НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:49


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: Шофьори от града ще вземат участие в протеста срещу пакет „Мобилност“ в Брюксел на 10 януари

Варна: Шофьори от града ще вземат участие в протеста срещу пакет „Мобилност“ в Брюксел на 10 януари

4 Януари 2019 | 10:09 | Агенция "Фокус"
Варна. Шофьори на камиони от Варна ще вземат участие в протеста срещу така наречения пакет „Мобилност“ в Брюксел на 10 януари, когато евродепутати от ресорната транспортна комисия трябва да заседават. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна Радостин Панков, представител на Регионалната колегия за тежкотоварни превози. По думите му те ще пътуват със самолет. Предвидено е около 300 души да се съберат на площад „Люксембург“. „Ще има представители на доста фирми. Организирано е пътуване със самолет, с бус, камиони ще опитаме да извадим, ако ни дадат разрешение. От нашата фирма ще бъдем десет души. Надяваме се да ни забележат. Ще има и представители от други държави – от Полша, Латвия, Литва, Румъния и Португалия. Надявам се да бъдем забелязани и чути. Исканията ни са за разумна промяна в това, което искат да приемат“, коментира Радостин Панков. Той добави, че все пак превозвачите са съгласни с част от заложеното в така наречения пакет „Мобилност“, но уточни, че с колегите му ще настояват всичко да бъде направено така, че да имат някакъв шанс да работят. „Ако бъдат приети в този си вид мерките, ние нямаме възможност да продължим да работим“, обобщи Радостин Панков.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Халил Летифов, ДПС: Компромисите за превозвачите, постигнати преди празниците, няма да ги спасят – те са твърде условни

Халил Летифов, ДПС: Компромисите за превозвачите, постигнати преди празниците, няма да ги спасят – те са твърде условни

4 Януари 2019 | 09:47 | Агенция "Фокус"
София. Негативният за българските превозвачи пакет „Макрон“ ще бъде преборен само с повече активност от страна на партиите и гражданите. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ председателят на Транспортната комисия към Народното събрание Халил Летифов във връзка с предстоящото на 10 януари ново гласуване на пакета в Транспортната комисия на ЕП. Той уточни, че политическите семейства в ЕП са разделени и ще гласуват по национален, а не на политически принцип. Няма политическа партия, представена и в българския, и в европейския, която да не работи в тази посока, увери Халил Летифов. Политическите боричкания нямат място в дебата по пакет Макрон, който решава съдбата на над 120 хиляди семейства, уточни зам.-председателят на ДПС. "Компромисите, които бяха постигнати преди празниците, няма да спасят превозвачите – те са твърде условни. Не мисля, че нещо е постигнато все още към този момент. Превозвачите са реализирали своите намерения на 10 януари да осъществят протест и да бъдат чути там, където ще се гласува това решение. Днес има среща на превозвачите, на която са поканени и представителите в ЕП от всички политически семейства, и представители на парламентарните групи на политическите партии, за да се види какви са възможностите да се събере една блокираща квота, така че да не минат тези решения. Превозвачите са активни, за което ги подкрепям и поздравявам. Ще направим всичко възможно, доколкото това е по силите на самата българска държава, да се борим с пакета „Макрон“. Това е протекционистка политика, тя разделя Европа в ущърб на превозвачите ни и искрено се надявам и работим това да не се случи“, обясни председателят на Транспортната комисия. Съпротивата от големите страни е огромна и трябва работа от всички партии, представени в ЕП, каза още Халил Летифов, като уточни, че пакетът „Макрон“ е в ущърб едновременно на българския интерес, икономика и бизнес. Той изрази надежда българските институции и големи политически фигури да подкрепят превозвачите, за да не се окаже успешна амбицията на големите страни в Европа до месец май 2019 година поправките да бъдат гласувани. Индикациите са негативни, но предстои сериозна работа и надеждите са за положителен изход, увери председателят на Транспортната комисия.
Йоланда ПЕЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Браншовите сдружения в транспорта ще проведат работна среща с представители на държавна администрация и евродепутати

Браншовите сдружения в транспорта ще проведат работна среща с представители на държавна администрация и евродепутати

4 Януари 2019 | 07:08 | Агенция "Фокус"
София. Представители на браншовите сдружения в сектор „Автомобилен транспорт“ ще проведат спешна работна среща в „Гранд хотел София“ във връзка с организирането и провеждането на международния протест на превозвачите на 10 януари 2019 г. на площад „Люксембург“ в Брюксел. Това съобщиха от пресцентъра на Съюза на международните превозвачи.
Покани за срещата са изпратени до представители на Министерски съвет, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, до ръководителите на парламентарно представените партии в НС и до всички евродепутати на България. Ще бъдат обсъдени конкретните възможности за реална подкрепа на протеста и исканията на българския автомобилен транспортен сектор по време на заседанието на Транспортната комисия на ЕП в Брюксел.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Ангел Джамбазки: Пакетът „Макрон” ще изгони 150 хил. семейства от България

Евродепутатът Ангел Джамбазки: Пакетът „Макрон” ще изгони 150 хил. семейства от България

3 Януари 2019 | 20:04 | Агенция "Фокус"
София. Нова емигрантска вълна ще се отприщи от България, ако в сила влезе спорният пакет „Макрон” за превозвачите. Това заяви евродепутатът Ангел Джамбазки в предаването „Лице в лице” по бТВ.
У нас близо 150 хил. семейства ще бъдат пряко засегнати, ако промените влязат в сила, или общо около 450 хил. души, изчисли Джамбазки. По думите му има опасност тези хора да емигрират в страните от Западна Европа, за да работят в същия сектор и да се изхранват.
„Германия, Франция и Белгия в момента рушат Европейския съюз, защото нарушават основната, изконната, фундаментална идея за единен общ пазар и свободна конкуренция. Когато трябваше да влизат тук техните магазини, те казаха, че конкуренцията е добро. Нашите магазинчета фалираха, ние пазаруваме от техните вериги. Сега, когато превозвачите от периферията – от Източна Европа, от Южна Европа, доставят по-конкурентна услуга, защото техните граждани просто не искат да карат камиони, се правят административни регулации – абсолютно недопустими, нарушение на общия пазар, нарушение на конкуренцията с цел да бъдат фалирани нашите превозвачи и да бъдат взети работниците”, каза Джамбазки.
Той и неговият екип са помогнали да бъдат уредени административните въпроси във връзка с предстоящия протест на превозвачите в Брюксел на 10 януари. Заедно с работещите в българския сектор, недоволството си от пакета „Макрон” ще изразят и превозвачите от Румъния, Латвия, Литва, Унгария, Малта и Испания.
Евродепутатът определи мерките на френския президент като „цинични и грабителски промени”.
„Това е най-силното антиевропейско действие, което аз съм виждал, откакто сме влезли в Европейския съюз”, посочи той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Курумбашев, БСП/ПЕС: За да минат в ЕП българските предложения за промени, първо трябва да се гласуват анблок компромисите в пакета „Мобилност 1“

Петър Курумбашев, БСП/ПЕС: За да минат в ЕП българските предложения за промени, първо трябва да се гласуват анблок компромисите в пакета „Мобилност 1“

3 Януари 2019 | 19:41 | Агенция "Фокус"
София. Българските евродепутати са подготвили законови предложения за промени в пакета „Мобилност 1“, но за да минат те, първо в ЕП трябва да се гласуват анблок постигнатите компромиси. Това каза в обзорното предаване на Радио „Фокус“ „Това е България“ евродепутатът от групата на БСП/ПЕС Петър Курумбашев и обясни каква е процедурата в ЕП. „Играта на нерви в момента е, дали ще минат тези компромиси, които са внесени анблок и след това пък, ако те не минат, евентуално дали ще минат нашите предложения вече, които са внесени и които би трябвало да са по-реалистични, за да може да се опитаме да съберем гласове. Пример – прочутите така наречени крос операции, а именно операциите между държавите-членки, да речем каква да бъде тяхната бройка. Очевидно, ако кажем , че искаме 12, само българи и румънци ще гласуват за тях. Очевидно, ако кажем, че искаме 8, бихме получили подкрепата на повече държави. Тук е деликатният момент точно кои предложения да се внесат така, че от една страна да са защитени в голяма степен интересите на нашите превозвачи, а от друга страна да съберем мнозинство в транспортната комисия, а след това и в пленарна зала.“ Петър Курумбашев каза още, че българското правителство е трябвало да бъде по-активно при постигането на компромис за пакета „Мобилност 1“, когато България беше председател на Съвета на ЕС, за да постигне по-добри условия за българските превозвачи, а не да остави проблемът да се решава от Австрийското председателство, което не се оказа в наша полза.
Цоня Събчева
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи в България: Ако пакетът „Макрон“ бъде приет, 80% от сектора няма да съществува, или поне не в България

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи в България: Ако пакетът „Макрон“ бъде приет, 80% от сектора няма да съществува, или поне не в България

3 Януари 2019 | 18:29 | Агенция "Фокус"
София. Ако минат тези промени на пакетa „Макрон“, най-вероятно 80% от сектора просто няма да съществува или поне не в България. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ изпълнителният директор на Камара на автомобилните превозвачи в България (КАПБ) - Димитър Димитров, по повод предстоящите протести пред Европейския парламент на международните шофьори и гласуването на пакета „Макрон“.
„Евродепутатите гонят един социален ефект, за да могат шофьорите да си виждат семействата. Едва ли не, хората са се развеждали, поради новите наредби. Обаче се получава, в така записания текст - българска фирма назначава български шофьор, вкарва го в Европа и според изискванията на третата или четвъртата седмица- той трябва да се върне в България и не където и да е, а в експлоатационния център на фирмата по страната на регистрацията. Тоест, не може да е в експлоатационния център на фирмата, в друга страна, ако фирмата разполага с такъв. Ако същият този шофьор работи в немска фирма, то тя е длъжна да го прибира в базата си в Германия. Няма нищо социално в това, защото шофьорът, нито ще си види семейството в България, нито нищо“, каза още Димитров.
той обясни, че след седмица - на 10 януари 10 камиона и над 600 души ще се съберат в сърцето на Брюксел - на площад „Люксембург“, в знак на протест срещу заложените в пакета промени. „Очакваме подкрепа от румънци, литовци, унгарци и поляци. Колегите от тези държави са казали, че ще ни подкрепят и ще участват заедно с нас на протеста“, добави Димитров.
Той допълни, че идеята за протеста на 10-ти януари е да се даде по-голяма гласност на проблема преди гласуването на пакета в транспортанта комисия а на ЕП. „Прави впечатление, че голяма част от евродепутатите не говорят български въобще и не знаят за какво става въпрос. Поднасят им се едни законодателни здания, които били много хубави и щели да се заплащат някакви възнаграждения на всичките водачи, без значение от коя държава са, като работят на едно и също място. Това звучи много добре и щяло да се постигне социален ефект за водачите, но те не знаят какво гласуват. За това е нужна тази гласност, за да се разбере за какво се гласува, а не просто да се следи палеца на човека, който стои най-отпред за съответното политическо семейство- дали е нагоре или е надолу и да се гласува по този начин. Нека всеки един от тях да прецени и да се запознае с нещата, тогава съм сигурен, че развръзката за нас ще бъде много по-благоприятна“, заяви още той.
Димитров допълни, че транспортът формира около 17% от БВП, като тези парите идват от чужбина и които няколко пъти се превъртат в България. „Този процент може да стане и много по-голям тъй като с транспортния сектор са свързани много лизингови дружества, застрахователи, сервизи, авточасти и гуми, консумативи и т.н. Факт е, че над 120 хил. души са заети в този сектор пряко“, каза още той.
Ирина ИВАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Курумбашев, евродепутат БСП/ПЕС: Казусът с връщането на шофьорите е решен, истинската битка е за връщането на камионите

Петър Курумбашев, евродепутат БСП/ПЕС: Казусът с връщането на шофьорите е решен, истинската битка е за връщането на камионите

