Стефка Костадинова предизвика фурор с присъствието си на "Стадио Олимпико" в Рим. Световната рекордьорка в скока на височина е специален гост на Европейското първенство по лека атлетика, което завършва след два дни в италианската столица. Мегазвездата на световния спорт бе постоянно търсена за интервюта, селфита и автографи.

Пловдивчанката, която е и президент на Българския олимпийски комитет (БОК), проследи на живо и окуражи българските представители, като бе неизменно близо до тях на трибуните непосредствено до секторите за скокове. Тя получи благодарност от Рини ван Лееуин - нидерландският специалист, който изведе Мирела Демирева до четвъртото място в скока на височина на Евро 2024 там.

Легендарната българка бе лично потърсена за коментар и поздравена и от треньора на олимпийския шампион Джанмарко Тамбери, който подели с катареца Мутаз Есса Баршим олимпийската титла в Токио с 2.37 метра.

Костадинова късно снощи лично поздрави и награди трите призьорки в скока на височина. Появата ѝ на церемонията бе емоционална за шампионката Ярослава Магучих, вицешампионката Ангелина Топич и бронзовата медалистка Ирина Герашченко. Трите не скриха щастието си да се срещнат на живо и да бъдат отличени от идола си и настояща световна рекордьорка в дисциплината им.

Магучих спечели в Рим с 2.01 метра. Тя е действаща световна шампионка и е сред фаворитките за злато на Олимпийските игри в Париж идният месец, като личният ѝ рекорд е 2.06 метра от 2021 година в Банска Бистрица.

Стефка Костадинова с постижението си от 2.09 метра все още държи световния рекорд, поставен именно на "Стадио Олимпико" в Рим по време на Световното първенство през 1987 година.