НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:01


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Показаха снимката, с която Васил Левски е бил издирван в Османската империя (ОБЗОР)

Показаха снимката, с която Васил Левски е бил издирван в Османската империя (ОБЗОР)

7 Декември 2018 | 20:43 | Агенция "Фокус"
София. Неизвестна досега за широката общественост снимка на Васил Левски бе показана в галерия „Средец“ на Министерството на културата. Тя е открита в архива в Истанбул от специалисти от Националния музей „Васил Левски”. Османските архиви пазят и още документи за съдебния процес срещу Апостола на свободата и комитетската организация.
На специална пресконференция директорът на НМ „Васил Левски” - Карлово Дора Чаушева и колегата ѝ уредник в музея Виктор Комбов, който е направил откритието в архива в Истанбул, разказаха повече за фотографията. Предполага се, че именно с нея Васил Левски е бил издирван в Османската империя. Белегът, който доказва това, според експертите е, че на гърба на снимката е описана на турски език външността на Апостола: "Със среден ръст, светлокестеняви мустаци, червендалесто лице и когато приказва, единият му зъб се показва малко навън, повдига малко устната си и очите му са големи и пъстри".
Дора Чаушева обясни, че в турските архиви, в Букурещ и Белград има скрити неща, които ще отворят прозорци, свързани с изследванията за Васил Левски. „Най-вероятно снимката е тази, от която впоследствие е направен като фрагмент по-късният елипсовиден портрет на Левски. Вероятно след Общо събрание, което се провежда в Букурещ от 29 април до 05 май 1872 година, е направена тази снимка. А как тази снимка се оказва в ръцете на Османските власти, на този етап можем само да гадаем. По-скоро, според мен, това може да се е случило чрез тяхната агентура във Влашко и направо от ателието в Букурещ, да е попаднал в ръцете на Османските власти“, допълни Чаушева.
Виктор Комбов разказа, че е имал научна командировка в Държавния архив на Турция в Истанбул, където е търсил документи, свързани с българската история и Васил Левски. Със съдействието на свои турски колеги той е успял да открие тази изключително ценна снимка на Васил Левски. По думите му освен на нея, е попаднал и на други интересни документи, които хвърлят светлина върху последните моменти от живота на Апостола. „В турския архив се съхранява устав на българския революционен централен комитет, писмо на Българския революционен централен комитет (БРЦК), квитанции, издадени от тетевенския революционен комитет. Това означава, че Османските власти са се сдобили с тези документи на организацията на Апостола и по-късно са ги оставили в архив", обясни той и добави, че някои от другите документи все още не са преведи изцяло, но по-нататък се очаква да се разбере какво точно е написано в тях. Според Комбов със сигурност ще дадат информация за Васил Левски и неговата организация.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дора Чаушева, Национален музей “Васил Левски” -Карлово: Можем само да гадаем как откритата фотография на Апостола е попаднала в ръцете на османските власти

Дора Чаушева, Национален музей “Васил Левски” -Карлово: Можем само да гадаем как откритата фотография на Апостола е попаднала в ръцете на османските власти