3 Януари 2019 | 16:52 | Агенция "Фокус"
София. Казусът с връщането на шофьорите по местата им в Пакета „Мобилност 1“ е добре решен. Това каза за Радио "Фокус" евродепутатът от групата на БСП/ПЕС Петър Курумбашев. По думите му в представенoто преди Коледа компромисно предложение на докладчика Вим ван де Камп, освен връщането на шофьорите на всеки 4 седмици и почивката им в т.нар. „Оперативни центрове на компанията“, вече има и трети вариант – да се подава декларация от самия шофьор къде иска да почива. Шофьорът може да напише в декларацията, че не иска да се връща вкъщи, а да почива на друго място, уточни евродепутатът.
„Стои неприятно, обаче, въпросът с връщането на камионите. В предложението на другия докладчик по другия регламент, Исмаил Ертуг, е заявено да се връщат камионите. Може да се окажем в идиотската ситуация да спасим връщането на шофьорите, но в същото време да се връщат камионите. Разбирате, че те няма как да се връщат сами вкъщи. Там трябва бъде основната битка - да отпадне това идиотско изискване камионите да се връщат на всеки 3 седмици. Чухме и аргументите, че много кметове на немски и френски села и градове се оплаквали от нашите камиони, че нощували на нерегламентирани места, че нямало място къде да се паркира и затова трябвало да се прибират“, каза още евродепутатът.
По думите на Петър Курумбашев дори ако подобна мярка мине и бъде гласувана в транспортната комисия и после в пленарната зала на ЕП, решението може да се атакува в Европейския съд в Страсбург. Мярката е непропорционална за различните държави членки – едно е да се връща на 3 седмици камион от Германия в Чехия, друго е от Германия до Кипър, обобщи евродепутатът.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Лалов: 800 български превозвачи и колеги от Румъния, Полша, Прибалтийските републики и Словакия ще участват в протеста в Брюксел на 10 януари

Красимир Лалов: 800 български превозвачи и колеги от Румъния, Полша, Прибалтийските републики и Словакия ще участват в протеста в Брюксел на 10 януари

3 Януари 2019 | 14:57 | Агенция "Фокус"
София. 800 български служители от транспортните фирми и подкрепящи ни колеги от Румъния, Полша, Прибалтийските републики и Словакия ще участват в протеста в Брюксел. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ зам.-председателят на Национално сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов. „Разрешението е за общо хиляда участници, а за превозните средства, които трябва да са фиксирани и могат да бъдат на едно място, са шест. Никъде не е фиксирано колко транспортни средства могат да преминават със съответните транспаранти. Моята информация е, че 150 композиции ще участват. Общият брой ще надхвърли хиляда, но се надявам на площад „Люксембург“ в Брюксел, където ще е протестът, да не са сложили хора да ни броят, защото ще е доста глупаво“, обясни той. „Ние просто даваме изява на своя протест, за да обясним, че всички идеи, с които е правен Европейският съюз, вече са несъществени, поради простата причина, че самите големи стари страни членки се нуждаят от работници. Нещата не опират само до българските превозвачи, опират до българските кадри в хотелиерството, инженерите, лекарите и учителите. Измамно е мнението, че българите в чужбина гледат как да се върнат в България и, че са в чужбина, заради парите“, каза още Лалов. „Този протест ще си мине, въпросът е как ще го приеме Комисията. Така като гледам идва време за избори. Всеки ще гледа да минат европейските избори, да прехвърли топката и отговорността на следващия Европейски парламент. Това, което очакваме е нищо да не се случи“, допълни Лалов.
Теодора Патронова

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Лалов, превозвач: Ако се приеме пакетът „Мобилност“-  или оставаме в България и фалираме, или започваме да пренасяме фирмите си в старите страни членки

Красимир Лалов, превозвач: Ако се приеме пакетът „Мобилност“- или оставаме в България и фалираме, или започваме да пренасяме фирмите си в старите страни членки

3 Януари 2019 | 14:42 | Агенция "Фокус"
София. Ако се приеме пакетът „Мобилност“ - или оставаме в България и фалираме до половин година, или веднага трябва да започнем да пренасяме фирмите си в старите страни членки. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ зам. - председателят на Национално сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов. По думите му ако пакетът се приеме следващият ход е да се иска референдум за напускане на ЕС. „Друг ход не можем да имаме. Загубите просто са огромни. Целият потенциал ще се премести точно по тези страни. Фирмите и нашите работници ще бъдат принудени да си плащат данъците и осигуровките, а в България и в бюджета няма да има какво да влиза. Толкова е елементарно и просто, че не ми е ясно как нашият висш икономически и политически елит не го е видял и не е взел мерки в тази насока“, допълни Лалов.
Теодора Патронова

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Димитров, КАПБ: На предстоящия протест срещу пакета „Макрон“ в Брюксел ще бъдем подкрепени от румънци, литовци, унгарци, поляци

Димитър Димитров, КАПБ: На предстоящия протест срещу пакета „Макрон“ в Брюксел ще бъдем подкрепени от румънци, литовци, унгарци, поляци

3 Януари 2019 | 08:02 | Агенция "Фокус"
София. На предстоящия протест срещу пакета „Макрон“ в Брюксел ще бъдем подкрепени от румънци, литовци, унгарци, поляци. Това каза Димитър Димитров, изпълнителен директор на Камарата на автомобилните превозвачи в България (КАПБ) във връзка с готвения протест в Брюксел на 10 януари заради пакета „Макрон“ в предаването „Здраве, България“ по Нова телевизия. „На 10 януари е гласуването в транспортната комисия към ЕП на т. нар. пакет „Мобилност 1“. Идеята ни да организираме протеста тогава е, защото сме сигурни, че голяма част от евродепутатите от други държави не са запознати за какво ще гласуват. Искаме да ги запознаем с последствията за страните от Източна Европа“, допълни Димитров. „За нас е недопустимо с вдигането на палец нагоре или надолу да се определят гласовете на една група в ЕП“, коментира още той.
Димитров припомни един от проблемите, които стоят пред превозвачите - връщането на водачите и камионите в страната на регистрация. По думите му от тази мярка няма никакъв социален ефект. "Т.е. ако водачът е назначен в българска транспортна фирма и се прибере в България при семейството си или е назначен в немска транспортна фирма – да се прибере в Германия”, обясни той.
„Голяма част от българските превозвачи ще бъдат принудени да търсят алтернатива, да се пререгистрират в други страни от ЕС. Дори изискванията към трети страни ще са по-леки, няма как част от изискванията да бъдат приложени към турци, руснаци, македонци“, обясни той. „На предстоящия протест ще бъдем подкрепени от румънци, литовци, унгарци, поляци“, поясни Димитров и добави, че за протеста от България ще тръгнат около 340 души.

По думите на Димитър, който е шофьор на тежкотоварен автомобил от 10 години, по-високите командировки и преспиването в хотел не е по-добре като условия. „Да отида на хотел – трябва да знам език, да оставя камиона на неохраняем паркинг, което застрахователят не го поема. Командировката къде ми отива, ако ми откраднат стоката”, обясни той.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Лалов, превозвач: Между 600 и 1000 души от България ще вземат участие в протеста в Брюксел на 10 януари 2019 г.

Красимир Лалов, превозвач: Между 600 и 1000 души от България ще вземат участие в протеста в Брюксел на 10 януари 2019 г.

23 Декември 2018 | 17:04 | Агенция "Фокус"
София. Между 600 и 1000 души от България ще вземат участие в протеста в Брюксел на 10 януари 2019 г. Това каза зам.-председателят на Национално сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов в интервю за Агенция „Фокус“.
Лалов обясни, че са останали малко държави-членки на ЕС, които да са недоволни от пакета „Мобилност“. „Защото останалите успяха да договорят някакви търговски преговори, за да си улеснят позициите. Но на протеста ще има колеги от Латвия, Полша, Естония. Очаква се България да участва с от между 600 до 1000 души на този протест. Тези дни ще се организират мероприятията около него. Така че нещата текат синхронно“, заяви той. Лалов посочи, че най-вероятно вниманието на българските превозвачи ще се раздвои, защото по същото време в България се очаква да има стихийни и неорганизирани процеси, свързани с това, че все още не са излезли многократните разрешителни (СЕМТ-ове) за международни превози в Европа.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Лалов, превозвач: Двете години, през които трябваше да договаряме пакета „Мобилност“, бяха проспани

Красимир Лалов, превозвач: Двете години, през които трябваше да договаряме пакета „Мобилност“, бяха проспани

23 Декември 2018 | 16:10 | Агенция "Фокус"
София. Двете години, през които трябваше да договаряме пакета „Мобилност“, бяха проспани. Това каза зам.-председателят на Национално сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов в интервю за Агенция „Фокус“.
На въпрос дали правителството реагира адекватно на проблемите на българските превозвачи, Лалов посочи, че не вижда никаква адекватна реакция. „Явно някои хора не осъзнават какво означава транспортът за тази държава. И онези 17 млрд. лв., които той вкарва в Брутния вътрешен продукт на държавата. Така че явно нещата са опрели до кокал и през тези две години, в които ние трябваше да договаряме пакета „Мобилност“, са били проспани. Защото много държави успяха да договорят условия, които да ги удовлетворяват. А всичко в момента се прави от тези силни икономически държави, защото на тях им трябва работна ръка, а не заради условията, при които работят нашите работници“, заяви Лалов и посочи, че нашите работници работят при най-добрите условия при цяла Европа и с най-добрите камиони.
„Така че всичко това е поставено извън фокус и се акцентира върху неща, които не са верни – че всичко се прави заради условията на труд и заради това нашите работници да се чувстват нормално, а те досега не са се чувствали ненормално. Изобщо, всичко е изкривено и вместо нашето правителство да удари по масата, в момента ние не виждаме нещо, което да може да принуди силните в икономическо отношение страни да преразгледат своята позиция. Защото не е тайна, че например на Германия й трябват още 65 хиляди шофьори, тъй като само там през тази година се пенсионират толкова и те няма откъде да ги вземат. Да не говорим и за Франция, Белгия и Холандия. Така че нещата опират до друго и всеки човек, който пътува из чужбина – например аз бях преди два дни в Германия, може да каже пред магазините им колко свободни позиции за работа има и колко работници търсят. Германия в момента се нуждае от още 1 милион души работна ръка, която ще бъде изпомпана от нас. И при нас какво ще остане, кой ще плаща данъци? Въобще, проблемът е много по-голям, отколкото някой се опитва да го представи. И е крайно време да се удари по масата и да се каже: „Стига!“. Защото ние всички сме в един Европейски съюз, а не сме донори на някои европейски държави“, заяви Лалов.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Лалов, превозвач: Различни браншови организации готвят затваряне на гранични пунктове по време на празниците заради липсата на СЕМТ-ове

Красимир Лалов, превозвач: Различни браншови организации готвят затваряне на гранични пунктове по време на празниците заради липсата на СЕМТ-ове

23 Декември 2018 | 15:58 | Агенция "Фокус"
София. Различни браншови организации готвят затваряне на гранични пунктове по време на празниците заради липсата на СЕМТ-ове . Това каза зам.-председателят на Национално сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с това, че все още не е излязло разпределението на многократните разрешителни (СЕМТ-ове) за международни превози в Европа. „Доколкото успях да разбера, някои колеги са решили да затварят ГКПП „Кулата“, някои – ГКПП „Калотина“, други – ГКПП „Капитан Андреево“, и това са хора от различни браншови организации, които са обединени от това, че СЕМТ-овете за тази година още ги няма и не е ясно при какви условия за разпределени тези валидности и кой е допуснал монопол на пазара. Много от тези неща трябва да се изяснят и затова тези процеси ще бъдат неконтролируеми. И в момента точно това се опитваме да направим – все пак да успеем да разберем къде какво ще се случи, защото по тия светли християнски празници това не е най-доброто. Но за жалост, протестите са спонтанни и се очакват през следващите дни“, обясни Лалов.
Той посочи, че това заедно с пакета „Мобилност 1“ е сред нещата, които разделят Европа на две скорости. „Нашите хотели нямат персонал, нашите транспортни фирми също закъсват за персонал, всякакви други фирми от икономиката – също. Двете скорости на Европа са реално нещо и ако някой не го вижда, просто съжалявам. Ние икономически закъсваме точно заради липса на персонал и ще продължаваме да закъсваме още повече, защото нас ни изпомпват. Всеки, който е бил в чужбина и се е срещал с българските общности там, знае, че те се увеличават нон стоп и то поради две много ясни причини – медицинско обслужване в държавата и обучение. Те казват, че не е толкова заради парите, които получават, а защото са сигурни в тези държави заради социалните придобивки – безплатно здравеопазване и много добро обучение. Това е факт неоспорим и ние просто оставаме без хора, топим се като нация, заяви Лалов и посочи, че точно върху този въпрос трябва да работи много здраво българското правителство.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Лалов, превозвач: Излязлото за кратко разпределение на СЕМТ-овете предизвика напрежение, защото се получи така, че определени фирми монополизират пазара

