж. Съдилищата започнаха дела срещу организаторите на протестите на жълтите жилетки, предава TACC
В навечерието на 14-та събота неофициалните лидери на жилетките се появиха пред съдиите - шофьорът на камиона Ерик Друе и бившият боксьор Кристоф Детенже. Като наказание за първия от тях прокуратурата поиска условна присъда от един месец затвор и глоба от 500 евро за провеждане на демонстрации без разрешение на властите. Окончателната присъда ще бъде постановена на 29 март.
Детенже бе осъден на 30 месеца затвор (от които 18 месеца е условен) за нападение на двама полицаи по време на демонстрация на "жълтите жилетки". Наказанието предвижда той да работи през деня и да се връща в затвора вечерта.
Френският вътрешен министър Кристоф Кастанер от своя страна осъди призивите за сваляне на правителството, което според него бе направено от друг неофициален лидер на движението Кристоф Шалансон. В интервю за италиански журналист Шалансон заплаши френските власти и спомена "бивши военни, които са готови да се намесят".
На 70 часа труд бе осъден продавач от парижка пекарна , отказал да обслужи полицай по време на 12-ия протест на "жълтите жилетки". Той е отказал да пусне полицая в магазина, като се позова на факта, че е въоръжен.
Фондът за подпомагане на жандармеристи и полицаи, които са били ранени по време на демонстрациите във Франция, вече е събрал около 1,5 милиона евро.
От друга страна тази седмица Жером Родригес, който беше сериозно ранен по време на демонстрацията, и трима други демонстранти, засегнати от действията на силите за сигурност, изпратиха официална жалба до съдебните следователи. Те настояха да бъде съден "за съучастие" префекта на полицията в Париж Мишел Делпеш.
Според активисти за правата на човека, от началото на протестното движение през ноември 2018 г., те са получили множество заявления за прекомерната употреба на сила. "Повече от 1700 души пострадаха по време на демонстрациите в цялата страна," казаха експерти.
Те също така отбелязаха, че съществуващите нарушения на правата включват значителен брой арести, претърсвания и конфискации на оборудване от демонстрантите. В същото време експертите обърнаха внимание на сериозните наранявания, причинени според тяхната оценка от „непропорционалното използване на така наречените несмъртоносни оръжия“, по-специално гумени куршуми.
Според активистите за защита на човешките права, осигуряването на обществения ред и сигурността в рамките на мерките за придружаване на демонстрации предполага необходимостта от уважение и защита на демонстрантите, които идват на демонстрациите с мирни цели, за да изразят мнението си. "Ние знаем, че някои протести бяха придружени от насилие и предизвикаха размирици, но ние сме загрижени, че непропорционалният отговор може да принуди населението да се въздържа от упражняване на основните си свободи", се казва в изявлението.
Действията "жълтите жилетки" започнаха във Франция на 17 ноември 2019 година. Първоначално протестите бяха срещу повишаването на цените на автомобилните горива. Оттогава списъкът с искания на участниците в движението непрекъснато се разширява и сега включва както социално-икономически, така и политически претенции към властите.
Според наблюдателите мобилизацията на "жълтите жилетки" намалява през последните три седмици, а миналата събота 13-та вълна от протести събра само 51,4 хиляди души. Тези данни обаче са на Министерството на вътрешните работи, а не на организаторите на протестите, които ги смятат за занижени.
Същата тенденция се посочва и от социолозите. След три месеца протестни действия обществената подкрепа за "жълтите жилетки" намалява. За първи път от ноември по-голямата част от французите, според изследването на "Елаб", не подкрепят действията на движението. Според информацията 56% от френските граждани подкрепят спирането на демонстрациите.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: "Жълтите жилетки " се обръщат към привържениците си преди началото на 14-та протестна вълна във Франция

ТАСС: "Жълтите жилетки " се обръщат към привържениците си преди началото на 14-та протестна вълна във Франция

16 Февруари 2019 | 07:58 | Агенция "Фокус"
Париж/Москва. В социалните мрежи късно в петък вечерта се появиха няколко призива „колкото е възможно по-дълго да блокираме площад „Етуал“ в Париж, предава ТАСС. На него е и Триумфалната арка. Според друг трябва да се проведе мирен марш от Шан-з-Елизе до Марсово поле, в близост до сградата на Долната камара във френското Народно събрание, на Министерството на труда и на Обединените предприемачи. Съобщава се, че през втората половина на съботния ден на площад „Република“ ще се проведе „консултативен митинг“ на движението. "Темата на тази среща ще е как да организираме референдум на гражданската инициатива“, инициатори възнамеряват едновременно с това да осъдят и безпорядъка, който някои участници създават по време на протестите, което противоречи на ценностите на движението.
Подготовка за съботните протестни походи се провежда и в Бордо, Тулуза, Лион, Нант, Лил, Реймс. В социалните мрежи има публикувани планове и на редица други по-малки населени места във Франция.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Във Франция започна разследване за тежко ранения демонстрант в събота в Париж

ТАСС: Във Франция започна разследване за тежко ранения демонстрант в събота в Париж

10 Февруари 2019 | 17:05 | Агенция "Фокус"
Париж. Генералният инспекторат на Националната полиция на Франция започна разследване на факта, че един от демонстрантите е бил сериозно ранен в събота. Това съобщи в неделя министърът на вътрешните работи на страната Кристоф Кастанер в интервю за радиостанции France Inter, France Info и вестник Le Monde, цитиран от TACC.
Според него в момента Инспекторатът провежда разследване на 133 жалби в полицията от страна на протестиращите. В отговор на въпрос за наранявания, Кастанер призна, че полицията „понякога използва прекомерна сила“, но "всички разследвания винаги се провеждат". "Това е сериозна травма, за която съжалявам", добави той.
Инцидентът се случи в събота по време на протестите на "жълтите жилетки" близо до Народното събрание (долната камара на френския парламент). Според телевизионния канал BFMTV, полицията широко използва гранати със сълзотворен газ, за да отблъсне агресивните протестиращи, които се опитват да се прехвърлят през оградата на институцията. Някои от протестиращите започнаха да вземат тези гранати и да ги хвърлят зад оградата на Народното събрание. Един протестиращ е взел такава граната в ръката си и тя е експлодирала, като е откъснала китката му. Пострадалият е хоспитализиран веднага, като на място му е била оказана първа помощ от други демонстранти.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TACC: Полицията е задържала 45 души след протестите на „жълтите жилетки“ в Париж

TACC: Полицията е задържала 45 души след протестите на „жълтите жилетки“ в Париж

10 Февруари 2019 | 13:02 | Агенция "Фокус"
Париж. Полицията е задържала 45 души в Париж в събота по време на 13-ия национален ден на протестите на „жълтите жилетки“. Това става ясно от информацията на правоохранителните органи, цитирани от френския телевизионен канал BFM и TACC.
Според данните от арестуваните лица 42 души са били временно задържани в полицейските управления . Преди това се съобщаваше за 36 задържани. Протестите в Париж бяха придружени от сблъсъци с полицията. Общо 51,4 хиляди души взеха участие в демонстрациите във Франция, от които 4 000 в Париж.
Движението на "жълтите жилетки" възникна във Франция в средата на ноември в знак на протест срещу растящите цени и данъци. В бъдеще се оказва, че исканията на протестиращите са насочени срещу институциите на държавната власт, които те обвиняват за неефективното управление на страната и недостатъчните мерки за борба с бедността.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: Повече от 50 000 демонстранти участваха в протестите на „жълтите жилетки“ във Франция

Интерфакс: Повече от 50 000 демонстранти участваха в протестите на „жълтите жилетки“ във Франция

10 Февруари 2019 | 02:04 | Агенция "Фокус"
Париж. По последни данни на френското вътрешно министерство в събота в цялата страна на улиците са излезли 51 400 души, като в Париж те са били около 4 000 протестиращи, предава руската агенция Интерфакс.
Протестният маршрут на „жълтите жилетки“ в столицата е преминал от площад „Етуал“ до Марсовите полета, със спирки пред сградите на външното министерство, Националното събрание и Сената.
Това е 13 съботна акция на „жълтите жилетки“ и тя не е минала без сблъсъци с полицията, които са започнали още в ранния след обед и са се съпровождали със сълзотворен газ.
Около Националното събрание ситуацията е била особено изострена, където 30-годишен мъж е пострадал тежко – взел е захвърлена встрани от протестиращите светлошумова граната, за да я хвърли и тя избухнала в ръката му, мъжът е с откъсната китка.
За пореден път към протеста са се присъединили провокатори, които са разбили витрини на магазини и клон на банка, запалили са и автомобил на антитерористичната мисия Vigipirate. Поведението им е осъдил вътрешният министър Кристоф Кастанер. В Туитър той пише: "Негодувание и отвращение. Всеки ден военнослужещите от мисията пазят нашите граждани от опасността на терора. Подобни нападения не са допустими. Ще направим всичко, за да намерим виновните и да ги предадем на съда ".
Късно вечерта в събота парижката префектура обяви, че са задържани 39 души.
Френските медии съобщават за акции на „жълтите жилетки“ и в други градове – Тулуза, Бордо, Марсилия, Монпелие. Общо 8 000 полицаи са охранявали протестиращите в страната.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: За втори ден на Берлинале продължават митинги на „жълти жилетки“, те настояват да се  повишат заплатите на служителите в киносалоните

