NBA ще се съсредоточи върху увеличаването на клубовете в шампионата, след като подпише дългоочаквания нов договор за телевизионните права. Вестта обяви комисионерът Адам Силвър.

Началникът уточни, че това е следващата голяма цел на NBA, която е с 30 отбора и два по-малко от другите водещи първенства - Националната футболна лига (NFL) и Националната хокейна лига (NHL).

"Преди да погледнем към разширението, ние трябва да приключим с дългосрочен договор за телевизионните права. Тези сделки са пред финализиране и те наистина ще бъдат за много години. Надявам се това да генерира повече пари за Лигата и за отборите, а чак след това ще бъдем в позиция за експанзия", заяви Силвър.

NBA преговаря с настоящите и нови медийни партньори за сделка, която ще започне от сезон 2025/2026. Според информация на Wall Street Journal, тя ще е за срок до 11 години и ще донесе около 75 милиарда долара на шампионата по баскетбол.

"Експанзията не е нещо, в което можем да сме сигурни. Казвал съм и преди, че трябва да обърнем внимание на потенциала. Не искаме да разреждаме таланта в отборите, но по света в момента се играе толкова много баскетбол. Аз лично нямам съмнения, че можем да захранваме още два отбора. Има огромен пазарен интерес, така че когато завършим сделката за телевизионните права, тогава ще обърнем внимание и на това", продължи комисионерът на NBA.

Според Силвър, Сиатъл и Лас Вегас имат сериозен интерес и разполагат с огромен потенциал, а погледнато в перспектива, един ден и Мексико Сити може да кандидатства за отбор. Той подчерта, че много други градове в САЩ и Канада са се свързали с NBA и са проявили желание.

Последното разширение на Лигата бе през 2004 с включването на Шарлът Бобкатс, сега Хорнетс. Предишните Хорнетс се преместиха в Ню Орлиънс и бяха ребрандирани като Пеликанс. След смяната на името те върнаха правата на Хорнетс на града от Северна Каролина.