Олимпийската шампионка по колоездене в дисциплината "омниум" Дженифър Валенте попадна в отбора на САЩ за Олимпийските игри в Париж, обявиха Националният комитет и от федерацията по колоездене.

29-годишната претендентка за нови олимпийски медали имаше драматично състезание на предходните Игри в Токио. Тогава тя успя да се вдигне след късно падане, за да спечели титлата на "омниум" и да донесе първи златен медал за САЩ в колоезденето на писта. Малко по-късно в отборното cъстезание при щафетите помогна на отбора да достигне бронзовите отличия.

Валенте, спечелила сребро от отборното преследване в Рио де Жанейро през 2016-а година, е заявила в Париж участие отново в отборното преследване, както и в дисциплините "медисън" и "омниум".

"Олимпийските игри винаги са били нещо специално за мен и сега пътуването за Париж е също толкова завладяващо, колкото беше и преди. Да спечелим квота за идващите Олимпийски игри сега бе различен, уникален процес с нови предизвикателства в този съкратен отбор. Развълнувана съм да се наредя до момичета, с които съм била съотборник и преди, както и с някои нови свежи лица", заяви Валенте.

Тя ще си партнира с Лили Уилямс, Клоуи Дигърт, Кристен Фокнър и дебютантката Оливия Къминс в отборното преследване при дамите. Заедно с Уилямс ще се пусне в дисциплината "медисън". Грант Кунц в също в "омниум" ще е единственият представител на САЩ при мъжете.

Стартовете в колоезденето на писта ще са между 5 и 11 август на Националния колодрум в Париж.

Омниумът е отборна дисциплина в колоезденето на писта, която в момента включва 4 други дисциплини: скрач, бързина чрез отстраняване, елиминация по точки и издръжливост.