Интерфакс: За втори ден на Берлинале продължават митинги на „жълти жилетки“, те настояват да се повишат заплатите на служителите в киносалоните

10 Февруари 2019 | 01:19 | Агенция "Фокус"
Берлин. Втори ден в Германия има митинги на „жълти жилетки“ по местата, където се провежда Берлинския филмов фестивал, предава руската агенция Интерфакс.
По думите на нейния кореспондент в германската столица, в събота, въпреки проливния дъжд, 50 служители от берлинските киносалони са протестирали около основните площадки на Берлинале. Навсякъде е имало допълнителни полицейски части, за да се гарантира сигурността на участниците в световния кинофестивал.
Активисти на протеста са заявили пред Интерфакс, че техните искания са свързани с „достойно заплащане на труда в киносалоните“, с настояване да се увеличи почасовата трудова ставка.Те са носели жълти жилетки, викали са и са крещели, за да привлекат вниманието към себе си.
В документа, който са изготвили пише, че "90 процента от служителите, които продават билети, храни и напитки, помагат на посетителите, отварят и затварят салоните, са частично наети, само 10 на сто са на пълен трудов договор.“ Минималното почасово заплащане не е увеличавано от 2015 година. А по данни от федералното правителство това е трябвало вече да се случи.
Берлинският кинофестивал е един от най-престижните в света, наред с Кан и Венеция. Той се провежда от 1951 година. Наградата му е „Златна мечка“.э Той е известен с това, че представя предимно авторско и независимо кино, актуални политически и социални теми. Тази година председател на журито е френската актриса Жюлиет Бинош.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: МВнР на Франция определи като „неприемлива" срещата на италианския вицепремиер с представители на „жълтите жилетки“

AFP: МВнР на Франция определи като „неприемлива" срещата на италианския вицепремиер с представители на „жълтите жилетки“

6 Февруари 2019 | 19:53 | Агенция "Фокус"
Париж. Министерството на външните работи на Франция осъди като „неприемлива“ срещата между вицепремиера на Италия Луиджи ди Майо и представители на „жълтите жилетки", протестиращи срещу правителството в Париж, предава AFP.
„Тази нова провокация е неприемлива между съседни страни и партньори в сърцето на Европейския съюз", заяви говорител на външното министерство в изявление, ден след като Ди Майо се срещна с протестиращите на френска земя.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Френските власти обмислят провеждане на общонационален референдум на 26 май

ТАСС: Френските власти обмислят провеждане на общонационален референдум на 26 май

3 Февруари 2019 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Париж. Френските власти обсъждат възможността за провеждане на референдум по широк кръг въпроси в отговор на исканията на движението на „жълтите жилетки“, които протестират срещу покачващите се цени и данъци от ноември миналата година. Както се съобщава в неделя от вестник Le Journal du Dimanche, на 26 май в деня на изборите за Европейски парламент (ЕП) се планира да бъде организиран референдум, цитира TACC френското издание .
Според вестника изборният отдел на френското Министерство на вътрешните работи е започнал преговори с печатари и доставчици на хартия за подготовката на пликове и бюлетини за гласуване в края на тази седмица.
„Необходимо е да действаме много бързо, за по-малко от седмица“, цитира изданието в източник от обкръжението на президента. Въпреки че на неотдавнашна среща с журналисти френският президент Еманюел Макрон заяви, че въпросът за референдума изисква "значително обмисляне", всъщност той е почти готов и вероятността за гласуване на 26 май е "изключително висока", каза източникът. Друг представител на най-близкия кръг на президента отбеляза, че се обмислят четири варианта за по-нататъшно развитие в рамките на кризата с "жълтите жилетки", но нито преговорите със синдикатите, нито предсрочните парламентарни избори, нито преструктурирането на кабинета на министрите са подходящи по няколко причини.
"Последният вариант е референдум и процесът вече е започнал", заяви източникът на публикацията. "Много е важно да се отвори такава перспектива в средата на големи национални дебати, за да им се даде нов дух и конкретика." Така властите очакват да се осигурят спокойствие с помощта на референдума след края на планираните големи дебати между 9 и 16 март. Специфични въпроси могат да бъдат формулирани именно тогава, показва публикацията.
В допълнение, благодарение на подготовката на Министерството на вътрешните работи, Макрон, без ненужна тежест върху бюджета, ще може да променя въпросите до последния ден.
В същото време в управляващите среди има разногласия относно необходимостта и датата на референдума. Сред онези, които не са сигурни в ползите от паралелното национално гласуване и изборите за ЕП, е председателят на Народното събрание (долната камара на парламента) Ришар Феран. Редица поддръжници на президента заявяват, че традиционно ниската избирателна активност на изборите за ЕП е в полза на управляващата партия „Република, напред!“и Националното обединение на Марин Льо Пен, но с увеличаване на броя на гласоподавателите резултатите от гласуването ще бъдат по-трудни за прогнозиране.
"Тези, които ще дойдат на референдума, ще бъдат ли по-склонни да гласуват за нас или за Националното обединение?" - цитира вестникът представител на президентската партия. "Някои твърдят, и не без основание, че позицията на мнозинството не предполага положителен отговор на всички въпроси ... въпреки факта, че въпросът ще бъде сведен до гласуване за или против линията на президента," отбелязва друг източник на изданието, като заявява, че от естеството на въпросите може да зависи и европейския вот.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: При протестите на „жълтите жилетки“ в Париж са задържани 66 души

ТАСС: При протестите на „жълтите жилетки“ в Париж са задържани 66 души

27 Януари 2019 | 10:48 | Агенция "Фокус"
Париж. Полицията и жандармерията са задържали 66 души по време на демонстрация на "жълтите жилетки" в събота в Париж, предава TACC.
Това съобщи в неделя префектурата на полицията на френската столица. Според нея по време на сблъсъци между силите на реда и демонстрантите са ранени осем души, единият от които е полицай.
Единадесетата вълна от протести на френските "жълти жилетки" събра почти 70 хиляди участници от цялата страна и бе придружена от инциденти в столицата и провинцията. Самите „жълти жилетки“ категорично отхвърлят статистиката на властите. Според техните собствени изчисления, повече от 400 хиляди души са били в колоните на демонстрантите в цяла Франция.
Според изчисленията на Министерството на вътрешните работи, от 69 хиляди участници в цялата страна, 4 хиляди демонстранти са протестирали във френската столица. Протести е имало и в Бордо, Тулуза, Марсилия, Монпелие, Дижон, Лион , където е имало различен брой простиращи.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Нощни протести

AFP: Нощни протести

27 Януари 2019 | 00:28 | Агенция "Фокус"
Париж. Освен в Париж няколко хиляди французи протестираха и в градовете Бордо и Тулуза в югоизточните части на Франция, предава AFP, като припомня, че това са два от центровете на гражданския бунт от самото му начало.
В Марсилия членове на профсъюзите са се присъединили към протестиращите. В източния град Лион участниците са били около хиляда души.
На север официалните власти в Еврьо, Нормандия, съобщават за сблъсъци, при които са нанесени щети на сградите на полицията и на местния клон на Банк дьо Франс.
В Париж и в редица други градове има призиви протестът да продължи и през нощта.
За първи път тази събота полицията използва и видеокамери при разпръскване на протестиращите. Така се създава по-голяма прозрачност при всеки сблъсък. В петък френският съд в Париж е отказал да приеме настояването на френската Лига за права на човека и на синдикатите да забрани оръжията с обвинения за сериозни наранявания, нанесени на някои от демонстрантите.
В неделя поддръжниците на правителството ще проведат своя първи митинг на „червените шалове“. Така те ще заявят, че представляват „мълчаливото мнозинство“, което защитава „демокрацията и нейните институции“ и се обявява против насилието при протестите на „жълтите жилетки“.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Въпреки разногласията, „жълтите жилетки“ отново са по улиците на Франция

