България спечели нови 3 медала на Европейското първенство по вдигане на тежести за кадетки и кадети до 15 и до 17 години в Солун, Гърция. В категория до 49 килограма при момичетата до 17 на почетната стълбица се качи Бояна Костова. Състезателката на Марица Пловдив с личен треньор Борислав Налбантов се окичи с бронз в двубоя и със сребърни медали в двете упражнения. 

Костова приключи с двубой от 161 килограма след 72 килограма в изхвърлянето и 89 килограма в изтласкването.

В първото упражнение българката започна на 68 килограма, след което преодоля и 72 килограма, но непосилна за нея се оказа тежестта от 74 килограма. Тя остана втора преди почивката.

В изтласкването Костова се справи с 84 и 89 килограма и поиска 93 килограма за първото място в двубоя. Тя обаче не успя да вдигне тази тежест. С 89 килограма тежкоатлетката ни взе сребро и във второто движение.

Шампионка стана французойката Марго Кочетова със 164 килограма в двубоя (75+89), пред представителката на домакините Мария Стратудаки със 162 (71+91). 

За Костова това е второ поредно отличие от подобен форум, като миналата година в Кишинев тя стана вицешампионка на Европа в категория до 45 килограма.

България вече е с 13 медала на шампионата в южната ни съседка. 

Виктор Костадинов (67 килограма) при по-малките заслужи 3 златни медала, като беше безупречен и в двете упражнения.

При 15-годишните Атанас Атанасов (55 килограма) приключи с 3 сребърни медала. Николай Дончев (61 килограма) успя да вземе бронз в двубоя и в изхвърлянето, като в изтласкването се нареди четвърти. Александра Николова (45 килограма) заслужи бронз в двубоя и злато в изтласкването.