НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:01


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Магдалена Милтенова, Конфедерация на автобусните превозвачи: Всяка една транспортна фирма преди да получи своя лиценз трябва да бъде регистрирана по ДДС

Магдалена Милтенова, Конфедерация на автобусните превозвачи: Всяка една транспортна фирма преди да получи своя лиценз трябва да бъде регистрирана по ДДС

13 Септември 2018 | 15:09 | Агенция "Фокус"
София. Всяка една транспортна фирма преди да получи своя лиценз трябва да бъде регистрирана по ДДС. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ председателят на новоучредената Конфедерация на автобусните превозвачи и на Браншовия съюз за стопанска инициатива на транспорта (БССИТ) Магдалена Милтенова. Тя обяви, че пред пред Конфедерацията на автобусните превозвачи стоят много задачи. „Не сме спирали да работим в посока за подобряване качеството на услугата и нивото на обслужване на потребителите“, заяви тя. „Смятаме, че всяка една транспортна фирма преди да получи своя лиценз трябва да бъде регистрирана по ДДС. При заварено положение, разбира се всички превозвачи би следвало да се регистрират по ДДС, защото изначално това създава условия за нелоялна конкуренция между самите превозвачи. Фирми, които не са регистрирани по ДДС, изначално работят с 20% по-малка тарифна ставка“, обясни Милтенова.
„Друга част от нелоялната конкуренция се явяват всъщност училищните автобуси, с които проблемът е голям, тъй като те не са регламентирани в закона. В закона няма глава, която да регламентира собствеността на ученическите автобуси от училищата и Общините, както и начинът, по който те трябва да извършват ученическите пътувания. Ако това нещо не се регламентира, дори и да се приеме законът за коланите, ще стане така, че всъщност учениците и децата няма да бъдат обезопасени с тези колани, което е абсурдно“, каза още тя.
Милтенова добави, че членове на Конфедерацията ще бъдат браншови организации, а не самите превозвачи. „Конфедерацията е начинът, по който ще комуникираме с държавата и институциите в страната. От друга страна тя има за задача да защитава интересите на бранша, интересите на хората, които членуват“, отбеляза Магдален Милтенов.
Цветелин ДИМИТРОВ


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Конфедерация обединява автобусните превозвачи (ОБЗОР)

Конфедерация обединява автобусните превозвачи (ОБЗОР)

