НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Следващият бюджет на ЕС трябва да бъде ефективен и балансиран

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Следващият бюджет на ЕС трябва да бъде ефективен и балансиран

9 Март 2018 | 10:54 | Агенция "Фокус"
София. Днес Европа е изправена пред много предизвикателства и промени. В контекста на Брекзит и предстоящите избори за Европейски парламент трябва да действаме умно, без емоции и осъзнавайки голямата отговорност, която имаме по отношение на следващия бюджет на ЕС. Това заяви вицепремиерът Екатерина Захариева при откриването на конференция на високо ниво, посветена на следващата Многогодишна финансова рамка на ЕС, която се проведе днес в София, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
В изказването си външният министър подчерта, че преди да се постигне съгласие по размера на бюджета, дискусията трябва да се фокусира върху приоритетите. „Бюджетът е нашият инструмент за правене на политика. Страните членки трябва да решим колко амбициозни искаме да бъдем“, отбеляза Захариева. Тя подчерта, че е необходимо да се намери баланс между традиционните политики на Съюза и необходимия ресурс за посрещане на новите предизвикателства, особено в областта на сигурността и миграцията. „Гражданите на ЕС искат сигурност там, където живеят, охрана на границите на Съюза, но и сигурност за своите работни места”, изтъкна тя. Сред политиките с доказана добавена стойност за всички европейски граждани вицепремиерът Захариева открои Кохезионната и Общата селскостопанска политика.
„Трябва да имаме качествен бюджет, който отразява всички тези политики. Необходимо е да търсим по-голяма ефективност и гъвкавост и в същото време нови начини за финансиране. Гражданите на ЕС очакват от нас да осигурим тяхната сигурност както чрез опазване на външните граници, така и чрез осигуряването на работни места и тяхното бъдеще“, подчерта външният министър в своето изказване.
Захариева отбеляза, че като председател на ЕС България има отговорността да предостави възможност за открита и ползотворна дискусия по основните стратегически цели и приоритети на Съюза. Подкрепяме желанието на Комисията за стартиране на разговорите по следващата Многогодишна финансова рамка максимално скоро. Продължаването на обсъжданията по следващия бюджет на ЕС е от съществено значение за гарантирането на един по-бърз и по-ефективен процес на преговори и настоящата конференция е една от важните стъпки в тази посока, допълни първият ни диплома.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейският комисар Гюнтер Йотингер ще участва в конференция на високо ниво в София за бюджета на ЕС

Европейският комисар Гюнтер Йотингер ще участва в конференция на високо ниво в София за бюджета на ЕС

9 Март 2018 | 07:10 | Агенция "Фокус"
София. Европейският комисар по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер ще участва в конференцията на високо ниво „Следващата МФР: Дистрибутивна, алокативна и стабилизационна функции“. Това съобщиха от Представителството на ЕК в България. Комисар Йотингер ще произнесе реч по време на политическата дискусия на високо ниво в следобедната сесия. Тя ще бъде предавана на живо от 14.15 ч. по сателитния канал EbS.
Форумът е част от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС и цели да осъществи гладък преход между дискусията за следващата Многогодишна финансова рамка (МФР), проведена на неформалната среща на държавните и правителствените ръководители на 23 февруари, и предложението на Европейската комисия за МФР след 2020 г., което се очаква да бъде публикувано в началото на май.
На 14 февруари 2018г. Комисията вече представи на лидерите от ЕС различните варианти за дългосрочния бюджет на ЕС след 2020 г. и последиците от тях.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Френски фенове празнуват титлата на страната си на Световното първенство по футбол в Русия. 15 юли 2018 година
Френски фенове празнуват титлата на страната си на Световното първенство по футб...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.