НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:49


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Валери Жаблянов, БСП: Обстановка по пътищата щеше да остане като лоша илюстрация на управлението, ако не засягаше безопасността на стотици хиляди граждани

Валери Жаблянов, БСП: Обстановка по пътищата щеше да остане като лоша илюстрация на управлението, ако не засягаше безопасността на стотици хиляди граждани

18 Декември 2018 | 15:24 | Агенция "Фокус"
София. Обстановка по пътищата щеше да остане като лоша илюстрация на сегашното управление, ако не засягаше живота и безопасността на стотици хиляди граждани. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Валери Жаблянов по време на пресконференция в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Жаблянов обърна внимание на правителството, на контролните органи и Агенция „Пътна инфраструктура“ да предприемат всичко необходимо, за да се чувстват българските граждани сигурни по пътищата на републиката. „За нас това, което възникна като обстановка по пътищата, няма никакво съмнение, че е резултат от ниската степен на организация, която беше призната и от представителите на правителството и от АПИ. Лошата степен на координация, отсъствието на техника и разбира се, лошо проведените търгове за поддържка на пътната инфраструктура през зимата“, изброи още Жаблянов. Той обърна внимание на оправданието на АПИ, че пътищата се затварят и в САЩ. „Това по накакъв начин не може да даде отговор на въпроса за липсата на техника, на координация, за липсата на ред по време на почистването на пътните участъци, които бяха засегнати и да напомним на правителството, че българските граждани не се движат само по магистралите. Българските общини живеят и съществуват в условията на зимата, където често пътищата са свързани с доставка на жизнено необходими стоки и услуги на населението, междуселските пътища, където картината с почистването е още по-трагична“, каза Жаблянов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Шофьорите трябва да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия

АПИ: Шофьорите трябва да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия

18 Декември 2018 | 09:42 | Агенция "Фокус"
София. Над 600 машини обработват пътните настилки, за да се осигури безопасността на пътуване при зимни условия. Шофьорите трябва да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Националният институт по метеорология и хидрология определи жълт код в областите Габрово, Велико Търново, Търговище, Шумен и Смолян, в които се очакват снеговалежи и образуване на снежна покривка между 5 - 10 см. В областите Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали се очакват валежи от дъжд, които в края на деня ще преминат в сняг и ще се образува снежна покривка до 7 см.
Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите на тежкотоварни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да спазват дистанция и указанията на контролните органи. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори. При необходимост е възможно да се спира движението за извършване на снегопочистване и превантивна обработка на пътните участъци, за да се избегне възникването на пътни инциденти. 27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа.
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Михаил Миланов, АПИ: 600 машини са обработвали пътищата в страната през нощта, работата им продължава

Михаил Миланов, АПИ: 600 машини са обработвали пътищата в страната през нощта, работата им продължава

18 Декември 2018 | 08:15 | Агенция "Фокус"
София. 600 машини са обработвали пътищата в страната през нощта, работата им продължава. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Михаил Миланов, дежурен в Ситуационния център на Агенция „Пътна инфраструктура“. Той уточни, че няма регистрирани инциденти за последните 24 часа. „Пътните настилки са предимно мокри, по усойните и планинските райони – частично заснежени, но обработени и проходими при зимни условия. Проходите Върбишки и Златишки са затворени целогодишно, а Троянският проход е забранен за МПС над 12т. Тежкотоварните превозни средства и леките автомобили трябва да тръгват на път само с подходящи гуми. да шофират със съобразена скорост и повишено внимание, като спазват дистанция и указанията на контролните органи“, призова Михаил Миланов. Той каза още, че снегопочистващите машини са на терен и обработката продължава. Няма въведени ограничения по републиканската пътна мрежа вследствие на метеорологичните условия през изминалата нощ, уточни Миланов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-кметът Дончо Барбалов: Ще има санкции за забавянето на снегопочистването в София

Зам.-кметът Дончо Барбалов: Ще има санкции за забавянето на снегопочистването в София

18 Декември 2018 | 07:57 | Агенция "Фокус"
София. Имаше известно забавяне в организацията на снегопочистващите фирми в неделя в София. Реално се заплаща извършена работа и ако не са изпълнени задължения, ние няма да платим. Това каза заместник-кметът по финанси, здравеопазване и транспорт Дончо Барбалов в сутрешния блок на БНТ.
"Ако има закъснения, са предвидени санкции, което се надявам да им даде стимул да реагират следващия път по-бързо на нормалното за декември атмосферно явление снеговалеж", коментира той.
По думите му столицата е почистена доста добре вчера. "Днес има нов, но не много сериозен снеговалеж. Надявам се всичко да бъде наред", каза още Дончо Барбалов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: 80 снегопочистващи машини продължават обработките срещу заледяване в столицата

София: 80 снегопочистващи машини продължават обработките срещу заледяване в столицата

18 Декември 2018 | 06:10 | Агенция "Фокус"
София. Продължават обработките със смеси срещу заледяване на трасетата, по които се движи градския транспорт, както и опасни и стръмни участъци и общински пътища. Това съобщиха от Столична община. В работен режим са над 80 снегопочистващи машини. Тази нощ във връзка с валежите от сняг са извършени обработки в почти всички райони на Столична община. Обработена е и Южната дъга на Околовръстен път. В планината Витоша е извършено опесъчаване на пътищата Драгалевци – Алеко и Бояна – Златни мостове.
Към момента градският транспорт се движи по редовните си маршрути.
В Кризисните центрове на столична община са настанени 118 души, останали без дом. В тях те получават храна и възможност да пренощуват.
Столична община напомня на шофьорите да използват автомобилите си, оборудвани за движение при зимни условия, да се движат със съобразена скорост поради продължаващите валежи и възможности от заледяване. Собствениците на търговски обекти и офиси да почистят прилежащите площите към съответните сгради.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР призова водачите на тежкотоварни автомобили да спазват стриктно указателните табели и полицейските разпоредби (ОБЗОР)

МВР призова водачите на тежкотоварни автомобили да спазват стриктно указателните табели и полицейските разпоредби (ОБЗОР)

