Около 50 кораба ще посрещнат делегациите по време на церемонията за откриване на Олимпийските игри в Париж на река Сена. Днес се състоя репетиция 39 дни преди старта на Игрите, предаде АФП.

Подготовката, която се проведе между мостовете на Ау́стерлиц и Йена, трябваше да се проведе в началото на април, но бе отлагана два пъти заради пълноводието на реката, дължащо се на поройните валежи във френската столица през пролетта.

Първа репетиция се състоя още на 17 юли 2023-а с 40 кораба.

"Първото впечатление от първата тренировка е, че сме с няколко минути закъснение", заяви тогава по време на пресконференция директорът в Организационния комитет Тиери Ребул.

"Извадихме си изводите, продължаваме да се готвим и сме доволни от тайминга. Всеки кораб е точен почти до секунда", увери отново той. На корабите им трябват по 45 минути, за да осъществят пътуването си. 55 кораба тръгнаха от моста Ау́стерлиц към 06:30 сутринта, а движението по реката бе спряно заради тестовете. Тренираме върху тайминга, това опира най-вече до умението на корабите да се движат заедно, като всичко трябва да бъде спазено с делегациите до секунда", обясни Ребул.

Нов тест е насрочен за 24 юни, а този път ще е с всички 89 кораба.

"Дебитът на реката намаля бързо. Все още зависим от него, но сме много по-близо до условията, които са типични за юли", добави директорът.

Церемонията по откриването ще е на 26 юли в отсечка на Сена от 6 километра и се очаква да е нещо невиждано, на което много държат Франция, организаторите и МОК.