НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:16


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Плевен: Военнослужещи от  Сухопътните войски осигуриха хляб и лекарства на жителите на с. Любеново, община Никопол

Плевен: Военнослужещи от Сухопътните войски осигуриха хляб и лекарства на жителите на с. Любеново, община Никопол

28 Февруари 2018 | 18:05 | Агенция "Фокус"
Плевен. До 17:00 часа днес, 28 февруари, военнослужещите от състава на 55-ти инженерен полк - Белене оказваха съдействие на хората от селата Лозица, Любеново и Въбел, община Никопол, в усложнената зимна обстановка, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Достъпът до населените места беше прекъснат поради обилния снеговалеж и навявания. Под ръководството на капитан Йордан Йорданов военнослужещите разчистваха пътни участъци от с. Лозица до град Никопол и доставяха стоки от първа необходимост и лекарства на хората от село Любеново. Изтеглен беше снегорин, затънал в дълбоките преспи в близост до селото.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Плевен: Възстановено е движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона в областта

Плевен: Възстановено е движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона в областта

28 Февруари 2018 | 16:45 | Агенция "Фокус"
Плевен. Възстановено е движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона в област Плевен. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Временно тежкотоварните автомобили над 12 т трябваше задължително да се движат с вериги на територията на цялата област Плевен.
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Военнослужещи от Сухопътните войски и днес оказват помощ в усложнената зимна обстановка в област Плевен

Военнослужещи от Сухопътните войски и днес оказват помощ в усложнената зимна обстановка в област Плевен

28 Февруари 2018 | 10:24 | Агенция "Фокус"
Плевен. Военнослужещи и техника от 55-и инженерен полк трети ден продължават да оказват помощ на населението в област Плевен в усложнената зимна обстановка. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. След искане на областния управител на област Плевен и по разпореждане на командира на Сухопътните войски ген.-майор Михаил Попов, днес те ще разчистват пътни участъци между селата Лозица, Любеново и Въбел, община Никопол. В снежните преспи там има закъсала снегопочистваща техника и автомобили.
Снощи, след обявеното частично бедствено положение на територията на Община Белене, военнослужещи от формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за действие при тежки зимни условия на 55-и инженерен полк, под ръководството на капитан Николай Йорданов, в продължение на 5 часа разчистваха пътни участъци от снежни преспи и снегонавявания. Спасен бе бедстващ човек в местността „Хидротехнически комплекс” в северозападните покрайнини на град Белене. Разчистени бяха пътни участъци по маршрута помпена станция за питейна вода на град Белене в местността „Хисарлъка” и местност „Хидротехнически комплекс”, както и общински път до село Кулина вода.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Малина Ешекова, зам.-кмет на Белене: Отменено е частичното бедствено положение в общината, имаше един бедстващ човек, но вече всичко е наред

Малина Ешекова, зам.-кмет на Белене: Отменено е частичното бедствено положение в общината, имаше един бедстващ човек, но вече всичко е наред

28 Февруари 2018 | 09:33 | Агенция "Фокус"
Плевен. Беше обявено частично бедствено положение. То вече е отменено. Това каза за Агенция „Фокус“ зам.-кметът на Община Белене Малина Ешекова. „Имаше един бедстващ човек извън града. Бедстващият човек е бил в местност, където е гледал животни. От онзи ден е бил затворен. Нашата техника не може да пробие, тъй като имаше много навявания, понеже е извън града. Затова се наложи да свикаме щаба за бедствие и аварии и се взе решение да се обяви това полубедствено положение, за да може да ползваме услугите на войски“, заяви Ешекова. По думите ѝ с помощта на военното формирование всичко е наред.
„Вчера следобед са достигнали до него и всичко е наред. Няма опасност за живота. Отворени са пътищата вече, макар че вали все още сняг. Продължаваме да почистваме, но има много сняг. Нямаме хора без електричество или вода“, допълни тя. Ешекова уточни, че тази сутрин техниката им е успяла да пробие пътя Петокладенци-Стежерово, който е бил затворен заради навявания. „За Кулина вода също е отворен – там имаше повече навявания. Всички пътища са отворени, обстановката се нормализира“, каза още зам.-кметът на Белене.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Втори ден военнослужещи от Сухопътните войски продължават да оказват помощ на населението в усложнената зимна обстановка

Втори ден военнослужещи от Сухопътните войски продължават да оказват помощ на населението в усложнената зимна обстановка

27 Февруари 2018 | 18:00 | Агенция "Фокус"
Плевен. Военнослужещи от състава на 55-и инженерен полк – Белене продължиха и днес, 27 февруари, да оказват помощ на населението в усложнената зимна обстановка. Намесата на военнослужещите се наложи след обявяване на частично бедствено положение на територията на община Белене. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. В 17.15 ч. група от военнослужещи със специализираната военна техника се насочи към местността „Хидротехнически комплекс”, за да окаже помощ на бедстващ човек, намиращ се в района.
Модулното формирование с ръководител капитан Николай Йорданов ще разчиства от снежни преспи и снегонавявания общински път от разклона на село Кулина вода до самото село, както и пътя за местността „Хисарлъка”.
Военнослужещите се включиха в спасителните действия след отправена молба от заместник-областния управител на област Плевен д-р Красимир Трифонов до началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Плевен: Обявено е частично бедствено положение в Белене

Плевен: Обявено е частично бедствено положение в Белене

27 Февруари 2018 | 17:57 | Агенция "Фокус"
Плевен. Частично бедствено положение обяви кметът на Белене в ранния следобед днес. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Плевен. Причината за заповедта е нуждата от оказване на помощ на бедстващ човек в кошара в местността „ХТК”, почистване на общинския път от разклона за с. Кулина вода до самото село и почистване на пътя за местността „Хисарлъка”. Писмено кметът Милен Дулев е поискал от началника на отбраната ген.-лейт. Боцев разрешение военна техника от поделението в Белене да бъде насочена към критичните участъци и да бъде спасен бедстващия мъж. „Разрешение вече има”, увери заместник – областният управител д-р Красимир Трифонов.
Със заповедта на кмета Милен Дулев се въвежда общинския план за защита при бедствия в частта снегонавявания и обледяване в община Белене. Бедственото положение ще остане до отпадане на обстоятелствата, които са го наложили.
В община Никопол остава затворен пътя Никопол-Лозица. По настояване на местната власт ръководството на Областна администрация е оказало нужното съдействие за насочване на роторен снегорин за почистване на пътния възел при Любеново. „От областно пътно управление имаме уверението, че машина ще бъде изпратена”, каза още д-р Трифонов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Продължава да е усложнена пътната обстановка на територията на областта