17 Декември 2018 | 21:40 | Агенция "Фокус"
София. Заседание на националния щаб във връзка с усложнената зимна обстановка се проведе в Министерството на вътрешните работи, под ръководството на министър Младен Маринов. В него участваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, представители на АПИ, БАН, столична община, заместник-главният секретар на МВР гл. комисар Георги Арабаджиев, директорите на ГДНП, ГДПБЗН и СДВР, заместник-директорът на ГДНП Гребенаров, директорът на ОДМВР-София, както и представители на Центъра за аерокосмично наблюдение към МВР. В рамките на заседанието бе направен анализ на ситуацията през неделния ден, бяха идентифицирани възникнали проблеми и причините за тях.
Министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че оценката е, че при условията на обилен снеговалеж и вятър на територията на цялата страна е създадена нужната организация за съсредоточаване на всички налични снегопочистващи машини и полицейски патрули. По думите му част от създадените вчера проблеми са вследствие на несъобразилите се с пътните знаци водачи на ТИР-ове, които при навлизане в забранените участъци са аварирали. Той припомни, че на 30 шофьори са наложени административни наказания - глоба от 300 лева и лишаване от право за управление на МПС за месец, заповед за принудителна административна мярка и спиране от движение на МПС до 3 месеца. Вътрешният министър обърна специално внимание на поведението на шофьорите и припомни, че общественото очакване е в такива ситуации да се проявява толерантност на пътя и стриктно да се спазват указанията на знаците и на униформените.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова посочи, че фирмата, която се е забавила с почистването на АМ „Струма“ в неделния ден, ще бъде санкционирана. По думите ѝ в неделя са били задействани всички екипи по снегопочистване и регулиране на движението, но са изпуснали момента за своевременното уведомяване на всички пътуващи по републиканските пътища за това, какво се случва и какви действия са предприети. Тя допълни, че в бъдеще съвместните действия на институциите ще бъдат координирани, за да се постигне и по-навременна информираност на гражданите за усложнена пътна обстановка.
На заседанието бе взето и решение тежкотоварният трафик да бъде спиран при прогноза за тежка метеорологична обстановка, така че да не се забавя пак движението по този начин.
Инж. Дончо Атанасов от УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) коментира, че при обилен снеговалеж една автомагистрала може да бъде почистена до асфалт два часа, след като спре да вали. „Когато имаме запушване при изключително висок трафик и се създаде опашка, не е възможно снегопочистваща техника да бъде там. Затова пътят се обработва в обратна посока. Държавното предприятие „Автомагистрали“ добре поддържа АМ „Тракия“. Не е възможно автомагистрала при обилен снеговалеж да бъде на асфалт“, каза още инж. Атанасов и добави, че според него зимното поддържане на България е на добро ниво – по-добро, отколкото е в други държави. „Надявам се по АМ „Тракия“ ремонтите при км 17 да приключат скоро и да могат хората по празниците да пътуват спокойно. АМ „Хемус“ на 37 км едва ли ще бъде довършена за това време“, заяви инж. Атанасов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Откриха 24-километровата отсечка от АМ „Струма“ между Кресна и Сандански (ОБЗОР)

Откриха 24-километровата отсечка от АМ „Струма“ между Кресна и Сандански (ОБЗОР)

17 Декември 2018 | 20:16 | Агенция "Фокус"
Сандански. В изпълнение на програмата на правителството и на приоритетите, които сме си поставили, АМ „Струма“ „порасна“ с 24 км. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова при откриването на новоизградения участък. На церемонията присъстваха народни представители, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов и кметове.
Министър Аврамова връчи разрешението за ползване на участъка на инж. Глосов. Тя отбеляза, че така се дава шанс на всички български граждани, гостите на страната и транзитно преминаващите да пътуват безопасно по него. Регионалният министър уточни, че в отсечката на АМ „Струма“ от Кресна до Сандански са изградени 25 големи съоръжения, 3 пътни възела и 4 площадки за отдих със санитарни помещения и ТИР паркинги. По думите й в бъдеще на тях ще могат да бъдат изградени заведения за хранене и бензиностанции.
Аврамова заяви, че участъка се пуска предсрочно с 5 месеца, като благодари на строителите за положените усилия, на Агенция „Пътна инфраструктура“ за доброто администриране на процеса и на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за работата в партньорство при доизграждането на АМ „Струма“.
Министърът поясни, че за правителството е важно и Северна България да има магистрала, така че средствата, които бяха отпуснати преди няколко дни в размер на 1,35 млрд. лева за изграждане на участък от АМ „Хемус“ са важни. „Ще продължаваме да работим за вертикалните отсечки, за скоростния път „Видин – Ботевград“, защото видяхме, че АМ „Тракия“ даде тласък на развитието на Южна България“, поясни министър Аврамова.
Регионалният министър съобщи, че изпълнението на отсечката от магистрала „Струма“ между Благоевград и Крупник е на 40%. Тя поясни, че са в ход тръжните процедури за участъка през Кресненското дефиле. Аврамова добави, че има избрани изпълнители за участъците преди и след тунел „Железница“. По думите й се очаква в скоро време да може да се сключи договор и за самото съоръжение.
Председателят на УС на АПИ инж. Глосов изрази очакване комисията, която ще оценява офертите на участниците в процедурата за избор на изпълнител на участъка през Кресненското дефиле да си свърши работата добре и бързо, така че да няма обжалвания. Той уточни, че има 6 месеца срок за проектиране. „След това ще започне строителството. Надяваме се това да стане следващата година, така че до края на 2023 г. да бъде завършена цялата магистрала, каза още инж. Глосов.
От своя страна транспортният министър Росен Желязков заяви, че е налице пълно доверие, като е необходимо мобилизиране на усилията, така че 2023 г. да се пътува от София до границата с Гърция за час и половина.
В профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ премиерът Бойко Борисов написа: „Още 23,6 км от АМ „Струма“ бяха пуснати за движение днес. Това ще облекчи значително трафика по един от най-натоварените маршрути на Балканите. Участъкът между Кресна и Сандански е изграден с финансиране от Кохезионния фонд на ЕС и националния бюджет. В участъка има 3 пътни възела, 25 големи съоръжения, както и 4 площадки за отдих.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Още 23,6 км от АМ „Струма“ бяха пуснати за движение, това ще облекчи значително трафика по един от най-натоварените маршрути на Балканите

Премиерът Бойко Борисов: Още 23,6 км от АМ „Струма“ бяха пуснати за движение, това ще облекчи значително трафика по един от най-натоварените маршрути на Балканите

17 Декември 2018 | 19:29 | Агенция "Фокус"
София. Още 23,6 км от АМ „Струма“ бяха пуснати за движение днес. Това ще облекчи значително трафика по един от най-натоварените маршрути на Балканите. Това е написал министър-председателят Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“. „Участъкът между Кресна и Сандански е изграден с финансиране от Кохезионния фонд на ЕС и националния бюджет. В участъка има 3 пътни възела, 25 големи съоръжения, както и 4 площадки за отдих“, пише още премиерът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Министър Маринов: Водачите на тежкотоварни автомобили да спазват стриктно указателните табели и полицейските разпоредби

Министър Министър Маринов: Водачите на тежкотоварни автомобили да спазват стриктно указателните табели и полицейските разпоредби

