Психиката на един тенисист играе голяма роля в неговото израстване и достигането до високи професионални нива. Но за да ги достигнеш, ти трябва да можеш да се натоварваш, да се натискаш до над предела на възможностите, да развиваш силна психика, и това нещо да ти доставя удоволствие от положения труд. Това каза Валентин Димов – капитан на България за купа "Дейвис“ в предаването Това коментира в предаването "Животът на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова.

 

Признава, че до голяма степен интересът и успешната кариера в тениса се дължат на това, че тренира заедно с по-големия си брат, като техен треньор е бил баща им – изключително строг и налагащ сурова дисциплина. "Благодарение на строгостта и дисциплината, която сме имали в годините и във всяка една тренировка, сме постигнали и тези успехи. Но смятам, че наистина за родител треньор е изключително трудно да направи баланса за това докъде е треньор, докъде е родител, и тази симбиоза между двете е изключително трудна.“

 

Денят на един професионален състезател по тенис е концентриран единствено и само в тренировката, разказа още Валентин Димов: сутрин се става най-късно в 07.00 часа, закусва се, като храната трябва да е достатъчно енергийна, но същевременно пък да не натоварва организма. Следват динамичен стретчинг, понякога се прави сесия йога, след което се започва във фитнеса загрявка, продължаваща около 45 минути, преди да се влезе на корта и да се започне същинската тренировка по тенис. След което отново следват възстановителни процедури, отново храна, почивка, и следобед това нещо се повтаря отново. Часът за сън е най-късно в 23.00 часа, разказа той.

 

Интересно наблюдение, което прав тенисистът е, че славянските представители в тениса сякаш не изпитват такова удоволствие и наслада от играта, колкото тези от западните страни, скандинавските особено много, които са доста по-смирени и по-спокойни. "За мен едно от обясненията е, че още като деца при самият тренировъчен процес, средата, в която израстваме славянските народи, малко ни се набива, че трябва да играем на живот и смърт, и в един момент децата забравят и губят чувството, че тенисът все пак е една игра и на играта е хубаво да е се наслаждаваме,“ сподели той.

 

От 4 години Валентин Димов организира и детска школа като основната цел за него там е да накарат децата да изпитват удоволствие от играта, но с наблягане на подготовката това да става по правилния начин и по правилна методика, и децата да се научат на един правилен тенис. "Не ми харесва работата на повечето тенис школи, в които нещата се ориентирани изключително към печелене на финанси чрез голяма масовост. Аз искам това нещо да го избегна и да създам дори с по-малък брой деца, с по-малко печалба да създаваме едно по-добро качество. Смятам, че това нещо във времето се изплаща и дава резултати,“ каза той и обясни, че един треньор в определени моменти трябва да бъде болезнено искрен и че той се опитва да го прави с положителен ефект.

 

Валентин Димов обясни също, че това което искат да направят за Купа "Дейвис“, е да се включват по-често по-млади състезатели, за да има едно подмладяване на състава с цел  бъдещото му развитие. "Едно от най-големите предизвикателства е, че тенисът е индивидуален спорт и от група индивидуалисти трябва да ги направим отбор в рамките на една седмица, когато играе националния отбор,“ каза той като определи тази цел за трудна, но не непостижима стига всички състезатели в състава да проявяват професионализъм, разбирателство и толерантност към съотборниците си и към екипа.