Два английски отбора правят историческо 13-ото издание на традиционния турнир по минифутбол за аматьори "Албена къп“, съобщават за "Фокус“ организаторите на проявата.

Тимовете от Лондон са редовните участници в неделната лига на Острова и първите чуждестранни участници в надпреварата в България.

Отборите сега са разпределени в шест групи, мачове всеки срещу всеки ще излъчат осминафиналистите, които продължават към директните елиминации.

Както винаги турнирът събира почти всички най-добри в тази много популярна разновидност на футбола от цялата страна. Сред участниците са миналогодишните шампиони – отбор "Зелен свят“ от Перник, а техните съграждани от тим "Виктория“ не са пропуснали нито едно издание от дебютното преди 13 години. 

Домакините отново предложиха перфектни условия и отлична организация в богатата спортна база на комплекса "Албена“.

Това лято организаторите решиха да обединят емоциите от турнира с началото на Европейското първенство в Германия. Специална "Вечер на футболиста“ събра пред огромна тв стена всички участници, които заедно изгледаха откриването и първия мач от шампионата между Германия и Шотландия.

"Фактът че турнирът съвпада със старта на ЕВРО 2024 в Германия ще спомогне участниците в Албена както да играят един срещу друг, така и след това да гледат и коментират заедно мачовете на най-добрите на континента. Аматьорският минифутбол е сред най-популярните, често практикувани и обичани от хората из цяла България занимания и се радваме, че можем да съберем тук на турнира част от най-добрите у нас“, заяви Анатоли Илиев, един от основните двигатели в организацията на турнира през годините.

Според Илиев това събитие предоставя отлична възможност лятото да започне с много емоции, съчетани с отличните хотели, много добре поддържаната плажна ивица и перфектните спортни съоръжения на комплекса.

"Турнирът е от най-висок ранг и това е гаранция, че в него ще участват най-силните тимове в страната. Имам информация, че повечето от тях се готвят много сериозно в продължение за цялата година“, каза спортният директор на надпреварата Стефан Йорданов.

Право на участие имат лица, навършили 18 години, без картотекираните в първа, втора и трета футболни лиги на България.

Най-интересните мачове, които ще определят призьорите на "Албена къп“ са в неделя сутринта с четвъртфиналите, следвани от полуфиналите и финал около 12:00 ч.

Наградният фонд и това лято е 12 000 лв, като шампионите ще получат 3 200 лв, а парични премии са предвидени за всички до осмо място. Срещите се ръководят от авторитетни български рефери.