Олимпийският шампион с щафетата 4 по 400 метра Джил Робъртс бе наказан за 8 години поради второ нарушение на антидопинговите правила, съобщи Американската антидопингова агенция (USADA).

Робъртс е дал положителна проба за забраненото вещество "остарин" на 20 септември миналата година. Периодът на наказанието влиза в сила от 18 октомври 2023-а, считано от датата на временното отстраняване. Всички резултати, постигнати от американеца след 20 септември 2023-а, са анулирани.

Той получи по-голямо наказание, тъй като това е второто му нарушение на антидопинговите правила за последните 10 години. През декември 2022-а бе отстранен за 16 месеца. Тогава допинг тестът даде положителен резултат за "андарин" и "остарин". Анализът на USADA установи, че Робъртс е приел тези вещества след консумация на хранителна добавка, на етикета на която не е било отбелязано наличието им.

През март 2017-а Робъртс даде положителна проба за забраненото вещество "пробенецид". Спортистът твърди, че то е попаднало в тялото му чрез целувка на момиче, което поради инфекция е използвало лекарство, съдържащо "пробенецид". Американската арбитражна асоциация реши да не му налага наказание. Световната антидопингова агенция (WADA) подаде жалба до Спортния арбитражен съд (КАС), който отказа да я уважи.

35-годишният Робъртс е олимпийски шампион от Рио де Жанейро с щафетата 4 по 400 метра. Той спечели и титлата на Световното първенство в зала с щафетата 4 по 100 метра.