AFP: Въпреки разногласията, „жълтите жилетки“ отново са по улиците на Франция

26 Януари 2019 | 22:56 | Агенция "Фокус"
Париж. Хиляди „жълти жилетки“ се завърнаха на френските улици в събота, за да протестират срещу политиките на френския президент Еманюел Макрон, независимо от разногласията между отделните групи сред тях по въпроса как да продължат напред, предава AFP.
Полицията в събота е използвала сълзотворен газ срещу демонстрантите на площад „Бастилия“ едно от емблематичните места на гражданското недоволство. Те са замеряли силите на реда с камъни. От местната префектура съобщават за 223 ареста в Париж.
Сблъсъци е имало и в Монпелие, където един полицай е бил наранен от „пиротехническо средство“, се казва в съобщение на местната власт.
Разногласията при този протест станаха видими, когато 31-годишната медицинска сестра Ингрид Левавасьор обяви, че ще оглави списъка на кандидатите при евроизборите през май. Проучване на общественото мнение, което бе обявено по същото време, предвижда 13 процента от вота за представителите на движението.
Не всеки сред протестиращите обаче приема това развитие на ситуацията. Според друго мнение бунтът на „жълтите жилетки“ не е политически. „Ние трябва да продължим да оказваме натиск от улиците, за да приемат исканията ни“, заявява друга активистка, която се е назовала Виржини и твърди, че участва в протестите от първия им ден.Тя, както и много други недоволни настояват за граждански референдум, тъй че обикновените жители на страната да имат по-голямо участие в управлението й.
Макар че Макрон направи известни отстъпки още през декември, неговите предложения бяха отхвърлени от правителството. Последните проучвания на общественото мнение регистрират все пак, че той е подобрил малко имиджа си в сравнение със седмиците, когато кризата беше в разгара си.
И въпреки това мнозина от „жълтите жилетки“ приемат идеята му за „голям национален дебат“ само като пиар акция.
Несъгласни с протеста вече го обявиха за „маскарад“. Според думите на 36-годишния Матьо Стирна в протестите в Париж участват само подбрани хора.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Започна протестът на „жълтите жилетки“ в Париж

РИА Новости: Започна протестът на „жълтите жилетки“ в Париж

19 Януари 2019 | 14:43 | Агенция "Фокус"
Париж. Десетата протестна акция на привържениците на движението "жълти жилетки" започна в Париж, съобщава кореспондентът на РИА Новости.
Към 11:30 часа местно време (12:30 часа българско време) няколкостотин души се събраха пред Дома на инвалидите в Седми район на френската столица, като хората продължават да пристигат. В същото време организаторите очакваха, че един милион души ще вземат участие в марша, както се вижда от името на днешното действие - „Действие десето: Един милион в Париж“.
Атмосферните условия може да са повлияли на броя на протестиращите -в столичния район сутринта термометърът е паднал под нулата и през деня прогнозите за времето обещават сняг.
Докато акцията върви тихо: хората се разхождат из площада, скандират антиправителствени лозунги, свирят, пеят песни и размахват знамена.
Както бе обявено в социалните мрежи, участниците в марша възнамеряват да почетат паметта на загиналите поддръжници на движението "жълти жилетки" и да подкрепят пострадалите. За това демонстрантите бяха помолени да вземат цвете или свещ. Планирана е и минута мълчание.
Редът в Париж е осигурен от пет хиляди полицаи, а осем единици бронирани превозни средства бяха изведени на улиците. В небето над мястото на събиране на участниците патрулира хеликоптер.
В района на процесията метрото е затворено и движението е значително ограничено, особено в близост до площад Конкорд, двореца Гран Пале и моста Александър III.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Полицията в Париж се подготвя за поредния протест на „жълтите жилетки“

ТАСС: Полицията в Париж се подготвя за поредния протест на „жълтите жилетки“

19 Януари 2019 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Париж. Правоохранителните органи в Париж се подготвят за нова вълна от протести, значителни сили са разположени в централните части на града, предава TACC.
Според кадрите, които телевизионните канали излъчват на живо, бронираните автомобили на жандармерията се намират в центъра - на площад Шарл де Гол, но автомобилният трафик все още не е нарушен.
Загражденията в централната част на града засягат и райони в близост до Елисейския дворец, парламента и двореца Матиньон. Има барикади и на моста, водещ към площад Конкорд, както и на моста Александър III, разположен в седми район. Там се очаква да се проведе митинг в подкрепа на пострадалите по време на минали протести.
Събирането на "жълти жилетки" пред Дома на инвалидите, според информацията на тематичната страница в социалната мрежа „Фейсбук“, е насрочено в 11:00 местно време (12 часа българско време), но първите участници започнаха да се появяват там час по-рано.
Междувременно в други градове на страната участниците в движението също започват да се събират по улиците, въпреки че все още няма точна информация за техния брой.
По-рано беше съобщено, че общо 80 хиляди служители на реда ще бъдат мобилизирани в събота във Франция, за да се гарантира безопасността по улиците на страната. От тях 5 000 души трябва да осигуряват реда в Париж.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

L’Express: Само един от трима французи ще участва в националния дебат

L’Express: Само един от трима французи ще участва в националния дебат

18 Януари 2019 | 10:02 | Агенция "Фокус"
Париж. Само един на всеки трима французи ще се включат в националния дебат, иницииран от държавния глава на страната Еманюел Макрон след серията протести на движението на „жълтите жилетки“. Това показва проучване, цитирано от парижкия ежедневник L’Express.
Гражданите на Франция изглежда са скептични – двама от трима респонденти поставят под съмнение полезността на националния дебат. Данните са категорични – 64% от французите не вярват в успеха му, а участие в него планират едва 29 на сто от французите.
От редакцията подчертават, че в ситуацията има все пак и нещо позитивно – 62% от гражданите на Франция все пак са информирани за провеждането на дебата – с 13% повече спрямо предходното проучване.
Освен това едва 35% смятат, че националният дебат ще доведе до „полезни мерки за страната", докато 64% остават на противоположно становище, а 29% смятат, че такива ще бъдат извършени „независимо от властта".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: В отворено писмо към Франция Макрон се опитва да превърне „гнева в решения“

The Guardian: В отворено писмо към Франция Макрон се опитва да превърне „гнева в решения“

14 Януари 2019 | 03:20 | Агенция "Фокус"
Париж/Лондон. Еманюел Макрон започна двумесечен „голям национален дебат“ във Франция, като написа открито писмо до страната в 2 300 думи, пише в днешния си брой всекидневникът The Guardian.
Френският президент се надява, че публичната консултация с цялата нация ще уталожи натрупания обществен гняв, който е скрит зад движението на „жълтите жилетки“ и гражданското недоволство във Франция.
В писмото Макрон заявява, че е готов за идеи и предложения, но е категоричен, че правителството няма да се върне към предишните реформи или ключови мерки, които беше обявил в предизборната си кампания през 2017-та година.
“Няма забранени въпроси,” пише президентът. “Няма да одобрим всичко и това е нормално, това е демокрацията. Но поне ще покажем, че сме народ, който не се бои да говори, да обменя мнения, да води спорове. И може би, ще открием, че дори бихме могли да се съгласяваме, въпреки различните си убеждения. И че това се случва много по-често отколкото си мислим.”
Макрон е разтърсен от жестокостта и яростта на близо двумесечните гневни протести на жълтите жилетки.
Писмото ще бъде публикувано в понеделник във френските вестници. То поставя начало на консултации с обществото, в които гражданите са поканени да предлагат своите идеи по четири основни теми: данъци, организация на държавата и нейната администрация, екология и гражданство и демокрация.
Макрон задава много въпроси: как трябва да се намалят данъците?; които разходи трябва да бъдат съкратени преди всичко?; многобройна ли е администрацията?; как на хората може все повече да се чува гласът при управлението на страната?
Според него, предложенията, които се съберат, ще изградят един нов „договор за нацията“, ще повлияят върху правенето на политика и ще изградят позицията на Франция по националните, европейските и международните проблеми.
“Така възнамерявам, заедно да преобразим гнева в решения“, е написал френският президент. Той няма да приеме „никаква форма на насилие“, включително „натиск и обиди“ срещу избрани представители, журналисти, държавни институции или държавни служители“. „Ако някой прояви агресия срещу някого другиго, обществото ще разпада“.
Накрая Макрон е обещал, че ще представи изводите си в срок от един месец след края на периода на консултацията, който той е определил да приключи на 15 март.
Писмото завършва с думите: „ С вяра и доверие. Еманюел Макрон. ”.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: 84,000 'жълти жилетки' на протест във Франция

AFP: 84,000 'жълти жилетки' на протест във Франция

12 Януари 2019 | 21:08 | Агенция "Фокус"
Париж. В събота за участие в деветия протестен марш на „жълтите жилетки“ в цяла Франция са излезли 84 000 души, съобщава AFP.
За сравнение миналата събота те са били 50 000 , е информирал вътрешният министър на страната. Задържани са 244 души.
Министър Кристоф Кастанер е заявил също, че "отговорността триумфира над изкушението от сблъсък“ в Париж, където 8 000 французи са протестирали, „без да има сериозни инциденти“.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Във Франция днес протестират около 32 хиляди „жълти жилетки“

ТАСС: Във Франция днес протестират около 32 хиляди „жълти жилетки“

12 Януари 2019 | 17:39 | Агенция "Фокус"
Париж. Демонстрациите на "жълтите жилетки" в събота събраха 32 хиляди души в различни градове на Франция. Такива данни представи телевизионен канал BFM съгласно информация, получена неофициално от правоприлагащите органи, предава TACC
Каналът подчерта, че това означава значително увеличение на броя на участниците, кaто миналата седмица са участвали около 26 хиляди В Париж, към 14:00 часа местно време (15:00 часа българско време), е имало около 8 хиляди демонстранти. Това също показва увеличение на активността на протестното движение -преди седмица "жълтите жилетки" по улиците и площадите на столицата не са били повече от 2 хиляди.
Сега в Париж на булевардите в близост до Триумфалната арка, има сблъсъци на протестиращи с полицията. В отговор на камъните, летящи по тях, полицията и жандармерията използват гранати със сълзотворен газ. Използвани са водни оръдия и има задържани лица.
Според последните данни, от сутринта в града са задържани 59 души. Преди началото на демонстрациите полицията задържа 29 души за това, че са носели оръжие или предмети, които могат да бъдат използвани като оръжие.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: „Жълтите жилетки“ протестират за девети път

