НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:14


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Валери Жаблянов, БСП: Цялата здравна система трябва да бъде преосмислена

Валери Жаблянов, БСП: Цялата здравна система трябва да бъде преосмислена

21 Декември 2017 | 10:03 | Агенция "Фокус"
София. Системата на здравеопазването, в сегашния си вид, не предлага гаранции за здравето на гражданите, а употребява все по-голям ресурс. Трябва да се помисли за цялостна реформа - заради пазара, новите методи на лечение и иновативните лекарства. Това каза пред БНТ зам.-председателят на НС на БСП Валери Жаблянов, съобщиха от пресцентъра на партията. Жаблянов добави, че при сегашното законодателство Министерство на здравеопазването има ограничено въздействие върху системата, а влияние има една група от интереси. Народният представител бе категоричен, че държавата политика към здравеопазването трябва да бъде променена, защото са се появили много мощни международни фактори. „Трябва да се съсредоточим върху разходите, които прави държавата за здравето на българите и безконтролния растеж на частния сектор в тази сфера”, каза още Жаблянов.
„През 2017 г. се случиха много неща, които дадоха повод за активна обществена реакция. Имаше смисъл от остро поставяне на проблемите в България от страна на опозицията”, коментира социалистът. Валери Жаблянов бе категоричен, че 2018 г. няма да бъде спокойна, защото правителството и мнозинството създават това безпокойство. „Кабинетът няма ясна посока и е склонен да сменя всяко свое решение под обществен натиск”, заяви той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Бюджетът за здравеопазване е най-големият за последните години

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Бюджетът за здравеопазване е най-големият за последните години

16 Декември 2017 | 17:38 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Здравноосигурителната каса ще има бюджет по-голям с 407 млн. лв. повече и 300 млн. лв. ще бъдат за онкоболните, от тях 70 % са със съответните молекули. Това каза пред журналисти в Казанлък зам.-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. Цветанов поясни, че предложението в законопроекта е за 2018 година да бъдат предвидени средства за 32 молекули. „В Европейския съюз има шест държави, които от тези 32 молекули плащат 11. В Германия след третата година се сключват договори за плащане на тези молекули с иновативни лекарства. В Румъния има шестгодишен мораториум за нови молекули. В България, беше предложено в бюджета отлагане за 1 година, защото ние в момента имаме 28 молекули, които се плащат“, каза Цветанов и поясни, че няма да има нито един, към който държавата да не положи усилия да бъде излекуван. „И това е най-големият популизъм, който направиха от БСП и президентската институция с това партниране на топката, която си подават по тази изключително чувствителна тема за обществото. Няма човек в България, който да няма близък, който да е онкоболен или който да е починал от рак. И да обвиняват от БСП и да слагат плакати „Убийци“ или каквото и да било, мога да им кажа, че в момента бюджетът на здравеопазването е 4,7 млрд. лв. – това е най-големият бюджет, който сме имали през последните години. Такъв бюджет никога не е имало в страната ни. И когато говорим за политики, трябва да кажем, че бюджетът се разпределя балансирано, за да може да се обхване целият спектър от проблеми, които стоят за решаване. Най-важното в здравеопазването и това, което е акцент и философия на този бюджет, е профилактиката, контролните прегледи, правилната диагностика. Диагнозата е най-правилното, което ще ни даде възможност да намалим процента на раковоболните в България“, каза още Цветанов.
Цветанов поясни, че предстои с експерти в Министерство на здравеопазването да бъде разгледана възможността да се предвиди фонд, за да се спре всяка възможна спекулация по въпроса с лекарствата за онкоболните.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Няма да избързвам със сезиране на Конституционния съд за мораториума за нови лекарства, ако този акт може да се ревизира

Президентът Румен Радев: Няма да избързвам със сезиране на Конституционния съд за мораториума за нови лекарства, ако този акт може да се ревизира

16 Декември 2017 | 12:53 | Агенция "Фокус"
София. Няма да избързвам със сезиране на Конституционния съд за мораториума за нови лекарства. Това каза президентът Румен Радев в предаването „Годината на Дарик“ по „Дарик Радио“ По повод предложението на управляващите мораториумът за плащане на нови лекарства от НЗОК да отпадне само за такива, които са въведени в 1/3 от страните в ЕС президентът коментира: „За мен това преди всичко е морален въпрос, въпрос на човещина, на гарантиране на конституционните права на всеки един български гражданин“. „Говорих с много специалисти, експерти, политици – и в дясно, и в ляво, с хора от парламента, хора с голям стаж като лекари точно в тази специфична материя и мога да ви кажа, че не е сериозно, когато имаме бюджет за здравеопазване от порядъка на 4,7 млрд. лева, да не могат да се балансират едни 25 млн. лева. Тук не говорим за чисти финансови сметки. Въпросът е морален, за елементарни права по конституция“, допълни още държавният глава.
„Ако министърът на здравеопазването до сега е свикнал да борави само с числа, трябва да се научи да мисли за хората. Това се иска от него също и основно“, допълни президентът Радев. „Изобщо не ме интересуват фармацевтичните компании. Мен ме интересуват българските граждани. И един български гражданин да има ощетен от това, че му се отнема възможност той да бъде излекуван, от това, че му се отнема надежда, аз ще го защитавам. Защото той има права по българската конституция. Министър вместо да се вторачва толкова усърдно кой протестира пред парламента, да се вторачи в проблемите на министерството, които са много. Ние очакваме от този министър решения. Очакваме затягане на финансовата дисциплина, по-голям контрол, ефективност на здравеопазването и достъпност за всеки български гражданин. Да не си бърка ролите – той е наблюдател на протестите пред парламента. Затова има други хора. Нека той си гледа министерството“, заяви още държавният глава. По думите му Кирил Ананиев е наистина добър бюджетар и никой не може да го оспори. „Аз съм изключително доволен от неговата дейност. Изказванията му не променят отношението ми, но той трябва да разбере, че няма време. Той трябва да се пренастрои. Да, това е един човек, който цял живот се е занимавал с числа и иска да ги върже. Сега той трябва да се занимава с човешки съдби. Има голяма разлика. Тук е въпрос на подход, на мироглед и той трябва да се пренастройва. Ако не го направи, това означава, че вече е стъпил с единия крак на пързалката за министри на здравеопазването“, коментира още президентът Радев.
По отношение на това дали след отпадането на ветото върху мораториума, ще сезира Конституционния съд той посочи: „Не искам да избързвам с такава мярка. Правителството в лицето на премиера Борисов, вчера заяви, че е склонно за преразглеждане, аз няма да бързам. Ако може да се ревизира този акт, който беше извършен, със структурирането на бюджета по такъв начин, трябва да дадем шанс“. По думите на Радев това обаче поражда други проблеми, които вече се усещат. „Механизмът, по който ще стане е важен, защото България е парламентарна република и парламентът е най-висшия политически органи, най- важната институция и той си каза тежката дума. Всички тези 126 народни представители, които гласуваха „за“ закона си казаха думата. Как ще бъдат обърнати? Тук трябва да се замислим. В една парламентарна република парламентът контролира правителството, а не обратното. Тук е един от проблемите на българската политическа действителност – достатъчно ефективни механизми ли имаме за разделение на властите и граждански контрол?“, отбеляза още президентът.
Според него думата на следващата година трябва да е справедливост. „Каквото и да бъде едно общество, ако в него няма справедливост, то е обречено на непрекъснато напрежение, проблеми и неудовлетворение. Затова е много важно и се надявам, че през следващата година ние ще направим решителна крачка по посока на справедливостта“, каза президентът Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Дебатът за мораториума върху лекарствата не трябваше да стига до политическо ниво, а да се разреши на експертно

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Дебатът за мораториума върху лекарствата не трябваше да стига до политическо ниво, а да се разреши на експертно

16 Декември 2017 | 10:34 | Агенция "Фокус"
София. Дебатът за мораториума върху лекарствата не трябваше да стига до политическо ниво, а да се разреши на експертно. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в предаването „Годината на Дарик“ по „Дарик Радио“
„Като влезем в зоната на политиката, нещата излизат извън контрол и политиците не бива да решават експертни неща“, допълни тя. По думите й няма да има нито един онкоболен, който да остане без лечение. „Чух Стефан Данаилов. Всяко едно семейство има загубил човек от тази болест, наистина е много коварна и тя е тема, която дълбоко вълнува българските граждани. Но няма да има нито един онкоболен, който да остане без лечение. Съжалявам, че друго са разбрали хората. Може би това, което обяснявахме, не беше добре обяснено добре и не стигна до тях по верния начин“, каза Караянчева. „Има едни 300 милиона, които се дават за онкоболни, 74% от тези средства са за иновативни терапии и Комисия ще определя и в момента дали за тези хора, които нямат вече никаква алтернатива, да се закупи съответната молекула от министерството. Това ще го има. Не могат да се включват безразборно лекарства, но когато комисията отреди, че този човек наистина няма друга алтернатива, ще се закупуват молекули от министерството“, обясни тя.
Като най-важно от работата на парламента през годината тя определи приемането на бюджета и работата по Антикорупционния закон.
„За мен думата на 2017 година е „разединение“. И тя не е дума само за България. Тя е дума за целия свят. Виждаме какво се случва - и в Каталуния, и във Великобритания. Има такива процеси и в България. За съжаление не се чува, може би, мнението на опонента. Може би повече трябва да слушаме опонента и аз, като човек, участвал в дебати и в политически битки, си извличам поука от това, че важно е да чуеш какво казва човекът срещу теб, а не веднага да реагираш. Защото в повечето случаи има значение кой го казва, а не какво точно се казва“, заяви още Караянчева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Готов съм да преразгледам мораториума за лекарствата само ако молекулите се употребяват в 1/3 от държавите от ЕС

Премиерът Бойко Борисов: Готов съм да преразгледам мораториума за лекарствата само ако молекулите се употребяват в 1/3 от държавите от ЕС

15 Декември 2017 | 14:31 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Готов съм да преразгледам мораториума за лекарствата само ако молекулите се употребяват в 1/3 от държавите от ЕС. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел във връзка с ветото на държавния глава за част от бюджета на НЗОК за 2018 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него лобизмът е именно в новите лекарства. „Щом в Германия, в Румъния, в развитите страни е така, в 1/3 от 28-те страни, ако го има дадено лекарство, ще го платим веднага. Не считам, че другите държави са лобисти или такива гадове, каквито искат да ни изкарат нас“, посочи министър-председателят. Той поясни, че от правителството са приложили румънския модел по отношение на лекарствата, който се изразява в 6-годишен мораториум. „Винаги съм бил човек, който е диалогичен, защото толкова важни неща се случват в Европа, толкова добре стои страната. Не виждам никакво основание това да се говори в България“, каза премиерът.
Борисов поясни, че майка му е починала от рак. „Ние със сестра ми си продадохме, каквото имахме тогава, за да купуваме по 8 хил. долара молекула и на втората седмица жената си умря“, посочи Борисов. По отношение на коментара на държавния глава Румен Радев дали използването на военно-транспортната авиация 2009-2013 г. е целесъобразно, Борисов заяви: „Не искам да се вкарвам в тази тема, защото Конституцията ясно е казано: каквото прави правителството са политически решения, които сме взели. Имаме съответно своите приоритети, които изпълняваме - ясно разписани, казани, с които сме спечелили изборите“, допълни Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Управляващите са на път да изгубят човешкия си облик, те посегнаха на надеждата на хората

Президентът Румен Радев: Управляващите са на път да изгубят човешкия си облик, те посегнаха на надеждата на хората

