НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Смолян: Културното наследство на общината беше представено в Регионалния исторически музей под надслов „На 100 км от Европейската столица на културата – Пловдив 2019“

Смолян: Културното наследство на общината беше представено в Регионалния исторически музей под надслов „На 100 км от Европейската столица на културата – Пловдив 2019“

14 Декември 2018 | 19:25 | Агенция "Фокус"
Смолян. В Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян се проведе работна среща за представяне на културното наследство на Смолян и общината в рамките на 2019 г., под надслов „На 100 км от Европейската столица на културата – Пловдив 2019“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. В инициативата участваха музейните специалисти, представители на Художествената галерия, Регионалната библиотека, община Смолян, Регионално управление на образованието – Смолян, преподаватели от Нов български университет и от Института за нематериално културно наследство и други, които обмениха идеи за различни прояви, с които Смолян и общината могат да се включат в предстоящата Европейската столица на културата – Пловдив 2019“.
Директорът на Регионалния исторически музей в Смолян, Таня Марева, заяви, че жителите на община Смолян и институциите трябва да се възползват от шанса и възможността да участват в провеждането на мащабното културно събитие в Пловдив. Пред присъстващите, тя представи и изложбите в Музея, който ще бъдат показани пред жителите и гостите на Смолян през 2019 г. Тя посочи, че всеки месец са планирани различни тематични изложби, като част от тях ще бъдат гостуващи. Марева допълни, че през тази година 14 читалища от област Смолян спечелили финансиране по различни и интересни проекти, посветени на провеждането на Европейската столица на културата – Пловдив 2019. Сред тях са Първият събор на гайдарското изкуство „Апостол Кисьов“, който се проведе през септември в село Стойките, съборът „С песните на Георги Чилингиров“ в село Полковник Серафимово и други.
Марева посочи, че през лятото на 2019 г. в Музеят в Смолян ще има творчески инициативи, сред които е ателие за изработка на родопски плъсти. Предвижда се да се изработи проект на пано, които да олицетворява родопската култура и то ще се работи от желаещите да се включат в инициативата и ще остане във фондовете на музея. Директорът на Музея отбеляза фактът, че Смолян може бе е единственият град в България, в който историческият музей, художествената галерия са на едно място и образуват културен комплекс. „Мечтаем да разширим пространство между трите сгради, било то с временна сцена или друго, но важно е там да се случат събития, защото искаме да се случват събития в нашия град през 2019 г. По този начин идващите в трите културни институции ще усетят силата на местната култура и ще можем в оживени зали и пространство да посрещнем туристите през 2019 г.“, допълни Марева.
Директорът на дирекция в община Смолян Ефтима Петкова заяви, че инициатива на музея в навечерието на старта на Европейската столица на културата – Пловдив е хубава, защото е добре да се събират хора от различни институции, които да работят заедно в тази насока. Тя посочи, че община Смолян също планира доста от културните събития през следващата година да се посветени и включени в тази инициатива. „Най-важното е да мислим за нови неща и да се получава един качествен културен продукт, който ще доведе до развитието на културата и имиджа на общината. Инициативата в Пловдив е предизвикателство за нас и един огромен шанс да се покажем“, отбеляза Петкова.
По време на работната среща бе представен и проект „Културни ресурси, валоризиране на наследства и местно развитие“, с водещ партньор ИЕФЕМ, БАН, финансиран от фонд „Научни изследвания“.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пробойна в японския танкер, атакуван в Оманския залив. Снимка от обследването. 19 юни 2019 година
Пробойна в японския танкер, атакуван в Оманския залив. Снимка от обследването. 1...

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.