Велико Търново: Продължава да е усложнена пътната обстановка на територията на областта

26 Февруари 2018 | 17:28 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Продължава да е усложнена пътната обстановка на територията на областта. Трябва водачите да тръгват на път с подготвени автомобили и да се съобразяват с пътната обстановка и атмосферните условия, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Велико Търново. Ограничено е движението по път III-405 Алеково – Козловец поради снегонавяване и нулева видимост (въведено в 00.37 часа). Ограничено е и движението по път III-407 Павел – Совата за МПС над 12 тона поради снегонавяване и нулева видимост (въведено в 00.51 часа). Екипи на полицията пренасочват товарните по обходни маршрути. Спират се и тежкотоварните автомобили над 12 тона, пътуващи по направление Русе. Към момента няма въведени други ограничения на територията на областта.
Поради влошената зимна обстановка всички училища на територията на общините Свищов и Павликени ще останат затворени на 27 и 28 февруари. На територията на община Сухиндол от училище ще бъдат освободени само пътуващите ученици. Областният управител проф. д-р Любомира Попова е в постоянна връзка с колегите си от съседните области, както и с Областно пътно управление, ОД на МВР, ОД ПБЗН и БЧК.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Проходими при зимни условия са пътищата в областта, продължава да вали сняг

Благоевград: Проходими при зимни условия са пътищата в областта, продължава да вали сняг

26 Февруари 2018 | 17:26 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Проходими при зимни условия са пътищата в областта, продължава да вали сняг. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин дежурният служител в Областно пътно управление – Благоевград. В сила е временното ограничение за преминаването на товарни автомобили през проходите Предел и Юндола. Нормално е движението по основните пътни направления – автомагистрала „Струма“ и главен път Е-79. Няма регистрирани тежки пътни инциденти през деня. Към момента никъде не се извършват ремонти дейности. Повишена е опасността от падащи камъни в района на Кресненското дефиле и по второкласен път-19 Симитли – Гоце Делчев. Необходимо е шофьорите да карат с особено внимание в тези райони, за да бъдат избегнати инциденти.
Кристина МИТКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стоян Пасев, областен управител на Варна: Тежка е обстановката на територията на областта, всички машини са на терен и почистват

Стоян Пасев, областен управител на Варна: Тежка е обстановката на територията на областта, всички машини са на терен и почистват

26 Февруари 2018 | 17:24 | Агенция "Фокус"
Варна. Тежка е обстановката на територията на областта заради снеговалеж и навявания. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Стоян Пасев, областен управител на Варна. „Всички машини са на терен и почистват“, добави Стоян Пасев. В общо 7 общини на територията на областта утрешният ден е обявен за неучебен във връзка с влошената метеорологична обстановка – Варна, Белослав, Аксаково, Вълчи дол, Суворово, Девня и Бяла. Областният управител Стоян Пасев каза още, че на този етап няма бедстващи региони. Има затворени междуселски пътища, но до всички населени места е осигурен достъп. Няма постъпила информация за населени места с прекъснато електрозахранване или водоподаване. В цялата област е ограничено движението на тежкотоварни автомобили без вериги.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Всички пътища в областта са проходими при зимни условия, няма населени места без електрозахранване

Пловдив: Всички пътища в областта са проходими при зимни условия, няма населени места без електрозахранване

26 Февруари 2018 | 17:22 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Към момента всички пътища в област Пловдив са проходими при зимни условия. Затворен е само проходът Троян - Кърнаре. Това съобщиха за Радио „Фокус“ - Пловдив от пресцентъра на Областната администрация. По-голяма част от пътищата в 18-те общини са почистени, а машините за снегопочистване продължават да ги обработват поради непрестанния снеговалеж. На дежурните телефони са подадени няколко сигнала за непочистени малки улици, към които кметовете по места своевременно са насочили снегопочистващата техника. Няма населени места без електрозахранване и водоподаване.
Пътищата са проходими при зимни условия, но поради продължаващия снеговалеж се препоръчва да не се тръгва на път, ако не е наложително, за да не се стига до затруднения.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: По пътя Лесичово - Боримечково автомобилите трябва да се движат с вериги

Пазарджик: По пътя Лесичово - Боримечково автомобилите трябва да се движат с вериги

26 Февруари 2018 | 17:08 | Агенция "Фокус"
Лесичово. Снежната покривка в община Лесичово е около 13 - 20 сантиметра. Това каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик кметът на Общината Серьожа Лазаров. „Продължава да вали със средна интензивност. Машините за почистване на пътищата и улиците вече трети път извършват обход и чистят. Главните пътни артерии са почистени. Поставили сме ограничение на пътя Лесичово - Боримечково. Там автомобилите трябва да се движат само с вериги. В момента машините минават, за да хвърлят и пясък, тъй като се очаква през нощта температурите да се понижат и вероятно ще се получат заледявания в определени участъци“, коментира Лазаров.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Регистрирани са няколко повреди в електрозахранването в селища в Югоизточна България вследствие на обилния снеговалеж

Регистрирани са няколко повреди в електрозахранването в селища в Югоизточна България вследствие на обилния снеговалеж

26 Февруари 2018 | 17:06 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Регистрирани са няколко повреди в електрозахранването в селища в Югоизточна България вследствие на обилния снеговалеж и снегонавявания. При всички аварии е реагирано своевременно от дежурните екипи по места, съобщиха за Радио „Фокус” - Пловдив от електроразпределителното дружество в Пловдив. До момента ситуацията с електрозахранването остава нормална при зимни условия. Екипите остават в готовност за реакция при по-нататъшно усложнение на обстановката.
В дружеството денонощно функционират два специализирани диспечерски центъра за управление на електроразпределителната мрежа. Всички аварийни екипи са в готовност да реагират при зимни условия – доставени са по места техника, инструменти и материали, както и специализирана механизация – високопроходими автомобили, автовишки, моторни шейни и АТВ за труднодостъпните райони.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Няма бедстващи хора на територията на областта, създадена е необходимата организация за поддържане и почистване на пътната мрежа

Шумен: Няма бедстващи хора на територията на областта, създадена е необходимата организация за поддържане и почистване на пътната мрежа