15 Декември 2017 | 12:18 | Агенция "Фокус"
София. Управляващите са на път да изгубят човешкия си облик, те посегнаха на надеждата на хората. Това каза пред журналисти държавният глава Румен Радев, който взе участие в тринадесетия Национален иновационен форум, по повод преодоляното от депутатите президентско вето върху Закона за Бюджета на НЗОК през 2018 година предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Аз се надявам и управляващите, и българският парламент да си дават ясна сметка какво се случи през последните два дни. Те са на път да загубят своя човешки облик, защото българите някак си свикнахме да ни се отнемат всички неща, касаещи нашето достойно съществуване в течение на годините – и заплати, и пенсии, и социални права. Но вчера се посегна на последното – на надеждата“, коментира държавният глава. „Това е, което ме притеснява и то нямаше да бъде толкова цинично и брутално, ако предния ден, на заседание на Министерския съвет, в рамките на около 40 минути на масата не се извадиха около 740 милиона лева и се хвърлиха и изчезнаха – по критерии и механизми, които са неясни. Да, обществено значими проекти. Да, основни пътища. Да, едни хора ще стават още по-богати, други хора ще стават още по-бедни и болни“, отбеляза още президентът. „Това нямаше да бъде толкова цинично и брутално и ако партийните субсидии не бяха съизмерими и даже повече от тези 25 до 30 милиона лева, които не просто могат да спасят, те дават много надежда на много хора“, каза още той.
На въпрос дали Конституционният съд може да реши проблемът, президентът отговори: „Не мога да кажа. Това е въпрос към Конституционния съд. Там има достатъчно компетентни съдии, но за мен са нарушени основни права от Конституцията. И истински вярвам, че нашите конституционни съдии ще постъпят по съвест, а не под натиск“.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Георги Йорданов, БСП: С мораториума за нови лекарства в Бюджета на НЗОК за 2018 г. се отхвърля възможността да бъдат използвани съвременни медикаменти за пациентите

Доц. Георги Йорданов, БСП: С мораториума за нови лекарства в Бюджета на НЗОК за 2018 г. се отхвърля възможността да бъдат използвани съвременни медикаменти за пациентите

15 Декември 2017 | 10:51 | Агенция "Фокус"
София. С мораториума за нови лекарства в Бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018 г. се отхвърля възможността да бъдат използвани съвременни медикаменти за пациентите. Това каза в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ доц. Георги Йорданов, народен представител от ПГ на „БСП за България“ и зам.-председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание. Според него едно от притесненията в случая е това, че в списък на НЗОК има над 30 нови лекарства, които обаче са били заявени за попадане в същия списък още през 2015 година.
„Също така се притесняваме и за хората, които боледуват от тежки онкологични заболявания, които искат да имат още няколко дни живот и за тези, които искат да имат надежда за живот. Особено сме притеснени, защото най-цинично се казва: „Нашият солидарен фонд, НЗОК, няма да заплати тези лекарства, но вие може да си ги купите на свободния пазар.“. А с какви средства и къде? Ето това е нашето притеснение и поради тези причини ние ще сезираме Конституционния съд“, подчерта доц. Георги Йорданов. Той допълни, че според данни на Националния осигурителен институт около един милион български граждани не си плащат здравните вноски. "Казано по друг начин, институцията, която е длъжна да събира здравните вноски на българските граждани, не е в състояние да ги събере", уточни зам.-председателят на комисията по здравеопазване в Народното събрание.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Анелия Клисарова, БСП: Здравето на българина не трябва да бъде стока

Анелия Клисарова, БСП: Здравето на българина не трябва да бъде стока

15 Декември 2017 | 09:47 | Агенция "Фокус"
София. Мораториумът срещу новите молекули е несправедлив, незаконен и бих могла да кажа противоконституционен, защото лишава българските граждани от достъп до качествено лечение. Това каза народният представител от БСП проф. Анелия Клисарова пред БНТ, съобщиха от пресцентъра на партията. Проф. Клисарова добави, че не трябва мораториум върху иновативните лекарства да спира развитието на медицината. „Медицината се развива и ако до преди години касата е плащала 7-8 нови лекарства, сега са 32 и това е нормално, защото достиженията са все повече”, каза още тя. Анелия Клисарова бе категорична, че нито едно правителство досега не е налагало такъв мораториум върху новите лекарства. Тя припомни, че заплащането за тях ще струва между 24 и 35 млн. лв., много малък процент от бюджета на НЗОК, който е 3,8 млрд. лв. „Не бива заради такава сума, която няма да наруши баланса на бюджета, да противопоставяме пациентите”, каза още тя и добави, че този мораториум е израз на това, че институциите не са се справили с предизвикателствата на времето и растящия тренд на иновативните лекарства и технологии.
„Проблемите на здравеопазването няма да се решат с един мораториум. Трябва да има ефективен контрол под формата на здравна карта и електронно здравеопазване”, заяви народният представител. Тя бе категорична, че когато има работеща здравна карта, ще се знае какво реално се случва с пациентите. „Ако бъде взето политическо решение, че те ще имат електронни досиета, тогава ще бъдат спестени и пари и здравеопазването ще стане по-достъпно”, обясни тя. Проф. Крисарова бе категорична: „Здравето на нацията не трябва да е стока. Стратегическите болници в страната са заставени да печелят, а не да имат социална функция, а българският народ е разделен на долимитен и надлимитен”. Тя обясни, че ако човек бъде диагностициран със заболяване, което не е в списъка на НЗОК, започва процедура, която е изключително дълга, за да може да се лекува той. „Ако пациентът има късмет неговото заболяване да е в списъка на касата, то трябва да е и в позитивния списък на лекарствата, а така много хора са обречени с години да чакат лечение”, каза още проф. Анелия Крисарова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът преодоля ветото на президента Румен Радев върху Закона за Бюджета на НЗОК през 2018 (ОБЗОР)

Парламентът преодоля ветото на президента Румен Радев върху Закона за Бюджета на НЗОК през 2018 (ОБЗОР)

14 Декември 2017 | 21:45 | Агенция "Фокус"
София. След остри дебати в пленарна зала, парламентът преодоля ветото на президента Румен Радев върху Закона за Бюджета на НЗОК през 2018 година. „За“ гласуваха 126 народни представители, а 95 бяха „против“. В мотивите на ветото се посочваше, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ. Предложението за мораториум над нови лекарства дойде от Надзорния съвет на НЗОК, като начин тя да облекчи големите си годишни разходи за медикаменти, достигащи 1 млрд. лв. Така през следващата година се предвижда Здравната каса да не плаща за новите медикаменти, голяма част от които са за онкологични заболявания.
По време на дебатите опозицията изрази мнение, че става въпрос за 25 млн. лв., които са нищожно малко в сравнение със средствата, които се отпускат за инфраструктура. Лидерът на БСП Корнелия Нинова попита от парламентарната трибуна кое е по-важното – да има здрави хора или пътища и тол система. „Добре ще строите пътища, но няма да има народ заради демографска криза, заради това отношение към здравеопазването. Даваме възможност на магистрали и пътища, да дадем възможност на пациентите. Питаме се защо се предпочита едното, а не другото - защото през това финансиране може да се краде, да се взимат комисионни, от пътища, от проекти, а от хората не може да се краде“, добави тя. Според нея, ако се ограничават частниците да откриват нови болници, това е противоконституционно. „А ако се налага мораториум на внос на лекарства това не е противоконституционно“, добави Нинова.
Според председателя на здравната комисия и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова е измамно да се твърди, че има нарушен достъп до лечение на онкоболни. „Фактите говорят друго - за следващата година са предвидени 300 млн. лева за иновативно лечение. Призовавам здравното министерството да се върне към разговорите за това редките болести да станат обект на инвестиции от тяхна страна, да се върне към плащането с фонд“, посочи тя. По думите ѝ смисълът на солидарното здравно осигуряване е да гарантира достъп на всички пациенти до него. Според нея не бива да се противопоставят инвестиции в други сектори на тези в здравеопазването.
Стефан Данаилов от БСП също се изказа по темата, като посочи, че иска да заяви конфликт на интереси, защото ще подкрепи ветото на президента, а е онкоболен. „Явно тези химии, които са ми наливали през тези години, вече няма да действат и ще трябва да пробваме нова. Вие ще кажете, че имам пари и ще си купя. Аз имам, но тези хора, които нямат?“, запита Данаилов.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче заяви, че Данаилов е бил „употребен” по време на дебата. „Няма човек, който да няма близък или да е загубил близък заради ракови заболявания. Баща ми почина на 62 години от рак и затова не искам да се спекулира с темата в пленарна зала“, посочи той. „Уважение и респект към Стефан Данаилов, но винаги трябва да се търси балансът. Не е ли по-добре да имаме профилактика, да имаме диагностициране, необходимите прегледи, за да живеем по-дълго“, попита той. „Можеше да излезе да говори Вежди Рашидов и той също се лекува от рак. Можехме да поканим Йорданка Фандъкова, която също преодоля онкологично заболяване“, каза още Цветан Цветанов. „В този дебат не трябва да има популизъм и безотговорно поведение, а необходимата експертиза. Нека да не спекулираме с това, че с тези 32 молекули и увеличаването на бюджета ще се реши проблемът. Проблемът няма да се реши. Трябва да го решим с необходимата превенция“, поясни председателят на ПГ на ГЕРБ.
В отговор депутатът от БСП Стефан Данаилов заяви, че е бил всякакъв, но не и употребен. „Употребен ми звучи като изнасилен. Другарю, Цветанов, мислех, че имате по-високо мнение за мен. Никой не ме е викал тук, аз съм болен човек. Каквото и да говорите и да го крещите, няма да стане по този начин. Малкият жест, който очаквах, че ще се случи от вашата парламентарна група явно няма да се състои, за което искрено съжалявам“, каза още той.
Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов също се изказа, като подчерта, че с болестите не е много хубаво да се заиграва. Той подчерта, че цял живот си е плащал здравните осигуровки и то върху високи доходи. „Една част от високите ми доходи са в КТБ. Струваше 70 000 евро лечението ми. Половината от тях не можеше да покрие НЗОК именно защото сме още беден народ. Аз си покрих разноските. Най-накрая един министър имаме, който казва, че трябва да спрем течовете в здравеопазването и това е министър Ананиев. Дайте да позволим на този човек да спре течовете, за да може след това да имаме дебат за здравеопазването. Смятам, че този дебат не е за тук. Вдигнат е бюджетът, не е свален бюджетът на здравеопазването“, коментира той.
Зам.-председателят на парламента и депутат от ДПС Нигяр Джафер заяви, че ще подкрепят ветото на президента, защото то е в унисон с тяхното предложение на второ четене за отпадане на Параграф 6 от закона. „Ще подкрепим ветото и защото смятаме, че това е грешно решение, признание за безпомощност на институциите и администрацията, че не може да се справи с тренда на лекарства“, посочи Нигяр Джафер.
След отхвърлянето на ветото в отрицателен вот зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев заяви, че ще гласуват винаги против, докато ги убедят, че реформата в здравеопазването трябва да се състои.
Зам.- председателят на ПГ на БСП Антон Кутев коментира, че това е бил чисто човешки избор и това тяхно гласуване ще струва живота на някого. „Ако не беше „Воля“, ако не беше Веселин Марешки, този вот нямаше да мине. Един зависим човек подкрепи този вот, без него това нямаше да се случи“, посочи Антон Кутев.
Малко след това от БСП обявиха, че ще дадат параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. на Конституционния съд. „Считаме, че се отнемат и ограничават основни права на българските граждани – а именно правото на живот. Ясно е разписано в чл. 28 от Конституцията правото на здравно осигуряване и гарантиране на безплатно медицинско обслужване според чл. 52“, заяви Жельо Бойчев. По думите му след унизителния дебат, на който са били свидетели днес, това е последният шанс и надежда за тези хора. „ПГ на БСП ще го направи със сезирането на Конституционния съд“, каза още зам.-председателят на ПГ на БСП.
След като ветото в парламента бе преодоляно здравният министър Кирил Ананиев коментира, че няма да остане нито един пациент, който да има нужда от лечение и то да не му бъде осигурено. „Ако дадена нова молекула и съответното лекарство се прилагат в 1/3 от страните членки на ЕС, тоест в 9 държави, ние ще бъдем десетата“, заяви той и отбеляза, че не може да се съгласи с обвиненията за дискриминация и антихуманно отношение. По думите му за леченията по 27 от 32-те нови молекули имаме алтернативно лечение, което е на високо съвременно европейско равнище, а за останалите ще се търси възможност за осигуряване на средства по най-различни пътища.
Агенция "Фокус" припомня: На 29 ноември парламентът прие Бюджета на НЗОК за 2018 година. Бяха отпуснати 27 млн. допълнително от резерва на Касата за първична и специализирана извънболнична помощ, дентална помощ и медико-диагностични дейности. Бюджетът е с 400 млн. лева повече спрямо 2017 година. Въпреки критиките на опозицията и на пациентски организации, в закона остана забраната НЗОК да заплаща нови медикаменти. Парламентът реши също Касата да не сключва договори с болници по нови клинични пътеки, както и с новите болници. Гласуваната промяна предизвика граждани, лекари и пациенти да излязат на протест пред Народното събрание с искане на отмяна на приетия текст НЗОК да не заплаща нови лекарства. Протестът им подкрепи омбудсманът Мая Манолова, която определи решението като дискриминационно. Тя изрази готовност да подаде жалба в Конституционния съд, ако парламентът не прегласува този текст. Здравният министър Кирил Ананиев обаче коментира, че протестът е организиран, защото част от недоволстващите присъстват и на други протести, независимо на каква тема. Той обясни, че тезата му за ветото на президента се подкрепя от редица учени, професори и директори на болници, които се занимават професионално с лечението на българските граждани. Министърът посочи, че притеснение на здравните министри в ЕС е именно натискът на фармацевтичната индустрия да вкара възможно най-бързо новите молекули, за да възстанови инвестициите си. Кирил Ананиев уточни, че България е една от страните, които най-бързо вкарват новите молекули.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Мими Виткова: Мораториумът за лекарствата е „димна завеса“, зад която се крият огромните проблеми в здравеопазването