Красимир Лалов, превозвач: Излязлото за кратко разпределение на СЕМТ-овете предизвика напрежение, защото се получи така, че определени фирми монополизират пазара

23 Декември 2018 | 15:56 | Агенция "Фокус"
София. Излязлото за кратко разпределение на СЕМТ-овете (бел. ред. разпределението на многократни разрешителни за международни превози в Европа) предизвика напрежение в бранша, защото се получи така, че определени фирми монополизират пазара. Това каза зам.-председателят на Национално сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов в интервю за Агенция „Фокус“. „Нещата, които са във връзка с пакета „Мобилност 1“, са доста затлачени още от самото начало и се предвижда на 10 януари 2019 г. да се потвърди, че няма да имаме болезнен изход. Но напрежението на транспортния бранш в държавата ще се засили още повече, като се има предвид и че в момента назрява още един скандал във връзка с разпределение на ЕКМТ/СЕМТ-овете и валидностите към тях. То излезе в петък, но само за един час беше на сайта на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и беше премахнато, защото се получи недоволство от транспортния бранш. Получи се така, че определени фирми монополизират пазара – нещо, което е недопустимо нито за Европейския съюз, нито са някоя друга нормална държава. Напрежението ескалира и това разпределение беше свалено от сайта на Министерството, но фирмите вече го бяха получили и в момента тече ескалация на напрежението, защото никой нищо не казва. Не се предвижда никаква спешна среща“, каза още Лалов.
Той обясни, че обикновено СЕМТ-овете се раздават в началото на декември, защото има много документи за транспорт между трети държави. „А в момента е 22 декември и официалното разпределение още не е излязло, тъй като беше свалено и беше обяснено, че това е било нещо като експериментално разпределение. А вече няма време, транспортните фирми няма накъде да ходят, като нямат подписани договори. В следствие на което ескалацията на напрежението на това разпределение и сбирката на 10-и в Брюксел просто ще прелее всякаква търпимост на транспортните фирми. Те и без това са изправени до стената и фалитът пред тях просто е предначертан. Така че проблемът е огромен и не ми е ясно защо нямаме никаква реакция от Министерството“, заяви Лалов и посочи, че е опитал безуспешно да се свърже по телефона с министъра на транспорта.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илхан Кючюк, евродепутат: Позицията на България по първия пакет „Мобилност“  през 2019 г. ще е по-слаба от тази през 2018 г.

Илхан Кючюк, евродепутат: Позицията на България по първия пакет „Мобилност“ през 2019 г. ще е по-слаба от тази през 2018 г.

21 Декември 2018 | 21:00 | Агенция "Фокус"
София. Позицията на България по първия пакет „Мобилност“ през 2019 г. ще е по-слаба от тази през 2018 г. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ зам.-председателят на Алианса на либералите и демократите в Европа, евродепутат и председател на Младежката организация на ДПС Илхан Кючюк по повод предстоящото гласуване на решението на Съвета на Европейския съюз по пакета „Мобилност“ 1. Той обоснова думите си със три аргумента. Първият от тях е, че по една или друга причина България изпусна шанса да защити позициите си на европредседателство, знаейки, че австрийското председателство ще има доста по-рестриктивно отношение към българския национален интерес. „Втората причина, поради която позицията ни е отслабена е решението на Съвета на министрите. България загуби ключово гласуване и стратегическо предимство по отношение на това законодателно досие. Ние вече не разполагаме с така наречената „блокираща квота“. Третата причина е в прибързаната реакция на една част от българските евродепутати, които без достатъчен анализ побързаха да кажат, че са успели да завоюват краткотрайно политическо предимство пред ключови държави, които са на противоположната позиция“ обясни той. Според Илхан Кючюк шансовете за благоприятно развитие са малки, но все пак съществуват . Пакет „Мобилност“ 1 е сред темите, в които позицията на България е единна. Делегацията на ДПС преди няколко месеца е организирала редица срещи в рамките на европейските институции, на една от които е присъствал председателя на ресорната транспортна комисия в НС Халил Летифив.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Бареков, евродепутат: Позитивна промяна в пакет „Мобилност“ може да видим само от следващия ЕП, тъй като лимитът на доверие в този е изчерпан

Николай Бареков, евродепутат: Позитивна промяна в пакет „Мобилност“ може да видим само от следващия ЕП, тъй като лимитът на доверие в този е изчерпан

21 Декември 2018 | 15:52 | Агенция "Фокус"
София. Позитивна промяна в пакет „Мобилност“ може да видим само от следващия ЕП, тъй като лимитът на доверие в този е изчерпан. Това каза за дневния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ евродепутатът от Групата на европейските консерватори и реформисти Николай Бареков във връзка с предстоящото гласуване на новите мерки от пакет Мобилност 1. Според него несправедливите промени дискриминират много от превозвачите в Европа, сред които и българските, и са израз на разделена Европа на две скорости – политика на лидери като Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Жан-Клод Юнкер. Те лансират Европа на силния център с богатите държави, които да лидират и взимат решения, за сметка на по-бедните и новоприетите държави членки, обясни Бареков. “Докато нациите от т.нар. „център“ на Европа излъчват по-голям брой депутати и увеличават своята тежест за сметка на новите страни-членки, положението ще остане същото. Ние не сме гласували пакета „Мобилност“ на принцип ЕНП срещу консерватори или консерватори срещу социалисти – не ни стигнаха гласовете по географски принцип. Мисля, че трябва да се борим и след частичния успех към момента не просто да не позволяваме нещата да се влошават, а да направим всичко възможно да ги подобрим. Ако питате мен – най-добре пакетът „Мобилност“ да бъде напълно отменен, тъй като нищо чудно частичният успех на депутатите от източноевропейските страни-членки да бъде заличен при едно продължаващо гласуване по същия начин. В настоящия европарламент аз не очаквам промяна за добро”, коментира Николай Бареков. Той прогнозира, че консервативните сили от периферията на Европа ще влязат в следващия европарламент, което ще доведе до добри резултати – гласът на депутатите от страни като България ще бъде чут по-силно. Според евродепутата това е отговорът на амбициите от Запад – ако се състави силен консервативен блок, то гласуването в следващия ЕП няма да е основан единствено на географски принцип.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Огнян Златев, ЕК: Евроинтеграцията на Западните Балкани остава приоритет, напредъкът обаче е в ръцете на страните от региона

Огнян Златев, ЕК: Евроинтеграцията на Западните Балкани остава приоритет, напредъкът обаче е в ръцете на страните от региона

21 Декември 2018 | 09:28 | Агенция "Фокус"
София. Евроинтеграцията на Западните Балкани остава приоритет, напредъкът обаче е в ръцете на страните от региона. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ ръководителят на Представителството на ЕК в България Огнян Златев, като припомни, че евроинтеграцията на балканските ни съседи е тема, която българското европредседателство „събуди“, като тя не е била повод за толкова широка дискусия цели 15 години. „Използвайки съвпадението, че след нашето председателство са австрийското, румънското и малко след това – хърватско председателство – все държави, близки до Западните Балкани или имащи отношение към случващото се в региона. Оптимист съм, че с ясния политически сигнал, който беше предоставен на лидерите на Западните Балкани, те ще засилят процеса на реформи така че евроинтеграцията да продължава и скоро да се поздравим в краен успех, а именно да ги видим като пълноправни членове на европейското семейство“, обясни Огнян Златев. Той коментира още, че ЕК не може да разреши еднолично проблема между отделни страни от Западните Балкани, като уточни, че това е задача основно на управляващите в балканските страни, които се стремят към европейско членство. ЕК е готова да съдейства с всякакъв вид експертна помощ, увери ръководителят на Представителството на европейската институция у нас.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Димитров, „БГ – Димитър Димитров“: Нещата с мобилния пакет са изтървани от много време

Димитър Димитров, „БГ – Димитър Димитров“: Нещата с мобилния пакет са изтървани от много време

20 Декември 2018 | 13:08 | Агенция "Фокус"
София. Нещата с мобилния пакет са изтървани от много време. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Димитър Димитров, собственик на „БГ – Димитър Димитров“ и член на УС на Камарата на българските превозвачи по повод пакета „Мобилност“. „Още преди две години трябваше да се вземат тези мерки на протести. Когато Макрон беше в България да му се покаже с един голям протест, че не сме съгласни с това нещо. Тогава протестът беше на Околовръстното на София и той даже не успя да разбере, че има протест. Оттук нататък според мен на 10 януари е добре да има протест в Брюксел, но да бъде по-мащабен и просто да ни чуят“, коментира още превозвачът.
„Малките фирми просто ще фалират. Големите ще отварят фирми в Европа. Ще плащат осигуровки, заплати и данъци в Европа. Загубата ще е за България. Просто големите фирми няма да емигрират в Европа, а ще се евакуират. Ако една фирма с 500 камиона фалира, означава, че около 700 човека остават без работа“, каза още Димитров.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Халил Летифов, ДПС: България е адекватна към казуса с пакета „Мобилност“ 1, призивът на превозвачите въпросът да бъде решен надпартийно е чут

Халил Летифов, ДПС: България е адекватна към казуса с пакета „Мобилност“ 1, призивът на превозвачите въпросът да бъде решен надпартийно е чут

20 Декември 2018 | 10:31 | Агенция "Фокус"
София. България е адекватна към казуса с пакета „Мобилност“ 1, призивът на превозвачите въпросът да бъде решен надпартийно е чут. Това каза за сутрешния блок „Добро утро“ България на Радио „Фокус“ Халил Летифов, председател на Транспортната комисия към Народното събрание и депутат от ДПС. Страната ни не е в състояние да блокира това решение, обясни той и добави, че затова се подхожда с убеждаване на Европейския парламент предложените рестрикции да не бъдат приемани на 10 януари 2019 гoдина, но България няма достатъчно ресурс и влияние да окаже съпротива за предложенията или да ги отхвърли при гласуване в ЕП. Според Летифов премиерът Бойко Борисов добре разбира огромния проблем за транспортния бранш, както и за страната ни като цяло. „Смятам, че той добре разбира, че това е огромен проблем не само за транспортния бранш, но и за цяла България. Транспортният бранш представлява около 15-16% от БВП. Всички съществуващи варианти, включително и организацията на протестите, които правят превозвачите, са задължителни, защото несъгласието трябва да се изрази. Протекционистката мярка помага на едни, но вреди на други. Този подход на Европа е от типа на Европа на 2-3 и други скорости. За България това ще е в огромен ущърб и не само тя, а всички държави от периферията“, коментира Халил Летифов. Той каза още, че междуинституционални и надпартийни срещи за първия пакет "Мобилност" са правени. Председателят на Транспортната комисия към Народното събрание съобщи, че днес ще се срещне с евродепутати, за да обсъдят отново темата. Летифов изрази нарежда исканията им да бъдат чути по време на триалозите, които предстоят и предвид доминиращото мнение на политическите партии в голямото европейско семейство.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Българското европредседателство - мисията успешна (ОБЗОР)

Българското европредседателство - мисията успешна (ОБЗОР)