26 Февруари 2018 | 17:05 | Агенция "Фокус"
Шумен. Обстановката в област Шумен и предприетите мерки и действия на институциите бяха обсъдени на работна среща на областния управител проф. Стефан Желев с представители на регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, ОДМВР, ОПУ, РЗИ, ВиК, ЦСМП, „ЕСО“ ЕАД МЕР Шумен, „Енерго Про“, поделение З4200 и БЧК. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Според представената информация към момента няма кризисна ситуация и бедстващи хора в региона. Няма населени места без ток и вода. Болните на хемодиализа от община Венец са транспортирани до МБАЛ - Шумен, където ще останат да пренощуват. При необходимост са осигурени допълнителни легла за пациенти и от останалите общини. По места общините са създали необходимата организация за поддържане и почистване на пътната мрежа и при нужда за извличане на закъсали автомобили. Кметовете са предупредени да осъществят връзка с фирмите, които доставят хляб, за своевременно зареждане на търговските обекти. Затворени за товарни автомобили над 12 тона са пътищата Шумен - Разград - Русе, Шумен - Силистра и Ришки проход. През нощта се очаква усилване на вятъра, снегонавявания и образуване на преспи. С оглед безопасността на гражданите, се препоръчва се пътуване само при крайна необходимост.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Монтана: 83 машини работят по почистването на републиканската пътна мрежа в областта

Монтана: 83 машини работят по почистването на републиканската пътна мрежа в областта

26 Февруари 2018 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Монтана. 83 машини работят по републиканската пътна мрежа в област Монтана, съобщиха от Областната администрация. От пътноподдържащата фирма обявиха, че разполагат и с резервни в готовност. Поради обилния снеговалеж на територията на областта има само един затворен за движение път в община Лом. С официална заповед за забрана на движението на всички моторни превозни средства по общински път с. Сталийска махала, община Лом – с. Аспарухово, община Медковец, считано от 14.00 часа днес до нормализиране на пътната обстановка. С ограничение за движение на моторни превозни средства до 12 т е пътят Студено буче – Доктор Йосифово – Славотин – Смирненски.
От ЧЕЗ съобщиха, че само кв. „Младеново” в гр. Лом е без ток. Има скъсани проводници. В момента екипи работят по отстраняване на аварията.
Температурите в равнинната част на региона са от минус 8 градуса, до минус 17 на проход Петрохан. Сняг вали навсякъде със средна интензивност. Вятърът в региона е до умерен. Навявания има по пътищата Славотин – Сливовик – Медковец – Расово, Лом – Мокреш – Вълчедръм – Септемврийци, Септемврийци – Мадан – Владимирово и Монтана – Лом.
Навяванията са масови, но пътищата са проходими. Измерена снежна покривка в Монтана е 20 см, във Вършец – 30 см, в Берковица – 40 см, на места с навявания.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МОН: 41 училища бяха затворени заради влошените метеорологични условия

МОН: 41 училища бяха затворени заради влошените метеорологични условия

26 Февруари 2018 | 16:36 | Агенция "Фокус"
София. Учебни занятия не се провеждаха днес в 41 училища в страната заради влошените метеорологични условия и пътна обстановка. Това съобщиха от пресцентъра на МОН. Най-много – 10 училища, бяха затворени в област Разград. Това са ОУ „Св. Климент“ в село Юпер, ОУ „Паисий Хилендарски“ в село Равно, ОУ „Н. Й. Вапцаров“ в село Бисерци, СУ „Христов Ботев“, ПГ по ветеринарна медицина и земеделие и НУ „Васил Левски“ в Лозница, ОУ „Виделина“ в село Сейдол, ОУ „Иван Вазов“ в село Веселина, ОУ „Христо Ботев“ в село Гороцвет и ОУ „Кирил и Методий“ в село Трапище.
Осем бяха училищата без учебни часове в област Силистра. Две от тях – СУ „Христо Ботев“ и СУ „Йордан Йовков“, са в Тутракан. По едно училище беше затворено в Главиница и селата Сокол, Стефан Караджа, Зафирово, Цар Самуил и Нова Черна. Тези училища ще останат затворени и утре - 27 февруари 2018 г.
В Перник заради нарушено топлоподаване не отвориха ОУ „Св. Иван Рилски“, ОУ „Св. К. К. Философ“, VI СУ „Св. св. Кирил и Методий“, СУРИЧЕ „Д-р Петър Берон“ и ПМГ „Христо Смирненски“. По пет училища останаха затворени и в областите Видин и Враца, а в Шумен - четири.
По едно училище в областите Кърджали, Плевен, Русе и Пазарджик не са провеждали учебни часове – ОУ „Иван Вазов“ в село Костино, ОУ „Васил Левски“ в село Беглеж и ОУ „Св. Климент Охридски“ в село Сваленик и ОУ „Константин Величков“ в село Паталеница. Заради усложнената пътна обстановка не учиха и пътуващи ученици от общините Павликени и Свищов.
Във вторник и сряда всички ученици от общините Враца, Добрич и Лозница ще бъдат във ваканция. До 1 март включително няма да учат и в пет общини от област Смолян - Смолян, Доспат, Борино, Баните и Мадан.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: 27 и 28 февруари са обявени за неучебни дни в общината

Шумен: 27 и 28 февруари са обявени за неучебни дни в общината

26 Февруари 2018 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Шумен. 27 и 28 февруари са обявени за неучебни дни за всички училища на територията на община Шумен със заповед на кмета Любомир Христов. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Промяната се налага във връзка с усложнената зимна обстановка в района, ниските температури, снегонавяванията и затрудненото придвижване на автобуси и ученици към учебните заведения.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Почистени са пътищата на територията на община Сърница

Пазарджик: Почистени са пътищата на територията на община Сърница

26 Февруари 2018 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Сърница. Снежната покривка в град Сърница е около 15 - 20 сантиметра. Това каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик кметът на Община Сърница Неби Бозов. „Основните пътища и улици са почистени. Разполагаме с два камиона за разпръсване на пясък, един багер и един роторен снегорин, който още не се е наложило да използваме“, коментира Бозов. Той каза още, че пътят Велинград - Сърница, който е една от основните артерии, свързващи двете общини, също е почистен. „Пътищата са проходими при зимни условия, но трябва да се шофира с повишено внимание“, добави Бозов.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Ограничено е движението на автомобили над 12 тона по път II-29 Добрич – Кардам поради обилен снеговалеж и снегопочистване

АПИ: Ограничено е движението на автомобили над 12 тона по път II-29 Добрич – Кардам поради обилен снеговалеж и снегопочистване

26 Февруари 2018 | 16:02 | Агенция "Фокус"
Добрич. Ограничено е движението на автомобили над 12 тона по път II-29 Добрич – Кардам поради обилен снеговалеж и снегопочистване. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Габрово: Ограничено е движението на автомобили над 12 тона по път I-4 Велико Търново - Ловеч в района на Малиново - Ново село

Габрово: Ограничено е движението на автомобили над 12 тона по път I-4 Велико Търново - Ловеч в района на Малиново - Ново село