Д-р Мими Виткова: Мораториумът за лекарствата е „димна завеса“, зад която се крият огромните проблеми в здравеопазването

14 Декември 2017 | 20:54 | Агенция "Фокус"
София. Мораториумът за лекарствата е „димна завеса“, зад която се крият огромните проблеми в здравеопазването. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ д-р Мими Виткова, министър на здравеопазването в периода 1995-1997 г., председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване. „Това за мен е въпрос на политическо безхаберие, съжалявам за тежката дума, която използвам. Нито една политическа партия не желае да погледне реално проблемите в здравеопазването. Използват, за съжаление, като лозунги проблемите в системата преди избори и после забравяме за тях“, посочи д-р Виткова. Тя добави, че решенията не са лесни, но е наложително да се търсят. „Ситуацията вече става нетърпима. Докладът на ЕК, който излезе наскоро, говори за такива очевадни неща, които ние като българи трябва да се срамуваме, че не ги виждаме. Може ли в доклада да ни посочват, че цели региони в страната са лишени от достъп до медицинска помощ, защото хората нямат пари за транспорт до лекаря или няма транспорт въобще. И вижте какво се случва – общинските болници сме ги отписали, ама там също живеят хора и се лекуват хора. Проблемите са на ниво областни болници и най-големият проблем е, че там няма лекари. Поради липсата на лекари те не могат да вземат определени клинични пътеки, поради което доходите на болницата намалят и дейността е блокирана. Ние се докарахме до такова ниво, че да имаме болници в 3-4 големи града, къде го има това по света“, коментира д-р Мими Виткова. Според нея за проблемите в здравеопазването са нужни политически решения. Тя уточни, че „изтичането“ на лекари от България вече създава сериозен дефицит на кадри.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стефан Данаилов, БСП: Заявявам конфликт на интереси, защото ще подкрепя ветото на президента, а аз съм онкоболен

Стефан Данаилов, БСП: Заявявам конфликт на интереси, защото ще подкрепя ветото на президента, а аз съм онкоболен

14 Декември 2017 | 10:59 | Агенция "Фокус"
София. Искам да заявя конфликт на интереси, защото ще подкрепя ветото на президента, а аз съм онкоболен. Това каза депутатът от БСП Стефан Данаилов по време на дебатите по наложеното от президента вето върху части от бюджета на НЗОК за 2018 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Затова заявявам конфликт на интереси. Скъпи приятели, имах възможност да слушам и да гледам по телевизията и дойдох специално да ви предложа нещо – не обичам този остър тон и скандали, когато става въпрос за човешки живот. Ако 3-4 години съм в ремисия, аз не знам Господ какво ще каже след месец-два, година. Явно тези химии, които са ми наливали през тези години, вече няма да действат и ще трябва да пробваме нова. Вие ще кажете, че имам пари и ще си купя. Аз имам, но тези хора, които нямат?“, запита Данаилов.
„Скъпи, приятели, тук има лекари с такова заболяване. Поне един знам, че има. Няма начин да не сте загубили близки от тази коварна, гадна, мръсна болест. Да направим две групи – да се разходим из софийската онкология и да видите какви хора са вътре. Големият процент са млади хора, които трябва да живеят, а не могат. Свидетел съм на безсилието на лекарите. Затова не ме интересуват тези милиони, но дайте да направим не жест, а да изпълним задължението си“, подчерта той. Данаилов подчерта, че са избрани от хората и много от тези хора също са попарени от тази коварна болест. „Обръщам се към вас като ваш приятел. Скъпи приятели, дайте да сменим политиката и да постъпим най-човешки, защото това, което не дай си Боже ви се случи да изживеете и не знаете дали ще оцелеете, е страшно. Изпитвал съм го и затова го споделям с вас. Разчитам на вашия разум“, каза още Стефан Данаилов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: Наш приоритет е здравата и образована нация, а не да даваме пари за пътища, от които да крадем

Драгомир Стойнев, БСП: Наш приоритет е здравата и образована нация, а не да даваме пари за пътища, от които да крадем

14 Декември 2017 | 10:49 | Агенция "Фокус"
София. Основен приоритет на БСП е здравната и образована нация, а не да даваме пари за пътища и магистрали и да крадем от тях. Това каза зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев в отговор на изказване на д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ по време на дебатите по ветото на президента върху Закона за Бюджета на НЗОК през 2018 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Потресен съм от това, което чух. Като че ли досега влизате в парламента и не сте управлявали“, коментира той. „Всеки човек да има надежда, длъжни сме да я осигурим. Срам ме е, че дебатираме такова антихуманно решение, взето на тъмно“, заяви Драгомир Стойнев. „Хората страдат и умират, защото не желаете да им осигурите качествено образование“, се обърна той към ГЕРБ.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниела Дариткова, ГЕРБ: Измамно е твърдението, че има нарушен достъп на онкоболни до лечение

Даниела Дариткова, ГЕРБ: Измамно е твърдението, че има нарушен достъп на онкоболни до лечение

14 Декември 2017 | 10:45 | Агенция "Фокус"
София. Измамно е да се твърди, че имаме нарушен достъп до лечение на онкоболни. Фактите говорят друго - за следващата година са предвидени 300 млн. лева за иновативно лечение. Това каза председателят на здравната комисия и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на дебатите по ветото на президента върху Закона за Бюджета на НЗОК през 2018 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Призовавам здравното министерството да се върне към разговорите за това редките болести да станат обект на инвестиции от тяхна страна, да се върне към плащането с фонд“, посочи тя. „Смисълът на солидарното здравно осигуряване е да гарантира достъп на всички пациенти до него“, заяви Даниела Дариткова. Според нея не бива да се противопоставят инвестиции в други сектори на тези в здравеопазването. „Да не се употребяват съдбите на хората, да се търсят стабилни решения“, призова д-р Дариткова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП за ветото на президента: Кое е по-важното – да има здрави хора или пътища и тол система

Корнелия Нинова, БСП за ветото на президента: Кое е по-важното – да има здрави хора или пътища и тол система

14 Декември 2017 | 10:35 | Агенция "Фокус"
София. Кое е по-важното – да има здрави хора или пътища и тол система. Това каза от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по наложеното от президента вето върху части от бюджета на НЗОК за 2018 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Говориха лекарите експерти, бюджетарите експерти, говорихме за емоции и надежди, но мисля, че е време да започнем и политически разговор по тази тема. Политиката по здравеопазването е наша работа. Производителите на новите лекарства щели да включат в своите програми тези пациенти? Както означава това на политически език? Българското правителство и държава се отказват от част от своите граждани. Това е отказ от политики, от грижа за част от българските граждани, което е и конституционно, и законно, и морално право на тези граждани“, заяви Нинова. По думите й може би е въпрос и на финанси. „Чух много екзотичното определение „нов дизайн на планирането“, каквото и да значи това в бюджетирането и финансирането. Очевидно има пари за тези лекарства. Ако говорим за политика и държавничество, това означава, че трябва да подредим приоритетите. Кое е по-важното – да има здрави хора или пътища и тол система, или разходи за персонал в размер на 600 млн. лв. в Министерство на правосъдието? Кое е на първо място и кое на следващо?“, запита Нинова. „Добре ще строите пътища, но няма да има народ заради демографска криза, заради това отношение към здравеопазването. Даваме възможност на магистрали и пътища, да дадем възможност на пациентите. Питаме се защо се предпочита едното, а не другото - защото през това финансиране може да се краде, да се взимат комисионни, от пътища, от проекти, а от хората не може да се краде“, добави тя. Според нея, ако се ограничават частниците да откриват нови болници, това е противоконституционно. „А ако се налага мораториум на внос на лекарства това не е противоконституционно. Днес освен експертен и финансов разговор, изпитание пред нас ще бъде да проведем политически разговор. Дали при решаването на въпроса ще бъдем държавници?“, каза още Корнелия Нинова.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасан Адемов, ДПС: Здравната системата не е само сбор от числа има и хуманитарни елементи, пред които всички трябва да сме равни

Хасан Адемов, ДПС: Здравната системата не е само сбор от числа има и хуманитарни елементи, пред които всички трябва да сме равни

14 Декември 2017 | 10:24 | Агенция "Фокус"
София. Призовавам да преосмислите това категорично грешно решение, защото здравната системата не е само сбор от числа има и хуманитарни елементи и пред тях всички трябва да сме равни. Това каза председателят на социалната комисия и депутат от ДПС Хасан Адемов по време на дебатите по ветото на президента върху Закона за Бюджета на НЗОК през 2018 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Такъв тип дискусии са натоварени с напрежение и емоции, а този път и с надежди“, посочи той и цитира изказването на здравния министър, че се извършва огромна манипулация от малък брой хора в защита на корпоративни интереси. „Коя е тази огромна манипулация, кои са тези интереси и кой стои зад тях? Това е един много важен въпрос. Декларирам, че не съм от манипулаторите, такива които защитават корпоративни интереси“, коментира Хасан Адемов. „Аз съм от другата група- на тези, които са имали шанса и възможността да се възползват от иновативна терапия. Дали един от вас няма да бъде следващия, който ще има нужда от иновативна терапия“, попита депутатът. „Знам, че тези лекарства са свободни на пазара, но в никакъв случай не трябва да говорим за противопоставяне на едни пациенти на други“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Менда Стоянова, ГЕРБ: Некоректно се говори, че са раздадени 700 млн. лв. под масата

Менда Стоянова, ГЕРБ: Некоректно се говори, че са раздадени 700 млн. лв. под масата

14 Декември 2017 | 10:21 | Агенция "Фокус"
София. Некоректно се говори, че са раздадени 700 млн. лв. под масата. Това каза от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова по време на дебатите по наложеното от президента вето върху части от бюджета на НЗОК за 2018 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Първо, абсолютно некоректно е в поредното изказване, което се прави, да се противопоставят едни на други разходи. Да се противопоставят едни на други хора. Това не е смисълът на финансирането през бюджета. Тъй като не съм лекар, искам да кажа, че абсолютно некоректно се говори, че тук са раздадени под маса 700 млн. лв. Това е невярно, защото го говорят хора, които нямат хал хабер от това как се прави бюджет и за какво става дума. Вчера не са раздавани никакви 700 млн. лв. - 540 млн. лв. не са раздадени, а е увеличена възможността да се поемат разходи за тол системата от Министерството на транспорта“, заяви Стоянова. По думите ѝ това е увеличение на перото, а не е даване на пари, още по-малко под масата.
„Второ, 120 млн. лв., които също не са раздадени, а е увеличена възможността МИ да увеличи капитала на държавно предприятие, което се занимава с обезвреждане на вредни химически вещества. От това, което вчера е приел МС, има само 34 млн. лв., от които 24 млн. лв. са за подновяване на лицензите на Microsoft на държавната администрация. Това ли трябва да противопоставяме? Или 10 млн. лв., които са отпуснати от МОН за училищни автобуси, които да извозват децата. Това ли трябва да противопоставяме?“, запита Менда Стоянова.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Йорданов, БСП: Съдник за това как сме гласували ветото на президента ще бъдат не партийните централи, а съвестта ни

