Състезателят по фойлбординг Джей Джей Райс, който трябваше да представя Тонга на Олимпийските игри в Париж, загина при инцидент, съобщи агенция "Ройтерс".

18-годишният спортист е бил на лодка с приятели, докато е скачал в движение във водата. При един от скоковете той попаднал на плитчина, ударил главата си и е загинал от черепно-мозъчна травма. Пристигналите медицински лица само са констатирали смъртта му. 

Райс е роден в САЩ в семейство от британски произход, но цялото му детство е преминало в Тонга, където родителите му имат хотел. Той щеше да е първият спортист, който не е чернокож, представящ островната страна на Олимпийски игри. Според анализатори Райс е бил един от претендентите за спечелването на златен медал в дисциплината си.

Фойлбордингът е един от новаторските водни спортове. Спецификата е, че дъската има хидрокрило, което държи сърфиста до метър над водата. Целта е да се изпълнят максимално сложни елементи върху вълните. Скоростта, която се развива, може да достигне 50 километра в час.