AFP: „Жълтите жилетки“ протестират за девети път

12 Януари 2019 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Париж. Хиляди антиправителствени демонстранти излязоха в градовете на Франция в събота в нов кръг от протести на "жълтите жилетки" срещу президента Еманюел Макрон, когото обвиняват в игнориране на тежкото положение на милиони хора, предава AFP.
Длъжностните лица обещаха нулева толерантност към насилието, което помрачи ежеседмичните протести, откакто те започнаха преди два месеца, разполагайки около 80 000 представители на силите за сигурност в цялата страна.
В Париж, епицентър на сблъсъци на улицата и вандализъм, 5 000 полицаи за борба с безредиците са мобилизирани със специализирано оборудване и техника, за да изолират площад „Конкорд“.
Стотици полицаи са изпратени на Шанз-Елизе, където банки, бижутерийни магазини и други магазини са защитили витрините в очакване на погроми и насилие.
И все пак много кафенета и търговци на емблематичната улица остават отворени, информира агенцията.
Бизнесът понесе тежък удар от началото на протестите през ноември, като загуби милиони евро от коледните приходи, тъй като много туристи и потенциални клиенти се отказаха заради протестите.
След леко затихване по време на празниците, протестите се очакваше да се засилят в събота, надминавайки приблизително 50-те хиляди които протестираха миналия уикенд.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Шанз-Елизе е преградена със стоманена ограда

ТАСС: Шанз-Елизе е преградена със стоманена ограда

12 Януари 2019 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Париж. Парижката полиция напълно блокира със стоманена ограда Шанз-Елизе, за да предотврати навлизането на "жълтите жилетки" на площад Конкорд, съобщи кореспондентът на ТАСС.
Преградите са разположени на площад Рон-Пуен в долната част на Шанз-Елизе. В същата зона има няколко бронирани автомобила на френската жандармерия. За деветия ден на протестите на „жълтите жилетки“ в Париж са въведени 14 бронирани автомобила. Някои от тях са оборудвани с гребла за премахване на барикадите, а други са оборудвани с устройства за разпръскване на сълзотворен газ.
Понастоящем, както се съобщава от телевизионния канал BFM, първите "жълти жилетки" започват да пристигат в квартал Берси в източната част на Париж, където на брега на Сена е разположена сградата на Министерството на икономиката и финансите. През деня там ще се проведе митинг, след който участниците възнамеряват да преминат в колона до площад "Република" в централната част на града.
За да се осигури ред в Париж, са мобилизирани 5000 полицаи и жандармеристи, включително членове на специалната група БАК предназначена за борба с организираната престъпност. В града са създадени две големи зони, в които автомобилният трафик е напълно забранен, които обхващат огромна площ от Шанз-Елизе, Триумфалната арка, площадите Конкорд и Трокадеро, както и Марсово поле и околните улици. Втората зона се намира в близост до площад Република.
Говорейки пред репортерите в събота в Руан (в западната част на страната), държавният секретар към министъра на вътрешните работи Лоран Нунез съобщи, че властите се опасяват, че деветият ден от протестите "ще бъде белязан от по-високо ниво на насилие от предишните". Нунез предупреди, че силите за сигурност "ще реагират адекватно на провокациите".
Според него "системата за борба с безредиците ще бъде засилена в цялата страна, проверките на документите и ръчният багаж ще се извършват навсякъде." "Нашият отговор ще бъде адекватен. Щетите от демонстрантите за магазините са неприемливи", каза официалният представител.
Както прокуратурата на Бурже съобщи по телевизионния канал BFM в събота, петима души вече са били задържани там сутринта, които са възнамерявали да започнат демонстрация в центъра на града, въпреки категоричната забрана от полицейската префектура. В петък някои организации на "жълтите жилетки" обявиха, че възнамеряват да направят Бурже града, в който ще се проведе една от най-големите демонстрации. Бурже е избран заради географското си положение - намира се на 200 км южно от Париж, в централната част на страната, което улеснява пристигането на демонстранти от различни региони на Франция.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Италианският вицепремиер ди Майо призова „жълтите жилетки“ да не се предават

Politico: Италианският вицепремиер ди Майо призова „жълтите жилетки“ да не се предават

8 Януари 2019 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Рим. Вицепремиерът на Италия Луиджи ди Майо призова „жълтите жилетки“ във Франция да не се предават“ и заяви, че Рим следи тяхната „битка, от деня, в който започна за първи път“, пише европейската редакция на Politico.
Изданието припомня, че движението на „жълтите жилетки“ започна през ноември в рамките на протеста срещу увеличаването на цените на петрола и акциза върху горивата, от което правителството в Париж в последствие се отказа.
В понеделник на официалната страница на Движението 5 Звезди бе публикуван материал на ди Майо, в който той казва ,че във Франция и Италия „политиката е станала глуха за нуждите на гражданите, които са били държани извън най-важните решения, засягащи хората“.
Той добави, че "викът, който се издига силно от френските площади, в крайна сметка е от „пуснете ни да участваме!“
Той призова демонстрантите да продължат, като отбеляза, че Движението 5 Звезди е влязло в италианския парламент по-малко от четири години след създаването си, „въпреки обидите и насмешките“ и добави, че „тези, които ни дразнеха (в миналото), днес ги няма на политическата сцена“.
Освен това ди Майо предложи подкрепата на своята партия и заяви, че може да предостави на протестиращите „да използват някои от функциите на нашия софтуер, например призивите за действие за организиране на срещи, или система за гласуване, чрез която да се избират кандидати за избори“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Търговци и превозвачи на горива подготвят протест по примера на „жълтите жилетки“ в Париж (ОБЗОР)

Търговци и превозвачи на горива подготвят протест по примера на „жълтите жилетки“ в Париж (ОБЗОР)

8 Януари 2019 | 02:35 | Агенция "Фокус"
София. Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива (НСТПГ) подготвя протест по примера на „жълтите жилетки“ в Париж с искане да не влиза в сила приетият през лятото на 2018 г. Закон за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, по-известен като Закон за горивата. С него се въвеждат специални изисквания за регистрация на търговците с нефт и нефтопродукти - определен уставен капитал и обезпечение, както и високи санкции за нарушителите. От големите търговци на горива се изисква капитал, не по-малък от 1 млн. лева, а за дребните - 20 хил. лева. Дистрибуторите на бутилиран газ трябва да притежават минимум 10 000 бутилки за съхранение. Лице, което осъществява търговия с нефт и нефтени продукти без регистрация, ще подлежи на глоба в размер от 25 000 до 250 000 лв., а за повторно нарушение тя ще е в двоен размер. Забранява се също и на моторните превозни средства да зареждат от мобилни бензиностанции, за което се предвижда санкция от 20 000 до 200 000 лв.
Пламен Стоянов - член на Управителния съвет на НСТПГ, обясни, че след влизането в сила на този закон ще отпаднат много от малките обекти – най-вече тези, които захранват малките населени места. „Въвеждането на минимален обем не може да бъде покрито от малките пълначни станции и данъчни складове. А ако те отпаднат от пазара, българските граждани ще бъдат принудени да купуват от 2-3 големи доставчика и ще стане пазар без конкуренция – т.е. монопол“, заяви Стоянов. Той посочи, че въведеният минимум от 10 000 бутилки за съхранение ще струва около 500-600 хил. лв., а почти никой дребен търговец не може да си позволи това. „Този закон е обиден за всеки средно интелигентен човек в страната. С прилагането му държавният бюджет ще претърпи огромни загуби и главният потърпевш отново ще бъде българският гражданин, защото лобистките текстове водят до монопол, а монополът – до по-високи цени“, каза още Стоянов. По думите му след влизането в сила на закона 2000 души ще останат без работа, а цената на горивата се очаква да стане около 3 лв.
Заради всичко това от НСТПГ ще организират незабавни и безкрайни протестни действия, които ще започнат още през тази седмица. Говорителят на Сдружението Симо Симов обясни, че досега са се опитвали да спрат закона с дипломатически и юридически действия, но тъй като не са успели, се налага да излязат на улицата. Той посочи, че вече са отпечатани над 1000 жилетки с надпис „Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива“ отпред и с надпис „Лобистките закони ни убият“ на гърба. „Предвиждаме затваряне на граници. Ще протестираме в големите градове пред институциите – там, където биха ни чули и където някой ще ни забележи. Очакваме институциите да ни обърнат внимание и да започнем диалог по този закон. Искаме връщане в пленарна зала и преразглеждане така, че законът да стане в интерес на потребителите и икономиката. Защото сегашният закон е в интерес на монопола“, заяви той. За организирането на протеста от НСТПГ ще се срещнат с човек, който е участвал в протеста на „жълтите жилетки“ в Париж, за да разберат как са успели да достигнат до сърцата на хората и как са ги изкарали на улицата. „Ние не вярваме на институциите и на държавата, вярваме на хората. Искаме те да дойдат при нас, за да им обясним, че те ще плащат тази сметка, която ще бъде утвърдена с влизането на този закон в действие“, заяви Симов. По думите му се очаква над 400 000 души да се включат в протеста.
Симов обясни, че в момента, в който наредбата бъде обявена за официална, Сдружението ще я протестира във Върховния административен съд. „Очакваме омбудсманът Мая Манолова, която е единствената институция, която ни подкрепя, да внесе закона и в Конституционния съд от името на гражданите, които протестираха през лятото. Очакваме и решението на Европейската комисия. Смятаме, че то ще бъде в наша полза“, заяви още Симов.
От НСТПГ отказаха да съобщят датата, на която ще се проведе протестът, за да не бъде предотвратен по някакъв начин. За точния ден ще се разбере 24 часа по-рано.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Популистките лидери в Рим подкрепиха протестите на „жълтите жилетки“ във Франция

