Националният отбор на САЩ по баскетбол за мъже отново е фаворит номер 1 за спечелване на златните медали на предстоящите Летни олимпийски игри в Париж. Американците са в серия от 5 поредни успеха, като за последно те не се поздравиха с първото място преди 20 години на Игрите в Атина.

За пореден път впечатление в състава на САЩ прави липсата на настоящия Най-полезен играч от Финалите в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада. През миналата кампания индивидуалният приз отиде за гарда на Бостън Селтикс - Джейлън Браун, който не попадна в списъка на Стив Кър и помощниците му за турнира в Лил, който започва в края на този месец. За сметка на това, трима негови съотборници ще бранят националната чест - Джейсън Тейтъм, Джру Холидей и Дерик Уайт.

Играчи от НБА дебютират на Олимпийски игри през 1992 г., като само в два от случаите настоящият MVP на Финалите е част от олимпийския отбор. Това се случва именно през 1992 г. и 2012 г., когато Майкъл Джордан и Леброн Джеймс играят съответно в Барселона и Лондон.

В останалите случаи най-добрият играч във финалната серия на НБА гледа Олимпийските игри по телевизията.

2024 - Джейлън Браун

2021 - Янис Адетокумбо (Гърция)

2016 - Леброн Джеймс

2008 - Пол Пиърс

2004 - Чонси Билъпс

2000 - Шакил О'Нийл

1996 - Майкъл Джордан