17 Декември 2018 | 19:24 | Агенция "Фокус"
София. Заседание на националния щаб във връзка с усложнената зимна обстановка се проведе в Министерството на вътрешните работи, под ръководството на министър Младен Маринов. В него участваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, представители на АПИ, БАН, столична община, заместник-главният секретар на МВР гл. комисар Георги Арабаджиев, директорите на ГДНП, ГДПБЗН и СДВР, заместник-директорът на ГДНП Гребенаров, директорът на ОДМВР-София, както и представители на Центъра за аерокосмично наблюдение към МВР. В рамките на заседанието бе направен анализ на ситуацията през вчерашния ден, бяха идентифицирани възникнали проблеми и причините за тях. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Оценката е, че при условията на обилен снеговалеж и вятър на територията на цялата страна е създадена нужната организация за съсредоточаване на всички налични снегопочистващи машини и полицейски патрули, обясни министър Маринов. По думите му част от създадените вчера проблеми са вследствие на несъобразилите се с пътните знаци водачи на ТИР-ове, които при навлизане в забранените участъци са аварирали. Той припомни, че на 30 шофьори са наложени административни наказания - глоба от 300 лева и лишаване от право за управление на МПС за месец, заповед за принудителна административна мярка и спиране от движение на МПС до 3 месеца. Вътрешният министър обърна специално внимание на поведението на шофьорите и припомни, че общественото очакване е в такива ситуации да се проявява толерантност на пътя и стриктно да се спазват указанията на знаците и на униформените.
Фирмата, която се забави с почистването на АМ „Струма“ вчера, ще бъде санкционирана, допълни министър Аврамова. По думите й вчера „бяха задействани всички екипи по снегопочистване и регулиране на движението, но изпуснахме момента за своевременното уведомяване на всички пътуващи по републиканските пътища за това, какво се случва по пътя и какви действия са предприети. Тя допълни, че в бъдеще съвместните действия на институциите ще бъдат координирани, за да се постигне и по-навременна информираност на гражданите за усложнена пътна обстановка. На заседанието е взето и решение тежкотоварният трафик да бъде спиран при прогноза за тежка метеорологична обстановка, така че да не се забавя пак движението по този начин.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: При обилен снеговалеж една автомагистрала може да бъде почистена до асфалт два часа, след като спре да вали

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: При обилен снеговалеж една автомагистрала може да бъде почистена до асфалт два часа, след като спре да вали

17 Декември 2018 | 18:11 | Агенция "Фокус"
София. При обилен снеговалеж една автомагистрала може да бъде почистена до асфалт два часа, след като спре да вали. Това каза на брифинг инж. Дончо Атанасов, член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Когато имаме запушване при изключително висок трафик и се създаде опашка, не е възможно снегопочистваща техника да бъде там. Затова пътят се обработва в обратна посока. Държавното предприятие „Автомагистрали“ добре поддържа АМ „Тракия“. Не е възможно автомагистрала при обилен снеговалеж да бъде на асфалт“, каза още инж. Атанасов и посочи, че магистралата трябва да бъде приведена до асфалт два часа, след като премине сенговалежът. „Мисля, че зимното поддържане на България е на добро ниво – по-добро, отколкото е в други държави. Надявам се по АМ „Тракия“ ремонтите при км 17 да приключат скоро и да могат хората по празниците да пътуват спокойно. АМ „Хемус“ на 37 км едва ли ще бъде довършена за това време“, заяви инж. Атанасов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Фирмата, която се забави с почистването на АМ „Струма“ вчера, ще бъде санкционирана

Министър Петя Аврамова: Фирмата, която се забави с почистването на АМ „Струма“ вчера, ще бъде санкционирана

17 Декември 2018 | 18:01 | Агенция "Фокус"
София. Фирмата, която се забави с почистването на АМ „Струма“ вчера, ще бъде санкционирана. Това каза на брифинг министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Вчера изпуснахме момента за своевременното уведомяване на всички пътуващи по републиканските пътища за това, какво се случва по пътя и какви действия са предприети. Всички екипи по снегопочистване и регулиране на движението бяха задействани. Субективният момент е забавяне на пътно поддържаща фирма в процеса на почистване, което доведе до забавяне на АМ „Струма“ Колегите от АПИ ще санкционират фирмата“, заяви Аврамова и посочи, че занапред съвместните действия на институциите ще бъдат координирани, за да се информират своевременно гражданите за усложнена пътна обстановка. „Вече тежкотоварият трафик ще бъде спиран при прогноза за тежка метеорологична обстановка, така че да не се забавя пак движението по този начин“, каза още тя.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Вчера бяха изкарани всички възможни снегопочистващи машини и полицейски патрули, които работят по организация на движението

Министър Младен Маринов: Вчера бяха изкарани всички възможни снегопочистващи машини и полицейски патрули, които работят по организация на движението

17 Декември 2018 | 18:00 | Агенция "Фокус"
София. Вчера бяха изкарани всички възможни снегопочистващи машини и полицейски патрули, които работят по организация на движението. Това каза на брифинг министърът на вътрешните работи Младен Маринов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Приключи заседанието на сформирания щаб за зимната обстановка. Оперативното звено на щаба заседава 24/7 под ръководството на АПИ и в него са включени представители на всички институции, ангажирани в почистването на пътищата в България“, заяви Маринов.
Той посочи, че е направен анализ на вчерашната ситуация. „Вчера имаше изключително тежка метеорологична обстановка. Бяха изкарани всички възможни снегопочистващи машини и полицейски патрули, които работят по организация на движението. Имаше и проблеми участъци, които бяха вследствие на водачи на ТИР-ове, които не са се съобразили с пътните знаци и са аварирали. В това отношение са наложени административни наказания на 30 такива шофьори“, обясни вътрешният министър и посочи, че смята, че това ще доведе до превенция при следващи такива ситуации.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Светослав Глосов, АПИ: Ще направим всичко възможно приложението LIMA да бъде подобрено и да бъде съвместимо с тол-системата

Инж. Светослав Глосов, АПИ: Ще направим всичко възможно приложението LIMA да бъде подобрено и да бъде съвместимо с тол-системата

17 Декември 2018 | 15:06 | Агенция "Фокус"
Сандански. Ще направим всичко възможно приложението LIMA да бъде подобрено и да бъде съвместимо с тол-системата. Това каза на брифинг след откриването на лот 3.3 от АМ „Струма“ инж. Светослав Глосов, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. Той уточни, че приложението LIMA непрекъснато дава проблеми, тъй като много бързо се развиват технологиите в мобилните услуги и трудно може да се наваксат измененията в софтуерите. Инж. Глосов допълни, че от АПИ имат забележки към доставчика на приложението, тъй като реакцията му относно новите технологии е много бавна, но ще опитат да поправят това.
„Снегът не ни изненада – имаше готовност от страна на пътноподдържащите фирми. Единствено може би закъснение се получи при започване на почистването в района на Кюстендилска област от АМ „Струма“, но фирмата ще бъде санкционирана. Въпреки всичко ние сме спазили нормативните срокове“, заяви председател на УС на АПИ. Той уточни, че много малко хора се замислят, че според норматива за автомогистралите, срокът за почистване на снега е 2 часа след спиране на снеговалежа. По думите му в Западна Европа и САЩ когато започне такъв снеговалеж просто затварят пътя, а ние българите искаме винаги някой да е пред нас и да чисти. Инж. Светослав Глосов подчерта, че е направено всичко възможно пътищата да бъдат проходими. Той добави, че на АМ „Хемус“ товарни автомобили са си позволили да навлязат в зона, забранена за тях, заобикаляйки знаците, след което съответно са били санкционирани. „Вчера и на АМ „Хемус“, и на АМ „Струма“, бяха задръстени аварийните ленти, и се наложи служители на пътноподдържащите фирми да молят един по един шофьорите да се изместят, за да минат снегорините“, коментира инж. Глосов. Той призова щофьорите да се движат с автомобили с хубави гуми, които са пригодени за тези условия и ако има възможност да не тръгват на път в такава обстановка.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Добрев, БСП: Всички снегорини да се съберат в София и да стачкуват срещу БСП, а на връщане да почистят по една софийска улица