AFP: Популистките лидери в Рим подкрепиха протестите на „жълтите жилетки“ във Франция

7 Януари 2019 | 16:38 | Агенция "Фокус"
Рим. Двамата лидери на управляващата в Рим коалиция подкрепиха протестите на „жълтите жилетки“ във Франция, предава AFP.
„Жълти жилетки, не отслабвайте!" , написа вицепремиерът Луиджи Ди Майо, който оглавява Движението „Пет звезди“ (M5S), в блога на своята партия.
Подобен призив отправи и министърът на вътрешните работи и председател на партията „Лига“ Матео Салвини.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: 50000 "жълти жилетки" в улични сблъсъци в Париж и регионите

AFP: 50000 "жълти жилетки" в улични сблъсъци в Париж и регионите

6 Януари 2019 | 01:15 | Агенция "Фокус"
Париж. Близо 50 000 "жълти жилетки" излязоха в събота по улиците и площадите на Франция, съобщава в коментар за протестите AFP.
Осмият им ден беше белязан от сблъсъци със силите на реда и евакуация на говорителя на правителството, след като тълпата със строителни машини нахлу в двора на Министерството
В Туитър президентът Макрон реагира веднага:" Отново крайното насилие напада Републиката. Трябва да се прегрупират силите, за да стигнем до дебат и диалог ".
И вътрешният министър осъди сблъсъците, макар че според него повечето демонстрации "вървяха добре". В частност той осъди нападенията срещу кметства, институции и полицейски управления и обвини "журналистите и вестниците“, че „прилагат насилие".

В Париж сутринта премина относително спокойно, в протеста имаше около 4000 участници, но след обед сблъсъци имаше в няколко района на столицата. Пожар избухна в баржа-ресторант, закотвена недалеч от музея „Д’Орсе“. По прочутия парижки булевард „Сен Жермен“ бяха запалени множество коли, кофи за боклук, имало и импровизирани барикади, според журналистите от AFP.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 AFP: Най-малко 25 хиляди души са взели участие в протестите на „жълтите жилетки“ във Франция в събота

AFP: Най-малко 25 хиляди души са взели участие в протестите на „жълтите жилетки“ във Франция в събота

5 Януари 2019 | 19:45 | Агенция "Фокус"
Париж. Най-малко 25 хиляди души са взели участие в събота в демонстрации на "жълти жилетки" във Франция според полицията в 15:00 часа местно време (16:00 българско време), предава AFP
„Ситуацията е напрегната, особено в Париж, където има насилствени действия срещу полицията. Правят впечатление опити за проникване в административни сгради в Монпелие и Троа, в съда в Авиньон и възникнало напрежение тази сутрин в Бове, близо до Париж" , заявяват от полицията, като припомнят, че миналата седмица в протестите на „жълтите жилетки“ са участвали 32 хиляди души.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите в Париж

AFP: Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите в Париж

5 Януари 2019 | 18:45 | Агенция "Фокус"
Париж. Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите в Париж, предава AFP.
Въпреки, че протестите протичаха относително спокойно в сутрешните часове, по-късно след обяд отново възникнаха сблъсъци между демонстрантите и силите на реда и полицията се принуди да използва сълзотворен газ.
Изправен пред разпространението на инциденти в късния следобед, министърът на вътрешните работи, Кристоф Кастанер, призова в социалната мрежа „Туитър“ „всички да поемат отговорност и да спазват закона“.
Докато парижкият протест, започнал от Шанз-Елизе, се движеше гладко на сутринта, напрежението се появи в следобедните часове в столицата , когато демонстранти започнаха да хвърлят предмети, а полицията отговори със сълзотворен газ в района на парижкото кметство.
След това сблъсъци са избухнали и в района на градините „Тюлери“, като един полицай е ранен.
Пожар избухна в бар-ресторант близо до Музея Орсе, и няколко скутери и лек автомобил бяха изгорени на булевард Сен-Жермен, където бяха издигнати импровизирани барикади, според журналисти от агенцията.
В Руан, където между 1000 и 2000 души демонстрираха, протестиращи бяха уцелени в главата с гумени куршуми и поне двама демонстранти бяха арестувани, според кореспондент на AFP.
В Монпелие четирима полицаи са леко ранени в резултат на хвърляне на камъни и бутилки в района на гара Сен-Рош, където ситуацията е била "напрегната", като там са протестирали между 300 и 400 души по данни на полицията.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: „Жълтите жилетки“ започнаха своя протест в Париж

AFP: „Жълтите жилетки“ започнаха своя протест в Париж

5 Януари 2019 | 14:00 | Агенция "Фокус"
Париж. „Жълтите жилетки“ започнаха своя протест в Париж, предава AFP.
Протестиращите френски "жълти жилетки" отново се върнаха по улиците в събота, a говорител на правителството нарече онези, които все още протестират хардлайнери, които искат само да свалят правителството.
Няколкостотин протестиращи се събраха на булевард Шанз-Елизе в центъра на Париж, където също бяха разположени около 15 полицейски бронирани автомобила, съобщи журналист на агенцията. В няколко града във Франция се провеждат протестни походи.
В петък правителственият говорител Бенжамин Гриво осъди онези, които все още протестират, като "агитатори, които искат въстание и по същество да свалят правителството".
Това е осмата събота от началото на протестите, но броят на протестиращите е намалял многократно спрямо първите седмици.
Но арестът в сряда на Ерик Друе - един от говорителите на движението, предизвика гняв сред неговите поддръжници. Парижката полиция арестува Друе, срещу когото има вече образувано дело за носене на оръжие на предишна демонстрация, и го задържа за около 10 часа.
Днес парижкото кметство е разрешило две протестни мероприятия. На територията на цялата страна са ангажирани над четири хиляди служители на силите за сигурност за опазване на реда.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Започват протестите на „жълтите жилетки“ в Париж

ТАСС: Започват протестите на „жълтите жилетки“ в Париж

5 Януари 2019 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Париж. Започват протестите на „жълтите жилетки“ в Париж, предава TACC, като се позовава на френския телевизионен канал BFM
Няколко десетки души в жълти жилетки излязоха в 10:30 часа местно време (11:30 българско време) на Шанз-Елизе в Париж, за да вземат участие в съгласуван протест. Според информацията властите са разрешили два протеста във френската столица. Първият ще започне на площад пред сградата на кметството, откъдето протестиращите възнамеряват да стигнат до сградата на Националното събрание на Франция (долната камара на парламента). Вторият е на Шанз-Елизе от 10:00 до 17:00 часа.
В момента участниците се събират на тротоарите, няма сблъсъци с полицията.
Според телевизионния канал протести са започнали в Марсилия, Руан и други френски градове.
В петък една от радикалните организации на протестиращите, призова в социалните мрежи за осми национален протест на жълтите жилетки. За да се поддържа редът в страната са мобилизирани 4 160 служители на реда, от които хиляда в Париж.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Френската полиция разпръсна акцията на „жълтите жилетки“ край Руан

ТАСС: Френската полиция разпръсна акцията на „жълтите жилетки“ край Руан

2 Януари 2019 | 13:02 | Агенция "Фокус"
Руан. Френската полиция разпръсна акцията на „жълтите жилетки“ в петролна база в близост до северозападния град Руан, предава TACC. Съответното обяви представител на полицията в департамента Сен Маритим в ефира на местното радио France Bleu.
По-рано бе съобщено, че няколко десетки участници в протестите на „жълтите жилетки“ са блокирали в сутрешните часове на деня петролна база в близост до Руан в северозападната част на Франция.
Около 4:00 часа местно време (5:00 часа българско време) демонстрантите са блокирали входа в терминала. В социалните мрежи вече е разпространен призив към симпатизантите на „жълтите жилетки“ да се присъединят към тях.
Петролната база край Руан е един от стратегическите обекти в департамента Сен Маритим. През миналия месец тя бе блокирана два пъти, припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Десетки „жълти жилетки“ са блокирали петролна база в Северозападна Франция

