Състезанията по лека атлетика ще се преместят в първата седмица, а тези по плуване ще останат за втората, съобщиха организаторите на Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 година.

Рокадата ще спести 156 милиона долара на данъкоплатците, тъй като няма да се строят временни съоръжения, а ще се използват настоящи.

Състезанията по плуване ще са на футболния стадион "СоФай" в Ингълууд. Той ще бъде модифициран, като ще събира 38 000 зрители, което ще го направи най-голямото плувно съоръжение в историята на Олимпийските игри. Състезанията по баскетбол ще са в "Интуит Доум" отново в Ингълууд, а гимнастиката ще е в настоящия дом на Лос Анджелис Лейкърс, Лос Анджелис Клипърс и Лос Анджелис Кингс "Крипто.ком Арена".

Леката атлетика остава на стадион "Мемориъл Колизиъм" в Лос Анджелис.

Олимпийските игри в щата Калифорния ще се са между 14 и 30 юли 2028 година. Домакините отбелязаха, че имат подкрепата за Световната атлетика, както и на Световното плуване за промените.

Друга новост, която те отбелязаха, е преместването на състезанията по софтбол, както и по кану слалом в Оклахома Сити. В Калифорния софтболът не се радва на популярност, а трасе за кану слалом няма, което налага помощта на Оклахома.

Състезанията по скокове във вода ще са в "Експозишън Парк" - мястото, на което са се състояли и на Олимпийските игри през 1932 година.

Според организаторите всяка една от промените в програмата, спрямо първоначалния план, ще доведе до съкращаване на разходите с поне 10 милиона долара.