Йоана Илиева се класира на 11-о място на сабя при жените на а Европейското първенство по фехтовка, което се провежда в Базел, Швейцария.

В шампионата на Стария континент се включиха 52 събльорки, а за някои от тях това е последното голямо състезание преди Олимпийските игри в Париж.

България бе представена на сабя жени от Йоана Илиева, Олга Храмова, Емма Нейкова и Калина Атанасова.

Илиева излезе от групите с четири победи и една загуба. Във втория кръг от директните елиминации тя победи Елена Ернандес (Испания) с 15:7, но в двубоя за място в "Топ 8“ възпитаничката на клуб "Свечников“ отстъпи пред Арачели Наваро (Испания) с 8:15 и завърши 11-а.

Олга Храмова записа един успех и четири поражения в груповата фаза. В първия кръг от елиминациите тя победи Лука Счуш ( Унгария) с 15:14. В двубоя за място сред най-добрите 16 състезателката на клуб "Свечников“ отстъпи пред Мартина Крисчио (Италия) с 12:15 и се класира на 32-о място.

Емма Нейкова постигна 3-3 в групите, а в първия кръг от елиминациите отстъпи пред Жолиен Кортейн (Белгия) с 13:15 и остана 34-а. Калина Атанасова записа 1-4 първата фаза и зае 41-о място в крайното класиране.

На шпага мъже на пътеките в Базел излязоха 100 състезатели, сред които и четирима българи - Йордан Гълъбов, Светлозар Искров, Васил Ивакимов и Рахим Рашайда. Най-добре от тях се представи Рахим Рашайда, който завърши 43-и. Той излезе от групите с четири победи и две загуби, а във втория кръг от елиминациите отстъпи пред Жерар Гонел (Испания) с 11:15.

Йордан Гълъбов има 3-3 в групите, а на старта на втората фаза надделя над Вадимс Кулесовс (Латвия) с 15:11. В двубоя за място сред най-добрите 32 възпитаникът на НСА отстъпи пред Алек Бруук (Великобритания) с 12:15 и зае 57-о място в крайното класиране. Светлозар Искров излезе от групите с 2-4, но след това загуби от Пол Джа Санчес-Литим (Великобритания) с 11:15 и се нареди 68-и. Васил Ивакимов записа в групите една победа и пет загуби, което го нареди на 88-а позиция.

На 21 юни (петък) Европейското първенство продължава с отборните надпревари на рапира мъже и шпага жени.

Българските фехтовачи ще излязат отново на пътеките в събота, когато са отборните турнири на сабя жени и шпага мъже.