26 Февруари 2018 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Габрово. Ограничено е движението на автомобили над 12 тона по път I-4 Велико Търново - Ловеч на територията на област Габрово (Малиново - Ново село) поради обилен снеговалеж и снегопочистване. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ловеч: Ограничено е движението на товарни автомобили над 12 тона двупосочно по път I-4 село Малиново - село Сопот поради обилен снеговалеж

Ловеч: Ограничено е движението на товарни автомобили над 12 тона двупосочно по път I-4 село Малиново - село Сопот поради обилен снеговалеж

26 Февруари 2018 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Ловеч. Ограничено е движението на товарни автомобили над 12 тона двупосочно по път I-4 село Малиново - село Сопот на територията на област Ловеч поради обилен снеговалеж и снегопочистване. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Разград: Временно движението е в една лента по път ІІІ-204 Разград - Благоево поради пътнотранспортно произшествие

Разград: Временно движението е в една лента по път ІІІ-204 Разград - Благоево поради пътнотранспортно произшествие

26 Февруари 2018 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Разград. Временно движението е в една лента по път ІІІ-204 Разград - Благоево поради пътнотранспортно произшествие. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Екип на противопожарната служба е оказал помощ на заблудили се френски туристи в Рила

Кюстендил: Екип на противопожарната служба е оказал помощ на заблудили се френски туристи в Рила

26 Февруари 2018 | 15:34 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Екип на противопожарната служба е оказал помощ на заблудили се френски туристи в Рила. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Областна дирекция на МВР – Кюстендил. Трима френски туристи са аварирали с автомобил, нает под наем край село Смочево, Община Рила. Те са подали сигнал на телефон 112. Екип на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Рила е оказал помощ на туристите, след като автомобилът е затънал в снега встрани от пътя. Туристите са транспортирани в град Рила. Няма пострадали.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: На десетки сигнали за аварирали автомобили са реагирали от Областно пътно управление

Благоевград: На десетки сигнали за аварирали автомобили са реагирали от Областно пътно управление

26 Февруари 2018 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Благоевград. На десетки сигнали за аварирали автомобили са реагирали от Областно пътно управление – Благоевград. Това казаха за Радио „Фокус“ – Пирин от ОПУ – Благоевград. Все още е в сила въведената временна забрана за преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 тона през проходите Предел и Юндола. Продължава снегонавяването в областта. Пътищата се почистват и обработват със смеси.
Кристина МИТКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Непочистени пътища са увеличили времето за достъп на медицинските екипи в отделни райони на областта

Кюстендил: Непочистени пътища са увеличили времето за достъп на медицинските екипи в отделни райони на областта

26 Февруари 2018 | 15:19 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Непочистени пътища са увеличили времето за достъп на медицинските екипи в отделни райони на областта. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил д-р Анелия Георгиева, директор на „Спешен център” – Кюстендил. По думите ѝ в отдалечени махали се е наложило да се изчака техниката да почисти, а в други случаи екипите са вървели и пеша до адреса, но това не е оказало влияние на навременното оказване на медицинската помощ. „Това е обичайно за усложнена зимна обстановка. Нашите екипи са достигнали до адресите и е оказана навременна помощ”, каза д-р Анелия Георгиева. По думите ѝ от началото на деня има няколко случая на травми, има случаи на открити паднали хора в снега със счупвания. „Ще видим каква ще бъде обстановката утре, когато се очакват и заледявания”, каза д-р Анелия Георгиева.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Свилен Шитов, кмет на Девня: Обстановката е нормална при динамични зимни условия

Свилен Шитов, кмет на Девня: Обстановката е нормална при динамични зимни условия

26 Февруари 2018 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Девня. Обстановката в Девня е нормална при динамични зимни условия. Това каза кметът на Община Девня Свилен Шитов, съобщиха от Общината. В района на общината вали сняг и духа полусилен североизточен вятър, което създава условия за навявания и намалена видимост. Засега няма затворени пътни отсечки и не са постъпвали сигнали за закъсали автомобили, както и за проблеми с електричеството и водоснабдяването. Три снегорина обработват пътищата от общинската мрежа, където натрупалата се снежна покривка достига до 5 сантиметра. При инциденти гражданите могат да звънят на тел. 112 или на Дежурния по община – 0886 69 90 55. Поради неблагоприятните прогнози кметът обяви 27 и 28 февруари (вторник и сряда) за неучебни дни на територията на общината. Мярката обхваща две училища – СУ „Васил Левски“ и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. В детските градини занятията ще се провеждат в сборни групи. Според прогнозата на синоптиците с напредването на деня обстановката в района на Девня ще се влошава. След 18 часа днес снеговалежът ще се усили, а температурите ще продължат да се понижават и ще се създават условия за поледици.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: 27 и 28 февруари са неучебни дни за училищата в община Вълчи дол

Варна: 27 и 28 февруари са неучебни дни за училищата в община Вълчи дол

26 Февруари 2018 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Вълчи дол. Със заповед на кмета на Община Вълчи дол 27 и 28 февруари са неучебни дни за училищата в община Вълчи дол заради влошената метеорологична обстановка. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от Регионалното управление на образованието във Варна. Със заповед на кмета на Община Девня 27 и 28 февруари са обявени за неучебни дни в СУ „В. Левски“ – Девня и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Девня. Със заповедна директора на ОУ „Иван Вазов“ в село Любен Каравелово 27 февруари е обявен за неучебен ден.

„Фокус“ припомня, че учениците в Бяла излизат в тридневна ваканция заради влошената метеорологична обстановка. Заповедта е издадена от кмета на Община Бяла Анастас Трендафилов за дните от 27 февруари до 1 март, включително. Със заповед на директора дните 27 и 28 февруари са обявени за неучебни за ОУ „Св. Кл. Охридски“ в село Изворско, ОУ „Хр. Смирненски“ в село, ОУ „Св. Кл. Охридски“ – с. Кичево. Със заповед на кмета на Община Суворово дните 27 и 28 февруари са обявени за неучебни дни в СУ „Н. Й. Вапцаров“ – Суворово, ОУ „Хр. Ботев“ – Чернево и ОУ „Хр. Ботев“ – Николаевка.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Ограничава се движението за всички автомобили по Подбалканския път I-6 в участъка между Мъглиж и Николаево поради нулева видимост, силен вятър и навявания

Стара Загора: Ограничава се движението за всички автомобили по Подбалканския път I-6 в участъка между Мъглиж и Николаево поради нулева видимост, силен вятър и навявания

