НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: Предстои разширение на делфинариума  с изграждане на басейн и родилна зона

Варна: Предстои разширение на делфинариума с изграждане на басейн и родилна зона

11 Август 2018 | 16:26 | Агенция "Фокус"
Варна. Предстои разширение на делфинариума във Варна с изграждане на басейн и родилна зона. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна медийният консултант на делфинариума Христо Иванов. Той отбеляза, че отглеждането на делфини е трудно и за тях се полагат много грижи. „Ние сме постигнали световните стандарти и те се чувстват добре в делфинариума. Показателен за това е фактът, че те се размножават тук“, допълни Христо Иванов. Той добави, че при построяването на делфинариума никой не е предполагал, че в него делфините ще се чувстват толкова добре и ще се размножават, затова е необходимо разширяване на пространството. „Сградата е интересна. Миналата година успяхме да й върнем блясъка, подменени са всички стъкла и част от инсталациите. В момента върви с големи темпове проектирането на разширението на делфинариума. След години застой в края на миналата година получихме разрешение за проектиране от Община Варна и вече проектираме. Надяваме се, че към 35-та годишнина вече ще можем да се похвалим вероятно и с начало на строителството", каза той и поясни, че разширение на делфинариума се налага, тъй като при раждане майката трябва да се отдели в отделен басейн и за да може да се разшири контактът на хората с делфините. "По шест души можем да приемаме на ден, а има хиляди желаещи“, добави Христо Иванов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Иванов: Четири делфина се отглеждат в делфинариума във Варна, а желаещите да плуват с делфини са хиляди

Христо Иванов: Четири делфина се отглеждат в делфинариума във Варна, а желаещите да плуват с делфини са хиляди

11 Август 2018 | 14:56 | Агенция "Фокус"
Варна. Четири делфина се отглеждат към момента в делфинариума във Варна. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна медийният консултант на делфинариума Христо Иванов. Делфините са два мъжки и два женски – Кимбо, Доли, а Йоана и Бимбо са родени в делфинариума.
Делфините са семейство морски бозайници от разред Китоподобни. Те не са риби, а бозайници, чието самостоятелно развитие е започнало преди около 10 милиона години. Съществуват 36 съвременни вида делфини, повечето океански, но има и такива, които се срещат в сладки води.
Първите делфини са пристигнали във варненския делфинариум през 1984 година от кубински делфинариум. Те са от вида Tursiops truncatus.
„Хиляди са желаещите да плуват с делфини. Плуването с делфини представлява близък контакт с делфин във водна среда – малкия басейн на делфинариума“, каза още той. По думите му плуващите с делфин влизат в ролята на треньор, а делфинът изпълнява заедно с тях част от най-атрактивните номера от Делфин шоу. „Проблемът е, че всички сеанси са запълнени почти до края на месеца. Има хора, които запазват плуване с делфини още през месец март и това най-често са туристите от Германия“, посочи Христо Иванов. Той подчерта, че в момента е пикът на посетителите в делфинариума. „Представленията вече са четири, обикновено са три, но сега има по едно извънредно, тъй като напливът е много голям. Няма как да удовлетворим мечтата на всяко дете и възрастен да се докосне до света на делфините“, коментира Христо Иванов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.