Новият европейски шампион на 10 000 метра Доминик Лобалу бе поканен от МОК да участва на Игрите в Париж следващият месец за олимпийския отбор на бежанците, от който си тръгна през 2019 година. Ако Лобалу избере да се присъедини към състава, който напусна преди 5 години след спор заради наградния фонд, той може да спечели първи олимпийски медал. Официалният отбор на бежанците започна да се състезава на игрите в Рио де Жанейро през 2016-а.

Лобалу спечели златото на 10 000 метра в Рим преди дни, добавяйки го към бронза на 5000, седмици след като Световната атлетика му позволи да представлява Швейцария, въпреки че не е гражданин на страната.

"В момента той не е гражданин на Швейцария, което изисква Олимпийската харта", се казва в изявление на Международния олимпийски комитет, след като Изпълнителният съвет отказа да одобри участието му 6 седмици преди церемонията по откриването в Париж.

Лобалу, бежанец от Южен Судан, живее и тренира в Швейцария, откакто напусна олимпийската програма заради спор относно контролирането на състезателите.

По-късно той каза в интервю за списание "Time", публикувано преди Игрите в Токио през 2021-а, че ръководството на отбора е ограничило възможностите на състезателите да печелят и да задържат паричните награди от шосейни състезания.

Той призна, че е отхвърлил предложението да се върне в програмата, която би могла да му позволи да направи олимпийския си дебют в Токио. През същата година в Токио служители на МОК заявиха, че критиките са предизвикали преразглеждане на условията за спортисти бежанци.

МОК изпрати поканата си към Лобалу, за да го добави към предварително обявения олимпийски отбор за бежанци за Париж от 36 спортисти от 11 страни в 12 вида спорт.

"Той има предложение да се състезава в Париж, това е напълно възможно. Правилата ни са доста ясни. Трябва да сте гражданин на страната, която представлявате", каза говорителят на МОК Марк Адамс.

Представители на швейцарския олимпийски отбор обясниха на МОК, че е много трудно да се получи швейцарско гражданство, защото има минимално изискване от 10 години пребиваване в страната.