26 Февруари 2018 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Ограничава се движението за всички автомобили по Подбалканския път I-6 в участъка между Мъглиж и Николаево поради нулева видимост, силен вятър и навявания. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Обходният маршрут е път I-5 Казанлък - Стара Загора - път II-66 Стара Загора - Нова Загора и II-55 Нова Загора - Гурково.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Няма получени искания за прекратяване на учебните занятия или за намаляване на учебните часове в областта

Кюстендил: Няма получени искания за прекратяване на учебните занятия или за намаляване на учебните часове в областта

26 Февруари 2018 | 14:18 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Няма получени искания за прекратяване на учебните занятия или за намаляване на учебните часове за училищата в областта. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Регионално управление на образованието – Кюстендил. Въпреки усложнената зимна обстановка учебните заведения в региона продължават да работят нормално и без затруднения. Класните стаи са отоплени и учебният процес се извършва без проблеми. На този етап от страна на директорите на учебните заведения и от кметовете на общини не са постъпвали искания за промяна в учебния процес. Регионално управление на образованието в Кюстендил продължава да следи ситуацията.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Продължава снеговалежът в областта, не спира обработката на пътищата в общината

Кюстендил: Продължава снеговалежът в областта, не спира обработката на пътищата в общината

26 Февруари 2018 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Продължава снеговалежът в Кюстендил, не спира обработката на пътищата в общината. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Ивайло Чалъков, експерт „Отбранителна и мобилизационна подготовка” към Община Кюстендил. По думите му за кратко снеговалежът е спрял, но в момента отново вали. „Мобилизирана е цялата техника. Почистват се всички улици, работи се и в отделните жилищни квартали, както и по направленията за селата. Няма да оставим непочистен път”, каза Ивайло Чалъков. До момента няма информация за бедстващи хора, за населени места без ток. Поддържа се постоянна връзка с кметовете и с кметските наместници на селата. Те от своя страна имат връзка с хората в отдалечените махали.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Забранено е движението на тежкотоварни камиони над 12 тона по пътя Харманли-Тополовград, заради снеговалежа

Хасково: Забранено е движението на тежкотоварни камиони над 12 тона по пътя Харманли-Тополовград, заради снеговалежа

26 Февруари 2018 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Хасково. Забранено е движението на тежкотоварни камиони над 12 тона по пътя Харманли-Тополовград. Това е единственото ограничение, наложено в Хасковска област, заради снеговалежа. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация Хасково. В целия регион пътищата са проходими при зимни условия. На терен са всички машини на снегопочистващите фирми, които обработват пътните настилки. Областният управител на Хасково Станислав Дечев инспектира лично почистването на пътя за Димитровград- Стара Загора. В Димитровград се чисти интензивно. Там улиците са почистени до асфалт, акцентира се върху кръговите кръстовища и околовръстния път за Стара Загора. Автомагистрала „Марица“ също е почистена и проходима. Вниманието на шофьорите трябва да бъде изострено, когато преминават през откритите и ветровите места, където са възможни обледявания и навявания.
Дежурните в ОПУ –Хасково докладваха, че ситуацията в областта е нормална за зимни условия. Няма тежки пътни инциденти. Всички населени места са достъпни. Няма прекъсване на електричеството и водоподаването. Не се налагат допълнителни ограничения на движението. В края на деня се очаква температурите да паднат доста под нулата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Възстановено е нормалното движение в района на 70 км на автомагистрала „Тракия“

Пазарджик: Възстановено е нормалното движение в района на 70 км на автомагистрала „Тракия“

26 Февруари 2018 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Движението в района на автомагистрала „Тракия“, обслужван от ОДМВР - Пазарджик се нормализира. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Мирослав Стоянов, говорител на ОДМВР. Той обясни, че гази сутрин автопатрул при сектор „Пътна полиция“ е изпълнявал служебните си задължения в района на 70-ти километър в платното по посока за София. „Пътните полицаи са отбивали в аварийната лента товарните автомобили над 12 тона, тъй като има издадена забрана за движението им по магистралата. По шосето се е движил товарен автомобил с турска регистрация, който с несъобразено висока скорост е приближил спрените товарни автомобили и се е ударил в тях. В резултат на пътния инцидент се е наложило платното по посока за София да бъде затворено, докато тежка техника издърпа товарните автомобили и товара им от лентите за движение. На мястото е изпратен и дежурен екип от РСПБЗН - Пазарджик за разчистване на платното“, допълни Стоянов. Той каза също, че движението възстановено, а служители на сектор „Пътна полиция“, продължават да регулират трафика във въпросния участък.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Работата на екипите не е спирала от началото на валежа, за да се осигури проходимост на пътищата, шофьорите да карат внимателно

АПИ: Работата на екипите не е спирала от началото на валежа, за да се осигури проходимост на пътищата, шофьорите да карат внимателно

26 Февруари 2018 | 13:52 | Агенция "Фокус"
София. Шофьорите да карат внимателно, със съобразена за зимните условия скорост, да не предприемат резки маневри и да спазват въведени ограничения. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Днес пътен инцидент между два тежкотоварни камиона на АМ „Тракия“ в посока Пазарджик - София, въпреки забраната за движение на МПС над 12 тона в участъка, затрудни трафика по автомагистралата и възпрепятства работата на снегопочистващата техника. Над 1800 машини обработват пътните настилки. Работата на екипите не е спирала от началото на валежа, за да се осигури проходимост на пътищата.
При рязко влошаване на времето движението на тежкотоварните превозни средства ще се ограничава, а там където се налага заради силния вятър и снегонавяванията трафикът ще се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистване на пътя. Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да отложат тръгването си до подобряване на времето.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: За почистване на пътната мрежа в община Панагюрище работят 15 снегорина и пет машини за опесъчаване

Пазарджик: За почистване на пътната мрежа в община Панагюрище работят 15 снегорина и пет машини за опесъчаване

26 Февруари 2018 | 13:33 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Пътищата на територията на община Панагюрище са проходими при зимни условия. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Радка Костуркова от Общината. Тя обясни, че продължава снегопочистването и опесъчаването в града и по населените места. “Към настоящия момент улиците в Панагюрище са проходими при зимни условия. Тротоарите и достъпите до обществени сгради, детски и учебни заведения и социални услуги в Панагюрище са почистени и проходими. Няма затворени училища, детски градини и социални услуги на територията на община Панагюрище. В момента на територията на община Панагюрище за почистване на общинската пътна мрежа и улиците в града работят 15 снегорина и още пет машини за опесъчаване“, добави Костуркова. Тя каза още, че по данни на Пътно управление – Панагюрище по републиканската пътна мрежа на територията на община Панагюрище работят 17 снегопочистващи машини.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Смолян Николай Мелемов обяви за неучебни дните от 27 февруари до 1 март заради усложнената метеорологична обстановка

