НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:51

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Стара Загора: В града започва прием за изравнително обучение по топлоенергетика

Стара Загора: В града започва прием за изравнително обучение по топлоенергетика

14 Септември 2017 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. От 15 септември в Стара Загора започва прием за изравнително обучение по топлоенергетика, а от следващата година градът ще бъде единственото място, в което ще се изучава топлоенергетика в магистърска степен. Това стана ясно по време на проведената в Община Стара Загора пресконференция с участието на кмета Живко Тодоров, проф. Тотьо Тотев от Техническия университет в София и представители на мениджмънта на трите топлоцентрали от енергийния комплекс Марица Изток - „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД, ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ и ТЕЦ „Ей И Ес“, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. Обучението ще даде възможност за осигуряване на висококвалифицирани кадри за нуждите на енергетиката като отрасъл, защото те ще могат да работят както в топлоцентралите, така и в съпътстващите дейности като поддръжка и ремонт.
Целта на съвместния проект за изравнително обучение и прием в магистърска програма „Топлоенергетика“ е да се даде възможност за надграждане на знания и професионална реализация в топлоцентралите на комплекса, каза ресорният зам.-кмет по образованието Иванка Сотирова. Успешно преминалите изравнителното обучение ще имат възможност да участват и в стипендиантска програма на „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД, стана ясно днес.
„От около година работим с Технически университет – София по реализирането на този проект. Това е голям шанс да се изучава специалността тук, на място, в Стара Загора. Единствено в Стара Загора ще се извършва изнесено обучение по образователно-квалификационна степен магистър „Топлоенергетика“ и с това искаме да стимулираме желаещите да работят в енергийния сектор. Завършилите изравнително обучение ще могат да кандидатстват за стипендиантската програма на ТЕЦ „Марица изток 2” за записване в магистърската програма „Топлоенергетика“. Класирането и възможността след това за работа в „ТЕЦ Марица изток 2″ ЕАД ще бъдат обвързани с успеха от обучението, като търсим най-добрите кадри”, каза пред медиите Диян Димитров – член на Съвета на директорите на дружеството.
От утре в Техническия университет в София и в ОУ „Кирил Христов“ в Стара Загора, ще се приемат документи на кандидати за изнесеното обучение на Факултета по ядрена енергетика и топлоенергетика. Обучението ще се извършва в сградата на Основно училище „Кирил Христов“. Таксата за семестър ще бъде 925 лв., а обучението ще бъде интензивно в рамките на 6 седмици. Изравнителното обучение ще е с продължителност една година, а магистърската програма – година и половина. Лектори ще бъдат преподавателите по топлоенергетика от Техническия университет, а трите ТЕЦ-а ще поемат разходите им по придвижването и пребиваването в Стара Загора. Разчита се, че работодателите ще осигурят възможност на служителите си да отсъстват от работа по време на обучението.
Проф. Тотев обясни още, че в проекта ще могат да се включат всички, които са придобили образователно-квалификационна степен „бакалавър“ или „магистър“ по направленията:
- Технически науки: Машинно инженерство; Електротехника, електроника и автоматика; Комуникационна и компютърна техника; Енергетика; Транспорт, корабоплаване и авиация; Материали и материалознание; Архитектура, строителство и геодезия; Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми; Металургия; Химични технологии; Биотехнологии; Хранителни технологии; Общо инженерство.
- Природни науки: Физически науки; Химически науки; Математика; Информатика и компютърни науки
Очаква се тази година за изравнителното обучение по топлоенергетика да се запишат 20-25 души. От следващата година в Стара Загора ще бъде изнесено и обучението за магистратура по топлоенергетика.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Проект за изравнително обучение и прием в магистърска програма "Топлоенергетика" на ТУ - София ще бъде представен на пресконференция

Стара Загора: Проект за изравнително обучение и прием в магистърска програма "Топлоенергетика" на ТУ - София ще бъде представен на пресконференция

14 Септември 2017 | 09:10 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Община Стара Загора в партньорство с „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД, ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 3 и ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово” ще представят информация по проект за изравнително обучение и прием в магистърска програма „Топлоенергетика” на Технически университет - София. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. Пресконференцията по този повод ще се проведе от 11.00 часа в зала 2 на Община Стара Загора.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сергей Лавров и Александър Вучич. 22 февруари 2018 г.
Сергей Лавров и Александър Вучич. 22 февруари 2018 г.

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.