Георги Йорданов, БСП: Съдник за това как сме гласували ветото на президента ще бъдат не партийните централи, а съвестта ни

14 Декември 2017 | 10:11 | Агенция "Фокус"
София. За всеки ще дойде ден на равносметка, на този ден няма как да не си спомним как сме гласували по ветото на президента. Съдникът ще бъдат не партийните централи, а нашата съвест. Това каза депутатът от БСП Георги Йорданов по време на дебатите по ветото на президента върху Закона за Бюджета на НЗОК през 2018 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Казваме цинично на пациентите- Касата не може да плати тези лекарства, оправяйте се сами“, заяви той.
Във връзка с това, че не бяха допуснати представители на пациентска организация по време на дебатите по ветото, депутатът от БСП Георги Гьоков прочете писмо от пациентка, засегната от мораториума върху лекарства за онкоболни. Той призова депутатите и министъра на здравеопазването да се вслушат в пациентите. Депутатът от БСП Илиан Тимчев заяви: „Като лекар ще подкрепя пациентите, а като депутат ще подкрепя парламентаризма“.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите отхвърлиха предложение на БСП представители на пациентска организация да присъстват на дебатите по ветото на президента

Депутатите отхвърлиха предложение на БСП представители на пациентска организация да присъстват на дебатите по ветото на президента

14 Декември 2017 | 09:57 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите отхвърлиха предложение на БСП за допускане в пленарна зала на представители на пациентска организация по време на дебатите по ветото на президента, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Филип Попов от БСП заяви, че на балкона в залата се намират двама представители на пациентите. „Правя процедура те да бъдат допуснати долу в зала, защото това касае именно тях“, подчерта той.
От своя страна председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че процедурата му е недопустима, тъй като гостите са на балкона и имат възможност да проследят дебата. Все пак тя подложи на гласуване процедурата от Филип попов, но предложението му бе отхвърлено с 85 гласа „за“, 33 „против“ и 77 „въздържали се“.
Даниела Дариткова от ГЕРБ и председател на здравната комисия заяви, че Цвета Караянчева е допуснала недопустима процедура, защото няма как да участват в дебата представителите на неизвестна за тях пациентска организация, защото това не е било заявено от заявителя на това желание. „В Закона за здравното осигуряване е ясно регламентирано кои са национално представените пациентски организации. Те имат правото да участват в заседанията на Комисията по здравеопазване и да дават становища по всички законопроекти. Те участват в надзорния съвет на НЗОК. Опитите да манипулирате пациентите, да експлоатирате техните страхове, няма да доведат до нищо позитивно за колегите от опозицията.Тук в залата сигурно има потенциални пациенти и всеки може да се изкаже в полза на една или друга терапия. Балансът е важен и това търсим в днешното заседание“, каза още Даниела Дариткова.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нигяр Джафер, ДПС: Ще подкрепим ветото на президента, мотивите му посочват ясно защо имаме основание да пледираме за противиконституционност в Бюджета на НЗОК

Нигяр Джафер, ДПС: Ще подкрепим ветото на президента, мотивите му посочват ясно защо имаме основание да пледираме за противиконституционност в Бюджета на НЗОК

14 Декември 2017 | 09:54 | Агенция "Фокус"
София. Ще подкрепим ветото на президента, защото то е в унисон с нашето предложение на второ четене за отпадане на Параграф 6 от закона. Това каза зам.-председателят на парламента и депутат от ДПС Нигяр Джафер по време на дебатите по ветото на президента върху Закона за Бюджета на НЗОК през 2018 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Пледираме за противиконституционност на текста. Мотивите на президента посочват много ясно защо имаме основания за това“, заяви тя. „Ще подкрепим ветото и защото смятаме, че това е грешно решение, признание за безпомощност на институциите и администрацията, че не може да се справи с тренда на лекарства“, посочи Нигяр Джафер. „Искрено звучи признанието, че налагането на мораториума е опит да се спечели време. Държавата и институциите не знаят какво да правят, как да удържат увеличаването на разходите за лекарства“, коментира тя. „Всеки пациент има право да иска най-доброто лечение за себе си и за близките си. Вярвам, че разумът ще надделее“, заяви Нигяр Джафер.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Георги Михайлов, „БСП за България“: Нито едно правителство досега не си е позволявало да налага мораториум на новите лекарства, несериозно е твърдението, че те имат алтернатива

Проф. Георги Михайлов, „БСП за България“: Нито едно правителство досега не си е позволявало да налага мораториум на новите лекарства, несериозно е твърдението, че те имат алтернатива

14 Декември 2017 | 09:24 | Агенция "Фокус"
София. Не е сериозно да си твърди, че новите лекарства имат алтернатива и затова се налага мораториум. Средства за новите лекарства са незначителни спрямо целия обем за лекарствени продукти, който се отделя от държавата за годината. Това каза проф. Георги Михайлов, депутат от ПГ на „БСП за България“ по НТВ във връзка с предстоящото гласуване от депутатите на ветото на президента над приетития мораториум върху новите лекарства, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той обясни, че стойността на новите лекарства е между 2,5% и 4% от парите за всички лекарства. Професорът припомни, че за последните 30 години, нито едно правителство на България, независимо от тежките ситуации в определени години, не си е позволявало да налага мораториум за внос на нови лекарства. Проф. Михайлов посочи, че догодина този проблем ще се появи отново, но тогава ще има измислени нови лекарства в медицината и когато изтече едногодишният срок на гласувания мораториум, депутатите ще бъдат изправени пред по-трудната задача, да решат кои от новоизобретените лекарства да бъдат одобрени. "Новите иновативни лекарства са определени за някои диагнози и то за определен стадий на заболяването. И тези лекарства за животозастрашаващи заболявания могат да контролират заболяването“, коментира професорът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще гласува президентското вето върху Бюджета на НЗОК за 2018 г.

Парламентът ще гласува президентското вето върху Бюджета на НЗОК за 2018 г.

14 Декември 2017 | 07:25 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще гласува Закона за Бюджета на НЗОК през 2018 година, върху който президентът Румен Радев наложи вето. Това се посочва в програмата за работа на Народното събрание. На 8 декември държавният глава върна за ново обсъждане бюджета на Касата за следващата година, заради незаплащането на определени лекарствени продукти. Президентът смята, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица и се засяга основно конституционно право за достъпна медицинска помощ. Здравното министерство определи като несериозни мотивите на държавния глава за налагане на вето върху Бюджета на Касата. На 12 декември бюджетната комисия отхвърли президентското вето.
Бюджетът бе приет на 29 ноември, като бяха отпуснати 27 млн. допълнително от резерва на Касата за първична и специализирана извънболнична помощ, дентална помощ и медико-диагностични дейности. Бюджетът е с 400 млн. лева повече спрямо 2017 година. Въпреки критиките на опозицията и на пациентски организации в закона остана забраната НЗОК да заплаща нови медикаменти. Парламентът реши също Касата да не сключва договори с болници по нови клинични пътеки, както и с новите болници.
След пленарното заседание Комисията по отбрана ще гласува Актуализирана Стратегия за национална сигурност. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще отговаря на депутатски въпроси в здравната комисия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Създава се информационна система, която ще следи износа на лекарства

Министър Кирил Ананиев: Създава се информационна система, която ще следи износа на лекарства

13 Декември 2017 | 11:43 | Агенция "Фокус"
София. Създава се информационна система, която ще следи износа на лекарства. Това съобщи на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Министерският съвет прие проект на закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. В него се разглеждат няколко премени в закона, свързани с европейски директиви“, съобщи министър Ананиев. „По отношение на мерките, които се предприемат за наблюдение на лекарствените продукти в позитивния лекарствен списък и евентуалното ограничаване на техния износ при недостиг или липса се създава експертен съвет към Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Той разработва два списъка – единият за тези лекарства, за които временно може да направи ограничения в износа им при установяване на недостиг, а другият – за лекарствените продукти, за които в рамките на предходните три месеца търговците на едро са уведомили ИАЛ, че ще изнасят извън страната“, обясни здравният министър. Той уточни, че е регламентиран и редът за установяване на липсата на лекарства, за които ИАЛ може да издаде забрана или ограничаване на износа им. „Това се случва тогава, когато в рамките на един месец един търговец на едро отказва едновременно на пет аптеки снабдяването с дадено лекарство“, посочи министър Ананиев, като допълни, че конкретният механизъм, ред и условия за въвеждане на това ограничения ще се решат с наредба, издадена от него в рамките на три месеца. По отношение на това кога търговецът на едро може да изнесе лекарства, които са попаднали в този списък, той уточни, че това ще става тогава, когато в рамките на 5 дни съответният търговец е направил своето уведомление към ИАЛ и не получи забрана от нея. „За първи път се създава информационна система, на базата на която ще се следи и наблюдава движението на лекарствените продукти от този списък. Тази система ще наблюдава лекарствата от влизането им на територията на Република България през търговеца на едро, през търговеца на дребно – аптеките, включително и тези в болниците“, съобщи още здравният министър. Той обясни, че тези данни ще бъдат сравнявани с ресурса, който е изплатила НЗОК чрез реимбурсиране напълно или частично и по този начин ще се разбере къде има липса на лекарствен продукт. „За да можем да проследим движението на тези лекарства, които са поискани за лечението на българските граждани, но не са използвани за тази цел и са отклонени в така наречения паралелен износ“, допълни министър Ананиев.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Георги Кючюков, ПП АБВ: Създаване на електронна система за проследяване на всяко лекарство в България е една от мерките, които предлагаме  за  реекспорта на лекарства

Доц. д-р Георги Кючюков, ПП АБВ: Създаване на електронна система за проследяване на всяко лекарство в България е една от мерките, които предлагаме за реекспорта на лекарства

13 Декември 2017 | 08:00 | Агенция "Фокус"
София. Създаване на електронна система за проследяване на всяко лекарство в България е една от мерките, които ПП АБВ предлага за реекспорта на лекарства. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ доц. д-р Георги Кючюков, член на Националния съвет на политическа партия АБВ и зам.-председател на комисията по здравеопазване в 43-ото Народно събрание. Според него, по този начин няма да има възможност лекарство, продавано като медикамент в България, да бъде разпространявано в друга страна. „Втората мярка е за създаване на система, която да позволи на „Изпълнителната агенция по лекарствата“ да ограничи реекспорта на медикаменти, за които има недостиг. Тези две наши предложения са приети от Министерството на здравеопазването и очакваме те да влязат в новата поправка в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Третата мярка, която ние предлагаме, е да се въведе в същия този закон изискване реекспортът да бъде осъществяван само тогава, когато собственикът, производителят на лекарството или притежателят на лиценза, даде разрешение затова“, коментира доц. д-р Георги Кючюков.
Той каза още, че много болници следят за своите права, но много малко от тях изпълняват задълженията към своите пациенти. Когато всички болници имат освен правата, и задълженията да обслужат населението по един и същ начин, тогава ще има успех на реформата в здравната система, допълни доц. Кючюков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата ще поиска „задържане под стража“ за ръководителя на престъпната група, занимавала се с реекспорт на лекарства за милиони (ОБЗОР)

Прокуратурата ще поиска „задържане под стража“ за ръководителя на престъпната група, занимавала се с реекспорт на лекарства за милиони (ОБЗОР)