13 Септември 2018 | 03:08 | Агенция "Фокус"
Бургас. Седем браншови организации в автотранспорта учредиха Конфедерация на автобусните превозвачи, която да обединява и защитава интересите на всички в сектора. За неин първи председател бе избрана Магдалена Милтенова – председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта. Нейни заместници ще са Максим Петков – председател на Националния съюз на превозвачите-Варна, и Кузман Вълев – председател на Корпорация на автомобилните превозвачи. Създателите на организацията обясниха, че нейното ръководство ще се сменя на ротационен принцип с мандат от 1 година. В състава ѝ за момента влизат: Браншови съюз за стопанска инициатива в транспорта, Национално сдружение на автобусните превозвачи, Корпорация на автомобилните превозвачи, Национален съюз на превозвачите, Национален съюз на превозвачите – Варна, Национално сдружение на автобусните превозвачи в България и Българска федерация „Пътнически транспорт“. На пресконференция във връзка с учредяването на Конфедерацията новоизбраният ѝ председател Магдалена Милтенова отправи покана за присъединяването към нея на всички останали сдружения в бранша. Тя уточни, че организацията е доброволно обединение, съгласно европейските принципи всеки сам да избира къде да членува и кое сдружение да представлява интересите му. „Обещахме, че до 15 септември тя ще бъде учредена. Оправдахме очакванията на всички, в това число надявам се и на премиера, и на нашите колеги. От тук насетне сме отворени към всички предложения. Но ще ги подкрепим, ако отговарят на европейските принципи, когато са синхронизирани с българското законодателство и съобразени с бранша“, заяви Милтенова. По думите ѝ създаването на Конфедерация цели, когато браншът отиде на разговори с правителството, да има единно становище. „Да нямаме разногласия, да не се стига до неприятни сцени, когато се налага да дискутираме важна за бранша тема“, уточни тя.
По отношение на законопроекта за създаване на Автомобилна камара, който предизвика напрежение сред превозвачите, Милтенова заяви, че въпросът е приключен, тъй като браншът няма нужда от обединяване чрез закон. „Ние сме го прозрели това, стигнали сме до извода, че трябва да обединим своите интереси, за да можем да се защитим от Мобилен пакет 2. Идеята бе да има обединение на бранша – това обединение е факт. Смятаме, че създавайки тази конфедерация, можем да отговорим на всички очаквания на колегите за поддържане на едно добро ниво на работа“, коментира Милтенова. „Ще имаме противоречия, но бихме подкрепили всяка инициатива, която е съобразена с нуждите на бранша и европейските практики. Това обаче не означава безусловна подкрепа на всяко предложение, което по един или друг начин не защитава интересите и нарушава нашите права“, допълня тя.
Петър Захариев, превозвач от Северозападна България и член на управителния съвет на Националната асоциация на автомобилните превозвачи, отбеляза от своя страна, че целта на Конфедерацията е да стане изразител и защитник на интересите на бранша, но и да подобри качеството на транспортната услуга.
Ивайло Константинов, изпълнителен директор на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България, уточни, че чрез Конфедерацията на автобусните превозвачи ще се консолидира единно мнение по важните за бранша теми. „Това, че ние ще имаме противоречия по конкретен казус, не означава, че ще имаме повече от едно мнение пред официалните органи. Мнозинството ще реши какво ще бъде мнението на бранша, което всички сме длъжни да изразим до един“, обясни Константинов.
Максим Петков, заместник-председател на Конфедерацията и председател на управителния съвет на превозвачите във Варна, допълни, че автобусният бранш към момента е доста нехомогенен. „Обективно всяка организация и група фирми защитават някакви групови интереси и това е големият смисъл на учредяването на Конфедерацията – да центроваме едно общо мнение на бранша, за да има повече перспектива в това, което се прави. Имаме възможност при обществени обсъждания да защитаваме позиции, въпросът е да се включим на ниво заготовка с управляващите. Много трудно е, когато основа е пясъчна, нездрава, в последствие нещата да бъдат подобрени“, коментира Петков.
Агенция „Фокус“ припомня, че законопроектът за създаване на Автомобилна камара бе изтеглен от управляващите, след като превозвачите организираха поредица от протестни шествия в цялата страна. В законопроекта бе заложено Българската автомобилна камара да предлага на министъра на транспорта да лицензира или не фирми, както и да контролира дали те спазват закона. Според противниците му обаче е незаконосъобразно функции и дейности на ИА „Автомобилна администрация“ да бъдат изземвани и поверявани на Българска автомобилна камара, състояща се от преки конкуренти в сектора на обществен превоз на пътници. Автомобилните превозвачи заподозряха, че законопроектът е лобистки, създава условия за корупция и е направен в интерес на конкретен кръг от фирми. След изтеглянето му от бранша поеха ангажимент пред премиера Бойко Борисов за обединяването си в Конфедерация, основано на констиционното право за свободно сдружаване, до 15 септември тази година.
Весела АЛЕКСАНДРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Конфедерация обединява автобусните превозвачи (ОБЗОР)

Конфедерация обединява автобусните превозвачи (ОБЗОР)