Кметът на Смолян Николай Мелемов обяви за неучебни дните от 27 февруари до 1 март заради усложнената метеорологична обстановка

26 Февруари 2018 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Смолян. Заради усложнената метеорологична обстановка и очакваните минусови температури, със заповед на кмета Николай Мелемов дните 27 и 28 февруари са обявени за неучебни за ОУ „Св.Кирил и Методий” – с. Смилян и ОУ „Св.Кирил и Методий”- с. Момчиловци. За всички останали учебни заведения на територията на община Смолян неучебни са дните 27, 28 февруари и 1 март, включително. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.
За учебните заведения в Смилян и Момчиловци дните са два, защото Мелемов беше обявил един ден за неучебен по време на бедствието, причинено от ураганния вятър през януари. По закон кметът има право да обяви до три дни за неучебни.
Детските градини ще работят. Община Смолян съветва родителите, ако има кой да гледа децата, да си останат по домовете.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Красимир Михайлов, ЦСМП – Благоевград: Усложнената зимна обстановка не възпрепятства работата на екипите ни дори във високопланинските участъци

Д-р Красимир Михайлов, ЦСМП – Благоевград: Усложнената зимна обстановка не възпрепятства работата на екипите ни дори във високопланинските участъци

26 Февруари 2018 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Усложнената зимна обстановка не възпрепятства работата на екипите ни дори във високопланинските участъци. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Красимир Михайлов, директор на Центъра за спешна медицинска помощ – Благоевград. Той обясни, че се поддържа непрекъсната връзка с всички филиали и за сега нещата са сравнително спокойни. „Ако се наложи да стигнем до труднодостъпни места обикновено търсим съдействие от останалите институции – пожарна, съответните общини, полиция и така нататък. На този етап не сме имали нужда да търсим помощ“, каза още Михайлов. Той подчерта, че всичко е под контрол.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Около 15 см е снежната покривка в община Батак, пътищата са проходими при зимни условия

Пазарджик: Около 15 см е снежната покривка в община Батак, пътищата са проходими при зимни условия

26 Февруари 2018 | 13:12 | Агенция "Фокус"
Батак. Около 15 см е снежната покривка в община Батак, пътищата са проходими при зимни условия. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Петър Паунов, кмет на Общината. Пътищата са заснежени, но се обработват и към момента с оглед на продължаващите снеговалежи. Няма затворени пътни участъци, както и бедстващи туристи и автомобили.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Два автобуса по линии 6 и 11 са аварирали тази сутрин заради снежната обстановка в града

Пловдив: Два автобуса по линии 6 и 11 са аварирали тази сутрин заради снежната обстановка в града

26 Февруари 2018 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Два автобуса по линии 6 и 11 са аварирали тази сутрин заради снежната обстановка. Това съобщи на пресконференция Златин Велев, зам.-кмет по транспорт, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Автобусите са били заменени с други. „Имало е и закъснения, но това е нормално за ден като днешния”, каза Велев. По думите му те се получават и в дни с обилни валежи от дъжд заради големия трафик и задръствания от автомобили на някои места в града. „Няма заледени и недостъпни места за градския транспорт заради снега“, каза още Златин Велев.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: 25 сантиметра е достигнала снежната покривка в града към 11.00 часа

Кюстендил: 25 сантиметра е достигнала снежната покривка в града към 11.00 часа

26 Февруари 2018 | 12:49 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. 25 сантиметра е достигнала снежната покривка в Кюстендил към 11.00 часа. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. В рамките на три часа дебелината на снежната покривка се е увеличила с нови 3 сантиметра. Към момента продължава да вали сняг, най-интензивен е валежът в района на Община Кюстендил. Прогнозата е за отслабване на валежа.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вяра Церовска, кмет на Перник: Ако температурата не се възстанови в училищата и утре няма да бъде учебен ден

Вяра Церовска, кмет на Перник: Ако температурата не се възстанови в училищата и утре няма да бъде учебен ден

26 Февруари 2018 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Перник. "Пътищата в Перник са проходими при зимни условия", заяви кметът на Община Перник Вяра Церовска, съобщиха от пресцентъра на Общината. От събота през нощта общинското ръководство проверява и следи пътната обстановка.
„Основните пътни артерии са почистени. При тези зимни условия градският транспорт не е отказал нито един от маршрутите, към които са поети ангажименти, разбира се, почистването на пътища продължава и в съответствие с обстановката и нуждите на определени места, които непрекъснато изникват“, посочи Церовска.
Заради проблема с топлоподаването със заповед на кмета Вяра Церовска в Перник са разпуснати учениците в Шесто СУ „Св. св. Кирил и Методий“, ОУ „Св. Иван Рилски“, ПМГ „Христо Смирненски“, СОУРИЧЕ „Д-р Петър Берон“ и ОУ „Св. Константин Кирил Философ“ в кв. „Тева“.
„Лично за мен е голям проблем затова, че Топлофикация – Перник не изпълнява задълженията си, не само към абонатите, към които е поела ангажимент, но и към общинските училища, детски градини и здравни заведения. От вчера правя непрекъснато контакти с директорите на учебните и детските заведения. По–голяма част от тях още през нощта са започнали да осигуряват отопление и има учебни занятия в кв. „Изток“, с изключение в Езиковата гимназия, където има намаляване на часовете“, обясни Церовска.
Проверката от сутринта на двамата зам.-кметове Севделина Ковачева и Владислав Караилиев показва, че температурата в училищата е между 19 – 22 градуса, в детските заведение температурата е около 22 градуса.
По думите на кмета директорът на Шесто училище Адриана Ольова е завила, че за нейните ученици утре са осигурени отоплителни уреди и часовете ще протекат нормално.
„Ако температурата не се възстанови в училищата и утре няма да бъде учебен ден. Ние следим непрекъснато обстановката“, допълни Церовска.
Кметът Вяра Церовска припомни, че от нейно име е изпратено писмо до областния управител на Перник и Комисията за енергийно и водно регулиране за отговорността на Топлофикация – Перник и очаква отговор за поетите ангажименти.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Станислав Поломски, ЦСМП - Видин: Спешните ни екипи са се отзовали на всички повиквания въпреки усложнената зимна обстановка

Д-р Станислав Поломски, ЦСМП - Видин: Спешните ни екипи са се отзовали на всички повиквания въпреки усложнената зимна обстановка