ТАСС: Десетки „жълти жилетки“ са блокирали петролна база в Северозападна Франция

2 Януари 2019 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Париж. Няколко десетки участници в протестите на „жълтите жилетки“ са блокирали в сутрешните часове на деня петролна база в близост до Руан в северозападната част на Франция, предава руската информационна агенция TACC, като се позовава на данни от местния телевизионен канал BFM.
Около 4:00 часа местно време (5:00 часа българско време) демонстрантите са блокирали входа в терминала. В социалните мрежи вече е разпространен призив към симпатизантите на „жълтите жилетки“ да се присъединят към тях.
Петролната база край Руан е един от стратегическите обекти в департамента Сен Маритим. През миналия месец тя бе блокирана два пъти, припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Протестите на „жълтите жилетки в Холандия бяха разпръснати от конна полиция

The Guardian: Протестите на „жълтите жилетки в Холандия бяха разпръснати от конна полиция

30 Декември 2018 | 04:46 | Агенция "Фокус"
Хага/Лондон. Холандската конна полиция в събота е разгонила демонстранти от „жълтите жилетки“, които са хвърляли камъни по пазителите на реда, се казва в полицейско съобщение, пише The Guardian.
В него се казва още, че конните полицаи са направили няколко опита, за да спрат демонстрацията в Хага, за чието провеждане властите не са били уведомени предварително и е имало насилие. Осем души от протестиращите са арестувани за нарушаване на мира, след като са влезли в стълкновение с полицаите.
150-200 демонстранти са се събрали в събота на протестен поход недалеч от правителствените сгради. Те са носели жълти жилетки в подкрепа на протестите във Франция.
Холандската телевизия показа кадри, на които протестиращите са заснети пред парламента на страната, докато викат антиправителствени призиви, а по-късно се опитват да пробият полицейския кордон. Няма пострадали, се съобщава от полицията.
Във Франция в същото време демонстрантите бяха блокирали пътища в страната, докато протестиращите се събираха в градските центрове. Но антиправителственото недоволство е било много по-слабо заявено от предишните съботни протести, отбелязва британският вестник.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP:Полицията използва сълзотворен газ срещу протестите на „жълтите жилетки“ в Париж

AFP:Полицията използва сълзотворен газ срещу протестите на „жълтите жилетки“ в Париж

29 Декември 2018 | 23:51 | Агенция "Фокус"
Париж. Полицията използва в събота сълзотворен газ срещу протестите на „жълтите жилетки“ в Париж, съобщава AFP.
Няколко стотици души се събраха в събота недалеч от сградите на някои от държавните телевизии и телевизионния канал BFM в центъра на френската столица. Те викаха „фалшиви новини“ и искаха оставката на президента Еманюел Макрон.
Демонстрантите се движеха по трамвайните линии и мятаха гранати по полицията, която им отговори със сълзотворен газ и задържа няколко души.
Няколко коли бяха запалени около редакцията на вестник Le Parisien.
Сълзотворен газ беше използван и при протестите в Нант, западна Франция. Протести е имало в Лион, Бордо и Тулуза.
По данни на полицията в Марсилия са излезли 900 души, които са викали „Макрон вън“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„1 ТВ“ : Александър Вучич е готов да отиде на предсрочни избори

„1 ТВ“ : Александър Вучич е готов да отиде на предсрочни избори

25 Декември 2018 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският президент Александър Вучич заяви днес, че е готов да чуе недоволни граждани, които протестираха по улиците на Белград и и да се поддаде на техния натиск, но че няма да се поддаде на натиск от "лъжците" от опозицията в интервю пред телевизионния канал Pink TV,цитиран от македонския телевизионен канал ”1TB”.
Той каза, че е готов да чуе гражданите и да промени това, което не одобряват, но ако гражданите мислят, че това не е възможно, той може да отиде на избори.
„Готов съм да чуя хората, които ми казват какво е лошо, да го променям и да го поправям, или ако мислят, че това е невъзможно и ако имат мнозинство, аз съм готов да отида на избори по всяко време!“ -каза Вучич.
Той добави, обаче, че може да се поддаде на натиска на хората, но не и на политиците, които той нарича "лъжци, които лъжат, че са против насилието".
Вучич предупреди опозиционните партии, че може само да мечтаят, че ще се поддаде на техния натиск.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„1 ТВ“ (Македония): Вук Йеремич предлага сръбската опозиция да бойкотира парламента

„1 ТВ“ (Македония): Вук Йеремич предлага сръбската опозиция да бойкотира парламента

24 Декември 2018 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Белград. Един от основателите на опозиционния блок Съюз за Сърбия (СзС) и Народната партия (НС) Вук Йеремич заяви днес, че се стреми към бойкот на работата на сръбския парламент, защото той е "най-осакатената институция" на страната., съобщава македонският телевизионен канал ”1TB”.
„Такова официално решение в СзС все още не е взето, но Народната партия се застъпва за бойкот на всички институции, включително на парламента, каза Йеремич пред телевизионен канал H1 в Белград и добави, че такова решение се нуждае от консенсус в опозиционния блок.
Той потвърди, че СзС ще бойкотира всички избори, организирани при сегашните изборни правила и че бойкотът ще окаже натиск върху всички решения, които ще бъдат взети от тези избрани институции.
Йеремич каза, че СзС е събрал доказателства за нередности на последните общински избори в Лучани, с които възнамерява да информира Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), Съвета на Европа и други международни организации.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Haaretz (Израел): Стотици в протест на „жълти жилетки“ в Тел Авив

The Haaretz (Израел): Стотици в протест на „жълти жилетки“ в Тел Авив

23 Декември 2018 | 05:24 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Близо 400 души в събота са излезил на протест в Тел Авив срещу високите цени и големите всекидневни разходи, пише вестник The Haaretz.
Те са блокирали основната пътна артерия в Тел Авив. Движението на жълтите жилетки печели нови симпатизанти в Израел, а през миналата седмица обхвана цялата
страна.
Протестиращите блокираха кръстовище в близост до Военното министерство. Това бе изтълкувано като сигнал за Моше Кахлон (социалният министър – бел. ред.).
„Хората не са мухльовци, няма да плащаме на монополите“, заяви лидер на студентския съюз.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В Белград имаше антиправителствен протест на „жълти жилетки“

ТАСС: В Белград имаше антиправителствен протест на „жълти жилетки“

23 Декември 2018 | 01:12 | Агенция "Фокус"
Белград. Няколко стотин души са участвали в антиправителствено шествие в центъра на Белград в събота, съобщава ТАСС по информация на своя кореспондент от мястото на събитието.
Много от участниците в протеста са били в жълти жилетки.
Демонстрацията е тръгнала от площадката пред Философския факултет на Белградския университет, после колоната се отправила по улиците на града, преградила е автомобилното движение. Полицията е спряла движението по главните улици на сръбската столица и така е осигурила безпрепятствено преминаване на протестиращите.
Повод за протеста е побоят над опозиционера Борко Стефанович в Крушевац от група зложелатели. По този повод опозицията обвини властите, че създават атмосфера на насилие и призова съмишлениците си да излязат на улиците. Акцията в събота е свързана и с исканията да се намерят убийците на сръбския политик Оливер Йованович, който преди година беше убит в Косовска Митровица. Освен това много участници са носели плакати с антиправителствени лозунги и флагчета със символи на сексуални малцинства.
Колоната е преминала през центъра на града под непрекъснат шум и барабанни удари и е спряла за кратки изявления. Звукоусилватели са излъчвали сръбски рок хитове и са прекъсвали националния радио-телевизионен канал RTS, като са споменавали името и на президента Александър Вучич.
На 15 декември организаторите заявиха, че протестите ще продължават, като най- масовата протестна акция се очаква да бъде на 16 януари в Белград, когато е годишнината от убийството в Косово на Оливер Йованович.
До полунощ на 22 срещу 23 декември Министерството на вътрешните работи на Сърбия не е съобщило никакви данни за броя на протестиращите.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Инциденти при протестите във Франция

Reuters: Инциденти при протестите във Франция

22 Декември 2018 | 21:28 | Агенция "Фокус"
Париж. Късно в петък 36-годишен мъж е загинал в Перпенян, южна Франция, при сблъсък на колата му с камион, с който протестиращите са блокирали пътна артерия в страната, съобщава Reuters. Така броят на загубилите живота си при антиправителствените протести във Франция стана 10. По данни на полицията най-много са жертвите на пътни инциденти.
Във френската столица полицията е арестувала 109 души, като няколко от тях са оставени в ареста.
В събота полицията е използвала сълзотворен газ срещу демонстранти, които са се събрали около вилата на Макрон в скъпия курорт Льо Туке в северна Франция.
След обръщението, което направи на 10 декември към нацията, френският президент не се е появявал на публични места. По сведения от неговия екип за връзки с медиите, той е ангажиран в Елисейския дворец с т. нар. вътрешни срещи. В петък държавният глава навърши 41 години.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Малко хора се събраха за протестите на „жълтите жилетки“ във Франция, шофьор умря при пътна блокада