Кирил Добрев, БСП: Всички снегорини да се съберат в София и да стачкуват срещу БСП, а на връщане да почистят по една софийска улица

17 Декември 2018 | 12:27 | Агенция "Фокус"
София. Всички снегорини да се съберат в София и да стачкуват срещу БСП, а на връщане да почистят по една софийска улица, тъй като чисто беше само на "Графа", където никой не минава. Това каза зам.-председателят на БСП Кирил Добрев по време на извънредна пресконференция в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предлагам ново и иновативно решение в политическия живот. Предлагам всички снегорини да се съберат в София и да стачкуват срещу БСП, след като бъдат приети от АПИ, МС и НС и преди да си тръгнат за провинцията да си изберат по една софийска улица, да пуснат греблото и да си тръгнат. В София имаше само едно чисто трасе и това беше трасето на "Графа", където никой не минава“, каза още Добрев.
„По-миналата седмица всички гледахте едно клипче, в което във Велинград асфалтират при 5 см сняг. Замълчахме си. Нормално, инженерингови решения, закъснели. Вчера обаче пробваха и в друга община да асфалтират при 20 см сняг. Щом при 5 см се е получило, що да не пробват при 25 см. - при положение, че 24 часа вали. Не ми задавайте въпроса защо този път след година и половина ще се напука и защо после пак ще се борим срещу този и онзи за некачествени пътища“, каза още заместник-председателят на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Възстановено е движението през проход Предела за всички моторни превозни средства

АПИ: Възстановено е движението през проход Предела за всички моторни превозни средства

17 Декември 2018 | 06:46 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Възстановено е движението през проход Предела за всички моторни превозни средства. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Актуална пътна обстановка

Актуална пътна обстановка

16 Декември 2018 | 21:49 | Агенция "Фокус"
София. Информация за състоянието на републиканските пътища към 21.30 часа на 16 декември 2018 г., предоставена от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".
І. Метеорологична обстановка:
Температурите са в интервала от - 3° до + 9°.
Времето над страната е облачно.
Слаб вятър духа в цялата страна.
Слаб дъжд вали в по-голямата част от страната.
Сняг вали в областите Видин, Кюстендил, Монтана, Перник, Плевен, София както и района на Благоевград, Предел, Станке Лисичково /обл. Благоевград/; проход „Шипка“, Пампорово /обл. Смолян/
Пътните настилки са предимно мокри, по усойните и планински райони частично заснежени или заледени, обработени и проходими при зимни условия.
Ограничена видимост поради мъгла:
- до 50 м в района на Кнежа /обл. Плевен/;
- до 100 м в районите на Гривица, Градина, Телиш /обл. Плевен/
ІІ. Състояние на автомагистралите: няма ограничения
ІІI. Въведени ограничения по основните пътни направления:
1. Проходи:
- „Върбишки“ - затворен за всички МПС. Срок: целогодишно;
- „Златишки“ - затворен за всички МПС. Срок: целогодишно;
- „Айтоски“ - отворен за всички МПС;
- „Котленски“ - отворен за всички МПС;
- „Обзорски“ - отворен за всички МПС;
- „Печинско“ - отворен за всички МПС;
- „Републиката“ - отворен за всички МПС;
- „Ришки“ - отворен за всички МПС;
- „Рожен“ - отворен за всички МПС;
-„Превала“ – забранен за всички МПС над 12 т.
- „Троянски“ - отворен за всички МПС;
- „Вратник“ - забранен за МПС над 10 т. Срок: целогодишно;
- „Дюлински“ - забранен за МПС над 3,5 т. Срок: целогодишно;
- „Пампорово“ - забранен за МПС над 3,5 т. Срок: целогодишно;
- „Петрохан“ – забранен за МПС над 12 т. както и тегленето на ремаркета и полуремаркета. Срок целогодишно;
- „Предел“ – отворен за всички МПС;
- „Твърдишки“ - забранен за МПС над 10 т. Срок: целогодишно;
- „Шипка“ - забранено е движението на МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 т от категория N3, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с технически допустима максимална маса над 10 т от категория О4. Срок: целогодишно.
ІV. Състояние на републиканската пътна мрежа:
Ограничения в движението на МПС по първокласната пътна мрежа:
- път I-1 /Е79/ Граница Румъния-Видин-Монтана-Враца-София-Благоевград-Кулата-граница Гърция:
Област Видин:
Движението по път I-1 /E-79/ от пътно кръстовище Дунавци до с. Ружинци е ограничено за тежкотоварни МПС с обща маса над 12 тона поради влошени метеорологични условия (снежна покривка и трайни отрицателни температури), които създават предпоставки за обледяване, както и във връзка с изпълнението на авариен ремонт на дилатационна фуга открит тип на съоръжение на път I-1 /E-79/ при км 21+516.
Обходен маршрут за МПС над 12 тона:
• За движещите се тежкотоварни МПС по направление гр. Видин – гр. Монтана се определя следния маршрут:
Дунав мост 2, І-1 /Е 79/ до п.к. Дунавци, по път РП ІІ-11 до с. Добри дол, път ІІІ-112 (с. Добри дол – с. Тополовец), път ІІІ-114 (с. Тополовец – с. Ружинци), път І-1 /Е 79/ (с. Ружинци – гр. Монтана);
• За движещите се тежкотоварни МПС по направление гр. Монтана– гр. Видин се определя следния маршрут:
Път І-1 /Е 79/ (гр. Монтана – с. Ружинци – гр. Димово – гр. Видин)
Движението на МПС в участъка на аварийния ремонт на съоръжение на път I-1 /E-79/ при км 21+516 да се регулира от светофарна уредба. Срок до 17:00 часа на 17.12.2018 г.
ОПУ Враца:
Ограничено е движението за всички МПС по път I-1 Ребърково - Ботевград поради снегопочистване.
Обходен маршрут за МПС до 12 т. по път II-16 Ребърково - Своге - София.
МПС над 12 т. изчакват на място.
Област София:
Ограничено е движението за МПС над 12 т. по път I-1 Ботевград - п.в. „Витинска река“ поради снегопочистване.
- път І-6 Граница Македония-Гърляно-Кюстендил-Перник-София-Пирдоп-Карлово-Сливен-Карнобат-Бургас: няма
ІV. Състояние на републиканската пътна мрежа:
1. Ремонтни дейности и временна организация на движението /ВОД/:
ОПУ-Стара Загора:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път III-5005: Движението по път III-5005 връх ,,Шипка” – връх “Бузлуджа” от км 0+000 до км 12+213 е ограничено за всички МПС поради влошените метеорологични условия през зимния период и голямата надморска височина над 1200 м. Срок до 31.03.2019 г.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Снежни блокади (ОБЗОРIII)

