НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кюстендил: Изпратени са уведомителни писма до всички териториални звена на държавните структури по повод празника „Кюстендилска пролет”

Кюстендил: Изпратени са уведомителни писма до всички териториални звена на държавните структури по повод празника „Кюстендилска пролет”

7 Март 2018 | 13:00 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Изпратени са уведомителни писма до всички териториални звена на държавните структури по повод празника „Кюстендилска пролет”. Това каза пред журналисти областният управител на Кюстендил Виктор Янев, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Областният управител очаква от ръководителите на териториалните звена на изпълнителната власт в община Кюстендил да обявят 21 март – Празникът на Кюстендил, за неработен и неприсъствен ден. „Аз изпратих писма до всички териториални звена на изпълнителната власт, като съм приложил и становище на Министерство на труда и социалната политика. Кметът на всеки град, може да определи за неработни и неприсъствени дни на територията на една община до 3 дни в годината, с решение на Общински съвет и съгласуване с областния управител. Цялата тази процедура е направена”, каза Виктор Янев.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: 14 кандидатки са допуснати до участие в тазгодишното издание на конкурса „Девойка кюстендилска пролет”

Кюстендил: 14 кандидатки са допуснати до участие в тазгодишното издание на конкурса „Девойка кюстендилска пролет”

12 Февруари 2018 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. 14 кандидатки са допуснати до участие в тазгодишното издание на конкурса „Девойка кюстендилска пролет”. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Дима Укалска, началник на отдел „Култура и духовно развитие” в Община Кюстендил. По думите ѝ тази година са се записали 25 момичета, а на предварителния кръг са се явили 23 от тях. „В рамките на предварителния кръг бяха определени 14 девойки, който ще участват тази година в конкурса. На предварителния кръг кандидатките преминаха през няколко оценки, попълниха и атестационни карти. Сега ни предстои много работа с тях, за да бъдат подготвени за самия конкурс”, каза Дима Укалска. Изборът на девойката, символ на празника „Кюстендилска пролет”, ще се проведе на 17 март на площад „Велбъжд”. Според Дима Укалска през 1966 година се поставя началото на традицията за избор на девойка ”Кюстендилска пролет”. Това е първият в страната конкурс за най-красиво момиче, а по традиция, победителката става символ не само на празника – „Кюстендилска пролет”, но и на топлотата и вярата в по-добри и хубави дни.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: До 9 февруари продължава записването за участие в конкурса „Девойка кюстендилска пролет”

Кюстендил: До 9 февруари продължава записването за участие в конкурса „Девойка кюстендилска пролет”

6 Февруари 2018 | 15:26 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. До 9 февруари продължава записването за участие в конкурса „Девойка кюстендилска пролет”. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Дима Укалска, началник на отдел „Култура и духовно развитие” към Община Кюстендил. По думите й единственото изискване е девойките да са навършили 16 години. Конкурсът ще се проведе на 17 март тази година, а преди това предстои предварителният кръг на 9 февруари, на който ще бъдат определени между 12 и 14 девойки - участнички.
„Критериите за оценяване на самия предварителен кръг са визия, движения, артистичност, обща култура. Въпросите, на които девойките отговарят, са от личен характер и са свързани най-много с тяхната мотивация за участие и с бъдещи идеи за развитието на нашия град”, заяви Дима Укалска. След предварителния кръг започва подготовката на участничките. Репетициите продължават близо 1 месец, като девойките се подготвят за три дефилета: фолклорно – с народни носии; официално – с официални рокли; артистично – танцово дефиле.
„Нещото, което ще привлече публиката - феновете на девойките идват на площада и като един предпразник, защото нашият официален празник Кюстендилска пролет е на 21 март, и с избора на девойка Кюстендилса пролет и нейните две подгласнички, настъпва пролетта. Започва подготовката, съответно те са символът на пролетта”, каза Дима Укалска.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.