В Пловдив беше открито Световното първенство по спортен риболов за "Мастърс" (55-65 години), ветерани (над 65 година) и хора с увреждания. Шампионатът ще се проведе на гребния канал с участието на 40 отбора от 21 държави на 14 и 15 юни.

В първите тренировъчни дни състезателите ловят основно каракуди, макар че се хванаха и немалко шарани, някои от тях надхвърлящи трофейното тегло от 5 кг. Специално за състезанието съоръжението беше зарибено. По регламент уловената риба се държи в големи живарници, а след претеглянето се пуска обратно във водата.

Големите фаворити в трите категории са отборите на Англия, Италия и Унгария. Българският състав на "Мастърс" също има сили за достойно представяне, след като спечели световната отборна титла в Сегед през 2022 г., а Румен Витков стана втори индивидуално.

"Конкуренцията е много силна, надявам се да покажем най-доброто от себе си. Вярвам в момчетата!", заяви треньорът на българския състав Ивайло Христов.

България ще постави рекорд за участие на най-млад състезател в световно първенство по спортен риболов за хора с увреждания. Това е 15-годишният ученик Боян Добрев от Горна Оряховица. Българин ще бъде и най-възрастният риболовец - 82-годишният Йордан Момчев от състава на ветераните. Във ветеранския тим има и дама. Райна Димитрова от Монтана е участвала в няколко световни шампионати и международни състезания, а сега ще се конкурира с мъжете.

С провеждането на шампионата Пловдив става шампион по най-много световни първенства по спортен риболов в отделните дисциплини. Считан категорично за "риболовната столица на България", градът и гребният канал досега са били домакини на пет рибарски мондиала, сред които и първото световно първенство за жени през 1994 година. За пръв път градът събира световният риболовен елит в далечната 1989 г., когато шампион става англичанинът Томи Пикеринг. Британецът и сега е у нас в състава на ветераните на Англия с амбиция да спечели втора титла на наша земя. Гребният канал в Пловдив има много висок рейтинг в световната федерация по спортен риболов ФИПС и е считан за едно от най-добрите съоръжения в света за провеждане на въдичарски състезания.

Шампионатът беше открит от члена на Техническата комисия на световната федерация по спортен риболов ФИПС Марк Даунс. На церемонията присъстваха зам.-кметът на Пловдив Николай Бухалов, председателят на Съюза на ловците и риболовците в България инж. Васил Василев и още официални лица.

"Използвам случая да благодаря на община Пловдив за помощта, която ни оказва. Надявам се, че всички ще запазите топли спомени от престоя си в България", заяви при откриването председателят на Българската федерация по риболовни спортове Георги Михайлов.