26 Февруари 2018 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Видин. Спешните ни екипи са се отзовали на всички повиквания въпреки усложнената зимна обстановка. Това каза за Радио „Фокус“ – Видин д-р Станислав Поломски, директор на ЦСМП - Видин. Той посочи, че 8 са екипите, които денонощно обслужват населението в областта. „Четири са високопроходимите линейки, с които разполагаме. Всички линейки са оборудвани със зимни гуми, разполагаме и с достатъчно гориво. Засега нямаме сигнал, който да сме приели и да не можем да достигнем до болния заради непроходимост на пътя“, каза д-р Поломски. Той добави, че при затваряне на пътищата от ЦСМП - Видин се обръщат за помощ към РСПБЗН, които разчистват пътя с техника и след тях обикновено се движи линейката. „Имали сме такива случаи, но засега успяваме да стигнем до всички, които са ни потърсили за помощ“, каза д-р Поломски.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: 21 пътнотранспортни произшествия са регистрирани в областта от сутринта, 19 от тях са в града

Смолян: 21 пътнотранспортни произшествия са регистрирани в областта от сутринта, 19 от тях са в града

26 Февруари 2018 | 12:31 | Агенция "Фокус"
Смолян. От 07.30 часа до настоящия момент на територията на ОДМВР-Смолян са регистрирани 21 пътнотранспортни произшествия, като 19 от тях на територията на гр. Смолян. В две от произшествията има пострадали трима участници в движението. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Смолян. Целия ресурс на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР - Смолян и РУ- Смолян е насочен към регулиране на движението и недопускане на произшествия.
Предвид обилния снеговалеж и обявения червен код за интензивни валежи, апелираме към участниците в пътното движение да бъдат особено внимателни, както в случаите, в които са пешеходци, така и като водачи на моторни превозни средства. Личните автомобили да бъдат подготвени за пътуване при зимни условия, с подходящи гуми и вериги за сняг. По възможност, до нормализиране на движението, да бъде ограничено ползването на лични автомобили само при неотложност. При необходимост да се ползва обществен транспорт. Особено важно е всички участници в пътното движение да спазват правилата и да шофират безопасно, а пешеходците да пресичат само на обозначените за това места, едва след като са се убедили, че са забелязани от водача на автомобила и последният е спрял движението си. Не бива да се допуска управление на МПС с неподходящи гуми или със скорост, несъобразена с пътните условия и обилния снеговалеж.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Всички пътища в община Карлово са проходими, няма затворени участъци и прекъснато електрозахранване

Пловдив: Всички пътища в община Карлово са проходими, няма затворени участъци и прекъснато електрозахранване

26 Февруари 2018 | 12:27 | Агенция "Фокус"
Карлово. Всички пътища в общината са проходими при зимни условия, няма затворени участъци, непроходими улици и прекъснато електрозахранване., съобщават от пресцентъра на община Карлово. От полунощ машините на снегопочистващата фирма опесъчават и почистват главните пътни артерии в град Карлово и пътищата към населените места от общината. Почистени са улиците, водещи към болницата, пожарната, училища, детски заведения и гробищния парк. В момента се почистват второстепенни улици, площад „Васил Левски“ и площад „20-ти юли“. Затруднени участъци за движението има в селата Кърнаре, Розино и Христо Даново. Общинският щаб работи непрекъснато 24 часа, следи и анализира обстановката на територията на община Карлово. Пътищата се почистват основно с пясъчно-солни смеси и бишофит – естествен продукт, под формата на кристали, който се използва за обработка на зимни пътища и улици при ниски температури.
Въпреки създадената организация и действията на общинскат администрация, призоваваме гражданите да се движат съобразно затруднената зимна обстановка. Шофьорите да карат със зимни гуми и повишено внимание. Поради очакваните ниски температури, призоваваме гражданите, фирмите и собствениците на търговски обекти да почистят тротоарите пред имотите си, за да се предотврати опасността от заледяване.
Жителите на общината могат да подават сигнали за инциденти и затруднена обстановка на телефон 0335/54-555 и GSM 0896 686 704.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Търговище: 27 и 28 февруари ще бъдат неучебни в община Търговище, Попово и Антоново, в община Опака излизат в дървена ваканция за три дни

Търговище: 27 и 28 февруари ще бъдат неучебни в община Търговище, Попово и Антоново, в община Опака излизат в дървена ваканция за три дни

26 Февруари 2018 | 12:27 | Агенция "Фокус"
Търговище. 27 и 28 февруари ще бъдат неучебни в община Търговище, Попово и Антоново, в община Опака излизат в дървена ваканция за три дни. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Шумен Елка Станчева, началник на Регионалното управление на образованието в Търговище. „Към момента официално постъпили уведомления и заповеди за обявяване на неучебни 27 и 28 февруари има от община Търговище, Попово и Антоново, в община Опака се преустановяват занятия от 27 февруари до 1 март“, заяви Елка Станчева.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Няма подадени сигнали за аварии или затруднения с придвижването граждани в Асеновград във връзка с усложнената зимна обстановка

Пловдив: Няма подадени сигнали за аварии или затруднения с придвижването граждани в Асеновград във връзка с усложнената зимна обстановка

26 Февруари 2018 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Няма подадени сигнали за аварии или затруднения с придвижването граждани в Асеновград във връзка с усложнената зимна обстановка. Снегопочистващата фирма в Асеновград започна да извършва опесъчаване през нощта по основните улици и второстепенната пътна мрежа, съобщиха за Радио „Фокус“ - Пловдив от Общината. От 8.00 сутринта се почиства ръчно централна градска част и спирките на градския транспорт. След това работниците ще преминат към ръчно почистване и на тротоарите. От 10.00 започна машинно почистване на пътната мрежа със снегорини.
Ангажимент по снегопочистването на улиците от регионалната пътна мрежа в Асеновград (бул. „България”, както и улиците „В. Левски”, „Цар Иван Асен II”, „6-ти януари”, част от „Съединение”) има Агенция „Пътна инфраструктура”. Община Асеновград е в контакт с Агенцията във връзка с почистването на тези улици.
Няма голяма снежна покривка по населените места в общината. Общинската пътна мрежа е проходима. По селата снегопочистването се извършва с верижна техника. Най-голямата снежна покривка по данни от кметовете е в село Добростан – около 15 см. Общинска администрация поддържа връзка с кметовете и наместниците за обстановката. Има дежурна техника за тях. Няма сигнали за аварии или затруднения с придвижването граждани.
Община Асеновград припомня, че по Наредба № 1 собствениците на търговски обекти и жилища трябва да почистят собственоръчно своите обекти.
Обръщаме се към водачите и собствениците на моторни превозни средства да не паркират автомобилите си на пътното платно, за да не възпрепятстват снегопочистващата и опесъчаваща техника. На улици, по които имат спрели автомобили, техниката няма да премине.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Двама души са пострадали при катастрофа между камион и лек автомобил на пътя Пловдив - Пазарджик