Снежни блокади (ОБЗОРIII)

16 Декември 2018 | 21:19 | Агенция "Фокус"
София. Обилни снеговалежи станаха предпоставка за катастрофи и пътни блокади по основни направления. Най-усложнена бе обстановката в областите София, Кюстендил, Благоевград, Враца, Ловеч и Перник.
Двама души загинаха при катастрофа на пътя София – Варна, между селата Микре и Голец, в следобедните часове. Заради инцидента движението в участъка бе ограничено в едното пътно платно. Рано сутринта друго произшествие - между селата Войнягово и Климент в Пловдивска област също взе две жертви. По-късно през деня верижна катастрофа между товарен и три леки автомобила образува задръстване на пътя между Пловдив и Карлово. Инцидентът, станал след разклона на град Игнатиево преди село Царимир, причини близо 2-километрова тапа в участъка. В следобедните часове автомобилите, движещи се по автомагистрала „Хемус“ в посока столицата, изчакваха с часове в района на тунел „Топли дол”, заради завъртял се ТИР. Сходна бе ситуацията и в отсечката между Мездра и Ботевград, където екипи на „Пътна полиция" и Агенция "Пътна инфраструктура" работиха по отстраняването на аварирал тежкотоварен автомобил. Проблем с трафика имаше и на автомагистрала „Тракия” заради снегопочистването, а преобърнала се снегопочистваща машина в района на местността Черна нива в област Кюстендил затвори за часове пътя Кюстендил –Дупница.
От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че ще санкционират пътноподдържащата фирма, отговорна за почистването на АМ "Струма" на територията на област Кюстендил. Причината е констатирано закъснение при снегопочистващите дейности. Към момента движението в Западна България постепенно се нормализира.
В столицата над 200 снегорина се включиха в почистването на основните улици и булеварди. Приоритетно се обработваха трасетата на масовия градски транспорт и ключовите булеварди. Въпреки това десетки закъсали автомобили усложниха пътната обстановка. Заради лошите метеорологични условия части от кв. „Люлин“ 2 останаха без електричество, което наложи намесата на екипи на ЧЕЗ, които отстраниха аварията.
В Кюстендил без електрозахранване останаха жители от общините Бобошево и Трекляно. Към момента електричеството е възстановено навсякъде, с изключение на пет махали на територията на община Трекляно. . Пътната обстановка в областта бе усложнена през целия ден, като на терен бяха изпратени екипи на Областна дирекция на МВР – Кюстендил, които да съдействат и да подпомагат хората в проблемните пътни участъци. Няма данни за бедстващи хора.
Обилни валежи от сняг имаше през неделния ден и в Благоевград. Въведени бяха ограничения за движението на товарни автомобили над 12 тона в района на прохода Предел и по път III-106 Благоевград – Станке Лисичково. Пътищата се почистваха и опесъчаваха. На терен бяха няколко снегопочистващи автомобила. Силен снеговалеж имаше и в района на, Юндола, Попови ливади, Сатовча и Добринище. По данни на областния управител Бисер Михайлов обстановката в региона е сравнително спокойна и няма постъпвали сигнали за проблеми в ситуационния център, нито населени места без електричество или бедстващи хора.
В Перник проблеми с електрозахранването имаше в населени места в общините Брезник и Трън. Пътищата в областта са проходими в зимни условия, но на места има заледявания.
Очаква през нощта валежите постепенно да спират. За понеделник жълт код за снеговалежи е в сила за областите Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново. В тези райони се очакват снеговалежи и образуване на нова снежната покривка с дебелина до 10 см.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НИМХ: Към 17.00 часа най-дебела е била снежната покривка в Кюстендил – 15 сантиметра

НИМХ: Към 17.00 часа най-дебела е била снежната покривка в Кюстендил – 15 сантиметра

16 Декември 2018 | 19:55 | Агенция "Фокус"
София. Към 17.00 часа най-дебела е била снежната покривка в Кюстендил – 15 сантиметра. Това съобщи дежурният синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) . В Драгоман снежната покривка към 17.00 часа е била 12 сантиметра, в Благоевград – 13 сантиметра, а в София – 10. Във Видин и Враца също 10 сантиметра. Снежната покривка е била 8 сантиметра в Ново село, 7 – в Монтана, 6 сантиметра – в Оряхово и Лом.
Температурите варират от минус 3-4 градуса в Софийска област до 10 градуса в Югоизточна България, Карнобат, Бургас и Ахтопол, Хасково и Кърджали. Застудяването ще продължи и в следващите дни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тежки катастрофи взеха жертви и образуваха блокади по основни пътища в страната (ОБЗОР)

Тежки катастрофи взеха жертви и образуваха блокади по основни пътища в страната (ОБЗОР)

16 Декември 2018 | 19:21 | Агенция "Фокус"
София. Усложнената метеорологична обстановка и трафикът в неделния ден станаха предпоставка за тежки катастрофи и километрични задръствания по основни пътни артерии в страната.
Двама души загинаха при катастрофа на пътя София – Варна, между селата Микре и Голец. Около 16.00 часа е получен сигнал за удар между два леки автомобила. Загинали са мъж и жена от единия автомобил. Движението бе ограничено в едното пътно платно.
Рано тази сутрин инцидент между селата Войнягово и Климент в Пловдивска област също взе две жертви. Сигналът за пътния инцидент е получен около 04.00 часа. Според подадената информация, лек автомобил се е блъснал в дърво на пътя между двете населени места. На място са изпратени екипи на Районното полицейско управление в Карлово и Спешна помощ. Установена е смъртта на 39-годишния водач и 30-годишния му спътник. Според справка в полицейските регистри, шофьорът не е притежавал свидетелство за правоуправление.
По-късно през деня верижна катастрофа между товарен и три леки автомобила образува задръстване на пътя между Пловдив и Карлово. Инцидентът, станал след разклона на град Игнатиево преди село Царимир, причини близо 2-километрова тапа в участъка.
В следобедните часове автомобилите, движещи се по автомагистрала „Хемус“ в посока столицата, изчакваха с часове в района на тунел „Топли дол”, заради завъртял се ТИР. Сходна бе ситуацията и в отсечката между Мездра и Ботевград, където екипи на „Пътна полиция" и Агенция "Пътна инфраструктура" работиха по отстраняването на аварирал тежкотоварен автомобил.
Проблем с трафика имаше и на автомагистрала „Тракия” заради снегопочистването. Преобърнала се снегопочистваща машина в района на местността Черна нива в област Кюстендил затвори за часове пътя Кюстендил–Дупница.
От полицията призовават водачите да шофират внимателно и със съобразена с тежките зимни условия скорост.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Трети час изчакват автомобилите на автомагистрала "Хемус"

София: Трети час изчакват автомобилите на автомагистрала "Хемус"

16 Декември 2018 | 18:34 | Агенция "Фокус"
София. Трети час изчакват автомобилите на автомагистрала "Хемус" в района на 40 км в посока София, съобщи читател на Агенция "Фокус". По информация на МВР задръстването в района се дължи на аварирал тежкотоварен автомобил, който към момента вече е отстранен.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Възстановено е движението на МПС над 12 тона по АМ „Люлин“.