Reuters: Малко хора се събраха за протестите на „жълтите жилетки“ във Франция, шофьор умря при пътна блокада

22 Декември 2018 | 20:50 | Агенция "Фокус"
Париж. Френските антиправителствени протести в събота са твърде затихнали, но пътните блокади, които демонстрантите са организирали в цялата страна, предизвикаха транспорти произшествия, съобщава Reuters.
Десети човек е загинал от началото на протестите през ноември.
Излезлите по улиците на Париж и другите френски градове са много по-малко от предишните седмици, съобщават властите. В следобедните часове не е имало сблъсъци между полицията и протестиращите. По обед броят на демонстрантите в Париж е бил по-малко от 1000 души, общо в страната са излезли на протест 23000 човека, по данни на вътрешното министерство. По същото време миналата събота по улиците на Париж е имало 2 200 протестиращи граждани, а общият им брой в страната е бил 33,500. За тази събота властите са очаквали протестен марш до Версай, символът на френската държава и туристическа атракция. Там обаче са се появили само няколко „жълти жилетки“.Разпръснати групи е имало от базиликата „Сакре Кьор“ и Галери „Лафайет“, те са пеели „Марсилезата“ са призовавали президента Макрон да си подаде оставката.
Вниманието обаче е било насочено в съботния ден към Лион и Бордо, според свидетел, информирал Reuters. Протестиращите са блокирали някои от основните пътни магистрали, включително и една от тях, която води към Испания.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Френските полицаи ще взимат по 300 евро в дните на протести на „жълтите жилетки“

ТАСС: Френските полицаи ще взимат по 300 евро в дните на протести на „жълтите жилетки“

18 Декември 2018 | 17:18 | Агенция "Фокус"
Париж. Правителството на Франция е излязло с предложение във вторник да плаща еднократни прибавки в размер на 300 евро към заплатата на полицаите, мобилизирани във връзка с демонстрациите на „жълтите жилетки“, съобщи „Франс прес“, предава ТАСС.
Заявлението на правителството е направено в ден, когато двата профсъюза на полицаите във Франция призоваха своите активисти да проведат двудневна стачка, изпълнявайки минималните си задължения, докато техните представители не бъдат приети от президента Еманюел Макрон. Служителите на органите на реда искат подобрение на условията на труда и увеличаване на работната заплата. Както призна във вторник министърът на вътрешните работи на страната Кристоф Кастанер, държавата е задлъжняла към полицаите с 275 милиона евро за заплащане на извънреден труд. Този дълг се е натрупал в течение на 10 години, уточни министърът.
По данни на радио France Info, позоваващо се на сведения, получени от профсъюзите, средно извънредният труд за много полицаи се плаща много ниско – по-малко от 1 евро за един час. За някои подразделения и конкретно за ударните групи на полицията за борба с организираната престъпност допълнителните часове въобще не се заплащат, независимо от голямата степен на опасност за стражите на реда.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Френските комунисти набират „жълти жилетки“ за европейските избори

Politico: Френските комунисти набират „жълти жилетки“ за европейските избори

18 Декември 2018 | 08:28 | Агенция "Фокус"
Париж. Френската Комунистическа партия планира да включи членове на движението „жълти жилетки“ в своите листи за предстоящите през май европейски избори, обявиха от партията, пише европейската редакция на Politico.
„Ще има представители на профсъюзите в европейските листи, но също така и жълти жилетки. Не можем да отидем на европейски избори без да вземем предвид това, което се случи през последните няколко седмици“, заяви националния секретар на партията Фабиен Русел.
По неговите думи, един член на жълтите жилетки – Мари-Елен Бурлард, която протестира срещу преместването на своята текстилна компания, се е съгласила да се включи в листите и партията ще представи пълния списък с кандидатите на 26 януари.
Комунистическата партия, която в момента е член на Обединената европейска левица - Нордическата зелено-лява група и Европейския парламент в момента има двама евродепутати.
Проведена наскоро анкета на IFOP показа, че 13% от респондентите биха гласували за хипотетична листа на жълтите жилетки за европейските избори.
Спонтанното, хоризонтално движение жълти жилетки, получило името си от облеклата на демонстрантите, започна миналия месец на протестите срещу увеличаването на цените на петрола и планираното увеличение на акциза върху горивата, което правителството изостави след това. То еволюира в движение срещу френския президент Еманюел Макрон, отразявайки недоволството по по-широк спектър от проблеми, което причини голям спад на рейтинга на държавния глава.
Демонстрантите излязоха по улиците на Париж и други градове за пета поредна събота поред този уикенд, въпреки че броят им започна да намалява.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Протестът на „жълтите жилетки“ се разпростира в Мароко

Anadolu Agency: Протестът на „жълтите жилетки“ се разпростира в Мароко

17 Декември 2018 | 22:43 | Агенция "Фокус"
Рабат. Марокански работници от частния и публичния сектор организираха демонстрации в Рабат, настоявайки за по-добро заплащане и подобряване на условията за живот, предава турската агенция Anadolu Agency.
Зухайр Аскириба, заместник-началник на Съюза на техниците в Мароко, заяви пред Anadolu Agency, че техниците от различни министерства и институции са носели жълти жилетки, докато участваха в протестите.
Според Аскириба демонстрациите ще продължат една седмица до следващия вторник.
„Техниците прибягнаха до протести след изчерпване на всички усилия да седнат на преговори с правителствени служители“, отбелязвайки, че техниците не са били включени в текущите разговори между правителството и представителите на синдикатите.
В случай, че техните искания не са изпълнени, техници планират да организират национална стачка на 19 и 20 декември, добави Аскириба.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Протестът на „жълтите жилетки“ губи сили, смятат Макрон и правителството

AFP: Протестът на „жълтите жилетки“ губи сили, смятат Макрон и правителството

16 Декември 2018 | 20:41 | Агенция "Фокус"
Париж. В неделя управляващите във Франция анализираха ситуацията в страната, информира AFP.
Демонстрантите от движението на „жълтите жилетки“ са „намалили градуса“. Това те приемат като знак за край на техните протести, които вкараха Еманюел Макрон в най-дълбоката криза откакто влезе в Елисейския дворец.
Около 66 000 души участваха отново в съботните протести. Това беше пета седмица на антиправителствените демонстрации, заливащи страната вече месец. Броят им е наполовина по-малко от предишната седмица, което според анализаторите на общественото мнение означава „край на цикъла на мобилизация“
Образователният министър Мишел Бланкер е изразил мнение: "Със сигурност, зад гърба ни е вече един етап и аз съм убеден, че това е в интерес на всички ни, дори и на жълтите жилетки“.
Все пак някои социолози са на мнение, че случилото се в последния месец ще остави „горчив спомен за всички ни“. Това усещане е изразил Ерве Льо Бра от Училището за социални науки EHESS: „ситуацията се успокоява, но онова, което остава от нея, е чувството за омраза срещу Макрон“, твърди той.
Основното проучване на общественото мнение е на известната изследователска група IFOP, което е публикувано в неделното издание на Journal du Dimanche. Според него в последния месец престижът на Макрон е спаднал с 2 пункта и е стигнал 23 процента. В същото време делът на хората, които се чувстват „много разочаровани“, се е увеличил с 6 пункта и е стигнал до 45 процента.
Много от протестиращите обвиняват лично Макрон да всичко, което става във Франция, и открито го призовават да си подаде оставката. Един от аргументите им е неговото минало като инвестиционен банкер.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik (Deutschland): „Жълтите жилетки“ се пренесоха и в Германия

Sputnik (Deutschland): „Жълтите жилетки“ се пренесоха и в Германия

16 Декември 2018 | 19:17 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. От солидарност с френските „жълти жилетки" десетки хора излязоха по улиците в Мюнхен в събота, съобщава германската редакция на Sputnik, като пояснява, че демонстрацията не е била голяма.
Полицията съобщи за около стотина участници, а организаторите - за около 200 демонстранти от цяла Бавария, Някои от тях надписаха на жилетките си „Да живее Франция“, „Да живее революцията“.
В Мюнхен вече бяха отправени призиви за протест за „социална прозрачност“. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел призова партията „Левица“ да се дистанцира от бунтовете в протестите на „жълтите жилетки“ във Франция.
Според медийни доклади освен в Мюнхен, през следващите седмици подобни протести се предвиждат в Хамбург, Лайпциг, Щутгарт и Дюселдорф.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Протестите на „жълтите жилетки“ във Франция изпуснаха мига

