НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:04

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Марин Костов, Парк-музей „Владислав Варненчик“: Отбелязваме 573-та годишнина от битката при Варна с военен ритуал и заупокойна молитва

Марин Костов, Парк-музей „Владислав Варненчик“: Отбелязваме 573-та годишнина от битката при Варна с военен ритуал и заупокойна молитва

10 Ноември 2017 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Варна. Парк-музеят на бойната дружба 1444 г. „Владислав Варненчик“ отбелязва 573-та годишнина от битката при Варна със специална програма. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Марин Костов, директор на Парк-музея на бойната дружба 1444 г. „Владислав Варненчик“ във Варна. Честванията започват днес с военен ритуал и отслужване на заупокойна молитва в памет на загиналите християнски воини пред мавзолея на „Владислав Варненчик“, както и с поднасяне на венци и цветя на паметника на Янош Хуняди. „В 11.30 часа ще открием гостуваща изложба на Регионалния исторически музей в Добрич, която представя интересни експонати от похода на Владислав Варненчик“, допълни Марин Костов. Посетителите ще могат да видят типични за XV век оръжия като гросмесери – дълги ножове, боздугани, меч и изключително рядката за нашите земи алебарда. Честванията на годишнината продължават и в събота. От 14.00 часа музейният екип и Сдружение за исторически възстановки „Чигот“ ще пренесат посетителите в отминалата средновековна епоха чрез възстановка на военен лагер. В съботния следобед гостите на музея ще могат да разгледат облекла и въоръжение от епохата на крал Владислав, да изпробват уменията си в стрелбата с лък и да участват в средновековни състезателни игри. Марин Костов подчерта, че и в двата дни музеят ще работи с вход свободен за посетителите.
„Музейната експозиция в основна зала е насочена предимно към битката при Варна. Нашите експонати са свързани с късното средновековие, предимно хладно оръжие, което представя епохата. В приземния етаж имаме една много красива експозиция, свързана с името на полковник Петър Димков, основател на Парк-мавзолея е един от известните българи“, допълни Марин Костов.
В музея се съхраняват писма, дневници, оригинални снимки, офицерската сабя, части от военната униформа и ордените и медалите на полковник Петър Димков. Богат архивен фонд разказва за дейността на Петър Димков, ръководил построяването на редица културни паметници, емблематични за град Варна. Той е организирал тяхното строителство, бил е душата и двигателя на тази изключително родолюбива обществена инициатива в града ни, в резултат на която се появяват Парк-музеят„Владислав Варненчик”, Паметникът-портал на 8-ми пехотен полк, Аспаруховият парк. Той е сред създателите и на Варненската филхармония. През 1934 – 1935 година полковник Димков е бил командир на 8-ми пехотен приморски полк.
Парк-музеят на бойната дружба 1444 г. „Владислав Варненчик“ работи и по образователни програми. „Нашите образователни програми са в непрекъснат цикъл и не са само сезонни. Отворени сме към ученици и студенти“, каза още Марин Костов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Марин Костов, Парк-музей „Владислав Варненчик“: Битката при Варна от 1444 г. има много широк исторически отзвук

Марин Костов, Парк-музей „Владислав Варненчик“: Битката при Варна от 1444 г. има много широк исторически отзвук

10 Ноември 2017 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Варна. Битката при Варна от 1444 г. има много широк исторически отзвук. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Марин Костов, директор на Парк-музея на бойната дружба „Владислав Варненчик“ във Варна, по повод отбелязването на 573-та годишнина от битката. „Това е първият сериозен опит на обединени европейски войски да спрат инвазията на османците в Европа. За съжаление се оказва неуспешен опит и затова по-късно чак при Виена ще бъдат спрени османците. Това ще даде много сериозно отражение на историческото развитие по-нататък не само на България и на Балканите, но дори и на Централна Европа, като Унгария“, отбеляза Марин Костов.
На 10 ноември 1444 година на мястото, където днес е разположен Парк-музеят “Владислав Варненчик”, се разиграва известната битка между 20 000 християнска съюзническа европейска армия, предвождана от полско-унгарския крал Владислав III Ягело с главнокомандващ трансилванския войвода Янош Хуняди и три пъти по-многобройните турски войски на султан Мурад II. Битката край Варна е последната, решителната. След нея Балканите и Югоизточна Европа падат за векове напред под османо-турска власт. В това последно сражение участват българи, унгарци, поляци, чехи, словаци, власи, рутени, хървати, саксонци, литовци и кръстоносен рицарски отряд на римския папа Евгени IV. В тяхна памет, като израз на почит пред героизма и саможертвата им в името на свободата на Европа, е създаден Парк-музеят на бойната дружба “Владислав Варненчик”.
Музеят на бойната дружба 1444 г. „Владислав Варненчик” е открит през 1964 година в чест на 520-та годишнина от битката при Варна. На територията му се намират две тракийски могили. В едната от тях има тракийска гробница от IV-III в. пр. Хр. В памет на загиналите бойци на 10 ноември 1444 година в центъра на бойното поле, на мястото, където загива полско-унгарският крал Владислав ІІІ Ягело, наречен посмъртно Варненчик, още по време на робството българите поставят дървени кръстове. През 1924 година поставят скромен паметник. През 1935 година на площ от 30 декара е оформен парк, а в едната тракийска могила на територията на парка е построен символичен мавзолей на краля. През 1964 година е издигнат паметник на Янош Хуняди – главнокомандващ армията на крал Владислав, трансилвански войвода, регент на Унгария от 1446 година.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.