Пловдив: Двама души са пострадали при катастрофа между камион и лек автомобил на пътя Пловдив - Пазарджик

26 Февруари 2018 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Затворено е движението в участък от пътя Пловдив-Пазарджик заради катастрофа между камион и лек автомобил. Това съобщи за Радио „Фокус”- Пловдив говорителят на ОДМВР. В болница са закарани водачът на автомобила и спътничката му. Автомобилите се пренасочват по обходни маршрути. Инцидентът е станал около 11.00 часа днес. Сигналът е подаден в РУ – Стамболийски за челен сблъсък между камион и лек автомобил в района на разклон за сметище край Цалапица на пътя Пловдив - Пазарджик. До приключване на огледа на местопроизшествието движението е затруднено и се подпомага от полицейски служители. Организирани са обходни маршрути от 6-ти километър и Отра хан.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Минка Салагьорова, зам.-кмет на Петрич: Над 40 см е снежната покривка в Подгорието, пътищата се почистват, като към момента са проходими

Минка Салагьорова, зам.-кмет на Петрич: Над 40 см е снежната покривка в Подгорието, пътищата се почистват, като към момента са проходими

26 Февруари 2018 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Петрич. Силен сняг вали на територията на Община Петрич, пътищата се почистват. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин заместник-кметът на Общината Минка Салагьорова. „Преди около час снежната покривка в подгорието достигаше 40 см. Сега предполагам е повече, защото не е спирало да вали и то доста силно. Иначе чистим пътищата, проходими са. Повече усилия сме съсредоточили в централна градска част и град Петрич. 11 машини са на терен“, каза още Салагьорова. Тя добави, че трафикът в града е интензивен, а почистването на пътищата е затруднено заради паркирани автомобили, затова и по-големите усилия са фокусирани за обработката на пътищата в общинския център.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Над 180 машини и 1 022 души работят по почистването на снега в столицата

София: Над 180 машини и 1 022 души работят по почистването на снега в столицата

26 Февруари 2018 | 12:12 | Агенция "Фокус"
София. Не е спирала работата по почистване на основни трасета, улици и булеварди, по които се движи градския транспорт в София във връзка с подължаващия снеговалеж. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Над 180 снегопочистващи машини са на терен. Извършва се разпръскване на смеси срещу заледяване и избутване на снежна маса.
Почистваща техника навлиза и във вътрешнокварталните. Работи се в районите "Триадица", "Оборище", "Лозенец", "Нови Искър", "Панчарево" и "Слатина".
Почистват се подходи към пешеходните подлези, спирки на градския транспорт и тротоари. По данни на фирмите, ангажирани с дейностите, на терен работят 1 022 души. Повечето от тях са ангажирани в ръчното почистване на пешеходните пространства.
Градският транспорт се движи при зимни условия. Временно поради затруднения беше нарушен графикът в движението на трамвайни линии 3, 6 и 11.
Напомняме на шофьорите да използват автомобилите си оборудвани за движение при зимни условия и да карат със съобразена скорост.
В Кризисните центрове на Столична община са приети 186 души, останали без дом. Те получават подслон и храна. Центровете работят денонощно. Гражданите могат да подават сигнали на 112 и в контактния център на Столична община на тел. 0700 17 310.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: 33 сигнала за пътнотранспортни произшествия са подадени в полицията в града за денонощието, няма тежки случаи

Пловдив: 33 сигнала за пътнотранспортни произшествия са подадени в полицията в града за денонощието, няма тежки случаи

26 Февруари 2018 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Пловдив. 33 сигнала за пътнотранспортни произшествия са подадени в полицията в Пловдив за денонощието. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Пловдив говорителят на ОДМВР. Всички катастрофи са с материални щети. повечето сигнали касаят паднали в канавки автомобили, с което се затруднява движението по пътните платна. Няма информация за тежки пътнотранспортни произшествия.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Областният управител на Плевен Мирослав Петров: Пътищата в областта са почистени и проходими

Областният управител на Плевен Мирослав Петров: Пътищата в областта са почистени и проходими

26 Февруари 2018 | 12:02 | Агенция "Фокус"
Плевен. Пътищата в област Плевен са почистени и проходими. Това каза Агенция „Фокус“ областният управител на Плевен Мирослав Петров. „Затруднение на движението има по пътя Никопол – Лозица, където винаги има навявания. Там се работи активно и в ранния следобед се очаква да бъде отворен“, подчерта той.
Петров припомни, че по преценка на Областната дирекция на полицията републиканският път Плевен – София има ограничение на движението на тежкотоварни автомобили и към момента тировете се отбиват на обозначените за целта места до второ нареждане.
Няма данни за проблеми с електричеството в населените места.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Силистра: 27 и 28 февруари ще бъдат неучебни за учениците в община Дулово

Силистра: 27 и 28 февруари ще бъдат неучебни за учениците в община Дулово

26 Февруари 2018 | 12:01 | Агенция "Фокус"
Дулово. 27 и 28 февруари ще бъдат неучебни за учениците в община Дулово. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Шумен кметът д-р Юксел Ахмед. Отмяната е заради очакваните ниски температури. До края на седмицата няма да работят и детските градини в общината, като само в Дулово ще има дежурни групи. Пътищата на територията на община Дулово са проходими при зимни условия, посочи д-р Ахмед. Ток и вода има навсякъде, снабдяването с хранителни продукти е нормално. Проблемните участъци по улиците и пътищата се почистват своевременно. „Учениците бяха извозени сутринта, единствено в село Окорш занятията започнаха с малко закъснение, но във всички училища учебният процес днес е нормален, заповедта за 27 и 28 февруари е заради очакваните ниски температури“, каза д-р Ахмед.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимира Анастасова, кмет на Долни чифлик: Има достъп до всички населени места в общината, няма постъпили сигнали за населени места без ток и вода

Красимира Анастасова, кмет на Долни чифлик: Има достъп до всички населени места в общината, няма постъпили сигнали за населени места без ток и вода

26 Февруари 2018 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Долни чифлик. Пътищата на територията на община Долни чифлик са проходими при зимни условия. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна кметът на Община Долни чифлик Красимира Анастасова. „Има снеговалеж, не е така обилен, както беше миналата година. Връщам се от село Булаир, където миналата година имаше големи навявания. В момента е проходимо. Следим обстановката и при необходимост машините са готови за почистване и опесъчаване“, заяви кметът. Красимира Анастасова добави, че в Общината на този етап няма постъпили сигнали за населени места без ток и вода. „Децата се извозват нормално до учебните заведения“, каза още Красимира Анастасова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.