20 Декември 2018 | 04:34 | Агенция "Фокус"
София. Като успешно изпълнена мисия определи българското европредседателство ресорният министър Лиляна Павлова, която направи отчет на свършеното от Триото държави, които ротационно председателстваха Съвета на Европейския съюз през последните 18 месеца (от 1 юли 2017 г. до 31 декември 2018 г.). По думите й сътрудничеството, приемствеността и непрекъснатият диалог са спомогнали за постигането на много по отношение на заложените 5 приоритета в програмата на трите страни, а именно: "Съюз за работни места, растеж и конкурентоспособност", "Съюз, който оправомощава и защитава всички свои граждани", "Към енергиен съюз с насочена към бъдещето политика в областта на климата", "Съюз на свобода, сигурност и правосъдие", "Съюзът като мощен фактор на световната сцена". Като най-голям пробив за българското председателство тя определи постигнатото по отношение на Директивата за командированите работници. „България беше поздравена, защото това костваше много и е пробив в социалния стълб на Европа, който гарантира еднакво заплащане на труда на гражданите, независимо къде се намират в Европа“, уточни министър Павлова. По думите й България е успяла да затвори най-много досиета от Триото - 78 от 105, което се дължи на изключително активната и динамична работа. Сред темите, в които страната ни ще продължи да участва активно, тя очерта: продължаването на дебата за Многогодишната финансова рамка, постигането на съгласие по Единната европейска система за убежище, Единния цифров пазар и дигиталната трансформация и бъдещето на Брекзит.
Министър Павлова отчете също и, че похарчените средства за подготовката и провеждането на българското председателство са били по-малко от предвидените. По думите й са спестени европредседателството ни е струвало 62 млн. лв. без ремонтите, 22 млн. лева от заложените предварително са били спестени.
По думите й през цялото време администрацията и министрите са се стремели едновременно за защитават националния интерес и да бъдат балансьор по различните досиета, включително и по пакета „Мобилност“, по който усилията за защита на българските превозвачи ще продължат и занапред. „Повишихме имиджа на страната ни, показахме, че сме достоен и честен партньор, доказахме, че можем да изпълняваме своите ангажименти и че сме изпълнили своите критерии“, заяви министър Павлова в отговор на въпрос за това как Българското председателство е допринесло за приемането ни в Шенген и Еврозоната. Тя уточни, че ръководенето на работата на Съвета на ЕС не може и на трябва да се съотнася с приемането ни в европейските структури. „Доказахме, че „Съединението прави и силата“ и се надявам, че това ще бъде и мотото на европейските избори“, допълни Павлова.
На 20 декември Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018, ще бъде закрито с акт на Народното събрание.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Българското европредседателство - мисията успешна (ОБЗОР)

Българското европредседателство - мисията успешна (ОБЗОР)

19 Декември 2018 | 20:24 | Агенция "Фокус"
София. Като успешно изпълнена мисия определи българското европредседателство ресорният министър Лиляна Павлова, която направи отчет на свършеното от Триото държави, които ротационно председателстваха Съвета на Европейския съюз през последните 18 месеца (от 1 юли 2017 г. до 31 декември 2018 г.). По думите й сътрудничеството, приемствеността и непрекъснатият диалог са спомогнали за постигането на много по отношение на заложените 5 приоритета в програмата на трите страни, а именно: "Съюз за работни места, растеж и конкурентоспособност", "Съюз, който оправомощава и защитава всички свои граждани", "Към енергиен съюз с насочена към бъдещето политика в областта на климата", "Съюз на свобода, сигурност и правосъдие", "Съюзът като мощен фактор на световната сцена". Като най-голям пробив за българското председателство тя определи постигнатото по отношение на Директивата за командированите работници. „България беше поздравена, защото това костваше много и е пробив в социалния стълб на Европа, който гарантира еднакво заплащане на труда на гражданите, независимо къде се намират в Европа“, уточни министър Павлова. По думите й България е успяла да затвори най-много досиета от Триото - 78 от 105, което се дължи на изключително активната и динамична работа. Сред темите, в които страната ни ще продължи да участва активно, тя очерта: продължаването на дебата за Многогодишната финансова рамка, постигането на съгласие по Единната европейска система за убежище, Единния цифров пазар и дигиталната трансформация и бъдещето на Брекзит.
Министър Павлова отчете също и, че похарчените средства за подготовката и провеждането на българското председателство са били по-малко от предвидените. По думите й са спестени европредседателството ни е струвало 62 млн. лв. без ремонтите, 22 млн. лева от заложените предварително са били спестени.
По думите й през цялото време администрацията и министрите са се стремели едновременно за защитават националния интерес и да бъдат балансьор по различните досиета, включително и по пакета „Мобилност“, по който усилията за защита на българските превозвачи ще продължат и занапред. „Повишихме имиджа на страната ни, показахме, че сме достоен и честен партньор, доказахме, че можем да изпълняваме своите ангажименти и че сме изпълнили своите критерии“, заяви министър Павлова в отговор на въпрос за това как Българското председателство е допринесло за приемането ни в Шенген и Еврозоната. Тя уточни, че ръководенето на работата на Съвета на ЕС не може и на трябва да се съотнася с приемането ни в европейските структури. „Доказахме, че „Съединението прави и силата“ и се надявам, че това ще бъде и мотото на европейските избори“, допълни Павлова.
На 20 декември Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018, ще бъде закрито с акт на Народното събрание.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: Председателството беше кауза, която ни обедини

Министър Лиляна Павлова: Председателството беше кауза, която ни обедини

19 Декември 2018 | 17:54 | Агенция "Фокус"
София. Българското председателство на Съвета на ЕС беше кауза, която ни обедини, а социологическите проучвания го определят като успешно и надпартийно. Това каза министър Лиляна Павлова пред членовете на парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове и обществения съвет към комисията. Тя отчете пред депутатите резултатите от изпълнението на програмата на триото Естония-България-Австрия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.
От финансова гледна точка Българското председателство може да бъде определено като скромно, каза министър Павлова и посочи, че преките разходи за логистиката на председателството са 62 млн. лева или приблизително 31 млн. евро. За сравнение средствата, които са изразходвали държавите ротационни председатели през последните пет години варират между 42 млн. и 93 млн.евро, съответно за Ирландия и Люксембург, като в тях не влизат ремонти на сграден фонд и инфраструктура.
Тригодишната финансова прогноза и поредицата постановления на правителството в подготвителния период предвиждат бюджет от 166 млн.лева, обясни в отговор на въпрос министър Павлова. От тях спестените са 22 млн.лева.
Министър Павлова посочи основните резултати, които са постигнати по петте общи за триото приоритета – растеж и конкурентоспособност, енергиен пазар, социален стълб, сигурност, Европа като фактор на глобалната сцена. Тя подчерта, че страната ни е затворила най-много досиета, като даде пример с цифровия пазар – от 13 досиета, които сме наследили от Естония, страната ни е затворила 9.
От дистанцията на шестте месеца, трябва да погледнем обективно към председателството, каза Кристиян Вигенин, председател на парламентарната комисия по европейските въпроси. Той подчерта, че България е подходила амбициозно, а за екипите са приели председателството като кауза, което е и в основата на успеха му. Кристиян Вигенин поздрави министър Павлова за добрата координация и свършената работа.
Около високата оценка, постигнатите резултати и ефективността на председателството се обединиха всички народни представители и представителите на обществения съвет, участващи в заседанието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Уручев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП: Необходими са разяснителни разговори с депутатите от източната и от старата част на Европа за пакета „Мобилност“

Владимир Уручев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП: Необходими са разяснителни разговори с депутатите от източната и от старата част на Европа за пакета „Мобилност“

19 Декември 2018 | 16:58 | Агенция "Фокус"
София. Необходими са разяснителни разговори с депутатите от източната и от старата част на Европа за пакета „Мобилност“. Това каза в дневния блок на Радио „Фокус“ „Добър ден“ Владимир Уручев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП във връзка с предстоящото гласуване на новите мерки от първия пакет "Мобилност" в Европейския парламент. Той обясни, че в момента конфликта е „изток-запад“. Според него събирането на мнозинство е постижимо, но няма достатъчно време. Въпреки всичко той е оптимист по темата. „За пръв път на ниво законодателство виждаме как в защита на определен бранш надделяват над общо европейската свобода на бизнеса и услугите. В това отношение можем да намерим подкрепа сред европейските депутати, защото сред тях има достатъчно мнозинство, които са убедени, че съществуването на единен пазар е локомотивът, който дърпа цялата икономика на Европа“ каза той. Според Владимир Уручев има нарушение на общоевропейските принципи за свобода и единен пазар. Той каза, че ще подкрепи предложението за даване на право на шофьорите да избират къде да ползват по-продължителните си почивки, като се декларират пред работодателите си. Това е единственият правилен изход от ситуацията, каза още той и добави, че предстоят така наречените „триалози“ между парламента и Съвета. Уручев каза още, че с депутати и съмишленици ще внесът отново предложението към доклада за законодателството, който да се гласуват в ЕП.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Ще използваме всички механизми срещу плана „Макрон”

Министър Росен Желязков: Ще използваме всички механизми срещу плана „Макрон”

19 Декември 2018 | 16:54 | Агенция "Фокус"
София. Ще използваме всички допустими механизми срещу плана „Макрон”. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините“ по Нова телевизия. Министърът заяви, че подкрепя всякакви действия срещу плана”Макрон”. „Всичко, което е в рамките на правилата го подкрепям, в това число и протестите, защото те са форма на изразяване на позиция”, посочи той. Министърът припомни, че България заедно с Полша, Литва и Унгария е излязла с обща декларация срещу предложенията в пердложените промени в пакета „Мобилност“ на френския президент Еманюел Макрон: „10 държави са гласували против, т.е. може да се каже, че 30% от населението е застъпено в отрицанието на този общ подход, който обрича важен бранш", добави той. Желязков уточни, че по времето на Българско председателство не се е допуснало темата за общия подход да бъде поставена за разглеждане. „Същевременно в ЕП беше отхвърлено самото предложение. Това създаде усещането, че тази тема ще бъде отложена за следващия мандат на Комисията предвид предстоящите европейски избори. Към онзи момент, самото постигане на мнозинството в парламента беше повод за адмирации. От друга страна ние ще се опитаме да постигнем същото януари месец. Ние сме изиграли първото полувреме в Съвета с общия подход, който не в наш интерес. На 10 януари има заседание на транспортната комисия в Брюксел. Наред с това, заедно с Полша, Литва и Унгария изпратихме писма с искане за срещи на 9 януари. Ще имаме срещи с докладчиците по отделните въпроси, в това число и с председателя на транспортната комисия, с еврокомисаря и ще кажем, че 30% от гражданите на Европа ще бъдат засегнати", обясни министърът.
Росен Желязков коментира и качеството на пътищата. „Няма нищо по-естествено от това да се правят експертизи на пътищата и те не трябва да бъдат, защото една политическа сила е счела, че това е политически въпрос, а такива проверки би трябвало да се правят периодично на годишна база”, каза той. „Много е вредно да се настройват едни части от обществото срещу други в търсенето на решения, особено когато замирише на избори. Това е много проблемно. Наближат ли избори се активизират теми, които никой рационален човек в нормална обстановка няма да повдигне”, добави министърът. Желязков обясни, че страната ни за последните 4 години е увеличила БВП с 30%. За същия период са увеличени данъчните приходи с 40%, според статистиката на министъра.
По думите на транспортния министър БДЖ 175 млн. лв. отиват на година за компенсиране на дефицита. „За да се поддържа една достъпна транспортна услуга. Тенденцията показа, че субсидията е все по-голяма, но броят на превозваните пътници е все по-малък. Има разминаване между вложен ресурс и ефективност. Всичко е въпрос на организация на работа. Не е тайна, че има изтичане на средства. Амбицията е с новото ръководство порочните практики да спрат”, обясни Росен Желязков.
Министърът заяви, че е наредил проверка на сигнал за сключен договор за зареждането на безмитните магазини с фирма с неясни параметри. Очаква се тя да приключи в началото на следващата година. Желязков обяви, че ТОЛ системата за автомобили над 3,5 тона влиза в сила от 17 август 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Халил Летифов, ДПС: Само ресурсът на България не е достатъчен, за да се преборим с пакета „Макрон“

Халил Летифов, ДПС: Само ресурсът на България не е достатъчен, за да се преборим с пакета „Макрон“

