9 състезатели ще представят България на предстоящото Европейско първенство по плуване в Белград, което ще e от 17 до 23 юни. На старт в сръбската столица ще застанат Тея Николова, Диана Петкова, Габриела Георгиева при дамите и Йордан Янчев, Тонислав Събев, Калоян Братанов, Калоян Левтеров, Любомир Епитропов и Дениел Нанков при мъжете.

Ще бъдат формирани и две щафети в свободния стил на 4 по 100 и 4 по 200 метра, в които ще започнат Братанов, Левтеров, Янчев и Нанков. От 9-имата плувци единствено Габриела Георгиева има покрит норматив за участие на Олимпийските игри в Париж, а другите ще опитат да спечелят олимпийски квоти и шампионатът в Белград е последната възможност за това.

Другите двама наши плувци с нормативи за Париж Петър Мицин и Йосиф Миладинов решиха да пропуснат Европейското първенство и да фокусират подготовката си изцяло за Игрите в Париж.

"Шансовете за покриване на още нормативи са големи, повечето са много близо до "А" норматив, но не искам да дърпам дявола за опашката и да давам прогнози. Конкуренцията е убийствена, трябва и малко шанс. Надяваме се на още 2-3 квоти. Но светът няма да свърши, ако някой не покрие квота. Имаме един от най-младите отбори и всичките ни състезатели имат бъдеще пред себе си и време да постигнат успехи", коментира председателят на Българска федерация по плувни спортове Георги Аврамчев на пресконференция днес.

Главният треньор на националния отбор Кристиян Минковски е доволен от проведената подготовка и уверен, че ще има още покрити нормативи за Олимпийските игри на Европейското в Белград.

"Доволен съм от физическото състояние на състезателите. Най-важното е, че са здрави и със сигурен, че ще дадат максимума от себе си на Европейското първенство. Габриела, Йосиф и Петър се готвят за Олимпиадата. Надявам се на още квоти за Париж. Всеки един има шанс да покрие норматив, трябва и малко шанс. Трябва да са спокойни и мотивирани", каза Минковски.

Повечето от участниците на Европейското първенство учат и тренират в САЩ и се прибраха в България в последните седмици.

Направилата фурор на последното Световно първенство в Доха Габриела Георгиева, където завърши шеста на 200 метра гръб, се чувства значително по-спокойна, знаейки, че вече има квота за Париж.

"Подготовката премина така, както трябваше. По-спокойна съм, защото имам квота, макар че винаги се притеснявам преди старт. Европейското е част от подготовката за Олимпиадата. Надявам се на добри резултати", призна тя.