12 Декември 2017 | 22:01 | Агенция "Фокус"
София. Има основания ръководителят на престъпната група за паралелен износ на лекарства да бъде задържан под стража. Това каза на брифинг ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев. Общо 7 души са с повдигнати обвинения за участие в организираната престъпна група, занимавала се с паралелен износ на лекарства. В момента лидерът й е задържан за 72 часа, като срещу него има още две дела за измама – в Софийския районен съд и в Специализирания наказателен съд, както и влязла в сила присъда от 3 години условно. За останалите шестима души са взети мерки за неотклонение „парични гаранции“ в размер на от 20 000 до 50 000 лв. Проверяват се 30 болници и 30 аптеки за участие в схемата.
Две са обвиненията към престъпната група – данъчна измама и пране на пари. Гешов уточни, че схемите, по които е работила са най-различни. По думите му реекспортът на лекарства не е незаконен, ако са придобити по законен начин. „Имена на болници и аптеки няма да посочим, тъй като разследването продължава. Според нас обаче лекарствата са придобити по нерегламентиран начин, макар и с административни нарушения“, коментира Гешев. Според него в България търговията с фалшиви лекарства не е престъпление. „В Англия и в Германия има досъдебни производства, да кажем свързани с нашето дело. При тях, ако лекарството е истинско като съдържание, но ако е сменена опаковката, за тях то е фалшиво. Не само когато самото съдържание на съответните компоненти не съответства, но и ако е препакетирано. От наказателно правна гледна точка според мен част от тази дейност, която описахме, се нуждае да бъде инкриминирана и нашата работа ще е по-лесна, ако бъде“, заяви Гешев. Той уточни, че имат данни за всевъзможни начини за групиране на тези лекарства. „Схемите са безброй, включително и тази от Турция. Намерени са лекарства, които нямат логично обяснение защо се намират в България, освен че са предмет на контрабанда. По думите му ръководителят на престъпната група е сириец и е фармацевт. „Останалите лица надолу са негови хора, които той контролира с изключение на две лица, чиито профил е на жаргон казано – известни столични ДДС-ари“, обясни той.
Проф. Златица Петрова - изпълнителен директор Изпълнителна агенция Медицински одит уточни, че са три болничните заведения, посочени от специализираната прокуратура, на база на които извършват проверка на болничните аптеки. По думите й това са лечебни заведения със смесен тип – общински, държавни и частни.
Главният секретар на Изпълнителна агенция по лекарствата Светлин Спиров допълни, че ръководителят на групата и неговото дружество са проверявани от Изпълнителна агенция по лекарствата. „Констатирани са сериозни нарушения. Множество лекарствени продукти са с чужда опаковка на турски и румънски език. След нашия анализ няма легален начин да са на територията на България и в неговия склад. Продуктите са блокирани, иззети са. Те са на значителна стойност и предстои да бъдат унищожени. Наложената санкция на фирмата е 5000 лв. – две имуществени санкции“, каза още Светлин Спиров и уточни, че са установени фалшиви книжки на НЗОК, по които са изписвани лекарства за сметка на Касата. Все още обаче не е ясно дали книжките на името на истински или на фалшиви пациенти.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бюджетната комисия отхвърли президентското вето върху част от бюджета на НЗОК за 2018 г. (ОБЗОР)

Бюджетната комисия отхвърли президентското вето върху част от бюджета на НЗОК за 2018 г. (ОБЗОР)

12 Декември 2017 | 21:55 | Агенция "Фокус"
София. Бюджетната комисия отхвърли президентското вето върху част от бюджета на НЗОК за 2018 г. „За“ Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. гласуваха 12 народни представители, „против“ –6 и „въздържали се“ - 1, с което ветото на държавния глава Румен Радев бе преодоляно. В мотивите на ветото се посочваше, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ. По време на заседанието на Комисията зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева заяви, че Конституционните права на гражданите не са нарушени с бюждета на НЗОК за 2018 г., но съществува такъв риск, ако се приеме ветото на президента. По думите й с приемането на ветото и промяната на бюджета на НЗОК съществува риск за намаляване на достъпа до здравноосигурителната система. „Поемаме ангажимента в рамките на текущата бюджетна година да се предприемат конкретни действия от Министерство на здравеопазването и от НЗОК за по-добър контрол върху разходите и управление на финансовите ресурси на НЗОК“, допълни тя. Народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев коментира от своя страна: „В момента се опитваме да оправим батак от 1999 г. Няма такава страна и народ с такава система на здравеопазване, но очевидно няма да я оправим с параграф 6-ти от закона за бюджет на НЗОК за 2018 г.“. „Дотам ли я докарахме да се занимаваме с 20-тина милиона към Касата“, попита проф. Гечев и подчерта, че зад тези пари стоят човешки съдби.
„Фокус“ припомня: На 29 ноември парламентът прие Бюджета на НЗОК за 2018 година. Бяха отпуснати 27 млн. допълнително от резерва на Касата за първична и специализирана извънболнична помощ, дентална помощ и медико-диагностични дейности. Бюджетът е с 400 млн. лева повече спрямо 2017 година. Въпреки критиките на опозицията и на пациентски организации, в закона остана забраната НЗОК да заплаща нови медикаменти. Парламентът реши също Касата да не сключва договори с болници по нови клинични пътеки, както и с новите болници. Гласуваната промяна предизвика граждани, лекари и пациенти да излязат на протест пред Народното събрание с искане на отмяна на приетия текст НЗОК да не заплаща нови лекарства. Протестът им подкрепи омбудсманът Мая Манолова, която определи решението като дискриминационно. Тя изрази готовност да подаде жалба в Конституционния съд, ако парламентът не прегласува този текст. Здравният министър Кирил Ананиев обаче коментира, че протестът е организиран, защото част от недоволстващите присъстват и на други протести, независимо на каква тема. Той обясни, че тезата му за ветото на президента се подкрепя от редица учени, професори и директори на болници, които се занимават професионално с лечението на българските граждани. Министърът посочи, че притеснение на здравните министри в ЕС е именно натискът на фармацевтичната индустрия да вкара възможно най-бързо новите молекули, за да възстанови инвестициите си. Кирил Ананиев уточни, че България е една от страните, които най-бързо вкарват новите молекули.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Темата за здравеопазването се употребява с цел отклоняване на вниманието от проблемите в БСП

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Темата за здравеопазването се употребява с цел отклоняване на вниманието от проблемите в БСП

12 Декември 2017 | 17:16 | Агенция "Фокус"
София. Темата за здравеопазването се употребява с цел отклоняване на вниманието от проблемите в БСП. Това каза председателят на Здравна комисия, депутат от ГЕРБ и член на Изпълнителната комисия на партията д-р Даниела Дариткова по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Д-р Дариткова заяви, че от пресконференцията на БСП по-рано през деня се е произвела новина, че за тях здравеопазването става номер едно. „Това е впечатляващо. Наистина съм заинтригувана, защото в последните дни, освен заявките за търсене на консенсус, ние на практика имаме няколко предложения, по-скоро едно основно, което категорично е противоконституционно с искането за изграждане и лицензиране на нови лечебни заведения“, каза д-р Дариткова. Тя поясни, че сега е чула, че с промените в Наказателния кодекс БСП се дали заявка да нарушат и договор с ЕС. „Бих била щастлива, ако опитните лица в БСП се произнасят. За съжаление новите лица в БСП допускат грешки“, посочи д-р Дариткова и поясни, че, когато законодателните предложения, направени от БСП са в интерес на гражданите, от ГЕРБ ги подкрепят, прецизират и доразвиват. „Пример за това е промяната в Закона за лечебните заведения на проф. Анелия Клисарова. Такива предложения са рядкост“, каза д-р Дариткова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Станимир Хасърджиев: Мораториумът върху лекарствата ще сложи изключително негативно, черно петно върху Българското председателство

Станимир Хасърджиев: Мораториумът върху лекарствата ще сложи изключително негативно, черно петно върху Българското председателство

12 Декември 2017 | 16:23 | Агенция "Фокус"
София. Мораториумът върху лекарствата ще сложи изключително негативно, черно петно върху Българското председателство. Това каза за Агенция „Фокус“ Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. Според Хасърджиев наложеното вето над част от бюджета на Здравната каса за догодина е било мъдър ход. „Първо, защото обърна внимание на един много сериозен проблем – въвеждането на мораториум върху лекарства със закон. Второ, защото смятам, че това вето ще даде още един шанс политиците, институциите добре да огледат нещата, ползите и рисковете от този мораториум“, коментира той. „Също така смятам много по-важно да се потърсят алтернативни решения, които хем да гарантират спазването на бюджетната дисциплина в България на Здравната каса, хем да гарантират достъпа на българските граждани до това, от което имат нужда, когато се разболеят. Така че оценявам ветото като един шанс отново да се опитаме да наклоним везните в полза на гражданите, а не в полза на бюджета“, допълни Хасърджиев.
„Смятам че мораториумът върху лекарствата ще сложи изключително негативно, черно петно върху Българското председателство. Последните няколко председателства на Европейския съвет завършваха със заключението – почти няма заключение от последните няколко години, което да не завършва с ясно деклариране на усилията на Европа да подсигури качество на лечение, адекватно и да ускори навлизането на иновациите с цел гарантиране здравето на гражданите и ръста на икономиката в Европа“, обясни той. „В същото това време, държавата, която ще председателства Съвета на Европа само след няколко седмици, ще влезе с един мораториум, който противоречи на всичко това, което и нашите министри, и премиери, са сложили подписа си преди това“, каза още Станимир Хасърджиев.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Подкрепяме ветото на президента Румен Радев за част от бюджета на НЗОК за 2018 г.

Корнелия Нинова, БСП: Подкрепяме ветото на президента Румен Радев за част от бюджета на НЗОК за 2018 г.

12 Декември 2017 | 14:34 | Агенция "Фокус"
София. Подкрепяме ветото на президента Румен Радев за част от бюджета на НЗОК за 2018 г. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес имахме разширено заседание на Изпълнителното бюро - Здравния съвет, експерти, лекари. Продължаваме нашите законодателни инициативи по тема здравеопазване. Утре внасяме Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, в който предлагаме да се превърне в престъпление пренасянето на лекарствени продукти от хуманната медицина в големи размери през границата на страната“, заяви Нинова. Лидерът на БСП поясни, че в действащата разпоредба, тези случаи се третират като митническо нарушение, но не и престъпление. Тя допълни, че с това предложение БСП иска да криминализира производството, вноса, износа, съхраняването и търговията на едро и дребно на лекарствени продукти в хуманната медицина, когато тези дейности, се извършват в нарушение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Корнелия Нинова поясни, че БСП започва национална кампания „Здраве за всеки“ и канят всеки, независимо от политическите си пристрастия да се включи в нея. Нинова подчерта, че темата здравеопазването е номер 1 за БСП. „Целта е смяна на този модел. Колкото и пари да се наливат в този пробит модел, няма да има никакво подобрение в тема здравеопазване“, посочи лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бюджетната комисия отхвърли президентското вето върху част от бюджета на НЗОК за 2018 г.

Бюджетната комисия отхвърли президентското вето върху част от бюджета на НЗОК за 2018 г.