19 Декември 2018 | 14:02 | Агенция "Фокус"
София. Само ресурсът на България не е достатъчен, за да се преборим с пакета „Макрон“. Това каза за Агенция „Фокус“ председателят на Транспортна комисия и депутат от ДПС Халил Летифов във връзка с отвореното писмо Камарата на автомобилните превозвачи в България, която поиска спешна междуинституционална и надпартийна среща за пакета „Мобилност“ 1. Летифов допълни, че дебатът по мобилния пакет ще се проведе на 9 и 10 януари в Брюксел, където и министърът ще има участие и обърна внимание на евентуални протести от страна на превозвачите. „Ще държим връзка с нашите представители в ЕП, с всички останали групи, народни представители от другите страни с надеждата най-малкото да го блокираме това решение или да бъде отложено. Ресурсът на България сама по себе си не е достатъчен, за да се преборим с този пакет „Макрон“. Той изцяло е в ущърб в националния интерес, а не само на българските превозвачи“, коментира още председателят на Комисията по транспорт. По думите на Летифов става въпрос за над 120 хил. семейтва, над 12-13 хил. български фирми, които ще бъдат засегнати от пакета „Макрон“ и около 15-16 % от БВП. „Твърде сериозен е въпросът за страната ни, не само за превозвачите, да се отнесем леко към тази тема“, каза още Летифов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Халил Летифов, ДПС: Апелът на Камарата на автомобилните превозвачи е актуален, в контакт сме, ако се наложи да имаме нова среща в Комисията по транспорт

Халил Летифов, ДПС: Апелът на Камарата на автомобилните превозвачи е актуален, в контакт сме, ако се наложи да имаме нова среща в Комисията по транспорт

19 Декември 2018 | 13:50 | Агенция "Фокус"
София. Апелът на Камарата на автомобилните превозвачи е актуален, в контакт сме, ако се наложи да имаме нова среща в Комисията по транспорт. Това каза за Агенция „Фокус“ председателят на Транспортна комисия и депутат от ДПС Халил Летифов във връзка с отвореното писмо Камарата на автомобилните превозвачи в България, която поиска спешна междуинституционална и надпартийна среща за пакета „Мобилност“ 1. Той припомни, че темата е била обсъждана миналата седмица в комисията, а преди месец той е бил на посещение в ЕП с единствена тема пакет „Мобилност“. Летифов уточни, че през октомври на заседанието на Комисията по транспорт е бил представител на ЕК“ и там са били превозвачите в присъствието на министъра и всички народни представители. Настояхме пред представители на ЕК да спрат това безумие“, обясни още Летифов. Той коментира, че разбира искането на Камарата на превозвачите. „Срещите вървят, но те искат ангажираност на всички парламентарни групи от гледна точка на тяхното влияние в Европа, за да се спечели гласуване там. Дебат и процедура в Българското народно събрание няма“, каза Летифов и уточни, че тя е в Европейския парламент. „Всъщност ние такива срещи проведохме няколко. Включително и при предния кръг на обсъждане на този пакет „Мобилност“ по време на нашето председателство. Има решение на НС в тази посока всички институции да бъдат мобилизирани, както и нашите представители в ЕП в позицията да защитим българския национален интерес и в това число интересът на българските превозвачи. Така че българската държава и всички парламентарни групи, както и нашите представители в ЕП са единни. Дебатът се пренесе вече на територията на Брюксел и на европейската сцена, където и в момента текът процесите. Тук тема по това какво трябва да е поведението на българските политици, няма. Смятам, че всички са на едно мнение в защита на националния ни интерес“, каза още Летифов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Момчил Неков, ПЕС/БСП: Трябва да настояваме първо да се изградят сигурните паркинги, а след това да се премине към определен  режим

Евродепутатът Момчил Неков, ПЕС/БСП: Трябва да настояваме първо да се изградят сигурните паркинги, а след това да се премине към определен режим

19 Декември 2018 | 13:33 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да настояваме първо да се изградят сигурните паркинги, а след това да се премине към определен режим. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите/БСП в Европейския парламент Момчил Неков за пакета „Мобилност“. „Това е един проблем, който трябва да се реши в средносрочен и дългосрочен план. Знаете, че паркинги не могат да бъдат изградени от днес за утре. За да има устойчива политика в тази насока, ние трябва да настояваме първо да се случи изграждането на паркинги, след това да се премине през определен режим“, коментира още евродепутатът. По думите му, ако искаме да има реформа в тази насока, първо трябва да има изграждане на паркинги, за да има удобство и къде да спират шофьорите и след това да се премине към реформа. Неков обърна внимание, че от гледна точка в автобусния международен транспорт там Западна Европа предлага точно противоположните искания на товарния транспорт. „В единия случай да се либерализира пазара, а в другия да бъде ограничен. Тоест, там където ние печелим пазарът да бъде ограничен, а там, където западните фирми са добри – да бъде либерализиран. Всеки си защитава интересите. Тук много ясно трябва да се каже, че на единния европейски пазар правилата трябва да са еднакви за всякакви видове транспорт“, допълни българският евродепутат.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Момчил Неков, ПЕС/БСП: Най-правилното е да отложим темата за мобилния пакет, защото може изцяло да се политизира

Евродепутатът Момчил Неков, ПЕС/БСП: Най-правилното е да отложим темата за мобилния пакет, защото може изцяло да се политизира

19 Декември 2018 | 13:23 | Агенция "Фокус"
София. Най-правилното е да отложим темата за мобилния пакет, защото може изцяло да се политизира. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите/БСП в Европейския парламент Момчил Неков за пакета „Мобилност“. Според него отлагането на въпроса за следващ мандат е може би най-правилното, за да не е сега в предизборна ситуация. „Темата може изцяло да се политизира и това да е в наш ущърб, за да могат да си спечелят техните избиратели в Западна Европа“, коментира още Неков. По думите му в Европейския парламент мнозинството очевидно не е в наша полза, каквото и да направим. „В Съвета държавата през министъра, който отговаря – Росен Желязков, или през премиера има право на блокиращо мнозинство. Т.е. има право да блокира самия режим. Целта ни е да запазим максимално статуквото или да има гъвкавост, която да е в наша полза. Да няма такива дискриминационни норми. От тази гледна точка това, което би било най-добре да го отложим във времето и да влезе в следващия мандат на парламента след европейските избори“, обясни още евродепутатът.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: По време на европредседателството защитавахме до край българския интерес по отношение на пакета „Мобилност“ и ще продължим с всички усилия

Министър Лиляна Павлова: По време на европредседателството защитавахме до край българския интерес по отношение на пакета „Мобилност“ и ще продължим с всички усилия

19 Декември 2018 | 13:14 | Агенция "Фокус"
София. По отношение на темата за пакета „Мобилност“, по който активно работеше Министерството на транспорта в рамките на председателството, искам да ви кажа, че колегите работиха изключително в защита на националния интерес. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова на брифинг в Министерски съвет, на който отчете свършеното от Триото Естония – България - Австрия, които председателстваха Съвета на Европейския съюз от 1 юли 2017 г. до 31 декември 2018 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„В рамките на едно председателство трябва да има по-премерен, балансиран подход тогава, когато защитаваш дори национални позиции. Министър Московски беше изключително твърд и категоричен, защитавайки националната позиция, завявайки какъв е националният интерес, какви са сериозните проблеми, които българският транспортен сектор среща и би имал при приемането на така направените предложения“, подчерта министър Павлова. По думите ѝ предложенията в пакета „Мобилност“ 1 са разделение изток-запад, към което България има ясно несъгласие. „Не случайно още по време на българското председателство беше изпратено писмо до министър Московски, че не заема позиция не на балансьор, а такава, която защитава повече българските интереси, отколкото се очаква от едно председателство. Но да, ние защитавахме до края българския интерес“, заяви още тя. „Но както видяхте на последното заседание, за да има блокиращо мнозинство, трябва да има определен брой държави. В последния момент нямаше достатъчно държави нито тогава, нито сега, с които да можем да блокираме приемането на едно или друго решение, но това не значи, че ще се откажем. Както чухте и от министър Желязков ще продължим всички усилия да защитим интереса на българските превозвачи по най-добрия възможен начин, като се приемат максимално изгодни условия за тях във всички категории на тази директива“, допълни още Павлова.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: Европредседателството ни струваше много по-малко от очакваното - 62 млн. лв. без ремонтите

Министър Лиляна Павлова: Европредседателството ни струваше много по-малко от очакваното - 62 млн. лв. без ремонтите

19 Декември 2018 | 12:49 | Агенция "Фокус"
София. Европредседателството ни струваше много по-малко от очакваното - 62 млн. лв. без ремонтите. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова по време на брифинг в Министерски съвет, на който отчете свършеното от Триото Естония – България - Австрия, които председателстваха Съвета на Европейския съюз от 1 юли 2017 г. до 31 декември 2018 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От гледна точка на бюджета за председателството - за подготовката и провеждането му още през 2016 година беше приета тригодишна бюджетна рамка, която да го обезпечи. В рамките на трите години тя беше увеличавана в своя размер. Държа да отбележа, че тя трябва да бъде разделена на две части. В годините имаме няколко последователни решения на Министерски съвет, с които се обезпечаваше подготовката и провеждането на председателството. То включва провеждането и подготовката на ресорните министерства, обезпечаването на сигурността и на Министерството за Българското председателство, както и съпътстващите ремонтни дейности на НДК, резиденция „Бояна“ и сградата на парламента“, обобщи министър Павлова. „Общата сума на абсолютно всички първоначално предвидени дейности е 166 млн. лв., включително и ремонтите. От тези 166 млн. ние имаме спестени 22 млн. лв. Така че всъщност изхарчихме по-малко от предвиденото. Успяхме да се вместим в по-малък бюджет от предвидения, благодарение на скромността на колегите, които работят по министерствата. Ако издавим, разходите, които бяха свързани с ремонта и оборудване на съпътстващите сгради, всъщност реално председателството ни струва 62 млн. лева – много по-малко от очакваното и много по-малко от планираното. При все, че бяха проведени много повече събития от планирането – над 300 събития в България, на които броят участници беше надвишен - при планирани 20 хиляди делегата – дойдоха 35 хил.“, уточни Павлова.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: България изпълни успешно мисията за председателството на Съвета на ЕС

Министър Лиляна Павлова: България изпълни успешно мисията за председателството на Съвета на ЕС

19 Декември 2018 | 12:26 | Агенция "Фокус"
София. Мисията е изпълнена успешно. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова на брифинг в Министерски съвет, на който отчете свършеното от Триото Естония – България - Австрия, които председателстваха Съвета на Европейския съюз от 1 юли 2017 г. до 31 декември 2018 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Започна Естония със своето мото „Единство за баланс“, продължихме ние България чрез „Съединението прави силата“, завършва Австрия с „Европа, която защитава“. Основното послание, което успяхме да постигнем в рамките на работата и координацията, е свързано с постоянното сътрудничество, което бяхме установили между трите държави в рамките на подготовката, координацията, програмата, приоритетите, приемствеността. Диалог, приемственост, партньорство - това са трите думи, с които мога да опиша ясно и категорично посланието, което постигнахме и благодарение на тях успяхме да направим много“, заяви министър Павлова. „Успяхме да имаме силни послания, да работим активно по всички набелязани приоритети, поставихме амбициозни, но постижими цели и направихме така че да работим активно по петте приоритета“, допълни тя, като припомни, че петте приоритета на Триото бяха: съюз на работни места и растеж, съюз, който защитава, който е насочен към политика за климата и енергиен съюз, съюз на свобода, сигурност и правосъдие и съюз като мощен фактор на световната сцена. „Анализът показва, че във всеки един от тези приоритети постигнахме много, приехме законодателство в полза, както на гражданите, така и на бизнеса и като цяло на Европа“, посочи още Павлова. Като най-голям пробив за българското председателство тя определи постигнатото по отношение на Директивата за командированите работници. „България беше поздравена, защото това костваше много и е пробив в социалния стълб на Европа, който гарантира еднакво заплащане на труда за едно и също място, независимо къде се намират в Европа“, уточни министър Павлова.
„България успя да затвори най-много досиета от Триото - 78 от 105 ,което е изключително голя процент и се дължи на изключително активната и динамично работа нашето председателство“, обяви още тя.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на еврофондовете ще изслуша министър Лиляна Павлова

Парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на еврофондовете ще изслуша министър Лиляна Павлова

19 Декември 2018 | 09:43 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на еврофондовете ще изслуша министър Лиляна Павлова във връзка с отчета по темите и досиетата, включени в 18-месечната програма на Съвета на Европейския съюз, става ясно от дневния ред на Комисията. Междувременно в Министерския съвет министър Павлова ще представи отчет по темите и досиетата, включени в 18-месечната програма на Съвета на Европейския съюз (1 юли 2017 Г. - 31 декември 2018 Г.) и развитието на преговорите по незавършените до 30 юни 2018 г. досиета.
В седмичната програма на Народното събрание е включена и точка с искане за структурни промени в Министерския съвет, касаещи освобождаването на Лиляна Павлова от нейния пост. Повод за това е окончателното приключване на дейностите по българското европредседателство. Предложението ще бъде гласувано в четвъртък.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Искра Михайлова, евродепутат: България трябва да има единна национална позиция по пакета „Мобилност“ на Европейския съюз

Искра Михайлова, евродепутат: България трябва да има единна национална позиция по пакета „Мобилност“ на Европейския съюз

18 Декември 2018 | 21:17 | Агенция "Фокус"
София. България трябва да има единна национална позиция по пакета „Мобилност“ на Европейския съюз, която да предвижда и възможност за поставяне на условия на ниво Съвет на ЕС. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ председателят на комисията по регионално развитие в Европейския парламент, евродепутат от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа и от Движението за права и свободи Искра Михайлова. Тя уточни, какви са възможностите за реакция на българските евродепутати. „На нас като български евродепутати процедурно ни остава възможността да внесем изменение в пленарна зала и да работим с евентуални наши партньори, които да защитят същата позиция. За съжаление, при гласуването в Съвета се оказа, че трудно можем да разчитаме на подкрепата от колеги от страни, които се отказаха от такава позиция в Съвета. Имам предвид Чехия, имам предвид въздържанието на Румъния. Така че, ще бъде много трудно, но това е една от възможностите, които имаме, а те не са толкова много.“ Искра Михайлова каза още, че българските политици и институции трябва да загърбят политическите си различия и да работят заедно, за да защитят националните интереси на страната. Тя уточни, че българските евродепутати работят задружно, но е необходима и национална позиция по пакет „Мобилност“, за да могат да я представят в Европейския парламент. Тя даде за пример, как Франция е имала такава позиция още преди гласуването през юли и колегите й от страната са я представили успешно.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Камарата на автомобилните превозвачи в България иска спешна междуинституционална и надпартийна среща за пакета „Мобилност“ 1

Камарата на автомобилните превозвачи в България иска спешна междуинституционална и надпартийна среща за пакета „Мобилност“ 1

18 Декември 2018 | 16:26 | Агенция "Фокус"
София. Камарата на автомобилните превозвачи в България иска спешна междуинституционална и надпартийна среща за пакета „Мобилност“ 1. Това става ясно от отворено писмо на Камарата на автомобилните превозвачи в България. В него се посочва, че очакват провеждането на такава среща в най-кратък срок, тъй като разглеждането на промените в транспортната комисия към Европейския парламент е предвидено за 10 януари 2019 година.
В писмото превозвачите заявяват, че ясно се вижда желанието на Европа да изолира българските превозвачи, като отбелязват, че след приемането на най-тежките до сега текстове от Съвета на Европа, последната информация свързана с развитието по Пакет за мобилност (I част) утежнява допълнително нещата, тъй като отново изважда на преден план изискването за връщане на моторните превозни средства. „Както неведнъж сме споменавали това би било изискване, което е непосилно за нас превозвачите. Празните курсове и финансовата загуба ще доведат до цени на навлото много под себестойност и съответно това ще доведе до закриване на много от фирмите. Дали малките ще оцелеят за сметка на големите, защото са по-гъвкави или големите ще оцелеят за сметка на малките, няма значение, щом говорим за оцеляване, значи условията не само ще са непосилни за бизнеса, те ще се отразят на цялата икономика. В допълнение ще се увеличат опашките по границите и часовете чакане, които няма да имат само финансовата тежест за предприятията, те ще доведат и до меко казано капан на граничните пунктове“, се посочва в писмото. Според превозвачите дори и при отпадане на изискването за прибиране на превозното средство в страната на установяване на превозвача, ситуацията не се променя значително и от дванадесетте хиляди транспортни фирми, притежаващи Лиценз на Общността за международен автомобилен превоз на товари, регистрирани в България ще останал малцина. Те посочват още, че в тази ситуация има нужда от обединение на всички сили.
„Лесно е да си регистрираме фирмите си в чужбина и още по-лесно е да си плащаме данъците там и го заявяваме категорично. Но питаме тогава, какво става с българския бюджет, питаме какво става с пенсиите на хората, питаме какво става с хора с увреждания, какво става със здравеопазването. Питаме се къде остава държавата? Не желаем да напуснем родните си места и да изнесем бизнеса си в чужбина, където да сме емигранти, затова апелираме за спешна междуинституционална и надпартийна среща, на която да се обсъди държавата с какви средства може да осъществи необходимото съдействие за защита на националния ни интерес“, заявяват от Камарата на автомобилните превозвачи в България.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стоян Благов, „Олимпия транс“: Пакет „Мобилност“ 1 е абсолютна дискриминация - целта е да ни смачкат, защото ги конкурираме

Стоян Благов, „Олимпия транс“: Пакет „Мобилност“ 1 е абсолютна дискриминация - целта е да ни смачкат, защото ги конкурираме

18 Декември 2018 | 15:44 | Агенция "Фокус"
София. Пакет „Мобилност“ 1 е абсолютна дискриминация - целта е да ни смачкат, защото ги конкурираме. Това каза за Агенция "Фокус" Стоян Благов, управител на фирма „Олимпия транс, във връзка с предстоящото гласуване на новите мерки от пакета „Мобилност“ в Европейския парламент, които пряко засягат интересите на българските превозвачи и обещават да се отразят негативно върху икономическите резултати на транспортния бранш. По думите на Стоян Благов приемането на текстовете, предвиждащи задължително връщане на автомобилите в страната на регистрацията им на всеки 4 седмици, ще се пагубни за българските фирми и ще доведат до масови фалити. „Просто ще стане страшно – ще фалират фирми, ще повличат банките. Да не говорим за сервизи, магазини за авточасти, всичко, което е около нас и е ангажирано да обслужва този автомобилен парк. Всичко на 70-80% ще падне. Ще останат руските и турските релации. Просто не ми се мисли“, коментира Стоян Благов. По думите му много от шофьорите ще отидат да работят за западни фирми, което ще доведе до свиване на заплатите. „Като се изсипят тези шофьори там, цените на труда ще паднат. Това е целта всъщност – да вземат шофьорите и да направят заплатите ниски“, допълни той.
По отношение на идеята за дерогация, позволяваща ползването на седмичната почивка в автомобила, като се поощри изграждането на сигурни и удобни паркинги, той коментира, че осъществяването й би отнело години. „Поне 2-3-4 години ще са необходими, за да се направи. Трябва да се даде някакъв срок, гратисен период, в който шофьорите да могат да спат в кабините“, допълни Благов, като уточни, че кабините на камионите са изключително добре оборудвани. „Те са идеални за почивка, с климатици, печки, телевизори, котлони. Така че трябва да се даде някакъв гратисен период“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кънчо Дечев, „Дечета“: Ако се приеме пакет "Мобилност" 1, работата върви на фалит отвсякъде

Кънчо Дечев, „Дечета“: Ако се приеме пакет "Мобилност" 1, работата върви на фалит отвсякъде

18 Декември 2018 | 14:01 | Агенция "Фокус"
София. Ако се приеме пакет "Мобилност" 1, работата върви на фалит отвсякъде. Това каза Кънчо Дечев, собственик на „Дечета“, в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с предстоящото гласуване на новите мерки от пакета "Мобилност" в Европейския парламент. „Доколкото ми е известно някъде към 14 милиарда се влагат във брутен вътрешен продукт на България от транспорта. Ако ние се преместим в чужбина да извършваме тази дейност, всичко ще се прехвърли там и България ще ги загуби. Това са доста пари, които държавата ще ги загуби“, обясни той. „Единственият вариант е да регистрираме фирма някъде в Европа. Както ни задължават да връщаме шофьорите по регистрация на фирмата, най-лесно ни е да направим регистрация на фирмата в чужбина. Започваме оттам да плащаме данъци, застраховки, всичко в съответната държава, но много водачи няма да са съгласни. Самото приемане на тези условия е неприемливо и за нас, и за шофьорите, защото ако трябва да го прибираш за пет дни и той да не работи, той губи така пари и време“, допълни Дечев.
Теодора ПАТРОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Станислав Янев, „Ес би джи транс“: Обмислям да преместя фирмата си в друга държава по-близка до Централна Европа, за да могат шофьорите да стоят там на всяка четвърта седмица

Станислав Янев, „Ес би джи транс“: Обмислям да преместя фирмата си в друга държава по-близка до Централна Европа, за да могат шофьорите да стоят там на всяка четвърта седмица

18 Декември 2018 | 13:08 | Агенция "Фокус"
София. Обмислям да преместя фирмата си в друга държава, която е по-близка до Централна Европа, за да могат шофьорите да стоят там на всяка четвърта седмица. Това каза Станислав Янев, съсобственик на „Ес би джи транс“ и шофьор в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с предстоящото гласуване на новите мерки от пакета "Мобилност" в Европейския парламент, които пряко засягат интересите на българските превозвачи и обещават да се отразят негативно (катастрофално) върху икономическите резултати на транспортния бранш. Той посочи, че ако трябва да се върнат в България камионите, няма как да станат нещата. „Единственото нещо, което мога да направя, е да преместя бизнеса си в друга държава по-близка до Централна Европа, иначе трябва да фалирам“, допълни още съсобственикът на „Ес би джи транс“.
По думите му, ако пакетът „Мобилност“ 1 влезе в сила, дали ще се връщат шофьорите, или камионите е равносилно. „Ние просто няма да може да си изпълняваме този вид дейност на работа. Нашата работа е предимно в Европа. Обречени сме. Трябва да правим стачки или не знам, самата държава да застане зад нас. Не виждам как ще бъде. За мен Балканите ни обричат на пълен фалит“, коментира Янев.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Ангел Джамбазки, ЕКР/ВМРО: Източноевропейските държави могат да наложат вето на сделката за Брекзит, ако продължи политиката на унищожаване на икономиките ни чрез пакет „Мобилност“

Евродепутатът Ангел Джамбазки, ЕКР/ВМРО: Източноевропейските държави могат да наложат вето на сделката за Брекзит, ако продължи политиката на унищожаване на икономиките ни чрез пакет „Мобилност“

18 Декември 2018 | 11:29 | Агенция "Фокус"
София. Източноевропейските държави могат да наложат вето на сделката за Брекзит, ако продължи политиката на унищожаване на икономиките ни чрез пакет „Мобилност“. Това каза евродепутатът от Европейските консерватори и реформисти/ВМРО Ангел Джамбазки в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с предстоящото гласуване на новите мерки от пакета „Мобилност“ в Европейският парламент, които пряко засягат интересите на българските превозвачи и обещават да се отразят негативно (катастрофално) върху икономическите резултати на транспортния бранш. „На тези наши „колеги“, „съюзници“ трябва много ясно да се заяви: „Aко вие продължите с тази политика на унищожаване, на кражба, на задушаване на българската и източноевропейските икономики, ние ще потърсим обратнoпропорционални мерки в защита на собствения си интерес“, каза Джамбазки. Той уточни, че в пакета „Мобилност“ няма как да има вето, защото транспортът не е сфера, в която може да се налага такова, но има други начини на противодействие. „Например, идва Брекзит. Спокойно източноевропейските държави могат да кажат, че ако не се спре тази кражба на бизнес, ние ще наложим вето върху сделката за Брекзит. Крайно време е да защитим своя интерес. 10-15 години ние само отстъпваме, казваме „Да“ на всичко, съгласяваме се, съобразяваме се с европейските ценности и плащаме сметката“, коментира евродепутатът. По думите му налагането на вето по някакъв въпрос е най-ефективната мярка, която можем да предложим. „Не само България, а и други европейски държави, които са засегнати, могат да обсъдят на правителствено ниво една обща позиция, ако тези предложения не бъдат изтеглени. Тези източноевропейски държави спокойно могат да наложат вето на сделката за Брекзит и тогава всички ще пострадат равно. Не само ние“, каза още Джамбазки.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Ангел Джамбазки, ЕКР/ВМРО: Новите предложения в пакет „Мобилност“ са чиста кражба на бизнес и лицемерие от страна на колегите от Германия и Франция