12 Септември 2018 | 21:44 | Агенция "Фокус"
София. Седем браншови организации в автотранспорта учредиха Конфедерация на автобусните превозвачи, която да обединява и защитава интересите на всички в сектора. За неин първи председател бе избрана Магдалена Милтенова – председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта. Нейни заместници ще са Максим Петков – председател на Националния съюз на превозвачите-Варна, и Кузман Вълев – председател на Корпорация на автомобилните превозвачи. Създателите на организацията обясниха, че нейното ръководство ще се сменя на ротационен принцип с мандат от 1 година. В състава ѝ за момента влизат: Браншови съюз за стопанска инициатива в транспорта, Национално сдружение на автобусните превозвачи, Корпорация на автомобилните превозвачи, Национален съюз на превозвачите, Национален съюз на превозвачите – Варна, Национално сдружение на автобусните превозвачи в България и Българска федерация „Пътнически транспорт“. На пресконференция във връзка с учредяването на Конфедерацията новоизбраният ѝ председател Магдалена Милтенова отправи покана за присъединяването към нея на всички останали сдружения в бранша. Тя уточни, че организацията е доброволно обединение, съгласно европейските принципи всеки сам да избира къде да членува и кое сдружение да представлява интересите му. „Обещахме, че до 15 септември тя ще бъде учредена. Оправдахме очакванията на всички, в това число надявам се и на премиера, и на нашите колеги. От тук насетне сме отворени към всички предложения. Но ще ги подкрепим, ако отговарят на европейските принципи, когато са синхронизирани с българското законодателство и съобразени с бранша“, заяви Милтенова. По думите ѝ създаването на Конфедерация цели, когато браншът отиде на разговори с правителството, да има единно становище. „Да нямаме разногласия, да не се стига до неприятни сцени, когато се налага да дискутираме важна за бранша тема“, уточни тя.
По отношение на законопроекта за създаване на Автомобилна камара, който предизвика напрежение сред превозвачите, Милтенова заяви, че въпросът е приключен, тъй като браншът няма нужда от обединяване чрез закон. „Ние сме го прозрели това, стигнали сме до извода, че трябва да обединим своите интереси, за да можем да се защитим от Мобилен пакет 2. Идеята бе да има обединение на бранша – това обединение е факт. Смятаме, че създавайки тази конфедерация, можем да отговорим на всички очаквания на колегите за поддържане на едно добро ниво на работа“, коментира Милтенова. „Ще имаме противоречия, но бихме подкрепили всяка инициатива, която е съобразена с нуждите на бранша и европейските практики. Това обаче не означава безусловна подкрепа на всяко предложение, което по един или друг начин не защитава интересите и нарушава нашите права“, допълня тя.
Петър Захариев, превозвач от Северозападна България и член на управителния съвет на Националната асоциация на автомобилните превозвачи, отбеляза от своя страна, че целта на Конфедерацията е да стане изразител и защитник на интересите на бранша, но и да подобри качеството на транспортната услуга.
Ивайло Константинов, изпълнителен директор на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България, уточни, че чрез Конфедерацията на автобусните превозвачи ще се консолидира единно мнение по важните за бранша теми. „Това, че ние ще имаме противоречия по конкретен казус, не означава, че ще имаме повече от едно мнение пред официалните органи. Мнозинството ще реши какво ще бъде мнението на бранша, което всички сме длъжни да изразим до един“, обясни Константинов.
Максим Петков, заместник-председател на Конфедерацията и председател на управителния съвет на превозвачите във Варна, допълни, че автобусният бранш към момента е доста нехомогенен. „Обективно всяка организация и група фирми защитават някакви групови интереси и това е големият смисъл на учредяването на Конфедерацията – да центроваме едно общо мнение на бранша, за да има повече перспектива в това, което се прави. Имаме възможност при обществени обсъждания да защитаваме позиции, въпросът е да се включим на ниво заготовка с управляващите. Много трудно е, когато основа е пясъчна, нездрава, в последствие нещата да бъдат подобрени“, коментира Петков.
Агенция „Фокус“ припомня, че законопроектът за създаване на Автомобилна камара бе изтеглен от управляващите, след като превозвачите организираха поредица от протестни шествия в цялата страна. В законопроекта бе заложено Българската автомобилна камара да предлага на министъра на транспорта да лицензира или не фирми, както и да контролира дали те спазват закона. Според противниците му обаче е незаконосъобразно функции и дейности на ИА „Автомобилна администрация“ да бъдат изземвани и поверявани на Българска автомобилна камара, състояща се от преки конкуренти в сектора на обществен превоз на пътници. Автомобилните превозвачи заподозряха, че законопроектът е лобистки, създава условия за корупция и е направен в интерес на конкретен кръг от фирми. След изтеглянето му от бранша поеха ангажимент пред премиера Бойко Борисов за обединяването си в Конфедерация, основано на констиционното право за свободно сдружаване, до 15 септември тази година.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Магдалена Милтенова, Конфедерация на автобусните превозвачи: Поканата ни към всеки един от колегите, който желае да се присъедини към Конфедерацията, е в сила

Магдалена Милтенова, Конфедерация на автобусните превозвачи: Поканата ни към всеки един от колегите, който желае да се присъедини към Конфедерацията, е в сила

12 Септември 2018 | 13:34 | Агенция "Фокус"
София. Поканата ни към всеки един от колегите, който желае да се присъедини към Конфедерацията, е в сила. Това каза председателят на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта (БССИТ) и новоизбран председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова на пресконференция за учредяването на Конфедерацията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По отношение на Автомобилната камара, въпросът сме го приключили – обявихме, че браншът няма нужда от обединяване от закон, защото е единен. Ние сме го прозрели това, стигнали сме до извода, че трябва да обединим своите интереси, за да можем да се защитим от Мобилен пакет 2. Идеята бе да има обединение на бранша – това обединение е факт. Ние смятаме, че създавайки тази конфедерация, можем да отговорим на всички очаквания на колегите за поддържане на едно добро ниво на работа“, коментира Милтенова. „Ще имаме противоречия, но бихме подкрепили всяка инициатива, която е съобразена с нуждите на бранша и европейските практики. Това обаче не означава безусловна подкрепа на всяко предложение, което по един или друг начин не защитава интересите и нарушава нашите права“, допълня тя. „Предложихме на всички колеги да дойдат на учредяването на Конфедерацията. Предложението към днешна дата е в сила към всеки един от колегите, защото въпреки нашите противоречия по отношение на Автомобилната камара, ние сме колеги и работим в една сфера и съвсем нормално и коректно е да вървим в посоката, в която да подобрим качеството на услугата и условията за работа на нашите хора. Ние имаме общи цели. Тук присъстващите сме осъзнали, че вариантът за обединение е работещата формула. Ако те го осъзнаят, са добре дошли – всеки един от останалите колеги“, посочи Милтенова, като подчерта, че Конфедерацията е доброволно обединение, съгласно европейските принципи всеки сам да избира къде да членува и кое сдружение да представлява интересите му. „Всеки ще има възможност да бъда защитен чрез браншовата организация, в която сам членува“, увери Милтенова.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Константинов, НСАПБ: Чрез Конфедерацията на автобусните превозвачи мнозинството ще решава какво ще е мнението на бранша