12 Декември 2017 | 13:49 | Агенция "Фокус"
София. Бюджетната комисия отхвърли президентското вето върху част от бюджета на НЗОК за 2018 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. гласуваха 12 народни представители, „против“ –6 и „въздържали се“ - 1, с което ветото на държавния глава Румен Радев бе преодоляно. В мотивите на ветото се посочваше, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Румен Гечев, БСП: Решението за ветото на президента касае финансови и морални решения – ще ми е трудно да гласувам „против“ него

Проф. Румен Гечев, БСП: Решението за ветото на президента касае финансови и морални решения – ще ми е трудно да гласувам „против“ него

12 Декември 2017 | 13:47 | Агенция "Фокус"
София. Решението за ветото на президента касае финансови и морални решения – ще ми е трудно да гласувам „против“ него. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев по време на заседанието на Комисията по бюджет и финанси в дебатите по президентското вето върху част от бюджета на НЗОК за 2018 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В момента се опитваме да оправим батак от 1999 г. Няма такава страна и народ с такава система на здравеопазване, но очевидно няма да я оправим с параграф 6-ти от закона за бюджет на НЗОК за 2018 г.“, заяви проф. Гечев. По думите му най-платеното здравеопазване е в САЩ. „Дотам ли я докарахме да се занимаваме с 20-тина милиона към Касата? Здравната каса и системата ни имат ли възможност да преодолеят този проблем“, попита проф. Гечев. Според него зад тези пари стоят човешки съдби. Той поясни, че ще му е трудно да гласува „против“ ветото.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Жени Начева: Конституционните права на гражданите не са нарушени с бюждета на НЗОК за 2018 г., но съществува такъв риск, ако се приеме ветото на президента

Зам.-министър Жени Начева: Конституционните права на гражданите не са нарушени с бюждета на НЗОК за 2018 г., но съществува такъв риск, ако се приеме ветото на президента

12 Декември 2017 | 13:25 | Агенция "Фокус"
София. Конституционните права на гражданите не са нарушени с бюждета на НЗОК за 2018 г., но съществува такъв риск, ако се приеме ветото на президента. Това каза по време на заседанието на Комисията по бюджет и финанси зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева в дебатите по президентското вето за част от бюджета на НЗОК за следващата година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Считаме, че основните конституционни права на гражданите за достъпна медицинска помощ не са нарушени. Нещо повече Конституцията определя, че правата на гражданите за достъпна медицинска помощ трябва да са налице, но при спазване на социалните регламенти и закони, които са в правомощията на НС“, заяви тя. „Ако разглеждаме хипотезата, че няма да се съобразим с волята на законодателя и заплащаме цени и обеми на медицинските дейности извън обхвата на рамката на бюджета на НЗОК, определена от Народното събрание, считаме, че съществува риск да бъдат нарушени правата на гражданите“, каза Начева. По думите й с приемането на ветото и промяната на бюджета на НЗОК съществува риск за намаляване на достъпа до здравноосигурителната система. „Поемаме ангажимента в рамките на текущата бюджетна година да се предприемат конкретни действия от Министерство на здравеопазването и от НЗОК за по-добър контрол върху разходите и управление на финансовите ресурси на НЗОК“, допълни тя.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Златица Петрова: Извършваме проверки на лечебни заведения от смесен тип – общински, частни и държавни

Проф. Златица Петрова: Извършваме проверки на лечебни заведения от смесен тип – общински, частни и държавни

12 Декември 2017 | 12:05 | Агенция "Фокус"
София. Три са болничните заведения, посочени от специализираната прокуратура, на база на които извършваме проверка на болничните аптеки. Това каза на брифинг проф. Златица Петрова - изпълнителен директор Изпълнителна агенция Медицински одит, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това са лечебни заведения със смесен тип – общински, държавни и частни“, добави тя.
Според ръководителя на Специализираната прокуратура Иван Гешев в България търговията с фалшиви лекарства не е престъпление. „В Англия и в Германия има досъдебни производства, да кажем свързани с нашето дело. При тях, ако лекарството е истинско като съдържание, но ако е сменена опаковката, за тях то е фалшиво. Не само когато самото съдържание на съответните компоненти не съответства, но и ако е препакетирано. От наказателно правна гледна точка според мен част от тази дейност, която описахме, се нуждае да бъде инкриминирана и нашата работа ще е по-лесна, ако бъде“, заяви Гешев. Той уточни, че имат данни за всевъзможни начини за групиране на тези лекарства. „Схемите са безброй, включително и тази от Турция. Намерени са лекарства, които нямат логично обяснение защо се намират в България, освен че са предмет на контрабанда. По думите му ръководителят на престъпната група е сириец и е фармацевт. „Останалите лица надолу са негови хора, които той контролира с изключение на две лица, чиито профил е на жаргон казано – известни столични ДДС-ари“, обясни той.
Главният секретар на Изпълнителна агенция по лекарствата Светлин Спиров допълни, че същото лице и неговото дружество са проверявани от Изпълнителна агенция по лекарствата. „Констатирани са сериозни нарушения. Множество лекарствени продукти са с чужда опаковка на турски и румънски език. След нашия анализ няма легален начин да са на територията на България и в неговия склад. Продуктите са блокирани, иззети са. Те са на значителна стойност и предстои да бъдат унищожени. Наложената санкция на фирмата е 5000 лв. – две имуществени санкции“, каза още Светлин Спиров.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев: Взети за мерки за неотклонение „парични гаранции“ на шестте лица от престъпната група за реекспорт на лекарства

Прокурор Иван Гешев: Взети за мерки за неотклонение „парични гаранции“ на шестте лица от престъпната група за реекспорт на лекарства

12 Декември 2017 | 11:33 | Агенция "Фокус"
София. Взети за мерки за неотклонение „парични гаранции“ на шестте лица от престъпната група за реекспорт на лекарства. Това каза на брифинг ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Пресконференцията е продължение на цялостната политика на правителството на Бойко Борисов и на зададените задачи от главния прокурор Сотир Цацаров. Престъплението, в което ръководителят на престъпната група е привлечен за обвиняем, е извършено след като той е осъден на лишаване от свобода в размер на 3 години. Изпълнението на наказанието е отложено за срок от 5 години. В момента тече предявяването на обвиненията на част от обвиняемите лица. По отношение на шестте лица са взети мерки за неотклонение „парични гаранции“ в размер от 50 000 лв. до 20 000 лв.“, коментира Гешев. По думите му се извършват проверки на 30 аптеки и 3 болници. „Кръгът вероятно ще се разширява, защото имаме данни за по-голям брой аптеки и болнични заведения, които следва да бъдат проверени. В случай, че бъдат констатирани административни нарушения, ще бъдат съставени актове. Ако констатират данни, които касаят досъдебното производство, ще ги получим. Лицата, които посочвам, са от организираната престъпна група, която се е занимавала с този паралелен износ на лекарства. Зареждането се е осъществявало от множество аптеки и болнични заведения“, допълни той и уточни, че към този момент няма обвиняеми от този кръг лица. „Тези аптеки и болнични заведения нямат право да търгуват с търговци на лекарства. Целта на тези заведения е да осигурят лечението и лекарствата да стигнат до съответния български гражданин“, каза още прокурорът.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: Мобилизирали сме се на всички нива да преборим източването на НЗОК и паралелния износ на лекарства

Прокурор Румяна Арнаудова: Мобилизирали сме се на всички нива да преборим източването на НЗОК и паралелния износ на лекарства

12 Декември 2017 | 11:10 | Агенция "Фокус"
София. Мобилизирали сме се на всички нива в рамките на собствените си компетентности, за да се преборим с източването на НЗОК, с т. нар. паралелен износ, като разбира се прокуратурата може да противодейства само по отношение на извършените престъпления. Това каза на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Наблюдаващите прокурори възложиха на органите на НАП извършване данъчни ревизии на 42 юридически лица. На органите на Изпълнителна агенция по лекарствата и на Изпълнителната агенция Медицински одит са възложени проверки по отношение на 30 аптеки и 3 болници. Не е моментът към този час да споделяме информацията, с която разполагаме, защото ще затрудним разследването. Ще има продължение по темата. Разбирам, че разследването е много важно, но към този момент прокуратурата не може да споменава нито една от схемите. За нас е важно наказателното производство да успее, а не само да дадем информация на гражданите какво работим“, заяви Арнаудова. По думите ѝ, за да се постигне до успех, лицата трябва да се накажат. „Няма към този момент повдигнати обвинения за данъчни престъпления. Освен, че е пострадал българският гражданин, е нарушен финансовият интерес на републиката. Трябва да си съберем доказателствата, които сме възложили“, каза още Румяна Арнаудова.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светлин Спиров, Изпълнителна агенция по лекарствата: Голям брой книжки към НЗОК са били съхранявани от едно лице, като лекарствата не са отивали за конкретните пациенти

Светлин Спиров, Изпълнителна агенция по лекарствата: Голям брой книжки към НЗОК са били съхранявани от едно лице, като лекарствата не са отивали за конкретните пациенти

12 Декември 2017 | 11:01 | Агенция "Фокус"
София. Голям брой книжки към НЗОК са били съхранявани от едно лице, като лекарствата не са отивали за конкретните пациенти. Това каза на брифинг главният секретар на Изпълнителна агенция по лекарствата Светлин Спиров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От различните обекти са иззети различни видове лекарствени продукти, включително и от извън аптечната мрежа от т.нар. дилъри, които обикалят и изкупуват не по предназначение. Доказателство за това е, че при една от проверките сме описали голям брой книжки към НЗОК, които се съхраняват от лице и очевидно лекарствата не отиват за тези пациенти. По думите му се проверява дали книжките са на реални пациенти. „Лекарствата са най-атрактивните с най-високи маржове за т.нар. паралелен износ. Това са инсулин, за ревматоиден артрит, астматични продукти и за онкология“, обясни той.
Прокурор Иван Гешев обобщи, че по безброй начини от различни източници нерегламентирано са групирани лекарства и е осъществяван т.нар. реекспорт от фирми част от организирана престъпна група. „За да бъде осъществен този реекспорт са извършени данъчни престъпления и пране на пари. Тези престъпления са производни от необходимостта да бъде осъществява този износ на лекарства. Кои са фирмите няма да коментирам, болниците също. Схемите са безброй, включително и тази от Турция. Имаме данни за още групи, защото това е печеливш бизнес. Логично е той да не се осъществява само от една група. Колегите от ГДБОП следят тази тенденция повече от година. Това е една нисша, която осъществява възможност да бързи и големи печалби, докато се запълни. Това е една нова нисша. Това е началото на дейността на МВР, съдебната власт и колегите от НАП и медицински одит“, каза още Иван Гешев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев: Реекспортът на лекарства не е незаконен, ако са придобити по законен начин

Прокурор Иван Гешев: Реекспортът на лекарства не е незаконен, ако са придобити по законен начин

12 Декември 2017 | 10:38 | Агенция "Фокус"
София. Реекспортът на лекарства не е незаконен, ако са придобити по законен начин. Това каза на брифинг ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имена на болници и аптеки няма да посочим, тъй като разследването продължава. Това е първата вълна на престъплението. Евентуално обвинение за пране на пари и данъчни престъпления има нужда от повече време. Разчитам на възложените ревизии на колегите от НАП и на проверките в болници и аптеки. Когато се групират лекарства по нерегламентиран начин, за да ги изнесеш, трябва да докажеш произхода им. В резултат на тази дейност, според нас, са осъществени и данъчни престъпления и пране на пари. Лекарствата са стоката на тези престъпления. Реекспортът не е незаконен, ако са придобити по законен начин. Според нас обаче са придобити по нерегламентиран начин, макар и с административни нарушения. Има административно-наказателна дейност“, коментира Гешев. По думите му през годините има доста сериозна дейност на Агенцията по лекарствата. „Ние се занимаваме с наказателно-правната част, а те с административната. Реализирали са износ на лекарства са десетки милиони левове. Не съм готов да кажа точната цифра. Аз смятам, че има законодателни пропуски, за да се случи това нещо“, каза още Иван Гешев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев: Има основания ръководителят на престъпната група за паралелен износ на лекарства да бъде задържан под стража

Прокурор Иван Гешев: Има основания ръководителят на престъпната група за паралелен износ на лекарства да бъде задържан под стража

12 Декември 2017 | 10:23 | Агенция "Фокус"
София. Има основания ръководителят на престъпната група за паралелен износ на лекарства да бъде задържан под стража. Това каза на брифинг ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Целта на днешната пресконференция е да покаже, че проблемите могат да се решат само в дух на сътрудничество между институциите. Точно в този дух заедно с различни представители от изпълнителната власт всеки в рамките на своите правомощия осъществява цялостна и комплексна дейност за решаване на проблемите в здравеопазването, свързани с паралелния износ на лекарства. Съзнаваме, че това е особено важен за българските граждани проблем, който няма как да бъде решен без взаимно сътрудничество между институциите. Този проблем представлява по същество търговия с живота на български граждани, със здравето на болни деца, на онкоболни и други застрашени от сериозни заболявания български граждани. В рамките на досъдебното производство се събраха достатъчно доказателства за привличане на 7 лица в качеството на обвиняеми“, коментира Гешев. По думите му едно от тях е привлечено за ръководител на организирана престъпна група, а останалите за участие в нея, извършваща престъпления с користна цел – данъчни престъпления и пране на пари.
„Ръководителят от вчера е с мярка за процесуална принуда от 72 часа. В рамките на този срок ще бъде доведен през Специализирания съд с оглед дали същият следва да бъде задържан под стража. Има процесуалните основания за това според мнението на колегите. Тяхната убеденост се подкрепя и от факта, че има реална опасност това лице да се укрие и да извърши и друго престъпление. Същият е подсъдим по два процеса – за измама и за престъпление за данъчна измама“, допълни той и уточни, че по отношение на останалите 6 лица на едно от тях ще му бъде предявено обвинение и за пране на пране, тъй като е държал сума от около 500 000 лв. „Взети са мерки за неотклонение на парична гаранция“, добави още той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Спецпрокуратурата ще даде подробности за 7-те обвинени за незаконен реекспорт на скъпоструващи лекарства