София: Възстановено е движението на МПС над 12 тона по АМ „Люлин“.

16 Декември 2018 | 18:09 | Агенция "Фокус"
София. Възстановено е движението на МПС над 12 тона по АМ „Люлин“. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоана Христова, зам.-кмет на София: Над 200 машини работят без прекъсване от началото на снеговалежа в столицата

Йоана Христова, зам.-кмет на София: Над 200 машини работят без прекъсване от началото на снеговалежа в столицата

16 Декември 2018 | 18:05 | Агенция "Фокус"
София. Над 200 машини работят без прекъсване от началото на снеговалежа в столицата. Това каза на брифинг Йоана Христова, зам.-кмет на София по направление „Зелена система, екология и земеползване“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Шести час вали сняг. Виждате, че не е преставало. 199 машини работят без прекъсвания от началото на снеговалежа само в София. Обработват се приоритетно трасетата на масовия градски транспорт. Вече се работи и по вътрешно-градските улици. Но приоритет ще остане масовият градски транспорт, тъй като след като машините минават, продължава да натрупва сняг“, обясни тя. „Имаше места, на които бяха аварирали превозни средства, включително с летни гуми, което е изключително неподходящо за сегашните условия. Виждате, че е усложнена обстановката, така че молбата ми е, когато видят, че снегорини обработват трасето, гражданите просто да изчакат, за да не се наложи да затваряме участъци за обработка за по-дълъг период“, обясни Христова. Относно работата на снегорините, заместник-кметът обясни, че се работи по график, има технология на обработването. „И през нощта на разположение ще бъдат снегопочистващата техника, така че ако ситуацията продължи да бъде с постоянен снеговалеж да може приоритетно да се обработват трасетата на масовия градски транспорт. 250 са общо снегорините, като те обработват освен централна градска част и страничните райони на София. Само в града в момента работят 199“, каза още тя. На въпрос какво е състоянието на входовете и изходите на София, Христова съобщи, че на различните входове на София също се работи. "Бул. „Цариградско шосе“ и Околовръстният път са обработвани днес на ветрило, включително и булевардите „Евлоги и Христо Георгиеви“ и „България“, така че ще продължим да наблюдаваме обстановката и да подсигурим придвижването на хората към София“, допълни тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Верижна катастрофа е станала на пътя между Пловдив и Карлово преди село Царимир

Пловдив: Верижна катастрофа е станала на пътя между Пловдив и Карлово преди село Царимир

16 Декември 2018 | 17:55 | Агенция "Фокус"
Игнатиево. Верижна катастрофа е станала на пътя между Пловдив и Карлово, след разклона на град Игнатиево преди село Царимир. Това съобщи читател на Агенция „Фокус“. Пътното произшествие е между един товарен и три леки автомобила. "На мястото на инцидента все още не е пристигнала нито полиция, нито линейка. Голяма тапа от превозни средства се е образувала по посока Пловдив. След тази катастрофа има поне 2-километрова колона", каза той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Отворен за движение за леки автомобили е пътят Кюстендил – Дупница през Черна нива

Кюстендил: Отворен за движение за леки автомобили е пътят Кюстендил – Дупница през Черна нива

16 Декември 2018 | 17:35 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Отворен за движение за леки автомобили е пътят Кюстендил – Дупница през Черна нива. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Катя Табачка, говорител на областна дирекция на МВР – Кюстендил. Пътят е проходим при зимни условия за леките автомобили. Остава въведеното ограничение за преминаване по пътя за товарните моторни превозни средства.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Плевен: 22 машини опесъчават пътищата в областта

Плевен: 22 машини опесъчават пътищата в областта

16 Декември 2018 | 17:33 | Агенция "Фокус"
Плевен. Обилен снеговалеж вали на територията на Плевенска област. Вятърът е със скорост 4,2 м/с. Пътищата са мокри и заледени, предаде кореспондент на Радио "Фокус". 22 машини работят по опесъчаването на пътните настилки. На някои участъци видимостта е ограничена до 100 м. Препоръката към водачите е да се съобразят с обстановката и да се движат с повишено внимание.
Виолета КРЪСТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Пътищата на територията на областта са мокри и хлъзгави, движението е натоварено

Пловдив: Пътищата на територията на областта са мокри и хлъзгави, движението е натоварено

16 Декември 2018 | 17:30 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Пътищата на територията на Пловдивска област са мокри и хлъзгави, съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Областното пътно управление. В усойните и планински райони пътните настилки са обработени срещу заледявания и са нормално проходими. В областта не се регистрират снеговалежи, но заради обилен сняг е забранено движението на камиони над 12 тона по АМ „Тракия“ в посока София. Тежкотоварните моторни превозни средства биват спирани от полицейските служители, като е определено място за паркиране в района от км 133 до км 120 на магистралата. Трафикът на територията на областта е изключително интензивен към този час. Най-засилено автомобилно движение се отчита по пловдивския участък на АМ „Тракия“, също по пътищата Пловдив-Карлово и Пловдив-Асеновград. На много места в областта мъгла намалява видимостта до 150-200 метра. Водачите трябва да шофират с повишено внимание, съобразена скорост и да не предприемат рискови маневри, за да не се създават предпоставки за възникването на пътни инциденти, призовават от Областното пътно управление. Забранено е преминаването на камиони по-високи от 4 метра през тунелите по пътя Асеновград-Нареченски бани. Обходният маршрут за водачите е по пътя Кричим-Девин. Все още е ограничено и движението на камиони с обща маса над 12 тона по пътя Поповица-Болярци. До 20 декември движението по пътя Югово-Лъки ще се осъществява в една лента, поради пропадане на част от пътното платно. Опасност от свличане на земна и скална маса има по направленията Асеновград-Смолян, Юговско ханче-Югово-Лъки-Здравец и Кричим-Стамболийски, предупреждават от Областното пътно управление. Към момента паднали камъни затрудняват движението по пътя за Кричим, но екипи вече разчистват. Преминаването в участъка се извършва с повишено внимание.
Трафикът на територията на града също е изключително интензивен към този час. Колони от автомобили се образуват на места по булевардите „Христо Ботев“, „Цар Борис III Обединител“, „Източен“, „Руски“, „Шести септември“ и „Васил Априлов“, както и по входно-изходните артерии. Пътищата на територията на града са мокри и хлъзгави, вали дъжд.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Проходими при зимни условия са пътищата в областта

