НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Галина Александрова, енергиен експерт: Решението на КЗК за спиране на сделката за ЧЕЗ е некомпетентно и немотивирано

Галина Александрова, енергиен експерт: Решението на КЗК за спиране на сделката за ЧЕЗ е некомпетентно и немотивирано

20 Юли 2018 | 16:02 | Агенция "Фокус"
София. Решението на КЗК за спиране на сделката за ЧЕЗ е некомпетентно и немотивирано. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ енергийният експерт Галина Александрова. По думите ѝ решението или е взето под политически натиск или се цели да се създаде приемлива фасада за част от хората, които нямат представа какво се случва на енергийния пазар. Според нея фактите не потвърждават мотива, че сделката създава предпоставки за господстващо положение. „Изчисленията, които самите КЗК са посочили в своето решение, показват че след концентрацията си двете дружества, т.е. ЧЕЗ и „Инерком“ ще притежават общо 0,22% дял от всички инсталирани мощности за производство на електроенергия. От производството на фотоволтаичните централи те ще притежават дял от 2.53%.Техният дял от общото произведено количество на електроенергия ще бъде 0.08% по данни от 2017 г. и те ще контролират 2.42% от производството на енергия от фотоволтаични централи“, каза Галина Александрова. Тя допълни, че в своята методика КЗК е посочила, че когато пазарният дял на предприятията участници на съответния пазар е под 15%, това не е притеснително и не създава предпоставки да възпрепятства конкуренцията. В решението се уточнява, че притеснителен пазар е този, който надхвърля 40%, което е огромно противоречие с мотивите към решението за сделката между „Инерком“ и ЧЕЗ, каза енергийният експерт.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, ПП АБВ: Надявам се, че аргументите на КЗК за спиране на сделката за ЧЕЗ могат да издържат в съда

Румен Петков, ПП АБВ: Надявам се, че аргументите на КЗК за спиране на сделката за ЧЕЗ могат да издържат в съда

20 Юли 2018 | 14:33 | Агенция "Фокус"
София. Аз много се надявам, че аргументите на Комисията са достатъчно силни, защото при обявяване на решението, то завършва с едно деликатно изречение, че решението на Комисията подлежи на обжалване пред ВАС. Това каза в Благоевград Румен Петков, лидер на ПП АБВ, по повод решението Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да забрани придобиването на контрол от страна на "Инерком България“ върху дружествата на ЧЕЗ в България, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пирин.
"Много се надявам, че аргументите, а те има всички основания да си ги подготвили както трябва, са достатъчно убедителни и ще издържат в съда", коментира Петков. "Аз съм изрязвал нееднократно притеснението на ПП АБВ, че всичко, което се направи в парламента от БСП и от енергийната комисия, ще даде основание на ЧЕЗ да предяви претенции към българската страна“, каза Петков. По думите му поведението на БСП, ГЕРБ и другите участници в Народното събрание ще бъде платено от народа. Петков отбеляза, че сривът на доверието в българските институции и впечатлението, че няма сила, която да спре тяхната продажност, трудно ще бъдат изкоренени от нормалния българин.
Той коментира още, че с последните промени в Закона за енергетиката се взеха решения, които пряко удрят енергийните интереси на България и нейния потенциал. По думите на Петков това създава предпоставки хранилището в северното ни Черноморие да бъде откраднато.
Лора КАЛЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Спряната сделка за ЧЕЗ не застрашава енергийната сигурност

Министър Теменужка Петкова: Спряната сделка за ЧЕЗ не застрашава енергийната сигурност

20 Юли 2018 | 09:24 | Агенция "Фокус"
София. Няма опасност за енергийната сигурност на страната ни заради спряната сделка за придобиване на ЧЕЗ от страна на "Инерком". Това обяви в предаването „Тази сутрин” по бТВ енергийният министър Теменужка Петкова. До финализиране на сделката ЧЕЗ е собственик на активите и подлежи на контрол и санкции, ако не изпълняват ангажиментите си, уточни тя. По думите й категорично не може да се говори за българо-чешка война заради спирането от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на две ключови големи сделки – за ЧЕЗ и за Нова телевизия.
Тя отново потвърди, че познава отдавна собственикът на „Инерком” – Гинка Върбакова. Петкова уточни, че не се е чувала с нея и не знае как смята да действа след решението на КЗК.
Относно ултиматума към президента Румен Радев министърът на енергетиката уточни, че от ГЕРБ са поискали от него доказателство за събрани от служебното правителство вземания за 1,6 млрд. лв., защото тази сума звучи невероятно. За три месеца няма как едно служебно правителство да направи такива чудеса от храброст, коментира Петкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

КЗК спря сделката за ЧЕЗ (ОБЗОР)

КЗК спря сделката за ЧЕЗ (ОБЗОР)

20 Юли 2018 | 02:20 | Агенция "Фокус"
София. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани придобиването на контрол от страна на "Инерком България“ върху дружествата на ЧЕЗ в България. Сред мотивите си Комисията посочва, че е налице хоризонтално припокриване между дейностите на участниците в концентрацията на пазара на производство и доставка на едро на електрическа енергия от фотоволтаични централи. Според КЗК сделката поражда и вертикални ефекти на пазарите, разположени надолу по веригата.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира кратко решението на КЗК, като подчерта, че всяка институция работи в рамките на своята компетентност. "Има компетентен орган и това е КЗК, оттук нататък цялото производство е ясно разписано в съответния закон", каза тя. В отговор на въпрос застрашена ли е енергийната сигурност Теменужка Петкова увери, че тя никога не е била застрашена и призова да не се спекулира с подобни теми. „Държавата е на мястото си, енергийната сигурност е гарантирана“, обяви тя.
От опозицията в лицето на БСП определиха решението на Комисията като "потвърждение на съмненията за сделката с ЧЕЗ". Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков припомни, че от партията последователно и аргументирано са изразявали съмнение, че тази сделка не отговаря на българските закони. Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ призова останалите институции, сезирани по сделката, също да се произнесат. Зарков допълни, че в предвид развоя на събитията правителството трябва веднага да заяви ясно, че държавата ни има интерес от участие в закупуване на акции на този ключов за страната ни сектор.
Народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов коментира от своя страна, че с решението си КЗК е доказала, че има държавни органи, които обективно и независимо обследват обстоятелствата по сделката. Попитан дали държавата трябва да участва в новата процедура за закупуване на ЧЕЗ, той изрази становището на „Обединени патриоти“, че тези дружества не трябва да се раздържавяват и че държавата би била най-добрият стопанин на тази стратегическа инфраструктура.
Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов отбеляза от своя страна, че няма притеснения по отношение на решението на КЗК. „Нека видим как ще се случат нещата. В момента има решение на КЗК с незабавно изпълнение“, поясни Иванов.
По-късно от "Инерком България" ЕАД заявиха, че са останали изненадани от решението на Комисията и внимателно ще анализират мотивите й, след което ще обявят своето становище и последващите си действия.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.