Спецпрокуратурата ще даде подробности за 7-те обвинени за незаконен реекспорт на скъпоструващи лекарства

12 Декември 2017 | 07:43 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура започна предявяване на обвиненията на привлечените към наказателна отговорност 7 лица по случая с незаконния реекспорт на скъпоструващи лекарства. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура.
Повече информация по случая ще бъде предоставена на брифинг от 10.00 часа в сградата на „Черковна“ 90 в София. Ще участват ръководителят на Специализирана прокуратура Иван Гешев, говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, главният секретар на Изпълнителна агенция по лекарствата Светлин Спиров, проф. Златица Петрова – ръководител на Изпълнителната агенция за медицински одит към МЗ.
„Фокус“ припомня: На 2 декември на извънреден брифинг в МВР бе обявено, че дедем души са задържани при съвместна акция на ГДБОП, прокуратурата и ДАНС за паралелен износ на лекарства. При акцията са иззети лекарства за стотици милиони левове. Сред тях има животоспасяващи и животоподдържащи лекарства, както и медикаменти за онкоболни и за деца. Медикаментите са изнасяни с фалшиви документи от болнични заведения, преопаковани и продавани в Западна Европа. Лекарствата са били изписвани с фалшиви документи в няколко града: Шумен, София, Сливница и Пловдив. Според здравния министър в случая става въпрос за източване на Националната здравноосигурителна каса. Не е отхвърлена възможността в случая да има замесени лекари, както и болнични директори, както и различни фармацевтични вериги. 20 души са били доведени в Главната дирекция за борба с организираната престъпност, като от тях 7 бяха задържани за 24 часа. По-рано през деня премиерът Бойко Борисов свика извънредна среща в Министерския съвет с финансовия министър Владислав Горанов и със здравния министър Кирил Ананиев заради злоупотреби в болниците. На срещата присъстваха и шефове на служби.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентарната бюджетна комисия ще обсъди президентското вето върху част от бюджета на НЗОК

Парламентарната бюджетна комисия ще обсъди президентското вето върху част от бюджета на НЗОК

12 Декември 2017 | 07:26 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната бюджетна комисия ще обсъди президентското вето върху част от Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018 г. Точката е единствена в дневния ред на Комисията. Заседанието ще започне в 13.00 часа.
„Фокус“ припомня: На 29 ноември парламентът прие Бюджета на НЗОК за 2018 година. Бяха отпуснати 27 млн. допълнително от резерва на Касата за първична и специализирана извънболнична помощ, дентална помощ и медико-диагностични дейности. Бюджетът е с 400 млн. лева повече спрямо 2017 година. Въпреки критиките на опозицията и на пациентски организации, в закона остана забраната НЗОК да заплаща нови медикаменти. Парламентът реши също Касата да не сключва договори с болници по нови клинични пътеки, както и с новите болници.
Гласуваната промяна предизвика граждани, лекари и пациенти да излязат на протест пред Народното събрание с искане на отмяна на приетия текст НЗОК да не заплаща нови лекарства. Протестът им подкрепи омбудсманът Мая Манолова, която определи решението като дискриминационно. Тя изрази готовност да подаде жалба в Конституционния съд, ако парламентът не прегласува този текст.
Здравният министър Кирил Ананиев обаче коментира, че протестът е организиран, защото част от недоволстващите присъстват и на други протести, независимо на каква тема. Той обясни, че тезата му за ветото на президента се подкрепя от редица учени, професори и директори на болници, които се занимават професионално с лечението на българските граждани. Министърът посочи, че притеснение на здравните министри в ЕС е именно натискът на фармацевтичната индустрия да вкара възможно най-бързо новите молекули, за да възстанови инвестициите си. Кирил Ананиев уточни, че България е една от страните, които най-бързо вкарват новите молекули.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Младен Григоров, кардиолог: Масовото нахлуване на генеричните медикаменти е едно от решенията на проблема с мораториума за новите лекарства

Проф. Младен Григоров, кардиолог: Масовото нахлуване на генеричните медикаменти е едно от решенията на проблема с мораториума за новите лекарства

11 Декември 2017 | 09:36 | Агенция "Фокус"
София. Масовото нахлуване на генеричните медикаменти е едно от решенията на проблема с мораториума за новите лекарства. Това каза в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Младен Григоров, завеждащ Клиниката по кардиология във II МБАЛ – София. „Другото, което е крайно неудачно, е спирането на новите методики – това е много по-лошо от въпроса с лекарствата. Почти за всяко едно лекарство може да се намери или генерик, или някаква комбинация, която да го замести, но при новата методика не е така – говорим за нови технологични методики за диагностика, а без точна диагностика няма точно лечение. Това е азбучна истина в медицината“, уточни проф. Григоров. Кардиологът сподели, че много по-тежък е проблемът със спирането на въвеждане на нови медицински методики.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Младен Григоров, кардиолог: Наложеното вето от президента Румен Радев върху мораторуима за иновативни лекарства е правилен ход

Проф. Младен Григоров, кардиолог: Наложеното вето от президента Румен Радев върху мораторуима за иновативни лекарства е правилен ход

11 Декември 2017 | 09:21 | Агенция "Фокус"
София. Наложеното вето от президента Румен Радев върху мораторуима за иновативни лекарства е правилен ход. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Младен Григоров, завеждащ клиника по кардиология във II МБАЛ София. Според него големите проблеми на България са болничното и фармацевтичното лоби. Проф. Григоров коментира какво е необходимо да се направи в здравната система за изход от съществуващата ситуация. „Трябва първо да се демонополизира касата и да се създаде конкуренция. Това беше и заложено в програмата на ГЕРБ, а сега изобщо не се споменава от самите тях. Второто важно е колкото се може по-бързо да се премахнат клиничните пътеки, за да може пациентът да се лекува за всичко, защото основата на пациентите в нашата страна са хората над 65 години. Според Световната здравна организация всеки един от тях средно има между три и шест болести. С клиничните пътеки ние лекуваме само една от тях. По възможно най-бързия начин, разбира се не чисто административно, трябва да се обсъди и да се въведат диагностично свързаните групи, каквито ги имаше при това здравеопазване, което непрекъснато плюем преди двайсетина години“, обясни той. Проф. Младен Григоров допълни, че здравната система се нуждае от коренна промяна, която трябва да се случи незабавно.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Имаме най-добрите лекарства, които се предлагат в Европа, така че няма да има липса на добро лечение за българските граждани

Министър Кирил Ананиев: Имаме най-добрите лекарства, които се предлагат в Европа, така че няма да има липса на добро лечение за българските граждани

11 Декември 2017 | 08:41 | Агенция "Фокус"
София. Имаме най-добрите лекарства, които се предлагат в Европа, така че няма да има липса на добро лечение за българските граждани. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ.
„Нашата страна е с най-широката гама лекарства – най-ефективните лекарства, които се предлагат в цяла Европа. Във всяка една държава се предприемат ограничени мерки с оглед стабилизиране на здравноосигурителните фондове - това ще направим и ние през 2018 г. Искаме да изготвим един балансиран бюджет, за да може през 2019 г. да отстраним всички нередности, които се наблюдават в момента“, обясни Ананиев.
Той уточни, че новите 32 молекули, които са предложени да влязат в сила от следващата година, ще носят допълнителен разход от 40 млн. лева. „Освен това ще бъдат необходими още 20 млн. лева за молекулите, които навлязоха през 2017 г. Това прави общо 60 млн. лева над бюджета“, каза министърът.
По думите му президентът е бил подведен за налагането на вето над мораториума за нови лекарства в бюджета на здравната каса за 2018 г., защото срещу всички нови молекули има високоефектини лекарствата, които се предлагат в Европа и света.
„Който познава фармацевтиката, знае че лобистките интереси започват от влизането на лекарството на територията на България, преминават през влизането му в позитивния лекарствен списък и отиването му в съответните аптеки, та до изписването му и отиването му до гражданите. Има съмнения, че лекарите са притискани да изписват най-скъпите лекарства и тези, които работят в бранша, знаят, че има такива процеси. Нека да наречем това стимулиране на лекарите“, каза още той.
Ананиев обясни, че бюджетът на НЗОК за 2018 г. е разчетен без допълнителните молекули, но това не значи, че няма средства за лечение на всички болести на гражданите. „Политиката, която провежда Министерството на здравеопазването и НЗОК, осигурява баланс в използването на оригинални лекарства и генерици. В нашата медицина се използват генерици, които са доказали своите терапевтични качества“, каза още той.
Министърът коментира и общите проверки с МВР и Прокуратурата, които са показали, че има медицински лица, които са участвали в задържане на лекарства. „На следващото заседание на Министерски съвет ще вкарам допълнение на закона за хуманната медицина, където ще се създаде информационна система, която ще проследява пътя на лекарствата от влизането им в България до излизането им от страната. Ако видим, че има нередности, тогава започват работа нашите контролни органи“, каза още Ананиев и уточни, че реекспортът на лекарства не може да бъде изцяло спрян, защото той има законова форма. „Но новият закон ще регламентира ясни правила и отговорности на всички участници в този процес със съответните наказания, като сумите при констатиране на нарушение значително ще нараснат“, обясни той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Михайлов, „БСП за България”: Нека създадем ефективен модел на здравеопазване чрез национална дискусия, левицата ще подкрепи категорично ветото на президента за лекарствата

Георги Михайлов, „БСП за България”: Нека създадем ефективен модел на здравеопазване чрез национална дискусия, левицата ще подкрепи категорично ветото на президента за лекарствата

10 Декември 2017 | 12:29 | Агенция "Фокус"
София. Ние предлагаме, нека надпартийно, като нацинален консенсус, да се съберем на сериозен, професионален дебат. Нека създадем един приемлив за страната модел на финансиране на здравеопазването и този консенсусен модел да стане ефективен. Това заяви народният представител от „БСП за България” Георги Михайлов по БНР, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. По думите му има много сериозно социално напрежение, защото вярата на гражданите, че държавата стои зад тях в здравеопазването, започва сериозно да ерозира. Проф. Михайлов каза също, че левицата предлага краткосрочни и дългосрочни мерки. Той отговори и дали левицта ще подкрепи президентското вето за лекарствата, с думата: „Категорично!”
С най-нисък рейтинг в България, заедно с корупцията, е здравеопазването
„Ако погледенм бюджета на НЗОК, той е многократно увеличен – сега е над 4 млрд. лв. А в момента с най-нисък рейтинг в България,заедно с корупцията, е здравеопазването”, подчерта народният представител.
„В самия модел на финансиране на здравеопазването търговски дружества-клинични пътеки е заложено изкривяването на здравния модел”, каза Михайлов. По думите му абсурдното в нашия модел е, че е създаден на база търговски дружества- клинични пътеки, който беше привнесен и няма нищо общо с нашите условия.
„Проблемът е, че в немалка част от клиничните пътеки са включени заболявания, които са абсолютно различни, като разходите, които отиват за диагностика и лечение по тази клнична пътека, са съвсем различни при различните пациенти. По този начин се получава разделяне на пазарния принцип. По-евтините за манипулиране пациенти отиват в звена, които имат сериозни икономически интереси, а най-тежките пациенти, от което се оплакват и директорите на всички големи болници в страната – университетски, национални, отиват в тези лечебни заведения и натоварват техния бюджет и по-този начин болниците изпадат в задлъжнялост”, обясни проф. Михайлов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Здравното министерство определи като несериозни мотивите за президентското вето на бюджета на НЗОК за 2018 г. (ОБЗОР)

Здравното министерство определи като несериозни мотивите за президентското вето на бюджета на НЗОК за 2018 г. (ОБЗОР)