AFP: Протестите на „жълтите жилетки“ във Франция изпуснаха мига

16 Декември 2018 | 01:40 | Агенция "Фокус"
Париж. В събота групи от упорити демонстранти от движението на „жълтите жилетки“ се изправи срещу десетки хиляди полицаи в цяла Франция, но протестът им бе изпуснал мига в края на петата и решителна седмица, обобщава седмицата AFP.
Президентът Еманюел Макрон, предизвикан от най-голямата криза по време на своето управление на държавата, в понеделник обяви серия от отстъпки, за да умиротвори протеста на „жълтите жилетки“, който тръгва миналия месец от Франция на провинцията и малките градчета.
Пакетът от мерки за данъците и минималната работна заплата в комбинация с лошото зимно време в съботния ден, помогна за успокояване на страната след близо месец на сблъсъци и вълнения.
Във вторник вечерта Франция беше ударена и от смъртоносно терористично нападение, когато стрелец откри огън на Коледния базар в Страсбург, което принуди властите да призоват хората да останат по домовете си.
Вътрешният министър Кристоф Кастанер обяви в събота вечерта, че осем човека досега са умрели при инциденти, свързани с демонстрациите и призова протестиращите да премахнат блокадите си в страната.
"Сигурността на всекиго трябва отново да стане закон," написа той в Туитър.
"Сега диалогът има нужда да се обединят онези, които искат Франция да се преобрази“.
Ришар Феран, председателят на Народното събрание на страната, приветства „необходимото“ затихване на митингите, като поясни, че „на техните искания бе отговорено по солиден начин“.
По данни от вътрешното министерство към 18.00 часа местно време на улиците на Франция е имало приблизително 66,000 души, което е наполовина от една седмица преди това.
Протестиращ от Лион, Франсис Николас, на 49 години, е заявил пред агенцията: „Това е разочароващо. Очаквахме повече хора, но движението все пак не е приключило“.
В Париж повече от 8 000 полицаи са се изправили срещу 2,200 демонстранти, по данни на местните власти от ранния съботен след обед.
Към 18.00 ч. местно време е имало 168 ареста, докато през миналата събота задържаните са били близо 1000 души.

Общественото мнение
До тази седмица съвсем ясно мнозинството французи са подкрепяли протестите, които тръгнаха заради високите налози и се превърнаха в „снежна топка“ на широка опозиция срещу симпатиите на Макрон към бизнеса и срещу управленския му стил.
Две социологически проучвания обаче, обявени във вторник, веднага след отстъпките на президента, сочат, че страната е разделена точно 50:50 по въпроса дали протестите да продължават.
Икономистите изчислиха, че обявените от Макрон мерки ще струват на бюджета 15 милиарда евро.

„Повече пряка демокрация“
В хода на протестите много демонстранти издигнаха нови искания – за по-често използване на референдума при определяне на политиката на правителството.
"Миналият път бяхме тук заради налозите“, казал пред AFP 28-годишен участник в движението. „Сега сме заради институциите: искаме повече пряка демокрация“ и добавил, че „хората трябва да викат, за да се чуе и техният глас“.
От 17 ноември, когато започнаха протестите, до снощи в събота са ранени повече от 1 400 души. Близо 69,000 души от силите за сигурност са мобилизирани в цяла Франция, като само от миналата събота техният брой е намален с 20 000 човека.
В четвъртък правителственият говорител Бенжамен Гриво призова протестиращите да останат по домовете си в задаващия се натоварен край на седмицата преди Коледа. Призивът му бе отправен след събитията в Страсбург, където във вторник при нападение над мирни посетители на традиционния и популярен Коледен базар загинаха четирима, а 12 души бяха ранени, завършва обобщението на събитията от изминалата седмица AFP.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: „Жълтите жилетки“трябва да освободят кръговото движение“

AFP: „Жълтите жилетки“трябва да освободят кръговото движение“

15 Декември 2018 | 21:46 | Агенция "Фокус"
Париж. Министърът на вътрешните работи на Франция Кристоф Кастанер заяви в събота, че след петдневната мобилизация, време е „жълтите жилетки“ да престанат да се „въртят в кръг“ и да освободят „кръстовищата“ на Франция, които са окупирали от 17 ноември, съобщава AFP.
"Особено местата с „кръгово движение“ трябва да се освободят, а безопасността на всички да се превърне в правило," е написал в Туитър френският вътрешен министър. "Денят, който приключва добре, трябва да събере на едно място за диалог всички, които искат Франция да се промени", е декларирал Кастанер.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Двама загинали заради блокади на пътища във Франция от протестиращите „жълти жилетки“

AFP: Двама загинали заради блокади на пътища във Франция от протестиращите „жълти жилетки“

15 Декември 2018 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Водач в Белгия е загинал заради блокада на път във Франция от протестиращите „жълти жилетки“, предава AFP.
Шофьор e загинал в събота след като се е ударил в камион, който е намалявал скоростта заради пътна блокада от протестиращи "жълти жилетки", съобщи служител на местната власт, цитиран от агенцията
Инцидентът се е случил в района на Еркелин в Белгия, близо до границата с Франция на кръстопът между пътищата N40 и N54 "след блокада във Франция, предизвикана от" жълтите жилетки ", съобщиха властите в Северна Франция.
При друг инцидент 44-годишна жена е загинала в района на френския град Соасон, отново заради пътна блокада от протестиращи, съобщава France info.
Това е седми смъртен случай, свързан с протестите на "жълтите жилетки" във Франция, започнали на 17 ноември тази година.


Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Около хиляда протестиращи се намират в района на Шанз-Елизе, 60 души са арестувани

AFP: Около хиляда протестиращи се намират в района на Шанз-Елизе, 60 души са арестувани

15 Декември 2018 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Париж. Малко повече от хиляда протестиращи бяха преброени в събота в Париж около 11:00 часа местно време (12 часа българско време) за пети пореден протест на "жълтите жилетки", а около шейсет души бяха арестувани, съобщи Префектурата на полицията в Париж, цитирана от AFP.
Това е "по-слаба мобилизация" от миналите протести, заяви говорителят на полицията пред телевизионния кана BFM и добави, че "полицията остава мобилизирана". Около 60 души бяха арестувани, много по-малко от 500-те арести по същото време миналата събота, според Префектурата.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Френската полиция е използвала сълзотворен газ срещу протестиращите

РИА Новости: Френската полиция е използвала сълзотворен газ срещу протестиращите

15 Декември 2018 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Париж. В Париж полицията използва сълзотворен газ срещу "жълтите жилетки", предава кореспондентът на РИА Новости.
Днес по Шанз-Елизе в центъра на френската столица се провежда пореден протест. Няколкостотин души са се събрали около Триумфалната арка, достъпът до която е блокиран. За да ги отклони от арката, полицията използва сълзотворен газ.
След това протестиращите са се насочили към Елисейския дворец, въпреки че тази област също беше затворена. Някои от тях държат в ръцете си знамената на Франция, бялата ивица, на които е оцветена жълто в като цвета на "жълтите жилетки".
В същото време нови групи протестиращи продължават да пристигат на Шанз-Елизе.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Първите „жълти жилетки“ се събират по Шанз-Елизе

AFP: Първите „жълти жилетки“ се събират по Шанз-Елизе

15 Декември 2018 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Париж. Първите "жълти жилетки" се събраха в събота в Шанз-Елизе, посрещнати от внушителни мерки за сигурност, за пета събота на протест след насилието от последните уикенди, въпреки поредица от отстъпки на властите, предава AFP.
Протестиращите заявяват, че днес протестират за реформи в институциите и за повече пряка демокрация, предават кореспондентите на агенцията.
По данни на телевизионния канал BFM вече са арестувани 25 души преди началото на протестите.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Очакват сериозни транспортни смущения в Париж заради планираните протести на „жълтите жилетки“

РИА Новости: Очакват сериозни транспортни смущения в Париж заради планираните протести на „жълтите жилетки“

15 Декември 2018 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Париж. Очакват сериозни транспортни смущения в Париж заради планираните протести на „жълтите жилетки“, предава РИА Новости.
Около 40 метростанции в централната част на Париж, както и няколко станции на крайградската железопътна система RER ще бъдат затворени в събота поради планираните мащабни протести на "жълтите жилетки", като се очаква и значително нарушаване на наземния транспорт и експресни линии до летищата в столицата (RATP).
По-специално ще бъдат затворени метростанциите, разположени на Шанз-Елизе и околностите, близо до Айфеловата кула и в близост до Марсово поле, Латинския квартал, Лувъра, Операта, както и площада на Бастилията. Закрити са също осем станции на линии А, В, С и Е на крайградските влакове. Очаква се значително нарушение на движението на 54-те наземни линии и специални експресни линии до летищата Шарл дьо Гол и Орли, уточнява агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Президентът на Франция ще се срещне с профсъюзите и работодателите в понеделник

ТАСС: Президентът на Франция ще се срещне с профсъюзите и работодателите в понеделник

9 Декември 2018 | 18:18 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Франция ще се срещне с водещите профсъюзи и работодателски организации в понеделник, съобщава телевизионният канал BFM, цитиран от TACC.
Очаква се темата на срещата да бъде социално-икономическата ситуация във Франция в светлината на исканията за движение на "жълтите жилетки", противопоставящи се на увеличенията на данъците и на нарастването на цените на автомобилните горива. На преговорите ще присъстват пет големи синдикални централи и три организации на френския бизнес.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.