Благоевград: Проходими при зимни условия са пътищата в областта

16 Декември 2018 | 17:23 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Проходими при зимни условия за пътищата на територията на Благоевградска област, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Пътните настилки са мокри и хлъзгави, на места заснежени, но се почистват и обработват със смеси срещу заледяване. Ограничение за движението на товарни автомобили с тегло над 12 тона има в района на прохода Предел. Трафикът по автомагистрала „Струма“, главен път Е-79 и второкласен път – 19 Симитли – Гоце Делчев е интензивен. През деня към Областно пътно управление – Благоевград са подадени няколко сигнала за паднали камъни в района на Предел. Скалната маса е била разчистена от екипи на пътното управление. Няма регистрирани тежки пътни инциденти. В Благоевград пътищата също са мокри и хлъзгави. 10 снегопочистващи машини на общинска фирма „Биострой“ са на терен и почистват пътищата от образувалата се снежна покривка. Пътните артерии се обработват със сол и луга. През деня не са регистрирани катастрофи в областния център. Движението по основните улици и булеварди се извършва без забавяне.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: Задръстване се е образувало на пътя Ботевград-Враца

Враца: Задръстване се е образувало на пътя Ботевград-Враца

16 Декември 2018 | 17:18 | Агенция "Фокус"
Враца. Задръстване се е образувало на пътя Ботевград-Враца, от отбивката за Своге, предаде читател на Агенция „Фокус“. Колоната е от близо 10 км. По информация на Агенция "Пътна инфраструктура" в участъка Враца – Ботевград се извършва снегопочистване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Въвежда се ограничение за движението на МПС над 12 т по АМ "Тракия" в посока София в област Пловдив, поради влошени метеорологични условия

АПИ: Въвежда се ограничение за движението на МПС над 12 т по АМ "Тракия" в посока София в област Пловдив, поради влошени метеорологични условия

16 Декември 2018 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Въвежда се ограничение за движението на МПС над 12 т по АМ "Тракия" в посока София в област Пловдив поради влошени метеорологични условия в област София. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Отпада ограничението за движение на МПС до 12 т по път III-106 Благоевград – Станке Лисичково

Благоевград: Отпада ограничението за движение на МПС до 12 т по път III-106 Благоевград – Станке Лисичково

16 Декември 2018 | 17:12 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Отпада ограничението за движение на МПС до 12 т по път III-106 Благоевград – Станке Лисичково. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Остава ограничено движението на МПС над 12 т.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Слаб сняг вали в града

Пазарджик: Слаб сняг вали в града

16 Декември 2018 | 17:12 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Слаб сняг вали в Пазарджик, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Пътищата в региона са мокри. Трафикът по главните пътища е спокоен. Повече автомобили се движат по пътищата от областния град към Пловдив, Пещера, Велинград, Панагюрище. Полицейски патрули са разположени на изхода на Пазарджик в посока автомагистрала „Тракия“ и на изхода на града в посока Пловдив.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Нулева е видимостта поради мъгла в проходите Приморски и Дюлински

Бургас: Нулева е видимостта поради мъгла в проходите Приморски и Дюлински

16 Декември 2018 | 16:59 | Агенция "Фокус"
Бургас. Има нулева видимост поради мъгла в проходите Приморски и Дюлински. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Бургас дежурният от Областно пътно управление. В Района на село Венец и Карнобат видимостта е до 100 метра, както и в района на Средец – Бургас, заради мъгла. Пътните настилки са мокри и хлъзгави. В град Бургас движението се осъществява нормално. По-натоварен е трафикът в някои участъци от бул. „Одрин“ и бул. „Тодор Александров“, както и по бул. „Димитър Димов“, в района на кръстовището с кръгово движение на входа на Бургас и по бул. „Захари Стоянов“ в посока ж. к. „Меден Рудник“.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Временно се ограничава движението на МПС над 12 т по път I-1 Враца – Ботевград поради снегопочистване

АПИ: Временно се ограничава движението на МПС над 12 т по път I-1 Враца – Ботевград поради снегопочистване

16 Декември 2018 | 16:54 | Агенция "Фокус"
Враца. Временно се ограничава движението на МПС над 12 т по път I-1 Враца – Ботевград поради снегопочистване. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Без електрозахранване са жители от общините Бобошево и Трекляно

Кюстендил: Без електрозахранване са жители от общините Бобошево и Трекляно

16 Декември 2018 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Без електрозахранване са жители от общините Бобошево и Трекляно. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Виктор Янев, областен управител на Кюстендил. По думите му екипи на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на авариите. Според областния управител ситуацията по отношение на пътната обстановка в региона не е много добра. Остава блокиран пътят Кюстендил – Дупница в района на Черна нива, където има обърнал се снегорин. Има проблеми с придвижването и в други пътни участъци в областта. Работи се по нормализиране на движението, което е при зимни условия. Продължава да вали сняг.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Възстановено е движението на МПС над 12 т по пътя Своге – София

София: Възстановено е движението на МПС над 12 т по пътя Своге – София

16 Декември 2018 | 16:34 | Агенция "Фокус"
София. Възстановено е движението на МПС над 12 т по път II-16 Своге – София. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград: Сравнително спокойна е обстановката в региона, нямаме постъпвали сигнали за проблеми в ситуационния център

Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград: Сравнително спокойна е обстановката в региона, нямаме постъпвали сигнали за проблеми в ситуационния център

16 Декември 2018 | 16:26 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Сравнително спокойна е обстановката в региона, нямаме постъпвали сигнали за проблеми в ситуационния център. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. По думите му няма населени места без електричество или бедстващи хора. Пътищата се почистват и опесъчават.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Снегопочистваща машина се е преобърнала в района на местността Черна нива

Кюстендил: Снегопочистваща машина се е преобърнала в района на местността Черна нива

16 Декември 2018 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Снегопочистваща машина се е преобърнала в района на местността Черна нива в област Кюстендил, съобщиха от пресцентъра на МВР. Движението по пътя Кюстендил-Дупница е затворено. Препоръчителен маршрут за пътуващите e през Конявската планина. Там пътят е проходим при зимни условия.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Шофьорите да се въздържат от пътуване по АМ „Струма” в участъка София – Благоевград

АПИ: Шофьорите да се въздържат от пътуване по АМ „Струма” в участъка София – Благоевград

16 Декември 2018 | 15:54 | Агенция "Фокус"
София. Шофьорите да се въздържат от пътуване по АМ „Струма” в участъка София – Благоевград поради обилен снеговалеж. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". В отсечката е ограничено движението на тежкотоварни МПС над 12 т поради снегопочистване.
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Почти непроходим е пътят Кюстендил – Дупница в района на Черна нива

