Халфът на шампиона Лудогорец Якуб Пьотровски бе избран за "Футболист на футболистите" за сезон 2023/2024 в анкетата на Асоциацията на българските футболисти (АБФ), обявиха от Асоциацията.

Единственото по рода си у нас допитване се проведе за 23-та поредна година и в него гласуваха всички футболисти от efbet Лига и Втора лига - българи и чужденци.

Анкетата се състои от три основни раздела: Футболист на футболистите, най-добър млад футболист и най-добър треньор.

Якуб Пьотровски бе избран за безспорен №1 при "Футболист на футболистите". 26-годишният поляк изпревари голмайстора на Крумовград Александър Колев, който зае второ място, а третата позиция е за капитана на Ботев (Пд) Ивелин Попов.

За най-добър млад футболист тази година бе избран нападателят на Левски Марин Петков. Той бе предпочетен пред игралия за Хебър и Ботев (Пд) Георги Николов, а трети се нареди защитникът на ЦСКА-София Християн Петров. Бранителят на "армейците“ зае същата позиция в тази категория и в миналогодишното издание на анкетата.

За най-добър треньор на първенството футболистите определиха наставника на Черно море Илиан Илиев. Втори е спечелилият титлата с Лудогорец Георги Дерменджиев, а третото място заслужи треньорът на Ботев (Пд) Душан Керкез.

Националният селекционер Илиан Илиев печели за четвърти път авторитетното отличие, след като бе №1 за сезон 2009/2010 като треньор на Берое и сезони 2018/2019 и 2022/2023 начело на Черно море.

Състезателките от Женската футболна лига избраха за девети пореден път най-добрата футболистка за сезона.

Номер едно при дамите е Полина Ръсина от НСА, следвана от Николета Бойчева (Локомотив Стара Загора) и Ивет Василева (ЛП Суперспорт).

Победителите в анкетата ще бъдат наградени от Асоциацията на българските футболисти в началото на новия сезон.

Резултати от 23-ото издание на анкетата "Футболист на футболистите":

Футболист на Футболистите

1. Якуб Пьотровски (Лудогорец)

2. Александър Колев (Крумовград)

3. Ивелин Попов (Ботев Пд)

 

Най-добър млад футболист

1. Марин Петков (Левски)

2. Георги Николов (Хебър/Ботев Пд)

3. Християн Петров (ЦСКА)

Най-добър треньор

1. Илиан Илиев (Черно море)

2. Георги Дерменджиев (Лудогорец)

3. Душан Керкез (Ботев Пд)

Най-добра футболистка:

1. Полина Ръсина (НСА)

2. Николета Бойчева (Локомотив СтЗ)

3. Ивет Василева (ЛП Суперспорт)