7 Декември 2018 | 13:18 | Агенция "Фокус"
София. Можем само да гадаем как откритата фотография на Апостола е попаднала в ръцете на османските власти. Това каза на пресконференция директорът на Националния музей “Васил Левски”- Карлово Дора Чаушева на представянето на новооткрита фотография на Апостола в галерия “Средец”, предаде репортер на Агенция “Фокус”. „Най-вероятно снимката е тази, от която впоследствие е направен като фрагмент по-късният елипсовиден портрет на Левски. Вероятно след Общо събрание, което се провежда в Букурещ на 29.04 - 05.05.1872 година, е направена тази снимка. Към края на юни той няколко пъти пише, че очаква да му бъдат изпратени портретчетата, но явно до смъртта си не успява да ги получи. Няма запазен портрет от елипсата до някой от дейците, с поздрав от Васил Левски. Тези портрети, които имаме известни - в 4 екземпляра, се съхраняват в архивите на Киряк Цанков и други възрожденци. Но явно това е голямата фотография, от която после са извадени малките портретчета”, обясни тя. „А как тази снимка се е оказва в ръцете на Османските власти, на този етап можем само да гадаем. По-скоро, според мен, това може да се е случило чрез тяхната агентура във Влашко и направо от ателието в Букурещ, да е попаднал в ръцете на Османските власти“, допълни Чаушева. Тя обясни, че на гърба на снимката е изписан текстът: „със среден ръст, светлокестеняви мустаци, червендалесто лице и когато приказва единият му зъб се показва малко навън, повдига леко устната си, очите му са големи и пъстри”. „Почти същото с малко по-различен словоред на 26 октомври 1872 година в един от разпитите си в Орхание даскал Иван Димов Фурнаджиев, член на Тетевенския комитет, дава това първо словесно описание пред турските власти, с което те вече разполагат по-нататък за неговото издирване. Другите отрити документи най-общо са предхождащи залавянето на Васил Левски. Датировката на повечето от документите ни насочва точно към този процес, който тече в края на ноември и първата половина на декември, и става дума за следствието срещу революционните дейци, заловени вече след като са арестувани участниците в четата на Димитър Общи, която прави обира на Арабаконашкия проход“, каза още Дора Чаушева.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Виктор Комбов, Национален музей „Васил Левски“-Карлово: Откритата малко известната фотография на Апостола е използвана от турските власти за издирването му

Виктор Комбов, Национален музей „Васил Левски“-Карлово: Откритата малко известната фотография на Апостола е използвана от турските власти за издирването му

7 Декември 2018 | 12:21 | Агенция "Фокус"
София. На гърба на малко известната за широката общественост снимка е описан самият Васил Левски – от къде е, на колко години е, с какви очи е, което ни навежда на мисълта, че именно с тази фотография турските власти са издирвали Васил Левски. Това каза на пресконференция уредникът в Национален музей "Васил Левски" - Карлово Виктор Комбов на официалното показване на нова фотография на Апостола в галерия "Средец", предаде репортер на Агенция "Фокус". "Имах щастието и честта да открия нещо, което не е известно на българската историческа наука. Имах научна командировка в Държавния архив на Турция в Истанбул, където търсих документи, свързани с българската история и Васил Левски. Със съдействието на колеги от Турция успях да открия тази изключително ценна снимка на Васил Левски, която не е известна“, коментира Комбов. По думите му освен на нея, е попаднал и на други интересни документи, които хвърлят светлина върху последните моменти от живота на Апостола. „В турския архив се съхранява устав на българския революционен централен комитет, писмо на БРЦК, квитанции, издадени от тетевенския революционен комитет. Това означава, че Османските власти са се сдобили с тези документи на организацията на Апостола и по-късно са ги оставили в архив", обясни той. "Интересното на тази снимка, освен че виждаме образа на Левски, на гърба на снимката е описан самия Васил Левски – от къде е, на колко години е, с какви очи е, което ни навежда на мисълта, че именно с тази фотография турските власти са издирвали Васил Левски, което е ново. Другите документи, някои от тях на османо-турски език, все още не са преведи изцяло, по-нататък ще разберем какво точно е написано в тях, но със сигурност ще дадат информация за Васил Левски и неговата организация", допълни Комбов.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Неизвестна досега снимка на Васил Левски ще бъде представена в галерия „Средец”

Неизвестна досега снимка на Васил Левски ще бъде представена в галерия „Средец”

7 Декември 2018 | 07:20 | Агенция "Фокус"
София. Неизвестна досега за широката общественост снимка на Васил Левски са открили в архива в Истанбул специалисти от Националния музей „Васил Левски”. Османските архиви пазят и още документи за съдебния процес срещу Апостола на свободата и комитетската организация. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.
Във връзка с това ще се състои пресконференция в галерия „Средец” на Министерството на културата. В пресконференцията ще вземат участие Дора Чаушева, директор на НМ „Васил Левски” - Карлово и колегата ѝ уредник в музея Виктор Комбов, който е направил откритието в архива в Истанбул.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Париж се събужда след нощ на протести. 9 декември 2018 година
Париж се събужда след нощ на протести. 9 декември 2018 година

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.