Златната медалистка от Летните олимпийски игри в Токио Ивет Горанова се включи в отбелязването на Международния олимпийски ден в Благоевград. В него участваха над 100 студенти от Югозападния университет "Неофит Рилски“, спортисти от клубовете в града, възпитаници на различни школи и ученици. 

Преди символично да бъде запален олимпийският огън и традиционното факелно шествие около езерото в парк "Бачиново“, посветено на деня, Горанова коментира пред журналисти, че днес е специален ден, каквито са и 5-те кръга, символ на Олимпийските игри. За момента, в който се качва на олимпийската стълбичка като шампион по карате, Горанова разказа, че е бил като вече преживян сън, защото в съзнанието си той е изживяван много пъти.

"Казах си "наслаждавай се“, защото това бяха над две минути, които може би няма да се повторят, а е момент, за който мечтаят милиони спортисти", каза още олимпийската шампионка.

Най-сладкият момент, по думите ѝ, е последната победа, когато спортистът знае, че е станал олимпийски първенец. 

"Днес е специален ден, но за съжаление чувствам и лека тъга, защото нашият спорт вече, не е част от олимпийското семейство, но съм благодарна, че имах възможността да стана олимпийски шампион и да сбъдна най-голямата си мечта", допълни тя.

За своя път до титлата разказа, че се е случил само за 12 години.

"Радвам се, че успях да го направя, защото ние имахме един единствен шанс и аз знаех, че ще бъде това, но това ми беше мотивацията - сега или никога", разказа още Ивет. 

Към децата и младежите тя отправи послание да спортуват, защото спортът е здраве и носи щастие.

"Не е задължително да търсим професионални успехи, просто да спортуваме, за да бъдем здрави", каза призна сънародничката ни.

В Благоевград инициативата за отбелязване на Международния олимпийски ден се организира от Български олимпийски комитет, Олимпийски клуб - Благоевград, Община Благоевград, преподаватели и студенти от ЮЗУ "Неофит Рилски“. Събитието е ежегодно и винаги с български спортисти с участие и медали на олимпиади.