Евродепутатът Ангел Джамбазки, ЕКР/ВМРО: Новите предложения в пакет „Мобилност“ са чиста кражба на бизнес и лицемерие от страна на колегите от Германия и Франция

18 Декември 2018 | 11:06 | Агенция "Фокус"
София. Новите предложения в пакет „Мобилност“ са чиста кражба на бизнес и лицемерие от страна на колегите от Германия и Франция. Това каза евродепутатът от Европейските консерватори и реформисти/ВМРО Ангел Джамбазки в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с предстоящото гласуване на новите мерки от пакета „Мобилност“ в Европейският парламент, които пряко засягат интересите на българските превозвачи и обещават да се отразят негативно (катастрофално) върху икономическите резултати на транспортния бранш. „Организираме протест пред Европейския парламент, за да търсим мерки за отпадане циничните и грабителски предложения в мобилния пакет“, заяви Джамбазки и обясни, че протестът се организира на 10 януари 2019 г., когато Комисията по транспорт в ЕП ще заседава по мобилния пакет.
По думите му целта на вносителите на доклада по мобилния пакет е да убият българските фирми и да откраднат шофьорите. „Не могат да го направят по друг начин, освен ако не ги задължат с някакви непазарни, административни мерки да извършват празни курсове нагоре-надолу из Европа и да им разстрои графика. Това е истински цинизъм, наглост. Нарушава всякаква идея за общ пазар и за единен пазар. Връщането на камиона цели да се разстрои графика на превозвачите. Нищо друго. Забележете същите тези нагли циници, които твърдят, че мислят за европейските граждани говорят за екология, за такси върху горивото, а настояват стотици хиляди камиони да се разхождат из цяла Европа нагоре-надолу празни и да горят тонове нафта. Един камион гори около 30% нафта, представете си един курс от Хелзинки до Малко Търново. Това са тонове нафта. Цинизмът беше много голям, защото те в началото се опитаха да излъжат, че едва ли не се грижели за това шофьорите да се прибират по родните си места, което също би затруднило превозвачите. Забележете другото нахалство – ако един българин работи в германска фирма, а има такива, ако работи в белгийска или във френска фирма, тази фирма не му плаща билетите за самолет на четири седмици да се връща, а задължават нашите фирми да връщат шофьорите обратно“, коментира Джамбазки.
По думите му се забелязва двуличие, цинизъм, наглост и двоен стандарт. „Ние успяхме да спрем безумието с опита за връщане на шофьорите. С това още повече се нарушава изобщо свободното придвижване. Това означава на четири седмици ти да задължиш някого да бъде някъде, все едно е под домашен арест. Как така ще задължиш свободен европейски гражданин на четири седмици да бъде в някакво населено място, което се води негова адресна регистрация. Защо трябва да го задължаваш да се връща в нарушение на всички идеи за свободно придвижване?“, попита българският евродепутат.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светослав Малинов, евродепутат: Транспортният бранш на България и Източна Европа е атакуван от блок държави, начело с Германия и Франция

Светослав Малинов, евродепутат: Транспортният бранш на България и Източна Европа е атакуван от блок държави, начело с Германия и Франция

17 Декември 2018 | 21:34 | Агенция "Фокус"
София. Транспортният бранш на България и Източна Европа е атакуван от блок държави, начело с Германия и Франция. Това каза за обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус" евродепутатът от ДСБ/ЕНП Светослав Малинов. По думите му борбата за гласуването продължава от ниска точка, защото при предишното гласуване и в работата на комисиите не са ни подкрепили държави, които първоначално са се ангажирали с нашата кауза. „Мачът не е свършил, но започваме от лоша позиция, в която сме заедно само с още 7 държави, въпреки че подкрепа ни беше обещана от още няколко, които по някаква причина не се включиха. Трябва да се обхванат всички колеги евродепутати, които нямат позиция по темата или са безразлични. Страшно много неща в ЕП преминават при гласуване от страна на колегите, които нямат залог в тях. Зависи от държавата и партията. България, например, няма голям залог когато става дума за риболов в Северно море. Трябва да се минат онези хора, които нямат позиция, за да може да бъдат спечелени“, каза още евродепутатът. Според Светослав Малинов българските евродепутати са обединени по въпроса и продължават работата си в полза на превозвачите у нас, но е крайно време и правителството да се задейства.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светослав Малинов, евродепутат: Българското правителство изпусна момента да защити превозвачите си по време на европредседателството, но битката не е приключила

Светослав Малинов, евродепутат: Българското правителство изпусна момента да защити превозвачите си по време на европредседателството, но битката не е приключила

17 Декември 2018 | 21:03 | Агенция "Фокус"
София. Българското правителство изпусна момента да защити превозвачите си, но битката не е приключила. Това каза в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ евродепутатът от партия “Демократи за силна България”/ЕНП Светослав Малинов във връзка с предстоящото гласуване на новите мерки от първия пакет "Мобилност" в Европейския парламент. „Съпротивата срещу пакет „Мобилност“ и опитът той да бъде затворен по най-добрия начин трябваше да бъде наш приоритет. Това е пропусната възможност на българското европредседателство. Тогава трябваше да бъдем свръхактивни и да направим всичко възможно, за да защитим превозвачите. Тогава не го направихме, а се концентрирахме върху други теми като Западните Балкани. Това не е лошо. Но докато от едното произтичат бъдещи въображаеми ползи, от неуспеха в защитата на нашите превозвачи произтичат директни вреди и то върху реални хора“ обясни той. Според Светослав Малинов съпротивата срещу пакет „Мобилност“ трябва да започне с обхващане на евродепутатите, които нямат позиция по въпроса и да бъдат спечелени на наша страна. Другото, което може и трябва да се направи е да се потърси подкрепа от Румъния, която също е засегната от проблема и освен това догодина ще е домакина на европредседателството. Малинов каза още, че е впечатлен, че български и други засегнати превозвачи ще протестират в Брюксел. Има доста неразиграни възможности, ако е нужно ще се стигне и до Европейски съд, каза още той. Светослав Малинов се обърна към българските шофьори, които не са третирани справедливо на територията на ЕС от полицейските власти с подкана да се обърнат към Комисията по петиции. „Ако се окаже, че има рецидив и третиране на български шофьори по несправедлив начин, може да се каже, че има съзнателно ограничаване на конкурентоспособността ни в един от малкото отрасли, в които ние изтласкваме европейците, а не те нас“, добави той.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Петро Порошенко готви провокация на границата с Русия

Сергей Лавров: Петро Порошенко готви провокация на границата с Русия

17 Декември 2018 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Москва. Украинският президент Петро Порошенко готви провокация на границата с Русия, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в ефира на радио „Комсомолская правда“, предава РИА Новости.
Съгласно получената информация, става дума за въоръжена провокация, предвидена за края на декември, уточни първият дипломат на Москва.
„Той ще получи отговор и той ще е тежък, уверявам ви“, добави министърът, като отбеляза, че Русия няма да допусне Порошенко да нарушава права, които жителите на Крим са защитили в съответствие с международното право.
Лавров заяви още, че Киев съгласува подобни действия със „западните куратори и попечители“.
Според сведенията, с които руската страна разполага, отбеляза той, съветват Порошенко да поддържа бойни действия с малка интензивност, за да може постоянно да „крещи в пропагандната плоскост, че руснаците нахлуват в Украйна“, но без да довежда военните действия до такава фаза, при която ще последва пълномащабен отговор.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Българските превозвачи ще организират протест пред ЕП през януари заради одобрения пакет „Мобилност“

Българските превозвачи ще организират протест пред ЕП през януари заради одобрения пакет „Мобилност“

11 Декември 2018 | 20:25 | Агенция "Фокус"
София. Българските фирми за международни превози ще организират протест пред Европейския парламент през януари заради одобрения от евродепутатите нов пакет "Мобилност", предаде БНР. Ако протестът им не успее ще инициират референдум за излизане на България от Евросъюза. Това заявиха от бранша след среща днес с министъра на транспорта Росен Желязков. Според тях, ако пакетът бъде приет в настоящия си вид, това ще доведе до заличаване на целия сектор, който дава 7% от брутния вътрешен продукт на България. Петко Ангелов от Камарата на автомобилните превозвачи посочи: „В Европа продължава двойният стандарт да съществува. Решават две страни, че трябва да бъдем изхвърлени от пазара и да ни бъдат вземани шофьорите, и лека по лека това нещо го постигат. Ние в момента си мислим, че нямаме избор, притиснати сме до стената. Оттук нататък от това по-лошо няма какво да стане". „Страната ни ще внесе законодателни предложения в Европарламента", каза транспортният министър. „Ще настояваме за отлагане прилагането на текстовете, свързани с въвеждане на забрана да се ползва седмичната почивка в превозните средства, докато не бъде изградена подходяща инфраструктура", добави той. А за предложението по отношение на кръстосаните операции каза: „Или 72 часа работа в рамките на календарен месец, което да бъде изключено от правата за командироване или алтернативно - не по-малко от 10 кръстосани операции, които да бъдат също изключени от правилата за командироване". „За връщането на шофьора на всеки четири седмици в България ще настояваме предприятието да удостоверява волята на водача".
Превозвачите са решени и на крайна мярка - ако протестът не успее, иницииране на референдум за излизане на България от Евросъюза.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ не могат да използват инцидента в Керченския пролив за санкции срещу Русия

ТАСС: САЩ не могат да използват инцидента в Керченския пролив за санкции срещу Русия

11 Декември 2018 | 00:56 | Агенция "Фокус"
Москва. „Съединените щати не могат да използват случаят със задържаните в Русия три украински военни кораба, които нарушиха правилата, установени в Керченския пролив, за да увеличат санкциите срещу Москва“, заяви постоянния представител на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов.
„Не е тайна, че дори и сега, в сегашната ситуация, американците оказват натиск върху Европейския съюз да използва добре известния инцидента като оправдание за увеличаване на санкциите. Това не се случи“, съобщи дипломатът.
Украйна и западните страни са използват този инцидент като друга причина да обвинят Русия в предполагаемо нарушение на международните правила и разпоредби и поискаха от Руската федерация да освободи задържаните украинци и да върнат корабите.

Превод е редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Павел Климкин предложи на Европейския съюз „креативни санкции“ срещу Русия

РИА Новости: Павел Климкин предложи на Европейския съюз „креативни санкции“ срещу Русия

11 Декември 2018 | 00:33 | Агенция "Фокус"
Киев. Министърът на външните работи на Украйна Павел Климкин предложи на Европейският съюз „няколко типа санкции“ по отношение на Русия заради инцидента в Керченския пролив, съобщава РИА Новости.
„Няма да говоря за всички тях, ще започна с лични санкции за онези, които участваха в агресивните действия срещу Украйна, но също така и за ограничаване на възможностите на руските пристанища на Азов, както и някои по-креативни санкции“.
Според министърът, някои европейски политици са подкрепили предложението на Киев. Той също така добави, че това решение изисква „по-подробно обсъждане“.
По-късно ръководителят на дипломацията на ЕС Федерика Могерини отказа да даде оценка на изказването на Климкин.
„Самата среща е политически жест от наша страна, това е начин да потвърдим още веднъж подкрепата за Украйна и нейния суверенитет“, заяви Могерини.


Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външните министри от ЕС обсъдиха Западните Балкани, Украйна, Иран, Венецуела и сътрудничеството с Африканския съюз

Външните министри от ЕС обсъдиха Западните Балкани, Украйна, Иран, Венецуела и сътрудничеството с Африканския съюз

10 Декември 2018 | 17:49 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Заместник-министър председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева участва днес в заседанието на Съвет „Външни работи“ в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Дневният ред на срещата бе фокусиран върху темите Западни Балкани, Украйна, Иран, Венецуела и сътрудничеството с Африканския съюз. В последното за годината заседание Съветът направи преглед на резултатите от засиления фокус върху европейската перспектива на Западните Балкани, като потвърди високата оценка за ролята на Българското председателство. Срещата на върха и Дневният ред от София дадоха конкретен израз на ангажимента на ЕС към региона, а Република Македония и Албания получиха признание за индивидуалния си напредък. Министрите направиха преглед на предизвикателствата, като подчертаха отговорността на политическите ръководства на страните от региона за прилагането на реформите и укрепването на добросъседските отношения. Отправен бе силен призив към Сърбия и Косово за въздържане от провокации и преодоляване на изоставането в диалога за нормализация на отношенията. "България призова за започване на преговори за членство с Република Македония и Албания. Нашата страна обаче отправи и друг призив - добре е, че подписахме договора за приятелство с Република Македония, но много по-важно е изпълнението му. Изрично изискване на България е при преговорите за членство да се изпълняват всички поети ангажименти за добросъседство”, заяви след дискусиите вицепремиерът Захариева. Министрите на външните работи от ЕС бяха запознати от украинския си колега Павло Климкин с последните развития на ситуацията в Азовско море. Те потвърдиха сериозната си загриженост и настоятелния призив за деескалация на напрежението. “Отново призовахме за освобождаване на задържаните моряци - знаете, че един от тях е от български произход, за възстановяване на свободното корабоплаване през Керченския пролив. Имаше призив от страна на ЕС да не се отлагат президентските избори и да се спазват човешките права от страна на Украйна в районите, където е въведено военно положение”, каза Екатерина Захариева. Министрите на външните работи потвърдиха подкрепата си за спазването на Съвместния всеобхватен план за действие по ядрената програма на Иран и обсъдиха ролята на Техеран по актуални регионални въпроси. Съветът приветства предстоящата през януари 2019 г. първа съвместна среща на външните министри на ЕС и Африканския съюз. Обменени бяха виждания относно ситуацията по сигурността и създаването на перспективи за младото поколение в Африка, включително като условия за справяне с първопричините на незаконната миграция. Министрите обсъдиха също тежката политическа и хуманитарна ситуация във Венецуела. Дискусията бе съсредоточена върху необходимостта от създаването на условия за надежден политически процес в страната и консултациите по този въпрос с трети заинтересовани страни. Първите дипломати на ЕС отбелязаха Международния ден за правата на човека с инициатива за напомняне на ключовите послания на Всеобщата декларация за правата на човека, приета от Общото събрание на ООН точно преди 70 години.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Има комуникационни бюджети и пари от ЕС, с които управляващите си купуват собствения медиен комфорт

Президентът Румен Радев: Има комуникационни бюджети и пари от ЕС, с които управляващите си купуват собствения медиен комфорт

7 Декември 2018 | 22:01 | Агенция "Фокус"
София. Имаме свръхконцентрация на медийна собственост и разпространение. Имаме комуникационни бюджети и пари от ЕС, с които управляващите си купуват собствения медиен комфорт. Това каза президентът Румен Радев в предаването „Панорама“ по БНТ. „Нямаме ясни и прозрачни критерий за държавната реклама в медиите“, обяви той. Попитан какъв според него е големият проблем на медиите, Румен Радев коментира: „Вие трябва да го знаете по- добре от мен“. Водещият репликира: „От Бойко Борисов ли научихте да отговаряте така на този въпрос“. „Можем да видим и да съдим за рухването на професионалните стандарти по заглавията, приоритетите и темите в репортажите“, заяви държавният глава. „Френски социолози казват, че бунтът е срещу парите и медиите. У нас също го наблюдаваме“, посочи Румен Радев.
В отговор на въпрос добре ли направи ЕК, че премахна наблюдението върху правосъдието в България, президентът обясни: „Приветствам решението на ЕК. Мониторингът показа своята безполезност, даже в последните години служи като инструмент за политическа подкрепа на една система, която не усещаме на гърба си“. „Няма кой да оправи българското правосъдие, ако не ние самите. Илюзията, че ЕК милее за правосъдието ни трябва да я изживеем по-бързо“, коментира Румен Радев. „Гледам и съдя по крайни ефект. Резултатът е, че 11 години една от най-важните теми в мониторинга е борбата с корупцията по високите етажи на властта. Има ли осъдени? Крайният ефект е важен“, каза още Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Правителството продължава да говори за Западните Балкани и за Председателството, от което едва ли някой вече се интересува

Президентът Румен Радев: Правителството продължава да говори за Западните Балкани и за Председателството, от което едва ли някой вече се интересува

7 Декември 2018 | 21:53 | Агенция "Фокус"
София. Правителството продължава да говори за Западните Балкани и за Председателството, от което едва ли някой вече се интересува. Това каза държавният глава Румен Радев в предаването „Панорама” по БНТ. На въпрос ще прави ли президентът партия или е добре за него въпросът да виси неопределено в пространството, Радев отговори: „Като президент не мога да създавам партия, но бих подкрепил всяко усилие за изграждане на демократична политическа алтернатива на корупцията и беззаконието. Ще подкрепя всяко усилие, където има алтернатива, която извежда България в друго състояние”. Попитан може ли да признае поне един успех на сегашните управляващи, държавния глава коментира: „В моята предишна професия не полетът бе най-святото нещо. Най-святото е следполетният разбор. 30 секунди - не повече. След това 2 часа анализ, търсене на всички причини за грешки и пълна дисекция. Ако това го няма на следващото излитане може и да оцелееш, но в никакъв случай няма да се станеш по-добър и да победиш”. Относно това кои са 30-е секунди на Румен Радев, той заяви: „Изтекоха”.
„Франция напоследък се бунтува. Чух един французин да казва нещо интересно - президентът Макрон ни говори за края на света, а аз мисля как да вържа месец. И при нас е така. Правителството продължава да говори за Западните Балкани и за председателството, от което едва ли някой вече се интересува, защото хората имат кредити, ниски доходи, обидни пениси, чувстват се унизени, излъгани и протестират”, посочи президентът. Той припомни думи на протестиращ граждани, който е заявил, че у нас никоя система не работи – нито образование, нито здравеопазване, нито правосъдие. „Но още в началото на юли заявих много ясно, че трябва бързо да прелистим това Председателство и да нагазим в нерадостната българска действителност, за да чуем гласа на хората”, каза държавният глава. По думите му това не се случва и неудовлетвореността расте.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Не искам да обсъждам боксуващи програми- очаквам решителна визия за справяне с корупцията

Президентът Румен Радев: Не искам да обсъждам боксуващи програми- очаквам решителна визия за справяне с корупцията

7 Декември 2018 | 21:38 | Агенция "Фокус"
София. Не искам да обсъждам боксуващи програми. Това каза държавният глава Румен Радев в предаването „Панорама“ по БНТ. На въпрос защо се среща с лидера на БСП Корнелия Нинова и обсъжда партийната й програма „Визия за България“, той отговори: „Приех парламентарните сили по време на консултациите за съставяне на правителство. Чух техните идеи, но днес правителството не изпълнява собствената си програма. Парламентът брои кворума и произвежда лобистки закони, на които аз после налагам вето“. „Аз не искам да обсъждам боксуващи програми. Аз съм готов да обсъждам визия за бъдещето, която има ясни идеи за реформи и за модернизация на страната“, обяви държавният глава. По думите на президента „Визия на България“ на БСП е едно от усилията в тази посока. Според него проектът на левицата е визия за решаване на проблемите. „Аз дадох много добре моите условя за среща. Очаквам не програмата, а решителна визия за справяне с корупцията по високите етажи на властта, за справяне на спада на чуждестранните инвестиции, за справяне с нашето значително изоставяне като развитие от държавите от Източна Европа“, коментира още държавният глава. „Старая се да говоря принципно и обосновано и благодаря на всеки, който го прави, независимо дали е БСП или която и да е организация или гражданин“, заяви президентът. Попитан дали всеки, който протестира срещу това правителство може да разчита на неговата подкрепа, той отговори: „Зависи от неговата кауза. Ако негова кауза е отговорна, справедлива и демократична – да, той може да разчита на моята подкрепа“. По думите му „Визия за България“ е едно от усилията в тази насока и всеки гражданин може да даде своя принос. На въпрос дали, ако някоя друга партия извади подобна визия може да разчита на неговата подкрепа, той отговори: „Разбира се“. По думите му това трябва да е визия, която да стои много над сегашната управленска програма като амбиции за развитието на България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Правителството отново не можа да преизчисли пенсиите, а изведнъж избуява грижливо отгледаният бюджетен излишък

Президентът Румен Радев: Правителството отново не можа да преизчисли пенсиите, а изведнъж избуява грижливо отгледаният бюджетен излишък

7 Декември 2018 | 21:34 | Агенция "Фокус"
София. Правителството отново не можа да преизчисли пенсиите, а в същото време гледаме как изведнъж избуява явно грижливо отгледаният бюджетен излишък. Това каза държавният глава Румен Радев в предаването „Панорама” по БНТ. „Според мен трябва да има много по-голяма непримиримост към заобикалянето на законите. Ще дам пример - правителството отново не можа да презичисли пенисите, а в същото време гледаме в края на всяка година в края как изведнъж избуява явно грижливо отгледаният бюджетен излишък“, коментира той. „Миналата година за минути МС разпредели 1,7 млрд. лева, тази година това набъбва на 2,7 млрд. лева. Пак ли това ще стане без санкция, без контрол от парламента”, попита държавният глава. По думите му и днешните, и утрешните управляващи трябва да разберат, а те го усещат по реакцията на гражданите от улицата, че няма да могат да управляват, както досега. „Хората ще завишават изискванията си към тези, които ги управляват – образование, капацитет, знание, опит, езици”, посочи Радев и припомни интервю на водещия с Ян Енглерт, в което той е заявил, че гражданите ще търсят все повече етичния критерий, а не цвета на партиите- дали си подлец, или честен.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Не приемам внушението, че проблемите в България са резултат от липсата на диалог между мен и правителството

Президентът Румен Радев: Не приемам внушението, че проблемите в България са резултат от липсата на диалог между мен и правителството

7 Декември 2018 | 21:25 | Агенция "Фокус"
София. Не приемам внушението, че виждате ли проблемите в България са резултат на липсата на диалог между мен и правителството. Това каза президентът Румен Радев в предаването „Панорама“ по БНТ. „Аз не съм избран, за да премълчавам истината. Напротив- за да я изговарям и отстоявам. Не президентът, а правителството разполага с бюджета, разпределя обществените поръчки, финансира медиите“, обяви той. „Нека си спомним и онези 400 000 бюлетини, намерени в Костинброд, нека си спомним и депутатите, които пренасяха чувалите с бюлетини. Мога да спомена и вечните дебати за мъртвите души в избирателните списъци, за купени и корпоративния вот, за изборния туризъм, за броенето на бюлетините“, коментира Румен Радев. Той посочи, че има всички основания да се съмнява в състоянието на нашата демокрация. „Фотосесиите не са мой патент. Не съм избран, за да пригласям на правителството. Няма нищо опасно в плурализма. Опасно е отсъствието на взаимен контрол между институциите“, допълни президентът. „Не приемам внушението, че виждате ли проблемите в България са резултат на липсата на диалог между мен и правителството. Бедността и несигурността са трупани с десетилетия. Те се задълбочиха през годините. Това прави труден диалогът ми с правителството, което не се вслушва в гласа на хората. Мнозинството се отнася оскърбително към протестиращите майки. Дава нелепи обяснения за своите апартаменти и скандали. Повишава данъчната тежест на по-бедните. Не мисля, че това е покана за диалог към мен“, посочи държавният глава и подчерта, че не може да има съглашателство и единение в името на корупционния комфорт и на гърба на българските граждани. „Очаквам правителството да търси не диалог с мен, а с българските граждани. Да чува техните болки и очаквания“, каза още Румен Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.