Кюстендил: Почти непроходим е пътят Кюстендил – Дупница в района на Черна нива

16 Декември 2018 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Почти непроходим е пътят Кюстендил – Дупница в района на Черна нива. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Катя Табачка, говорител на Областна дирекция на МВР – Кюстендил. В района има аварирал автомобил на фирмата за пътно поддържане. Изключително затруднено е преминаването, почти непроходим е пътят там. Има струпани много автомобили. Спряно е и движението на тежкотоварни моторни превозни средства над 12 тона по Автомагистрала „Струма”, посока София в района на пътен възел „Бобошево”. Ограничено е движението на този вид превозни средства и в посока ГКПП – „Гюешево”. Товарните автомобили престояват на паркинг в района на град Кюстендил. Пътната обстановка в областта е усложнена. На терен са изпратени екипи на Областна дирекция на МВР – Кюстендил, които да съдействат и да подпомагат хората в проблемните пътни участъци. Няма данни за бедстващи хора.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Общинската фирма „Биострой“ почиства и опесъчава улиците в централните градски части на града

Благоевград: Общинската фирма „Биострой“ почиства и опесъчава улиците в централните градски части на града

16 Декември 2018 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Снегопочистваща и друг вид техника на общинска фирма „Биострой“ почиства и опесъчава улиците и централните градски части на Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Към момента на площад „Македония“ има един снегорин, който разчиства образувалата се снежна покривка. Приоритетно се почистват още площад „Георги Измирлиев“, улица „Тодор Александров“, както ѝ централните улици и булеварди. Работи се ѝ в района на Многопрофилна болница за активно лечение – Благоевград, както ѝ при подстъпа към Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград. Към момента няма данни за населени места без електричество в общината или за бедстващи хора. Валежите от дъжд, които продължават близо 2 часа вече започнаха да намаляват.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ловеч: Проходими при зимни условия са пътищата в областта

Ловеч: Проходими при зимни условия са пътищата в областта

16 Декември 2018 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Ловеч. Проходими при зимни условия са пътищата в областта, няма подадени сигнали за бедстващи хора. Това съобщи за Агенция „Фокус“ говорителят на Областна администрация Ловеч – Елка Баръмова. „В област Ловеч вали обилно навсякъде, а машините, които обработват терените, се движат от обяд“, допълни Баръмова.
Тя уточни, че за момента в областта няма никакви проблеми и ограничения, освен това за движението на превозни средства над 12 тона в района около Троянския проход.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: Временно е ограничено движението на МПС над 12 т по АМ „Струма“ от 20 до 26 км в областта за снегопочистване

Перник: Временно е ограничено движението на МПС над 12 т по АМ „Струма“ от 20 до 26 км в областта за снегопочистване

16 Декември 2018 | 15:43 | Агенция "Фокус"
Перник. Временно е ограничено движението на МПС над 12 т по АМ „Струма“ от км 20 до км 26 в област Перник за снегопочистване. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Въвежда се ограничение на движението на МПС над 12 т по АМ "Тракия" в посока София на територията на областта, поради лоши метеорологични условия

Пазарджик: Въвежда се ограничение на движението на МПС над 12 т по АМ "Тракия" в посока София на територията на областта, поради лоши метеорологични условия

16 Декември 2018 | 15:34 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Въвежда се ограничение на движението на МПС над 12 т по АМ "Тракия" в посока София на територията на област Пазарджик поради влошени метеорологични условия в област София. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: 7-километрова колона от автомобили се е образувала около 50-ти км на АМ "Хемус" в посока града

София: 7-километрова колона от автомобили се е образувала около 50-ти км на АМ "Хемус" в посока града

16 Декември 2018 | 15:31 | Агенция "Фокус"
София. 7-километрова колона от автомобили се е образувала около 50-ти км на АМ "Хемус" в посока града. Това съобщи слушател на Радио „Фокус“. Всички автомобили – леки и тежкотоварни – почти не се придвижват вече близо половин час.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АМ „Струма“: Колони от автомобили са се образували  при Стара село в посока София

АМ „Струма“: Колони от автомобили са се образували при Стара село в посока София

16 Декември 2018 | 15:25 | Агенция "Фокус"
София. Три колони от автомобили са се образували на АМ „Струма“ в района на Стара село в посока София, съобщи читател на Агенция „Фокус“. Читателят обясни, че автомобилите не се движат, като покрай тях е минал само един снегорин с вдигната лопада.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Въведени са ограничения за движението на МПС над 12 тона в района на прохода Предел и по пътя Благоевград – Станке Лисичково

Благоевград: Въведени са ограничения за движението на МПС над 12 тона в района на прохода Предел и по пътя Благоевград – Станке Лисичково

16 Декември 2018 | 15:17 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Въведени са ограничения за движението на товарни автомобили над 12 тона в района на прохода Предел и по път III-106 Благоевград – Станке Лисичково. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пирин дежурният служител в Областно пътно управление – Благоевград. В тези райони има обилни снеговалежи като вече се е натрупала и снежна покривка. Пътищата се почистват и опесъчават. На терен са няколко снегопочистващи автомобила. В района на общините Гоце Делчев и Сандански също има валежи, но не от сняг, а от дъжд.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Временно се ограничава движението на МПС над 12 т по АМ „Тракия“ на вход в областта, поради обилен снеговалеж и снегопочистване

София: Временно се ограничава движението на МПС над 12 т по АМ „Тракия“ на вход в областта, поради обилен снеговалеж и снегопочистване

16 Декември 2018 | 15:13 | Агенция "Фокус"
София. Временно се ограничава движението на МПС над 12 т по АМ „Тракия“ в посока София на територията на област София поради обилен снеговалеж и за снегопочистване. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Малина Николова, областен управител на Враца: Няма бедстващи хора в областта

Малина Николова, областен управител на Враца: Няма бедстващи хора в областта

16 Декември 2018 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Враца. Няма бедстващи хора в областта. Това съобщи за Агенция „Фокус“ Малина Николова, областен управител на Враца. Тя уточни, че републиканските пътища се почистват, а движението на тежкотоварни автомобили не е спряно. „Има две пътнотранспортни произшествия, като едното е с материални щети, а другото е с пострадал, който не е в тежко състояние“, добави Николова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: Пътищата в областта са проходими в зимни условия, на места електрозахранването е спряно

Перник: Пътищата в областта са проходими в зимни условия, на места електрозахранването е спряно

16 Декември 2018 | 15:05 | Агенция "Фокус"
Перник. Пътищата са проходими в зимни условия, има заледявания на места. За момента пътната обстановка е спокойна. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на Областна администрация-Перник. Има спряно електричество на определени населени места в общините Брезник и Трън. Снежната покривка е 15-20 сантиметра.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Визита на Си Дзинпин в Северна Корея. 20 юни 2019 година
Визита на Си Дзинпин в Северна Корея. 20 юни 2019 година

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.