10 Декември 2017 | 01:15 | Агенция "Фокус"
София. На 8 декември президентът Румен Радев наложи вето на част от Закона за Бюджета на НЗОК през 2018 година, заради незаплащането на определени лекарствени продукти. Президентът смята, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица и се засяга основно конституционно право за достъпна медицинска помощ. „Считам, че възприетият подход отнема същностен компонент от социалния характер на държавата и противоречи на принципа за социална справедливост“, заявява Румен Радев в мотивите си. Според частта от закона, основание за налагане на ветото, се установява правило НЗОК да не заплаща за лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование. Държавният глава посочи, че лимитираният финансов ресурс за здраве налага оптимизиране на разпределението, но това не може да е за сметка на конституционните права на гражданите и социалната справедливост.
По повод ветото на президента върху част от Бюджета на Касата, здравният министър Кирил Ананиев заяви, че използвайки една много чувствителна тема като здравето на българина, се извършва огромна манипулация от малък брой хора, които изпълняват корпоративни интереси. Той беше категоричен, че няма заболяване, което да не е осигурено с най-модерните, прилагани в Европа и света медикаменти. Здравният министър определи като несериозни мотивите за президентското вето. „Писал съм мотиви към вето на президент и мисля, че хората, които пишат мотивите на президента, трябва да бъдат по-добре запознати с материята, за която пишат“, заяви той.
Граждани, лекари и пациенти протестираха пред Народното събрание с искане на отмяна на приетия текст НЗОК да не заплаща нови лекарства. Протестът им подкрепи омбудсманът Мая Манолова, която определи решението като дискриминационно. Тя изрази готовност да подаде жалба в Конституционния съд, ако парламентът не прегласува този текст.
Здравният министър Кирил Ананиев обаче коментира, че протестът е организиран, защото част от недоволстващите присъстват и на други протести, независимо на каква тема. Той обясни, че тезата му за ветото на президента се подкрепя от редица учени, професори и директори на болници, които се занимават професионално с лечението на българските граждани. Министърът посочи, че притеснение на здравните министри в ЕС е именно натискът на фармацевтичната индустрия да вкара възможно най-бързо новите молекули, за да възстанови инвестициите си. Кирил Ананиев уточни, че България е една от страните, които най-бързо вкарва новите молекули. „Това е важно и трябва да търсим баланса, не винаги новите молекули, преди изпитването им, носят положителни ефекти върху лечението на гражданите“, поясни той.
„Фокус“ припомня: На 29 ноември парламентът прие Бюджета на НЗОК за 2018 година. Бяха отпуснати 27 млн. допълнително от резерва на Касата за първична и специализирана извънболнична помощ, дентална помощ и медико-диагностични дейности. Бюджетът е с 400 млн. лева повече спрямо 2017 година. Въпреки критиките на опозицията и на пациентски организации в закона остана забраната НЗОК да заплаща нови медикаменти. Парламентът реши също Касата да не сключва договори с болници по нови клинични пътеки, както и с новите болници.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Здравното министерство определи като несериозни мотивите за президентското вето на бюджета на НЗОК за 2018 г. (ОБЗОР)

Здравното министерство определи като несериозни мотивите за президентското вето на бюджета на НЗОК за 2018 г. (ОБЗОР)

9 Декември 2017 | 21:36 | Агенция "Фокус"
София. На 8 декември президентът Румен Радев наложи вето на част от Закона за Бюджета на НЗОК през 2018 година, заради незаплащането на определени лекарствени продукти. Президентът смята, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица и се засяга основно конституционно право за достъпна медицинска помощ. „Считам, че възприетият подход отнема същностен компонент от социалния характер на държавата и противоречи на принципа за социална справедливост“, заявява Румен Радев в мотивите си. Според частта от закона, основание за налагане на ветото, се установява правило НЗОК да не заплаща за лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование. Държавният глава посочи, че лимитираният финансов ресурс за здраве налага оптимизиране на разпределението, но това не може да е за сметка на конституционните права на гражданите и социалната справедливост.
По повод ветото на президента върху част от Бюджета на Касата, здравният министър Кирил Ананиев заяви, че използвайки една много чувствителна тема като здравето на българина, се извършва огромна манипулация от малък брой хора, които изпълняват корпоративни интереси. Той беше категоричен, че няма заболяване, което да не е осигурено с най-модерните, прилагани в Европа и света медикаменти. Здравният министър определи като несериозни мотивите за президентското вето. „Писал съм мотиви към вето на президент и мисля, че хората, които пишат мотивите на президента, трябва да бъдат по-добре запознати с материята, за която пишат“, заяви той.
Граждани, лекари и пациенти протестираха пред Народното събрание с искане на отмяна на приетия текст НЗОК да не заплаща нови лекарства. Протестът им подкрепи омбудсманът Мая Манолова, която определи решението като дискриминационно. Тя изрази готовност да подаде жалба в Конституционния съд, ако парламентът не прегласува този текст.
Здравният министър Кирил Ананиев обаче коментира, че протестът е организиран, защото част от недоволстващите присъстват и на други протести, независимо на каква тема. Той обясни, че тезата му за ветото на президента се подкрепя от редица учени, професори и директори на болници, които се занимават професионално с лечението на българските граждани. Министърът посочи, че притеснение на здравните министри в ЕС е именно натискът на фармацевтичната индустрия да вкара възможно най-бързо новите молекули, за да възстанови инвестициите си. Кирил Ананиев уточни, че България е една от страните, които най-бързо вкарва новите молекули. „Това е важно и трябва да търсим баланса, не винаги новите молекули, преди изпитването им, носят положителни ефекти върху лечението на гражданите“, поясни той.
„Фокус“ припомня: На 29 ноември парламентът прие Бюджета на НЗОК за 2018 година. Бяха отпуснати 27 млн. допълнително от резерва на Касата за първична и специализирана извънболнична помощ, дентална помощ и медико-диагностични дейности. Бюджетът е с 400 млн. лева повече спрямо 2017 година. Въпреки критиките на опозицията и на пациентски организации в закона остана забраната НЗОК да заплаща нови медикаменти. Парламентът реши също Касата да не сключва договори с болници по нови клинични пътеки, както и с новите болници.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Несериозен е мотивът на президентското вето, че не се гарантират конституционните права на гражданите и възможността да се лекуват

Министър Кирил Ананиев: Несериозен е мотивът на президентското вето, че не се гарантират конституционните права на гражданите и възможността да се лекуват

9 Декември 2017 | 17:49 | Агенция "Фокус"
София. Обръщам се към президента: ние ще направим нашите мотиви за ветото, но неговите мотиви - че няма да бъдат гарантирани конституционните права на българските граждани, няма да бъдат равнопоставени всички граждани пред закона и възможността да се лекуват, според мен са най-малко несериозни. Това каза на брифинг здравният министър Кирил Ананиев по повод наложеното вето от президента Румен Радев върху част от Закона за бюджета на НЗОК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Писал съм мотиви към вето на президент и мисля, че хората, които пишат мотивите на президента, трябва да бъдат по-добре запознати с материята, за която пишат“, заяви той. „В нашата страна и НЗОК 30% от разходите на публичния фонд отиват за лекарства, в ЕС този процент е 15-20. Самите министри на здравеопазването останаха приятно изненадани от нашия позитивен лекарствен списък, от новите лекарства, от ускорения темп за приемане на новите молекули“, посочи здравният министър. „България е една от страните, които най-бързо вкарва новите молекули, създадени от фармаиндустрията. Това е важно и трябва да търсим баланса, не винаги новите молекули, преди изпитването им, носят положителни ефекти върху лечението на гражданите“, каза още Кирил Ананиев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Виждаме значителна част от протестиращите срещу част от Бюджета на НЗОК и на други протести, независимо от темата им

Министър Кирил Ананиев: Виждаме значителна част от протестиращите срещу част от Бюджета на НЗОК и на други протести, независимо от темата им

9 Декември 2017 | 17:39 | Агенция "Фокус"
София. През седмицата чухме обвинения и много обиди, наричаха ни по най-различен начин. Вглеждайки се в кадрите по телевизиите забелязах значителна част от малкото хора, които ги виждаме непрекъснато по разни протести, независимо от темата, която се коментира. Това каза на брифинг здравният министър Кирил Ананиев по повод наложеното вето от президента Румен Радев върху част от Закона за бюджета на НЗОК и протестите срещу забраната за изплащането на нови терапии, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това показва организирания характер на протеста“, заяви той. „През седмицата излязоха и български учени, професори, директори на болници, които се занимават професионално с лечението на българските граждани. Те според мен казаха истината и доказаха тезата, която и аз се опитвам да докажа“, посочи Кирил Ананиев. „Вчера се върнах от съвета на министрите на здравеопазването в Брюксел. Там една от основните теми беше лекарствата. Разговарях с почти всички министри, едно от големите им притеснения е натискът на фармаиндустрията да вкарат възможно най-бързо новите молекули, за да възстановят инвестициите за тях“, обясни здравният министър. „Притесняват се, че някои от молекулите не са преминали през периода на изследване, не е доказан терапевтичния им ефект, а се бърза да бъдат вкарани в терапевтичното лечение на гражданите“, допълни той. „Една от основните теми, която ще се разисква по време на Председателството, е темата за лекарствата. Ще бъдат казани много неща, тогава ще разберете много по-подробни за мотивите ни“, каза още Кирил Ананиев.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев за ветото на президента върху част от бюджета на НЗОК: Извършва се огромна манипулация от малък брой хора, които изпълняват корпоративни интереси

Министър Кирил Ананиев за ветото на президента върху част от бюджета на НЗОК: Извършва се огромна манипулация от малък брой хора, които изпълняват корпоративни интереси

9 Декември 2017 | 17:33 | Агенция "Фокус"
София. Искам да се обърна към всички български граждани и хора, които имат нужда от лечение от тежки заболявания- в момента се извършва една огромна манипулация от малък брой хора, които изпълняват определени частни корпоративни интереси. Това каза на брифинг здравният министър Кирил Ананиев по повод наложеното вето от президента Румен Радев върху част от Закона за бюджета на НЗОК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Използвайки една много чувствителна тема като здравето на българина, в това число на нашите деца“, коментира той. „Уверявам ви, че нашият позитивен лекарствен списък, е с една от широките гами лекарства и с доказан терапевтичен ефект. Няма заболяване, което да не е осигурено с най-модерните, прилагани в Европа и света медикаменти“, заяви министърът.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Костов, Асоциация на собствениците на аптеки: Мораториумът върху лекарствата има нужда от преосмисляне, а бюджетът на НЗОК - от увеличаване на някои пера

Николай Костов, Асоциация на собствениците на аптеки: Мораториумът върху лекарствата има нужда от преосмисляне, а бюджетът на НЗОК - от увеличаване на някои пера

9 Декември 2017 | 15:45 | Агенция "Фокус"
София. Мораториумът върху лекарствата има нужда от преосмисляне, а бюджетът на НЗОК от увеличаване на някои пера. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ председателят на Асоциация на собствениците на аптеки Николай Костов във връзка с наложеното от президента Румен Радев вето върху мораториума за нови лекарства в бюджета на НЗОК за 2018 г. „Просто трябва в доста оперативен порядък да се преразгледа. Според мен дори има нужда от увеличение на някои пера, особено за лекарства като цяло. Винаги в НЗОК не достигат парите за лекарства. Всяка една година се прехвърлят плащания от предходната за следващата. Това е една порочна практика от години и за да се прекрати, трябва да се увеличи бюджетът, за да могат да се покрият разходите за лекарства“, коментира Костов. По думите му те нарастват съвсем обективно точно защото навлизат нови молекули.
„Осигурява се лечение, което не е било адекватно в предишните години какъвто е случаят с онколекарствата. Има и съвсем нови молекули като например тези за хепатит C, което представлява добро и иновативно лечение, спасяващо човешки животи. Има обективни причини – застаряването на населението и по принцип недостигът на някои лекарства води до това, че изглежда, че като чели има свръхпотребление или някакво непрекъснато увеличение, но то има своите основания“, каза още Николай Костов.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев и екипът му ще дадат брифинг по повод ветото на президента над параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК

Министър Кирил Ананиев и екипът му ще дадат брифинг по повод ветото на президента над параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК

9 Декември 2017 | 14:54 | Агенция "Фокус"
София. От 17.00 часа министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и екипът му ще дадат брифинг на тема наложеното от Президента на Република България вето върху параграф 6 от Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев и Алексис Ципрас след подписването на договора за името в Преспа - 17 юни 2018 година
Зоран Заев и Алексис Ципрас след подписването на договора за името в Преспа - 17...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.