Ивайло Константинов, НСАПБ: Чрез Конфедерацията на автобусните превозвачи мнозинството ще решава какво ще е мнението на бранша

12 Септември 2018 | 13:15 | Агенция "Фокус"
София. Чрез Конфедерацията на автобусните превозвачи мнозинството ще решава какво ще е мнението на бранша. Това каза Ивайло Константинов, изпълнителен директор на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България (НСАПБ) на пресконференция за учредяването на Конфедерация на автобусните превозвачи, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това, че ние ще имаме противоречия по конкретен казус, не означава, че ще имаме повече от едно мнение пред официалните органи. Във всеки един момент, каквото има да бъде обсъждано, ще бъде обсъждано на Общото събрание на Конфедерацията. Всеки председател ще изрази становището на собствената си организация и мнозинството ще реши какво ще бъде мнението на бранша, което всички сме длъжни да изразим до един. Дали сме си дума и се надявам, че това, което работи в нашето сдружение на 100%, ще работи и в Конфедерацията“, заяви Константинов.
Максим Петков, заместник-председател на Конфедерацията и председател на управителния съвет на превозвачите във Варна допълни, че автобусният бранш към момента е доста нехомогенен. „Превозвачи, които превозват по републиканска, областна и общинска схема, международни превозвачи, случайни и специализирани превози. По отношение на регионите - една е обстановката по морето, друга е в София, съвсем трета в останалата част на страната. Обективно всяка организация и група фирми защитават някакви групови интереси и това е големият смисъл на учредяването на Конфедерацията – да центроваме едно общо мнение на бранша, за да има повече перспектива в това, което се прави. Имаме възможност при обществени обсъждания да защитаваме позиции, въпросът е да се включим на ниво заготовка с управляващите. Много трудно е, когато основа е пясъчна, нездрава, в последствие нещата да бъдат подобрени“, коментира Петков.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Магдалена Милтенова, Конфедерация на автобусните превозвачи: Отворени сме към всички предложения за „изсветляването“ на бранша и подобряването на транспортните услуги

Магдалена Милтенова, Конфедерация на автобусните превозвачи: Отворени сме към всички предложения за „изсветляването“ на бранша и подобряването на транспортните услуги

12 Септември 2018 | 13:01 | Агенция "Фокус"
София. Отворени сме към всички предложения за „изсветляването“ на бранша и подобряването на транспортните услуги. Това каза председателят на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта (БССИТ) и новоизбран председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова на пресконференция за учредяването на Конфедерацията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Милтенова обясни, че върховният орган на управление на тази конфедерация ще бъде Общото ѝ събрание. „Всяка една от организациите, които членуват, ще има право на глас, който ще бъде зачитан. Затова нямаме управителен съвет. Решихме, че всички компетенции трябва да се решават на общо събрание“, уточни тя. „Тази конфедерация ще се управлява от председателя и неговите двама заместници. Обещахме, че до 15 септември тя ще бъде учредена. Оправдахме очакванията на всички, в това число надявам се и на премира и на нашите колеги. От тук насетне сме отворени към всички предложения, които са свързани с „изсветляването“ на бизнеса, справянето с нерегламентираните превози, с всички условия, които държавата се опитва да създаде. Но ще ги подкрепим, ако отговарят на европейските принципи, когато са синхронизирани с българското законодателство и съобразени с бранша“, заяви Милтенова. По думите ѝ целта на създаването на таз конфедерация е, когато браншът отиде на разговори с правителството, да има единно становище. „Да нямаме разногласия, да не се стига до неприятни сцени, когато се налага да дискутираме важна за бранша тема. Ако сега ви кажем, че ние ще постигнем съгласие по всички теми, означава да ви подведем. Ние никога няма да постигнем съгласие по всички теми на 100%, което е напълно нормално, но към настоящия момент сме се обединили около важните за бранша теми, около това, което наистина ще помогне на бранша, на потребителите на услугата“, коментира Милтенова. „Смятам, че всичко към което се стремим, ще доведе до един добър диалог с управляващите, до един добри решения, които да подобрят нещата. Ние сме абсолютно толерантни към всяко едно от решенията, които ще подобрят качеството“, допълни тя.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.